Myanmar | Plan

Myanmar

 • Pääkaupunki: Naypyidaw
 • Väkiluku: 51,42 miljoonaa (2014)
 • Korkein vuori: Hkakabo Razi (5881 m)
 • Paikallinen vaate: longyi
 • Vuoden suurin juhla: Maha Thingyan (burmalainen uusi vuosi, huhtikuussa)
 • Rahayksikkö: kyat
 • Pääuskonto: theravadabuddhalaisuus
 • Tärkeitä viljelyskasveja: riisi, sokeriruoko, seesami, maapähkinä, pavut

Työmme saavutuksia Myanmarissa vuonna 2019

 • Autoimme 3 428 lasta jatkamaan koulunkäyntiään Rakhinen osavaltion levottomuuksien aikana. 97 prosenttia näistä lapsista läpäisi valtion järjestämät valtakunnalliset kokeet. Samalla tavoitimme 611 koulunsa lopettanutta nuorta, jotka saivat elämäntaitojen opetusta ja ammatillista koulutusta.
 • 12 125 lasta hyötyi varhaiskasvatushankkeistamme.
 • 6 412 lasta hyötyi lastensuojeluprojekteistamme levottomuuksien aikana. Tavoitteena oli estää lapsiin kohdistuvaa hyväksikäyttöä ja väkivaltaa. Perustimme muun muassa lapsiystävällisiä tiloja yhteisöihin.
 • Olimme mukana vaikuttamassa siihen, että alle 18-vuotiaiden avioliitot kiellettiin Myanmarissa.

 

Näin tukesi auttaa lapsia

Ma Nilar Than on oppinut lapsiystävällisissä tiloissa oikeuksistaan - sekä tietysti päässyt myös leikkimään.

27 kyläyhteisöä sai apuamme lastensuojelussa Rakhinen alueen levottomuuksien aikana Myanmarissa. Perustimme lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset pääsivät leikkimään ja saivat psykososiaalista tukea.

Lapset saivat myös tietoa oikeuksistaan.

– Olen oppinut, että lapsilla on oikeus osallistua, oppia ja saada suojelua. Osaan ottaa muut nyt paremmin huomioon ja tiedän mitä hyötyä on yhteistyöstä. Olen oppinut ottamaan muita huomioon. Leikin mielelläni vammaisten lasten kanssa ja kunnioitan muita, sanoo 13-vuotias Ma Nilar Than, joka on käyttänyt lapsiystävällisiä tilojamme.

Myös vanhemmat ovat saaneet tietoa, miten heidän toimintansa vaikuttaa lasten kehitykseen. Nwe Ni Oo, 38, on neljän lapsen huoltaja. Hän osallistui lastensuojelukoulutuksiimme ja sai paljon neuvoja lasten kasvatukseen.

– Aiemmin en tiennyt mitään lastensuojelusta tai lasten oikeuksista. Minulla ja miehelläni oli ennen myös tapana riidellä lasten kuullen. Nykyään jaksan selittää lapsilleni asioita enkä moiti heitä. Nyt olemme onnellinen perhe, Nwe Ni Oo sanoo.

 

Maajohtajan terveiset

Tukesi on viime vuosien aikana auttanut lukuisia lapsia kehittymään.

Puhdas vesi ja parempi puhtaanapito (sekä käsienpesulaulut) auttavat yhä useampia lapsia välttämään sairaudet ja taudit täällä Myanmarissa. Useilla pienimmillä lapsilla on nyt mahdollisuus leikkiä ja oppia esikoulussa, ja he saavat näin mahtavan alun elämälleen. Yhä useammat tytöt ovat alkaneet puolustautua ja saaneet äänensä kuuluville.

Ja avullasi yhä useammat lapset voivat nyt katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin, koska heillä on mahdollisuus käyttää kaikkia kykyjään. Kiitos.

John McDonough
Maajohtaja, Plan International Myanmar

Koulutamme nuorista roolimalleja ja puramme haitallisia asenteita

Sukupuoleen perustuva syrjintä, epätasa-arvo ja jopa väkivalta ovat yleisiä Myanmarissa. Mandalayn alueella noin kymmenen prosenttia 15–19-vuotiaista tytöistä on naimisissa. Äitiyskuolleisuus on Etelä-Aasian korkein: 227 kuolleena syntynyttä lasta sataatuhatta elävänä syntynyttä lasten kohden. Seksuaalisuuteen ja seksuaalikasvatukseen liittyy paljon tabuja ja haitallisia sosiaalisia normeja ja asenteita.  

Nuorilla on usein hatara käsitys esimerkiksi raskaaksi tulosta. Alkukartoituksessamme selvisi, että moni uskoo voivansa tulla raskaaksi kuukautisten aikana pelkästä kosketuksesta vastakkaisen sukupuolen kanssa.  

Puramme seksuaalisuuteen liittyviä tabuja ja haitallisia normeja yhdessä yhteisöjen kanssa. Ulkoministeriön tuella lisäämme teinien ja erityisesti teinityttöjen tietoisuutta omasta seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista, jotta he voivat itse vaatia parempia palveluita ja hakea tarvittaessa apua.  

Koulutamme nuorista Champions of Change -roolimalleja muille nuorille. Koulutus kestää noin vuoden, minkä jälkeen nuoret voivat kouluttaa muita nuoria ja kertoa heille omista oikeuksistaan. Kolmen vuoden aikana koulutamme yhteensä 600 nuorta.  

Järjestämme koulutusta ja keskustelutilaisuuksia myös vanhemmille ja yhteisön muille aikuisille, jotta heidänkin tietonsa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä paranevat. Koulutamme koulujen opettajia ja rehtoreita, kätilöitä ja paikallisviranomaisia.  

Parannamme nuorille suunnattujen seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saatavuutta Myanmarissa tekemällä vaikuttamistyötä myös kansallisella tasolla.  

Työskentelemme Myanmarissa vuosina 2019–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella. Tavoitteemme on, että teinitytöt voimaantuvat ja voivat nauttia seksuaali- ja lisääntymisterveydestään ja oikeuksistaan tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.