Plan International Suomen kehitysyhteistyö

Edistämme tasa-arvoa ja teinityttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia viidessä maassa

Viisi itätimorilaisnuorta koripallopelin tauolla.

Plan International Suomi tekee omaa kehitysyhteistyötä ulkoministeriön, suomalaisten lahjoittajien, EU:n ja yritysten tuella.

Yhdessä tukijoidemme kanssa parannamme erityisesti teinityttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Laosissa, Mosambikissa, Etiopiassa, Ugandassa, Myanmarissa ja Zimbabwessa. Kehittyvissä maissa asuvilta teini-ikäisiltä tytöiltä puuttuu oikeus päättää, milloin he menevät naimisiin ja montako lasta synnyttävät. Jotta sukupuolten tasa-arvo toteutuu, vahvistamme tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia.

Teinityttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet

Missä: Mosambik, Uganda, Etiopia, Laos, Myanmar, Zimbabwe
Kenen tuella: Suomen ulkoministeriö, tyttösponssit

Edistämme sukupuolten välisen tasa-arvoa ja nuorten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien toteutumista. Lisäämme tietoisuutta ja kehitämme palveluita sekä vaikutamme sukupuoleen liittyviin asenteisiin ja käytäntöihin. Tuemme erityisesti tyttöjen sekä muiden haavoittuvassa asemassa elävien nuorten kuten vammaisten ja seksuaalivähemmistöihin identifioituvien oikeuksia.

Lue lisää hankkeesta eri maissa

Äiti istuu rappusilla pihalla ja leikkii poikansa kanssa Ugandassa

Nuorten ei-toivottujen raskauksien ehkäisyä Ugandassa

Missä: Uganda
Kenen tuella: EU ja lahjoittajat

Ehkäisemme Ugandassa nuorten ei-toivottuja raskauksia sekä tuemme raskaana olevia nuoria ja teinivanhempia. Lisäämme nuorten tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista, koulutamme nuoria vertaiskouluttajiksi, poistamme koulujen säännöissä ja toimintatavoissa olevia esteitä äidiksi tulleiden nuorten kouluun paluulle. Edistämme nuorille seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen saatavuutta ja tuemme liikkuvia terveyspalveluita syrjäisimmillä seuduilla sekä edistämme ehkäisyvälineiden jakamista.

Ugandalaisia nuoria rivissä puiden vieressä.

Edistämme etnisten vähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista

Missä: Laos
Kenen tuella: EU ja ulkoministeriö

Edistämme etnisten yhteisöjen ihmisoikeuksien kunnioittamista ja toteutumista tukemalla toimivien ja läpinäkyvien vastuuvelvollisuusprosessien kehittämistä. Tavoitteenamme on edistää erityisesti työhön, sukupuolten väliseen tasa-arvoon, terveyteen ja koulutukseen liittyvien oikeuksien toteutumista.

Kolme laosilaisnuorta esittää näytelmää koulun pihalla isolle koululaisyleisölle.

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Edistä tyttöjen oikeuksia kuukausilahjoittajana. Tyttösponssina parannat heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia ja varmistat, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta

Ohjelmatyömme Painopisteet

Plan International Suomen kehitysyhteistyön painopisteet keskittyvät seksuaali- ja lisääntymisoikeuksiin, inklusiiviseen koulutukseen, nuorten taloudelliseen voimaantumiseen sekä ilmastonmuutoksen sopeutumiseen ja sen hillintään.

Huomioimme kehitysyhteistyössämme myös lasten ja nuorten osallisuuden, kansalaisyhteiskunnan vahvistamisen, lastensuojelun, yhdenvertaisuuden sekä teknologian hyödyntämisen.

Työmme tuloksia vuonna 2020

69 % nuorista ottaa kantaa ja toimii tasa-arvon puolesta.

Nuoret ovat rohkeampia

Tasa-arvosta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestä myönteisesti ajattelevien nuorten osuus lujittui Etiopiassa, Mosambikissa, Ugandassa, Laosissa ja Myanmarissa vaikeasta koronavuodesta huolimatta. Nuoret käyttävät terveyspalveluita enemmän ja ovat aiempaa rohkeampia puhumaan ja toimimaan oikeuksiensa puolesta.

Infografiikka: 84 % tytöistä voi käyttää kuukautissuojia.

Kouluun kuukautisista huolimatta

Valtaosalla meidän työskentelyalueidemme tytöistä on käytössään kuukautissuojia korona-ajan niukkuudesta huolimatta. Tuimme siteiden valmistusta ja jakelua suluista ja rajoituksista riippumatta. Rikoimme kuukautisiin liittyviä tabuja ja myyttejä, ja nyt nuorilla on hyvät tietotaidot aiheeseen liittyen.

78 % tytöistä kokee, että heidän vanhempansa eivät pakota heitä avioliittoon.

Loppu lapsiavioliitoille

Työskentelyaluillamme sekä vanhemmat että uskonnolliset ja perinteiset johtajat pyrkivät parantamaan tasa-arvoa, ja lapsiavioliittojen hyväksyntä on vähentynyt. Lisäksi vanhemmat kokevat nuorten pääsyn seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin tärkeäksi ja esimerkiksi kyseenalaistavat sukupuolittunutta kotitöiden jakoa.