Myanmar | Plan

Myanmar

  • Pääkaupunki: Naypyidaw
  • Väkiluku: 51,42 miljoonaa (2014)
  • Korkein vuori: Hkakabo Razi (5881 m)
  • Paikallinen vaate: longyi
  • Vuoden suurin juhla: Maha Thingyan (burmalainen uusi vuosi, huhtikuussa)
  • Rahayksikkö: kyat
  • Pääuskonto: theravadabuddhalaisuus
  • Tärkeitä viljelyskasveja: riisi, sokeriruoko, seesami, maapähkinä, pavut

Työmme saavutuksia Myanmarissa vuonna 2017

  • 2 309 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
  • 121 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 10 579 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

Näin tukesi auttaa lapsia katastrofeissa

Su (2. oikealta) on onnellinen, koska hän voi auttaa hätätilanteissa muita.

Myanmarissa luonnonkatastrofit ovat yleisiä. Tukesi ansiosta lapset osaavat varautua niihin ja suojautua aiempaa paremmin. 

– Tiedän, että vaikka joutuisin luonnonkatastrofin keskelle, voin suojella itseäni ja muita, sanoo 13-vuotias Su.
Kolmen kuukauden ajan hän on osallistunut Myanmarin isoimmassa kaupungissa Yangonissa koulunsa katastrofikoulutukseen. Oppilaat oppivat, kuinka suojautua ja pelastautua koulussa luonnonkatastrofin keskellä. He harjoittelivat evakuointeja, ja etsintätiimit harjoittelivat puuttuvien oppilaiden löytämistä.
– Tulevaisuudessa haluan olla lääkäri tai poliisi, jotta voin jatkaa ihmisten auttamista, Su sanoo.
 
Tukesi ansiosta lapset voivat käydä koulua turvallisin mielin, sillä koulut ovat entistä turvallisempia paikkoja. Lapset myös tietävät koulutusten ansiosta, kuinka toimia katastrofin aikana.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä pakolaisleireillä

Sadattuhannet Myanmarin rohingyat ovat joutuneet pakenemaan Bangladeshin puolella. Tuellasi autamme erityisesti pakolaisleirien tyttöjä. 

– Vaihdamme vaatteita puskissa öisin. Aamuisin kaikki lapset ulostavat teltan viereen. Miehet menevät vessaan, mutta me odotamme yöhön asti mennäksemme sinne. Silloin otan serkkuni Munazan mukaani, Laila kertoo.
18-vuotias Laila saapui Bangladeshiin setänsä ja tämän perheen kanssa. Laila on asunut heidän kanssaan kaksivuotiaasta asti, mutta joutui pakenemaan Bangladeshiin pakolaisleirille. 
 
Pakolaisleirien tilanne erityisen haastava tytöille ja naisille, joiden täytyy selvitä kuukautisten aikaan ilman kunnollisia kuukautissuojia, vettä tai yksityisyyttä. Rakennamme leireille kunnollisia vessoja, tarjoamme puhdasta vettä ja hygieniatarvikkeita. 
 
Tuellasi autamme pakolaisleirien tyttöjä selviytymään vaikeissa olosuhteissa.
 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Kansainvälisen tyttöjen päivän tarkoituksena on osoittaa tyttöjen voima ja vaatia reilua maailmaa, jossa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet.” Plan Internationalin lausunto

Ahtailla pakolaisleireillä asuvat tytöt tuntevat olonsa usein haavoittuvaksi. Kansainvälisenä tyttöjen päivänä tytöillä oli kuitenkin mahdollisuus yhdellä leirillä kertoa huolistaan ja saada äänensä kuuluville.

Yli 80 000 ihmistä on viettänyt yli kuusi vuotta Kachinin osavaltion leireillä alueella meneillään olevan konfliktin vuoksi. Leirit voivat olla tytöille pelottavia paikkoja etenkin öisin, jolloin heidän on uskaltauduttava ulos suihkuun tai kylpytiloihin.

Sadat tytöt ja naiset kokoontuivat kansainvälisenä tyttöjen päivänä paikoille, joilla he ovat yleensä vaitonaisina. Roi Panin kaltaiset tytöt ottivat osaa kulkueisiin, pukeutuivat värikkäisiin paperihattuihin ja kävivät innostavia keskusteluja siitä, kuinka leireistä voitaisiin tehdä tytöille sopivampia paikkoja.

Tyttöjen päivän ansiosta tyttöjen oikeuksista onnistuttiin lisäämään tietoa ja rohkaisemaan jokaista tekemään leiristä tytöille turvallisempi paikka, jossa he voivat oppia, elää ja kukoistaa.

 

Maajohtajan terveiset

Tukesi on viime vuosien aikana auttanut lukuisia lapsia kehittymään.

Puhdas vesi ja parempi puhtaanapito (sekä käsienpesulaulut) auttavat yhä useampia lapsia välttämään sairaudet ja taudit täällä Myanmarissa. Useilla pienimmillä lapsilla on nyt mahdollisuus leikkiä ja oppia esikoulussa, ja he saavat näin mahtavan alun elämälleen. Yhä useammat tytöt ovat alkaneet puolustautua ja saaneet äänensä kuuluville.

Ja avullasi yhä useammat lapset voivat nyt katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin, koska heillä on mahdollisuus käyttää kaikkia kykyjään. Kiitos.

John McDonough
Maajohtaja, Plan International Myanmar