Jätä maailma arvojesi mukaiseksi

Testamentilla voit tukea arvojesi mukaista toimintaa. Pienikin lahjoitus auttaa maailman heikoimmassa asemassa olevia lapsia.

Intialainen tyttö istuu hymyillen turkoosin seinän ja kukkaköynnksen edessä.

Millainen on sinun tahtosi?

Tekemällä testamenttilahjoituksen Planille jätät perinnöksi maailman, joka on tasa-arvoisempi kaikille. Testamenttilahjoituksellasi voimme parantaa maailman lapsien, erityisesti tyttöjen elämää.

Haluamme kaikki jättää jälkeemme jotakin merkityksellistä. Merkitystä luovat yhdessä jaettu aika ja ilo sekä oppi ja apu, jota olemme tarjonneet toisille. Merkitystä voi olla rakentamassa myös sinun arvojesi mukainen testamentti.

Tekemällä testamenttilahjoituksen Planille edistät tyttöjen koulutusta, turvaa ja mahdollisuutta toteuttaa unelmiaan. Vuonna 2020 perustimme lisäksi hätäapurahaston, jonka kautta ohjaamme kriiseissä varoja sinne, missä tarve on suurin. Halutessasi voit kohdentaa testamenttilahjoituksesi suoraan hätäaputyöhömme.

Testamenttilahjoituksesi ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme lasten hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.

APUA ELÄMÄSI TÄRKEIDEN ASIaKIRJOJEN SUUNNITTELUUN 

Testamentti on mahdollisuus pohtia omia arvoja ja itselle tärkeiden lahjoituskohteiden muistamista. Testamentin laadinnassa on kuitenkin hyvä olla tarkkana. Siksi laadimme avuksesi testamenttioppaan, jossa kerromme testamentin tekemiseen liittyvistä käytännön edellytyksistä. Opas on ilmainen, eikä velvoita sinua testamenttilahjoitukseen.

Tyttö kirjoittaa lehtiöön kumartuneena.

TILAA TESTAMENTTIOPAS

Täytä lomake ja tilaa ilmainen testamenttiopas. Opas auttaa sinua elämäsi tärkeiden asiakirjojen laatimisessa, jotta voit jättää perinnöksi arvojesi mukaisen maailman.

Nora Huhta

haluatko lisätietoa?

Millaista omaisuutta Planille voi testamentata? Millaisilla sanamuodoilla kirjaan lahjoituksen Planille? Haluatko keskustella testamenttilahjoituksen tekemisestä ruotsiksi?

Me autamme sinua mielellämme kaikessa testamenttilahjoittamiseen liittyvässä. Ota yhteyttä.

Nora Huhta

Varainhankinnan johtaja

+358 40 753 0250

Nainen seisoo ikkunan vieressä ja katsoo hymyillen kohti kameraa.

Erja on jo laatinut oman testamentin

”Toivon voivani kohdentaa testamenttini varat etenkin tyttöjen ja nuorten naisten koulutukseen ja heidän hyvinvointinsa edistämiseen”, sanoo espoolainen Erja Heino.

Lue lisää
Nainen katsoo lempeästi kohti kameraa.

Katariina haluaa lopettaa lapsiavioliitot

”Plan tekee työtä eri puolilla maailmaa ja antaa toivoa monessa paikassa, jossa tyttöjen ja naisten oikeudet eivät vielä toteudu”, Katariina Nyqvist sanoo.

Lue lisää
Mikko Paasi seisoo lippalakki päässään maiseman edessä ja katsoo kameraan päättäväinen ilme kasvoillaan.

Mikko tekee kaikkensa lasten auttamiseksi

”Lapset ovat tärkeimpiä. Lapsissa on tulevaisuus”, sanoo luolasukeltaja ja sukelluskouluttaja Mikko Paasi.

Lue lisää

Mitä testamenteista olisi hyvä tietää?

