Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.

Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Tytöt kriiseissä
Kriisit ja katastrofit vaikuttavat voimakkaimmin jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin.
Sodassa, ruokakriiseissä, luonnonkatastrofien aikana tai muissa kriiseissä tytöt ja nuoret naiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa.
Sukupuolten välinen epätasa-arvo syvenee kriisitilanteissa, ja kriisit uhkaavat tyttöjen turvallisuutta, terveyttä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Vanhempien tarve suojella tyttöjä, kohonnut väkivallan pelko sekä kotiaskareiden kasvanut määrä sulkevat tytöt koteihinsa. Pitkäaikaiset kriisit voivat jatkua tytön tärkeiden kehitysvuosien läpi ja rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan liikkua vapaasti, käydä koulua ja päättää elämästään.
Vaikka tyttöjä onkin suojeltava kriisien ja katastrofien syventämiltä uhkilta, heitä on myös kuunneltava. Tytöille kaikessa moninaisuudessaan on tärkeää, että heidät otetaan mukaan päätöksentekoon ja heitä kuullaan. Tyttöjen on päästävä vaikuttamaan heitä itseään koskeviin kysymyksiin.
Joutuessaan eroon perheestään esimerkiksi luonnonkatastrofin tai konfliktin seurauksena tytöt ovat suurimmassa vaarassa joutua hyväksikäytetyksi tai väkivallan kohteeksi. Kriisit ja katastrofit lisäävät seksuaalista väkivaltaa sekä varhaisia avioliittoja ja vaikeuttavat tyttöjen pääsyä heidän tarvitsemiinsa seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin.
Konfliktialueilla tyttöjä ja naisia siepataan pakkoavioliittoihin ja he ovat vaarassa joutua kansainvälisen järjestäytyneen ihmiskaupan uhriksi.
Maailmaa koettelee ankarin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Tilanne pahenee päivä päivältä, ja eniten siitä kärsivät lapset, erityisesti tytöt.
Nälkäkriisi altistaa tytöt lapsiavioliitoille, väkivallalle, hyväksikäytölle ja muille riskeille. Me tuemme tyttöjä kriisien keskellä.
Kuten muissakin kriiseissä myös ilmastonmuutoksessa suurimmassa riskissä ovat entuudestaan haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, kuten kehittyvissä maissa asuvat tytöt, naiset, lapset, vanhukset, vammaiset, etniset vähemmistöt ja alkuperäiskansat.
Ilmastonmuutos vaikuttaa maailman heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen arkeen ja tulevaisuuteen eri tavoin.
Naisilla ja lapsilla on suurempi riski kuolla luonnonkatastrofissa kuin miehillä. Varsinkin kouluttamattomilla tytöillä on muita heikommat keinot selviytyä luonnonkatastrofeista. Tytöt myös altistuvat ihmissalakuljetukselle ja sieppauksille, kun he joutuvat jättämään kotinsa.
Tytöt eivät ole vain ilmastonmuutoksen uhreja, vaan he haluavat vaikuttaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja auttaa yhteisöjään sopeutumaan ilmastonmuutoksen seurauksiin. Tytöt on otettava mukaan ilmastokeskusteluun ja -toimiin, sillä todellisia ratkaisuja ei saada aikaan ilman, että kaikki ovat mukana.
Koronapandemia uhkaa pyyhkiä pois tyttöjen asemassa viime vuosikymmeninä saavutetut parannukset. Koronapandemian aiheuttama taloudellinen epävarmuus ja liikkumisen rajoittaminen vaikeuttavat koulunkäyntiä, syventävät köyhyydessä elävien ahdinkoa ja lisäävät lasten ja tyttöjen hyväksikäytön sekä sukupuolittuneen väkivallan ja lapsiavioliittojen riskiä.
Toimimme viruksen ennaltaehkäisemiseksi jakamalla tietoa ja hygieniatarvikkeita sekä järjestämällä yhteisöihin puhdasta vettä. Suunnittelemme ja toteutamme paikallisten viranomaisten kanssa ratkaisuja koulunkäynnin jatkumiselle myös kriisin aikana ja tuemme tyttöjä ja heidän perheitään haavoittuvimmilla alueilla, esimerkiksi pakolaisleireillä ja slummeissa.