Testamenttilahjoitus

Testamenttaa lahja tulevaisuudelle

Siirry hyvästä ajatuksesta hyvään tekoon. Laadi testamenttisi suoraan verkossa tai varaa ensin konsultaatiotapaaminen.

Intialainen tyttö istuu hymyillen turkoosin seinän ja kukkaköynnksen edessä.

Muuta lasten elämää testamentillasi

Testamentti on mahdollisuus pohtia omia arvoja ja itselle tärkeiden tahojen muistamista. Laadi testamenttisi ilmaiseksi Planin verkkopalvelussa ja jätä tuleville sukupolville parempi ja tasa-arvoisempi elämä. 

Yhä useampi tukijamme kaipaa neuvoja testamentin laadinnassa ja testamenttilahjoittamista koskevissa kysymyksissä. Yhteistyössä lakitoimisto Laillin kanssa laaditun verkkopalvelun avulla voit laatia testamenttisi turvallisesti ja halutessasi sisällyttää testamenttiisi Plan International Suomen (Y-tunnus: 1498487-2). Laillin lakiasiantuntija on tukenasi tarkkuutta vaativan asiakirjan laadinnassa. Palvelu on ilmainen ja luottamuksellinen, eikä velvoita sinua testamenttilahjoitukseen.

Yhä useammat sisällyttävät testamenttiinsa itselleen tärkeitä organisaatioita.

Jokainen testamenttilahjoitus on Planille arvokas. Testamenttilahjoitus voi olla tietty summa rahaa, tietty esine tai asia tai tietty osuus omaisuudestasi. Testamenttilahjoituksesi ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme lasten ja erityisesti tyttöjen hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.

Osuus omaisuudesta

Osuus omaisuudestasi

Arvopapereita

Arvopapereita, osakkeita tai rahastoja

Kiinteistöjä tai asunto-osakkeita

Valitsemasi rahasumma

Varaa maksuton tapaaminen

Saat vastaukset kysymyksiisi. Varaa alustava keskustelu ja saat 15 minuuttia maksutonta neuvontaa Laillin juristilta.

Laadi testamentti verkossa

Laadi henkilökohtaisesti mukautettu ja oikeudellisesti pätevä testamentti maksutta Laillin palvelussa.

Tilaa ilmainen opas

Testamenttiopas auttaa sinua elämäsi tärkeiden asiakirjojen laatimisessa. Opas on maksuton.

Laadi testamenttisi verkossa käymällä läpi kolme yksinkertaista vaihetta

Vastaa kysymyksiin

Vastaustesi perusteella laaditaan henkilökohtaiseen tilanteeseesi sopiva testamentti.

Juristi laatii sopimuksen

Puolueeton Laillin juristi on kanssasi koko matkan ja varmistaa, että testamenttisi laaditaan tahtosi mukaisesti ja oikeudellisesti pätevässä muodossa.

Asiakirja toimitetaan sinulle

Lataa testamentti suoraan verkosta tai valitse, että asiakirja lähetetään kotiosoitteeseesi. Allekirjoita ja hanki todistajat yksinkertaisten ohjeiden mukaisesti – Valmista!

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia

Täältä löydät vastauksia testamentteja ja testamenttilahjoituksia koskeviin kysymyksiin.

Testamentti on asiakirja, johon kirjoitat, mitä omaisuudellesi tapahtuu kuolemasi jälkeen. Voit esimerkiksi kirjoittaa, että tietty henkilö tai organisaatio saa tietyn esineen tai asian tai tietyn osuuden jäämistöstäsi. Voit myös kirjata testamenttiisi ehtoja, jotka soveltuvat testamentillasi saatuun omaisuuteen.

Monet pohtivat testamentin kirjoittamista, mutta kokevat asiakirjan laatimisen epämukavaksi ja ajattelevat, että laativat sen vasta myöhemmin. Tämä on täysin ymmärrettävää. Testamentti on kuitenkin hyvä laatia iästä riippumatta. Sitä saatetaan tarvita eri elämänvaiheissa ja sitä on myös mahdollista muuttaa oman elämäntilanteen mukaan. Laadittuasi ensimmäisen testamenttisi, sinun on myös yksinkertaista muuttaa sitä myöhemmin, mikäli sinun tai läheistesi olosuhteet muuttuvat. Tärkeintä on saada testamentti laadittua nyt, kun asiaa ajattelet.

Kyllä, mutta juristi ei välttämättä suosittelisi tätä. Tietyissä asioissa on yksinkertaisesti turvallisinta antaa ammattilaisen auttaa, jotta asiat tulee tehtyä oikein. Laadittuasi asiakirjasi Laillin palvelussa, voit olla varma, että testamentti tulee laadittua juuri sinun tilanteeseesi sopivaksi.

