Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Työmme Suomessa
Maahanmuuttajatyömme pääkaupunkiseudulla
Maahanmuuttajatyössä teemme työtä vähän aikaa Suomessa asuneiden nuorten ja heidän perheidensä kanssa. Työmme tavoitteena on osallisuuden, tulevaisuustaitojen ja aktiivisen kansalaisuuden vahvistaminen. Tavoitamme toiminnoillamme vuosittain noin 1 800 nuorta ja huoltajaa. Lisäksi kohtaamme ja koulutamme vuosittain yli 200 nuorten parissa toimivaa ammattilaista.
Tällä hetkellä toimintaamme kuuluu 6 eri toimintoa pääkaupunkiseudulla. Toimintojen teemoja ovat koulutus, työelämä, vapaa-aika, digitaidot, vaikuttaminen sekä luontosuhde. Toimintojen kestot vaihtelevat yhdestä tapaamisesta kokonaiseen vuoteen.
Lue alta lisää toiminnoistamme ja katso, löytyisikö joukosta sinulle sopiva kokonaisuus!
Tutustu hankkeisiimme
Voimanaisissa keskitymme Suomeen muuttaneiden tyttöjen osallisuuden edistämiseen ja kotoutumisen tukemiseen vahvistamalla äitien ja tyttöjen sukupolvisuhteita sekä tietoja ja taitoja vertaistuen, asiantuntijatapaamisten ja vapaaehtoistoiminnan keinoin.
Kohderyhmä: Suomeen muuttaneet 10–16-vuotiaat tytöt ja heidän äitinsä.
Missä ja kenen kanssa?: Pääkaupunkiseudulla kouluajan ulkopuolella.
Miten?: Tuemme tyttöjen ja heidän äitiensä arkea kolmen teeman kautta: oppiminen, päätöksenteko ja vaikuttaminen. Toimintamuotoina ovat viikoittain kokoontuvat ryhmät, Tyttöjen ja naisten -alumniverkosto, asiantuntijatapaamiset, työpajat, vierailut, retket ja leiri.
Kesto: Ryhmän kesto on yksi lukukausi, noin 4–5 kk.
Rahoittaja: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, 2023 –
Mikäli kiinnostuit hankkeesta, ota yhteyttä Maria Wikbergiin.
Vahvistamme Suomeen muuttaneiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä hyvinvointia ja osallisuutta luontokotoutumisen keinoin. Rohkaisemme osallistujia löytämään uusia tapoja liikkua luonnossa, ja hyödyntämään lähiluontoa.
Kohderyhmä: Suomessa vähän aikaa asuneet lapset, nuoret ja perheet.
Missä ja kenen kanssa? Järjestämme maksuttomia luontoretkiä valmiille ryhmille ja avoimena toimintana.
Miten? Vuonna 2023 käynnissä on kaksi hanketta:
Lähipoluilla -hankkeessa kannustamme tutustumaan omaan lähiympäristöön, vahvistamme luontosuhdetta sekä tutustumme kestävää kehitystä edistäviin valintoihin ja vaikuttamisen tapoihin. Retkillä käsittelemme muun muassa jokamiehenoikeuksia, tutustumme vanhoihin kulttuurimaisemiin, luontotaloihin ja hoidamme luontoa esimerkiksi keräämällä roskia tai rakentamalla hyönteishotelleja. Järjestämme myös koulutuksia, joissa rohkaisemme opetusalan sekä sosiaali- ja nuorisotyön ammattilaisia hyödyntämään niin luontoa kuin myös oman alueen rakennettua kulttuuriympäristöä ja luontolähtöisiä menetelmiä oppimisen ja kotoutumisen vahvistajana.
Hyvinvointia ja elämyksiä luonnosta – hankkeessa perheitä rohkaistaan löytämään oma tapansa luonnossa ja lähiympäristössä liikkumiseen sekä perheen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Retkillä tutustumme osallistujien lähialueen luontoon ja erilaisiin matalan kynnyksen liikuntalajeihin. Hyvinvointia, luontosuhdetta ja ympäristötietoisuutta vahvistetaan esimerkiksi erilaisten harjoitteiden avulla.
Kesto: Yksi retki kestää noin 2–4 tuntia.
Rahoittaja: Keski-Suomen ELY-keskus (Lähipoluilla) ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta (Hyvinvointia ja elämyksiä luonnosta).
Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Anu Järviseen.
Matkalla -hankkeessa tuemme nuorten elämää laaja-alaisesti kolmessa teemassa: koulutus, työelämä ja vapaa-aika
Kohderyhmä: Oppivelvollisuusiän loppupuolella Suomeen muuttaneet nuoret. Nuoret ovat pääosin 9-luokalla ja asuneet Suomessa 0–4 vuotta. Hankkeessa toimimme myös nuorten huoltajien kanssa ja tarjoamme heille tietoa samoista teemoista. Näin tuemme heidän vanhemmuuttaan sekä aktiivista kansalaisuuttaan Suomessa.