Tässä muutama tärkeä tieto perimysjärjestyksestä Suomessa:

  • Perimysjärjestystä voi muuttaa vain testamentilla.
  • Ilman testamenttia lapsettoman ja aviottoman henkilön omaisuus luovutetaan viime kädessä valtiolle.
  • Aviopuoliso perii lapsettoman puolisonsa, mutta avopuoliso ei puolestaan saa perintöä ilman testamenttia.
  • Nykylain mukaan myöskään serkut eivät saa perintöä ilman testamenttia.
  • Testamentti tehdään yhtenä kappaleena. Mikäli lahjoitat osan perinnöstäsi Planille, säilytämme mielellämme kopion testamentista.
  • Suosittelemme, että alkuperäinen kappale on paikassa, josta se löydetään perinnönjaon kannalta ajoissa, esimerkiksi pankin tallelokerossa tai asiakirjasäilytyksessä.
  • Pidämme tiedot täysin luottamuksellisina emmekä luovuta niitä muualle. Testamentin laatijana sinulla on milloin tahansa täysi oikeus peruuttaa tai muuttaa testamenttia.

Testamentti tehdään kirjallisesti kahden vähintään 15-vuotiaan todistajan läsnä ollessa. Lakimiehen laatiessa testamentin hän hoitaa usein todistajat. Todistajaksi ei käy puoliso, sukulainen tai hyödynsaaja.

Suosittelemme, että testamentin laatimisessa käytetään ammattilaisen apua. Plan International Suomen ja 23 muun järjestön yhteisellä Hyvä testamentti -sivustolla voi kysyä testamenttiin liittyvistä asioista.

Plan International Suomi voi olla myös edunsaajana esimerkiksi henkivakuutuksessa, sijoitusvakuutuksessa tai eläkevakuutuksessa. Yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa näissäkään tapauksissa vakuutuskorvauksista veroa.

Kysy asiasta lisää vakuutusyhtiöstäsi tai pankistasi.

Asiakirjojen tekeminen onnistuu turvallisesti ja tehokkaasti ympäri Suomea. Poikkeukselliset ajat ovat lisänneet testamenttien laatimista.

Testamenttien ja muiden elämän tärkeiden asiakirjojen tekeminen onnistuu pitkälle puhelimitse tai sähköisesti, ja ne voidaan laatia turvallisesti, kertoo Hyvä testamentti -kampanjan lakimies Piia Jeremejeff.

TESTAMENTIN LAATIMINEN ON HELPPOA MYÖS POIKKEUSOLOISSA

Asiakirjojen tekeminen onnistuu turvallisesti ja tehokkaasti ympäri Suomea.

Poikkeukselliset ajat ovat lisänneet testamenttien laatimista. Testamenttien ja muiden elämän tärkeiden asiakirjojen tekeminen onnistuu pitkälle puhelimitse tai sähköisesti, ja ne voidaan laatia turvallisesti, kertoo Hyvä testamentti -kampanjan lakimies Piia Jeremejeff.

Plan International Suomi on mukana Hyvä testamentti -kampanjassa, jonka verkkosivuilla voi jättää kysymyksiä ja yhteydenottopyynnön Jermejeffille. Jos haluat keskustella Plan Internationalille jätettävästä testamenttiosuudesta, voit olla yhteydessä Planin Nora Huhtaan.

Palvelu onnistuu tehokkaasti ympäri Suomea.

– Puhelinneuvottelussa tai muussa sähköisessä neuvottelussa asiakkaan tilanne ja tahtotila käydään huolellisesti läpi, jonka pohjalta asiakirjoja lähdetään laatimaan, Piia Jeremejeff sanoo.

Laadittu asiakirja lähetetään joko sähköpostilla tai perinteisesti postitse asiakkaalle. Läpikäynnin jälkeen voi vielä tehdä muutoksia.

– Kun asiakirja on lopullinen, sovimme allekirjoituksen toteuttamisesta, tai annan siihen huolelliset ohjeet. Riippuen paikkakunnasta ja tilanteesta voimme kollegani kanssa todistaa fyysisessä tapaamisessa tai sitten testamentintekijä hankkii itse omat todistajat. Tällöin annan toimintaohjeet todistajien valinnan ja asiakirjan säilytyksen osalta, Jeremejeff toteaa.

Lahjoittajiemme tuella parannamme tyttöjen asemaa kehittyvissä maissa.

Tällä hetkellä edistämme erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Laosissa, Mosambikissa, Etiopiassa ja Ugandassa. Testamenttilahjoitus ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme tyttöjen hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.

Aloita testamentin suunnitteleminen tilaamalla Planin testamenttiopas tai tutustumalla Hyvä testamentti -kampanjaan.

Lisätietoa saat tarpeen mukaan myös lakiasiaintoimistoilta ja pankiltasi. Testamentteja koskevat lakipykälät löytyvät Suomen Laki I -teoksesta, perintökaaren luvuista 9–16.