Myanmar | Plan

Myanmar

 • Pääkaupunki: Naypyidaw
 • Väkiluku: 51,42 miljoonaa (2014)
 • Korkein vuori: Hkakabo Razi (5881 m)
 • Paikallinen vaate: longyi
 • Vuoden suurin juhla: Maha Thingyan (burmalainen uusi vuosi, huhtikuussa)
 • Rahayksikkö: kyat
 • Pääuskonto: theravadabuddhalaisuus
 • Tärkeitä viljelyskasveja: riisi, sokeriruoko, seesami, maapähkinä, pavut

Työmme saavutuksia Myanmarissa vuonna 2018

 • 3 243 väkivaltaa kokenutta lastasai alakouluopetusta Rakhinen osavaltiossa. 91 prosenttia osallistui valtion järjestämiin kokeisiin ja heistä 97 prosenttia sai hyväksytyn arvosanan. Kokeen suorittaneista 48,4 prosenttia oli tyttöjä.
 • Aloitimme vuonna 2018 Mandalayn alueella nuorten taloudellisen voimauttamisen hankkeen. Koulutimme kolme 158 nuoren ryhmää, joiden jäsenet pääsivät työharjoitteluun hotelleihin. 
 • Autoimme nuoria vähemmistöryhmien naisia saavuttamaan taloudellista riippumattomuutta. Perheille tarjottiin lastenhoitoapua ja varhaiskasvatusta, jotta naisten olisi mahdollista saada tuloja itselleen.
 • 7 344 lasta sai esikouluopetusta ennen koulunkäynnin aloittamista.
 • Perustimme vanhempien ryhmiä, joissa keskusteltiin lasten ravinnosta ja turvallisesta elinympäristöstä sekä siitä, kuinka käyttää positiivisia kasvatusmenetelmiä rangaistusten ja väkivallan sijaan. Ryhmissä puhuttiin myös sukupuolten tasa-arvosta ja siitä, miksi on tärkeää luoda tytöille ja pojille samat mahdollisuudet oppia ja tehdä päätöksiä.

 

Näin tukesi auttaa pakolaislapsia

Opettaja Thida Myint katselee oppilaidensa juoksevan kohti koulua monsuunikauden rankkasateessa. Hän on yksi Planin perustaman väliaikaisen opiskelupaikan opettajista.

Tämä on muslimivähemmistön lapsille ainut paikka käydä koulua, koska he asuvat Say Tha Mar Gyin pakolaisleirillä eikä heillä ole pääsyä valtion kouluihin. Planin perustama paikka tarjoaa lapsille mahdollisuuden jatkaa koulunkäyntiä -ja joillekin mahdollisuuden aloittaa koulunkäynti.

Koulussa on kaksi huonetta, joista toisessa opiskelevat nuoremmat ja toisessa vanhemmat oppilaat. Koulua käydään viitenä päivänä viikossa ja aineina ovat muun muassa englannin ja myanmarin kieli, matematiikka, tieteet, maantiede ja historia. 

Monella pakolaisleirin perheellä on vaikeuksia maksaa sähkölaskujaan, jolloin lasten opiskelu iltahämärässä kotona on vaikeaa. Lapset haluavat kuitenkin sinnikkäästi jatkaa koulunkäyntiä. Heidän kielelliset taitonsa ja keskittymisensä opiskeluun ovat parantuneet tässä koulussa.

– Jos lapsi pääsee kouluun, hän voi jakaa tietoaan myös yhteisön muille jäsenille. Ilman koulutusta ei ole mitään, Myint sanoo.

 

Maajohtajan terveiset

Tukesi on viime vuosien aikana auttanut lukuisia lapsia kehittymään.

Puhdas vesi ja parempi puhtaanapito (sekä käsienpesulaulut) auttavat yhä useampia lapsia välttämään sairaudet ja taudit täällä Myanmarissa. Useilla pienimmillä lapsilla on nyt mahdollisuus leikkiä ja oppia esikoulussa, ja he saavat näin mahtavan alun elämälleen. Yhä useammat tytöt ovat alkaneet puolustautua ja saaneet äänensä kuuluville.

Ja avullasi yhä useammat lapset voivat nyt katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin, koska heillä on mahdollisuus käyttää kaikkia kykyjään. Kiitos.

John McDonough
Maajohtaja, Plan International Myanmar

Koulutamme nuorista roolimalleja ja puramme haitallisia asenteita

Sukupuoleen perustuva syrjintä, epätasa-arvo ja jopa väkivalta ovat yleisiä Myanmarissa. Mandalayn alueella noin kymmenen prosenttia 15–19-vuotiaista tytöistä on naimisissa. Äitiyskuolleisuus on Etelä-Aasian korkein: 227 kuolleena syntynyttä lasta sataatuhatta elävänä syntynyttä lasten kohden. Seksuaalisuuteen ja seksuaalikasvatukseen liittyy paljon tabuja ja haitallisia sosiaalisia normeja ja asenteita.  

Nuorilla on usein hatara käsitys esimerkiksi raskaaksi tulosta. Alkukartoituksessamme selvisi, että moni uskoo voivansa tulla raskaaksi kuukautisten aikana pelkästä kosketuksesta vastakkaisen sukupuolen kanssa.  

Puramme seksuaalisuuteen liittyviä tabuja ja haitallisia normeja yhdessä yhteisöjen kanssa. Ulkoministeriön tuella lisäämme teinien ja erityisesti teinityttöjen tietoisuutta omasta seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista, jotta he voivat itse vaatia parempia palveluita ja hakea tarvittaessa apua.  

Koulutamme nuorista Champions of Change -roolimalleja muille nuorille. Koulutus kestää noin vuoden, minkä jälkeen nuoret voivat kouluttaa muita nuoria ja kertoa heille omista oikeuksistaan. Kolmen vuoden aikana koulutamme yhteensä 600 nuorta.  

Järjestämme koulutusta ja keskustelutilaisuuksia myös vanhemmille ja yhteisön muille aikuisille, jotta heidänkin tietonsa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä paranevat. Koulutamme koulujen opettajia ja rehtoreita, kätilöitä ja paikallisviranomaisia.  

Parannamme nuorille suunnattujen seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saatavuutta Myanmarissa tekemällä vaikuttamistyötä myös kansallisella tasolla.  

Työskentelemme Myanmarissa vuosina 2019–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella. Tavoitteemme on, että teinitytöt voimaantuvat ja voivat nauttia seksuaali- ja lisääntymisterveydestään ja oikeuksistaan tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.