Miten ja kenen kanssa? Hankkeen kesto on yksi vuosi ja ryhmät kootaan aina syksyllä yhteistyössä koulujen kanssa. Ryhmät koostuvat yleensä joko yhden tai kahden koulun opiskelijoista riippuen siitä, kuinka paljon kohderyhmää kouluista löytyy. Ryhmiä on vuosittain 4–5 ja ne kootaan pääkaupunkiseudulta.
Miten? Hankevuoden aikana tapaamme nuorten kanssa viikottaisissa vertaisryhmätapaamisissa, joissa hanketeemoja käsitellään harjoitepohjaisia menetelmiä hyödyntäen. Työelämä-osiossa nuorten kanssa käydään läpi työelämän pelisäännöt, tehdään CV:t ja työhakemukset ja tuetaan nuoria hankkimaan verokortit ja pankkitilit. Aktiivisesti hankkeessa mukana olleet nuoret saavat kauttamme kahden viikon palkallisen kesätyön yhteistyökumppaneidemme kautta. Hankkeessa pohdimme yhdessä myös mm. jatko-opintoja, käymme tutustumassa erilaisiin harrastuksiin ja vietämme aikaa yhdessä. Huoltajille järjestetään hankevuoden aikana tulkattuja infoja, retkiä ja tapahtumia yhdessä nuorten kanssa.
Rahoittaja: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, Ak-rahoitus, 2013–.
Uskotko että oppilaitoksestasi löytyisi hankkeeseen sopivia nuoria? Näetkö muita mahdollisia yhteistyön paikkoja? Ole rohkeasti yhteydessä Anu Järviseen.
Muuttajat!-toiminnassa tuemme maahan muuttaneiden nuorten osallisuutta, rakentavaa mielipiteenilmaisua sekä demokratiataitoja. Rohkaisemme demokratiakasvatuksen avulla nuoria löytämään oman tapansa vaikuttaa suomalaisessa yhteiskunnassa.
Kohderyhmä: Suomeen muuttaneet 15–29-vuotiaat nuoret. Toiminnan kielitaitovaatimus vaihtelee välillä A1.3-B1.1.
Tilaa veloitukseton demokratiakasvatuksen oppituntivierailu!
Toteutamme demokratiakasvatuksen oppituntivierailuja ryhmiin, joissa suurin osa osallistujista on 15–29-vuotiaita maahan muuttaneita nuoria. Vierailujen avulla vahvistamme osallistujien yhteiskunnallisia tietoja ja pohdintaa ajankohtaisista teemoista. Selkokieliset, keskustelevat ja toiminnalliset vierailut toteutetaan 1–3 tapaamisen kokonaisuuksina. Keväällä 2025 tarjoamme vierailukokonaisuuksia aiheista: mielipiteet, vaalit, vaikuttaminen kansalaisyhteiskunnassa, sukupuolten tasa-arvo sekä dialogiset vuorovaikutustaidot.
Tukea nuorten yhteiskunnalliseen osallistumiseen
Järjestämme vapaa-ajan ryhmiä Suomeen muuttaneille 15–20-vuotiaille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisesta osallistumisesta. Matalan kynnyksen ryhmät tarjoavat mahdollisuuden tutustua muihin nuoriin, saada lisää rohkeutta mielipiteenilmaisuun, harjoitella suomen kieltä ja oppia erilaisia tapoja vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin.
Tyttöryhmä tukee nuorten itsevarmuutta ja käsitystä omista vahvuuksista. Ryhmän tapaamisissa keskustelemme esimerkiksi omista oikeuksista, mielipiteistä, tasa-arvosta, hyvinvoinnista ja yhteiskunnasta. Ryhmä edellyttää sitoutumista noin 10 tapaamiseen helmikuun ja huhtikuun välillä.
Nuoret toimijat -koulutusohjelma vahvistaa nuorten valmiuksia vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Koulutusohjelman tapaamisissa tutustumme erilaisiin vaikuttamisen keinoihin ja keskustelemme nuoria kiinnostavista yhteiskunnallisista aiheista. Koulutusohjelma sisältää vaikuttamisleirin, esiintymiskoulutuksen ja nuorten suunnittelemat vaikuttamisprojektit. Osallistuminen edellyttää sitoutumista noin 15 tapaamiseen kesäkuun ja elokuun välillä.
Etsitkö puhujaa tapahtumaasi?