Jos sinulla ei ole lapsia, voit periaatteessa testamentata pätevästi koko omaisuutesi. Jos sinulla on lapsia, he ovat lähtökohtaisesti aina oikeutettuja saamaan lakiosansa jälkeesi jäävästä perinnöstä. Lakiosaan kuuluu yleensä puolet omaisuudestasi. Testamentissasi voit määrätä varallisuutesi jaosta haluamallasi tavalla. Varallisuutta ovat esimerkiksi mahdollisesti omistamasi kiinteistöt, arvopaperit, rahavarat, huonekalut ja muut esineet. Muista myös, että voit muuttaa laatimaasi testamenttia milloin tahansa tai laatia kokonaan uuden.

Jotta testamentti olisi pätevä, se on laadittava perintökaaren eli lain edellyttämässä muodossa. Testamentti on lähtökohtaisesti laadittava kirjallisesti ja allekirjoitettava. Myös kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoituksillaan todistaa testamentti. On erittäin tärkeää, että todistajat merkitsevät nimikirjoituksensa testamenttiin ollessaan kumpikin yhtä aikaa läsnä testamentin tekijän kanssa, kun tämä allekirjoittaa testamentin tai tunnustaa siinä olevan allekirjoituksensa.

Testamentti ei siis ole valmis ennen kuin se on allekirjoitettu ja todistettu. Voit siis aloittaa ja päättää testamenttisi laadinnan kaikessa rauhassa. Jos sinulle herää matkan varrella kysyttävää tai pohdittavaa, voit koska tahansa keskeyttää asiakirjan laadinnan ja jatkaa myöhemmin.

Plan International Suomi (Y-tunnus 1498487-2) voi olla myös edunsaajana esimerkiksi henkivakuutuksessa, sijoitusvakuutuksessa tai eläkevakuutuksessa. Yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa näissäkään tapauksissa vakuutuskorvauksista veroa.

Kysy asiasta lisää vakuutusyhtiöstäsi tai pankistasi.

Testamenttilahjoitus on lahja tasa-arvoisemmalle tulevaisuudelle. Lahjoituksen avulla Plan jatkaa työtään maailman haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten ja erityisesti tyttöjen tukemiseksi

Testamenttilahjoitus ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme tyttöjen hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.

Aloita testamentin suunnitteleminen testamenttityökalussamme, tilaamalla Planin testamenttiopas tai tutustumalla Hyvä testamentti -kampanjaan.

Lisätietoa saat tarpeen mukaan myös lakiasiaintoimistoilta ja pankiltasi. Testamentteja koskevat lakipykälät löytyvät Suomen Laki I -teoksesta, perintökaaren luvuista 9–16.

Tietoa Laillista

Lailli on verkossa toimiva, perhe- ja testamenttioikeuteen erikoistunut lakitoimisto. Heidän palvelunsa Laillin avulla voit helposti laatia henkilökohtaisiin tarpeisiisi mukautetun ja oikeudellisesti pätevän testamentin tietokoneellasi, tabletillasi tai puhelimellasi.

Jos sinulle herää testamentin laatimisen yhteydessä kysyttävää, Laillin juristit ovat tavoitettavissa chatin tai puhelimen kautta.

Oikeudellisia kysymyksiä Laillille?

Sara Kortesoja
Lakiasiantuntija
sara.kortesoja@lailli.fi
+358 40 921 8246

Kysymyksiä Planille?

Nora Huhta
Varainhankinnan johtaja
nora.huhta@plan.fi
+358 40 753 0250

Nainen seisoo ikkunan vieressä ja katsoo hymyillen kohti kameraa.

Erja on jo laatinut oman testamentin

”Toivon voivani kohdentaa testamenttini varat etenkin tyttöjen ja nuorten naisten koulutukseen ja heidän hyvinvointinsa edistämiseen”, sanoo espoolainen Erja Heino.

Lue lisää
Nainen katsoo lempeästi kohti kameraa.

Katariina haluaa lopettaa lapsiavioliitot

”Plan tekee työtä eri puolilla maailmaa ja antaa toivoa monessa paikassa, jossa tyttöjen ja naisten oikeudet eivät vielä toteudu”, Katariina Nyqvist sanoo.

Lue lisää
Mikko Paasi seisoo lippalakki päässään maiseman edessä ja katsoo kameraan päättäväinen ilme kasvoillaan.

Mikko tekee kaikkensa lasten auttamiseksi

”Lapset ovat tärkeimpiä. Lapsissa on tulevaisuus”, sanoo luolasukeltaja ja sukelluskouluttaja Mikko Paasi.

Lue lisää