Plan International Suomen kehitysyhteistyö

Edistämme tasa-arvoa ja teinityttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia viidessä maassa

Viisi itätimorilaisnuorta koripallopelin tauolla.

Plan International Suomi tekee omaa kehitysyhteistyötä ulkoministeriön, suomalaisten lahjoittajien, EU:n ja yritysten tuella.

Yhdessä tukijoidemme kanssa parannamme erityisesti teinityttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Laosissa, Mosambikissa, Etiopiassa, Ugandassa, Myanmarissa ja Zimbabwessa. Kehittyvissä maissa asuvilta teini-ikäisiltä tytöiltä puuttuu oikeus päättää, milloin he menevät naimisiin ja montako lasta synnyttävät. Jotta sukupuolten tasa-arvo toteutuu, vahvistamme tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia.

Teinityttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet

Missä: Mosambik, Uganda, Etiopia, Laos, Myanmar
Kenen tuella: Suomen ulkoministeriö, tyttösponssit

Edistämme sukupuolten välisen tasa-arvoa ja nuorten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien toteutumista. Lisäämme tietoisuutta ja kehitämme palveluita sekä vaikutamme sukupuoleen liittyviin asenteisiin ja käytäntöihin. Tuemme erityisesti tyttöjen sekä muiden haavoittuvassa asemassa elävien nuorten kuten vammaisten ja seksuaalivähemmistöihin identifioituvien oikeuksia.

Lue lisää hankkeesta eri maissa

Äiti istuu rappusilla pihalla ja leikkii poikansa kanssa Ugandassa

Stop sukupuolittuneelle väkivallalle!

Missä: Itä-Timor
Kenen tuella: EU, tyttösponssit

Työskentelemme Itä-Timorissa sukupuolittuneen väkivallan lopettamiseksi ja haitallisten asenteiden muuttamiseksi. Koulutamme tyttöjä, poikia, naisia, miehiä, paikallisviranomaisia ja paikallisten kansalaisjärjestöjen edustajia sukupuolittuneesta väkivallasta ja naisten oikeuksista. Vahvistamme myös paikallisten toimijoiden kykyä tukea väkivallan kokeneita ihmistä sekä vaikutamme sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta Aileun alueella.

Nuori itätimorilaisnainen Francelina istuu keskellä vuoristomaisemaa ja katsoo päättäväisesti kaukaisuuteen,

Smartup – nuorten innovaatiotyöpaja

Missä: Etiopia, Uganda
Kenen tuella: Suomen ulkoministeriö, tyttösponssit, Nokia

Smartup-työpajojen lähtökohtana on ajatus nuorista oman elämänsä parhaina asiantuntijoina. Työpajoissa tuomme innovaatiot kaikkien ulottuville. Innovaatiot voivat tarkoittaa uudenlaista koulutuspolkua, oman yrityksen perustamista tai vaikkapa osallistumista vapaaehtoistoimintaan.

Nuoria tietokonetta käyttämässä Ugandassa.

Ethipad – kestositeitä tytöille

Missä: Etiopia
Kenen tuella: Suomen ulkoministeriö, tyttösponssit

Edistämme tyttöjen mahdollisuutta käydä koulua myös lisäämällä tietoa kuukautisista ja kuukautishygieniasta. Kouluttamamme nuoret purkavat kuukautisiin liittyviä tabuja ja valmistavat kestositeitä, joihin tytöillä ja heidän perheillään on varaa.

Etiopialaisnuori istuu ompelukoneen ääressä kestositeitä tekemässä.

Etnisten vähemmistöjen ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja toteuttaminen vastuuvelvollisuusprosessien avulla

Missä: Laos
Kenen tuella: EU

Kolme laosilaisnuorta esittää näytelmää koulun pihalla isolle koululaisyleisölle.

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoituksella edistät heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia ja varmistat, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Ohjelmatyömme Painopisteet

Plan International Suomen kehitysyhteistyön painopisteet keskittyvät seksuaali- ja lisääntymisoikeuksiin, inklusiiviseen koulutukseen, nuorten taloudelliseen voimaantumiseen sekä ilmastonmuutoksen sopeutumiseen ja sen hillintään.

Huomioimme kehitysyhteistyössämme myös lasten ja nuorten osallisuuden, kansalaisyhteiskunnan vahvistamisen, lastensuojelun, yhdenvertaisuuden sekä teknologian hyödyntämisen.

Työmme tuloksia vuonna 2020

69 % nuorista ottaa kantaa ja toimii tasa-arvon puolesta.

Nuoret ovat rohkeampia

Tasa-arvosta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestä myönteisesti ajattelevien nuorten osuus lujittui Etiopiassa, Mosambikissa, Ugandassa, Laosissa ja Myanmarissa vaikeasta koronavuodesta huolimatta. Nuoret käyttävät terveyspalveluita enemmän ja ovat aiempaa rohkeampia puhumaan ja toimimaan oikeuksiensa puolesta.

Infografiikka: 84 % tytöistä voi käyttää kuukautissuojia.

Kouluun kuukautisista huolimatta

Valtaosalla meidän työskentelyalueidemme tytöistä on käytössään kuukautissuojia korona-ajan niukkuudesta huolimatta. Tuimme siteiden valmistusta ja jakelua suluista ja rajoituksista riippumatta. Rikoimme kuukautisiin liittyviä tabuja ja myyttejä, ja nyt nuorilla on hyvät tietotaidot aiheeseen liittyen.

78 % tytöistä kokee, että heidän vanhempansa eivät pakota heitä avioliittoon.

Loppu lapsiavioliitoille

Työskentelyaluillamme sekä vanhemmat että uskonnolliset ja perinteiset johtajat pyrkivät parantamaan tasa-arvoa, ja lapsiavioliittojen hyväksyntä on vähentynyt. Lisäksi vanhemmat kokevat nuorten pääsyn seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin tärkeäksi ja esimerkiksi kyseenalaistavat sukupuolittunutta kotitöiden jakoa.