Alumnitoiminta tarjoaa tuettuja vaikuttamismahdollisuuksia ja koulutuksia nuorille, jotka ovat osallistuneet kesän koulutusohjelmaan. Alumnimme voivat toimia inspiroivina puhujina erilaisissa tilaisuuksissa, verkostoissa ja tapahtumissa. Olet voinut nähdä nuoriamme aiemmin esimerkiksi SuomiAreenassa, NUORI-tapahtumissa ja vaikuttamistempauksissa.
Työntekijämme tarjoavat mielellään asiantuntijapuheenvuoroja nuorten osallisuudesta, osallistumisen esteistä, antirasismista ja demokratiakasvatuksen menetelmistä.
Rahoittaja: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.
Mikäli olet kiinnostunut toiminnastamme tai haluaisit tehdä yhteistyötä kanssamme, voit ottaa yhteyttä Juulia Järvenpäähän.
Tässä hankkeessa keskitytään kestävään ja vastuulliseen digielämään liittyviin monipuolisiin aiheisiin sekä harjoitellaan ja vahvistetaan nuorten digielämään liittyviä taitoja. Vuonna 2024 kestävän ja vastuullisen digielämän teemojen ympärille kehitetään myös selkokielisiä pelillistettyjä opetusmateriaaleja. Hanke toteutetaan yhteistyössä DNA Oyj:n kanssa.
Kohderyhmä: Kohderyhmänä on 15–25-vuotiaat nuoret, jotka ovat asuneet Suomessa noin 1–5 vuotta.
Missä ja kenen kanssa: Hanke toteutetaan yhteistyössä oppilaitosten kanssa pääkaupunkiseudulla. DNA on mukana järjestämässä toimintaa ja materiaaleja nuorille. Lisäksi hankkeessa on mukana vapaaehtoisia.
Miten? Järjestämme 1–3 tapaamiskerran mittaisia oppituntivierailuja pääkaupunkiseudun oppilaitoksissa. Oppituntivierailut keskittyvät kestävän ja vastuullisen digielämän teemoihin ja niissä hyödynnetään uusia pelillistettyjä opetusmateriaaleja.
Lisäksi järjestämme vuoden aikana kaksi vapaa-ajalle sijoittuvaa noin kahden kuukauden mittaista digitaitoryhmää. Ryhmissä keskustellaan kestävään ja vastuulliseen digielämään liittyvistä aiheista ja harjoitellaan digitaitoja. Ryhmiin aktiivisesti osallistuville nuorille tarjotaan myös mahdollisuus osallistua pelillistettyjen materiaalien kehittämiseen ja DNA:n loppuvuodelle suunnitellun tapahtuman järjestämiseen.
Kesto: Hanke jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka.
Rahoittaja: DNA Oyj ja Telenor
Löytyykö oppilaitoksestasi hankkeen kohderyhmän nuoria? Näetkö muita yhteistyön paikkoja? Ota yhteyttä Lea Absetziin.
Tässä hankkeessa keskitytään nuorten digihyvinvointiin ja arkisten digitaitojen vahvistamiseen. Hanke toteutetaan yhteistyössä Microsoftin datakeskusyhteisön kanssa.
Kohderyhmä: Kohderyhmänä on 15–25-vuotiaat nuoret, jotka ovat asuneet Suomessa noin 1–5 vuotta.
Missä ja kenen kanssa: Hanke toteutetaan yhteistyössä oppilaitosten kanssa Espoossa, Vihdissä ja Kirkkonummella. Työskentelemme sekä Suomeen muuttaneiden nuorten että nuorten parissa toimivien ammattilaisten kanssa.
Miten? Järjestämme kevään 2025 aikana kaksi vapaa-ajalle sijoittuvaa noin kahden kuukauden mittaista digitaitoryhmää Espoossa, jotka ovat suunnattu Espoossa Kirkkonummella ja Vihdissä asuville Suomeen muuttaneille nuorille. Ryhmissä keskustellaan digihyvinvoinnista ja harjoitellaan digitaitoja.
Järjestämme lisäksi opettajille ja nuorisotyöntekijöille suunnatun työpajan loppukeväästä. Työpajassa käsittelemme digihyvinvoinnin teemoja sekä jaamme tietoa ja työkaluja nuorten digihyvinvoinnin tukemiseen.
Kesto: Marraskuu 2024 – Kesäkuu 2025
Rahoittaja: Microsoftin datakeskusyhteisö
Löytyykö oppilaitoksestasi hankkeen kohderyhmän nuoria? Oletko kiinnostunut ammattilaisille suunnatusta työpajasta? Näetkö muita yhteistyön paikkoja? Ota yhteyttä Lea Absetziin.
Lataa materiaaleja
Hankkeisiin liittyvät materiaalit löydät materiaalipankistamme.