Togo | Plan

Togo

 • Pääkaupunki: Lomé
 • Yleisimmät nimet: Emmanuel, Reine
 • Tyypillinen ruoka: akume eli maissipuuro, fufu eli maniokkipuuro
 • Eläinlajeja: leijona, leopardi, norsu, apinat
 • Viljelykasveja: kaakao, puuvilla, kahvi
 • Suosituin urheilulaji: jalkapallo
 • Kielet: ranska, ewe, kabiye ja muut alkuperäiskielet
 • Korkein huippu: Mount Agou, 986 metriä

 

 

Tervehdys Togon kummilapsilta

työmme saavutuksia Togossa vuonna 2017

 • 21 750 nuorta (11 191 tyttöä, 10 559 poikaa) oppivat tarvittavia kykyjä pystyäkseen vaatimaan seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvien oikeuksiensa toteutumista. Heidän lisäkseen myös 11 525 opettajaa ja yhteisöpohjaisten organisaatioiden jäsentä osallistuivat tähän kampanjointiin.
 • Jaoimme 17 763 koulutarvikepakkausta kummilapsille ja haavoittuvaisessa asemassa oleville lapsille. Olemme myös jakaneet 22 900 vihkoa kouluille. Sen lisäksi 1 293 opettajaa osallistuivat koulutuksiimme, joissa he oppivat sukupuolisensitiivisiä ja väkivallattomia opetusmetodeja sekä suuren ryhmän johtamista ja opettamista.
 • 422 uutta säästöryhmää perustettiin, joista hyötyi 8 911 henkilöä (1 374 tyttöä, 5 042 naista, 1 128 poikaa, 1 367 miestä). Säästöryhmät ovat parantaneet perheiden taloudellista tilannetta, mikä puolestaan on muun muassa parantanut lasten mahdollisuutta käydä koulua, saada terveyspalveluita ja riittävää ravintoa.
 • Vammaisten lasten hyvinvoinnin edistämiseksi teimme monenlaista viime vuoden aikana: 39 vammaista lasta saivat viittomakielen ja pistekirjoituksen opetusta. 389 yhteisöjen jäsentä ovat saaneet lisää tietoa vammaisuudesta. 30 henkilöä saivat koulutusta sellaisten leikkien ja pelien vetämiseen, jotka huomioivat myös vammaiset lapset. 16 terveystyöntekijää saivat koulutusta vammaisuuksien varhaiseen tunnistamiseen ja niiden hoitamiseen liittyen.
 • 178 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 7 523 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin työsi auttaa suojelemaan tyttöjä

 

Anisa pääsi ammattikoulutukseen ja voi elättää nyt itsensä.
 

Kun Anisa oli 15, hänen äitinsä lähetti hänet naapurimaa Togoon, jotta Anisa saisi paremman tulevaisuuden. Anisa joutui pakkotyöhön.

Viisilapsisen perheen vaikeudet alkoivat, kun Anisan isä kuoli. Äidillä ei ollut enää varaa lastens koulunkäyntiin, joten Anisan piti etsiä Beninistä töitä.

– Työskentelin aamusta iltaan ilman lepoa ja palkkaa. Lopulta pakenin takaisin kotikylääni, nyt 17-vuotias Anisa kertoo.

Äiti olisi halunnut lähettää Anisan takaisin, mutta tämä kieltäytyi lähtemästä. Hänen ystävänsä oli hyötynyt Planin lapsikaupan vastaisesta hankkeesta. Siellä Anisa opiskeli omeplijaksi. Hän työskentelee myös sen puolesta, ettei yksikään tyttö kotikylästä joudu enää lähtemään pakotettuna.
– Olen onnellinen, että voin olla kotona ja käyttää taitojani tulevaisuuden rakentamiseen. Tiedän myös, miten haitallista lapsikauppa on. 
 
Kiitos tukesi, voimme estää muiden lasten pakkotyötä ja lapsikauppaa Togossa.

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Hortence jalkatukensa kanssa

9-vuotias Hortence asuu Togon keskisellä alueella. Hän tarvitsee jalkatukea, jonka avulla hän voi kävellä. Se ei ole kuitenkaan estänyt häntä käymästä koulussa tai leikkimästä ystäviensä kanssa.

Hortencen kaltaiset lapset haluavat tulla kohdelluiksi muiden lasten tavoin. Joissakin maailman kolkissa lapsen syntyessä vammaisena hänen vanhempansa eivät aina ymmärrä syytä siihen tai tajua, kuinka paljon he voivat tehdä. Jotkut lapset karkotetaan nukkumaan ulos, kyläläiset pilkkaavat heitä tai estävät heiltä pääsyn kouluun.

Me varmistimme, että Hortence saa fysioterapiaa ja jalkatuen, jonka avulla liikkuminen on helpompaa.

Hänen kouluunsa on asennettu rampit, jotta hän pääsee luokkahuoneeseen helpommin, ja hänen opettajansa on koulutettu ottamaan vammaiset lapset mukaan opetukseen.

Olemme myös työskennelleet hänen perheensä kanssa auttaaksemme heitä ymmärtämään tyttärensä vammaa: nyt hänen vanhempansa ovat iloisia, että heidän tyttärensä on saanut mahdollisuuden käydä koulua.
 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Säästöryhmät auttavat minua säästämään ja kartuttamaan rahaa. Nyt vanhempani ovat minusta ylpeitä.” Ameyi, 16

Togon maaseudulla tytöt ja naiset yhdistävät voimansa auttaakseen yhteisöään kukoistamaan ja jatkavat samalla opintojaan.

Ameyin kaltaiset tytöt kuuluvat säästöryhmiin, jotka on perustettu meidän avullamme. Jokainen tyttö maksaa ensin jonkin summan paikalliseen ryhmäänsä ja voi sitten hakea ryhmältä lainaa perustaakseen oman yrityksen. Lopuksi he maksavat lainansa takaisin ja investoivat tuotot siten, että koko yhteisö hyötyy myös laajemmin.

– Ostin kanan, joka muni kaksi tipua, jotka sitten kasvatin. Myyn torilla hiukan munia, ja niistä saamien säästöjen avulla voin auttaa veljiäni ja siskojani. Ostin säästöilläni myös kaksi emakkoa, jotka annoin naapurikylässä asuvalle isoäidilleni kasvatettavaksi, kertoo Ameyi.

Ameyi auttaa myös vanhempiaan maksamaan hänen koulutuksensa, jotta hän voi saavuttaa jotain isompaa ja parempaa.
– Vanhempani ovat minusta ylpeitä, hän kertoo onnellisena.

 

 

Maajohtajan terveiset

Tänä vuonna olet auttanut Togon haavoittuvimmassa asemassa olevia lapsia selviytymisen lisäksi menestymään.

Tuhansia lapsia on suojattu aivokalvontulehdusepidemialta, joka on levinnyt koko maahamme. Tukesi on auttanut kaiken ikäisiä lapsia palaamaan kouluun ja oppimaan taitoja, joiden avulla he pärjäävät työelämässä. Yhä useammat tytöt ovat nyt merkittävässä osassa yhteisöissään.

Edellä mainitut asiat on saavutettu lasten päättäväisyydellä rakentaa parempi tulevaisuus. Sinä olet ollut tässä apuna – kiitos.

Mohamed Bah
Maajohtaja, Plan International Togo