Sudan | Plan

Sudan

 • Pääkaupunki: Khartum
 • Yleisimmät nimet: Ahmad (poika), Maryam (tyttö)
 • Tärkeimmät viljelytuotteet: maapähkinät, seesaminsiemenet, puuvilla
 • Tyypillinen ruoka: waika eli okramuhennos, asseeda eli durrapuuro ja kawari eli kaviokeitto
 • Eläinlajeja: leijona, kirahvi, antilooppi
 • Kielet: arabia, nubialaiset kielet, bedža, lukuisia murteita
 • Paikallisia hedelmiä: sitruuna, mango, greippi
 • Valuutta: Sudanin punta

 

 

Tervehdys Sudanin kummilapsilta

Työmme saavutuksia Sudanissa vuonna 2017

 • 3 298 Etelä-Sudanin pakolaista sai opetusta vihannesten viljelyssä ja kalastuksessa.
 • Jaoimme tietoa lastensuojelusta pakolaisleireillä. Loimme yhteisöihin 149 lastensuojeluverkostoa. Tämä toi turvaa 7 635 lapselle.
 • Työskentelimme perheiden yhdistämisen puolesta pakolaisleireillä. 263 perheestään erossa olevaa lasta sai tarvitsemaansa apua Etelä-Sudanin pakolaisleirillä.
 • Perustimme 388 säästö- ja lainaryhmää kylissä. Ryhmiin kuuluu 9 929 jäsentä, joista 8 803 on naisia. Ryhmät todettiin yhdeksi tehokkaimmista keinoista tuoda taloudellista turvaa kotitalouksiin.
 • Aloitimme vuonna 2017 yhteistyön terveysministeriön ja Unicefin kanssa, jotta koko Sudaniin saataisiin käymälät ja maa saataisiin avoimesta ulostamisesta vapaaksi (open defecation free).
 • Jatkoimme kampanjoimista silpomisperinnettä vastaan. Sudanissa lähes yhdeksän kymmenestä tytöstä ja naisesta on joutunut kokemaan sukupuolielinten silpomisen.

 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Vanhemmat ja lapset tietävät nyt, kuinka pysyä terveinä

Lapset oppivat nyt tunnistamaan keskeisimmät vaaralliset sairaudet ja välittämään tietoa eteenpäin – laulun voimalla.

Joka vuosi Sudanissa kuolee 94 000 alle 5-vuotiasta lasta yleensä hoidettavissa olevaan sairauteen, kuten ripuliin tai malariaan.

Kun itäisen Sudanin Kassalan lapsille oli opetettu tapoja estää ja hoitaa tällaisia sairauksia, he järjestivät asiasta innostuneina esityksen vanhemmilleen.

He näyttivät laulujen, lyhyiden näytelmien ja puheiden avulla, miten jokainen voi estää lastaan sairastumasta.

Yleisössä oli 600 äitiä, isää ja sisarusta. Yleisö oli erittäin vaikuttunut näkemästään: sekä lasten lahjakkuudesta että elintärkeistä tiedoista, jotka koskivat esimerkiksi sitä, miten kotona voidaan nesteyttää ripulipotilasta ja miten malariatartunnat voidaan estää.

Kiitos, että olet auttanut yhä useampia lapsia pysymään terveenä ja että nämä lapset ovat voineet välittää terveystietoa vanhemmilleen, sisaruksilleen ja yhteisöihinsä.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Lapsi oppimassa pakolaisleirillä

Tukesi avulla olemme pystyneet varmistamaan, että 11-vuotias Mohamed ja tuhannet muut hänen kaltaisensa lapset eivät joudu enää olemaan poissa koulusta.

Mohamed piti ennen koulusta, mutta hänen elämänsä mullistui, kun hänen kyläänsä hyökännyt aseistautunut joukko tappoi hänen isänsä.

Mohamed, hänen äitinsä Samia ja hänen siskonsa ja veljensä pakenivat Pohjois-Darfurin suurimmalle leirille, jonne sijoitetaan kotiseudultaan siirtymään joutuneet henkilöt.

Mohamedin kaltaisilla lapsilla ei ole normaalia elämää, joten on elintärkeää, ettei heiltä riistetä myös koulutusta. Koska leirillä on yli 150 000 ihmistä, opetuspaikoille ei ole riittävästi tilaa. Lisäksi monilla vanhemmilla ei ole varaa koulumaksuihin.

– Minulla ei ole varaa ruokaan saatikka koulumaksuihin, Samia kertoo.

Tuellasi olemme voineet tarjota esimerkiksi tekstikirjoja, vesisäiliöitä ja tauluja leirin 26 kouluun. Lisäksi olemme rakentaneet 18 uutta luokkahuonetta ja uudistaneet kahdeksan luokkahuonetta sekä kouluttaneet 160 opettajaa.

Tuhannet lapset saavat nyt koulutusta, jonka avulla he voivat rakentaa uuden elämän.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Sinun tuellasi olemme muuttamassa asenteita auttamalla ihmisiä ymmärtämään sukupuolielinten silpomisen vaarat ja rohkaisemalla tyttöjä puhumaan puolestaan.

Sudanissa lähes yhdeksän kymmenestä tytöstä ja naisesta on joutunut kokemaan sukupuolielinten silpomisen. Silpominen saattaa aiheuttaa kroonista kipua, toistuvia tulehduksia ja hengenvaarallisia komplikaatioita synnytyksen yhteydessä.

Haluamme, että naisten sukupuolielinten silpominen lopetetaan, mutta tämä päätös on tehtävä yhdessä.

Autamme yhteisön ryhmiä aloittamaan keskustelun. Koulun tiedotustilaisuuksien, näytelmien, laulujen ja puheiden sekä kyläjuhlien avulla voidaan korostaa tavan vaaroja ja saattaa ne kaikkien tietoisuuteen.

Tämän seurauksena lapset, vanhemmat, isovanhemmat ja uskonnolliset johtajat ovat alkaneet vastustaa naisten sukupuolielinten silpomista. Vastustajien määrä on kasvussa: viime vuonna 120 nuorta allekirjoitti julkisen sitoumuksen lopettaa naisten sukupuolielinten silpomisen. Tapaus sai paljon huomiota kansallisessa mediassa.

Jokainen tämänkaltainen toimi auttaa ihmisiä tiedostamaan riskit. Kiitos, että annat yhä useamman tytön elää ilman silpomisen uhkaa.

 

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Sudanin lasten auttamiseksi. Kuten olet nähnyt, tukesi muuttaa jo useiden ihmisten elämää.

Autat meitä tarjoamaan puhdasta juomavettä ja kunnolliset käymälät tuhansille tytöille ja pojille, minkä ansiosta he saavat suojaa tappavilta taudeilta. Jotkut haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, ovat nyt palanneet kouluun ja pystyneet rakentamaan elämänsä uudelleen. Tuhannet tytöt ovat nyt turvassa, kun kokonaiset kylät tekevät yhteistyötä lopettaakseen tyttöjen sukupuolielinten silpomisen.

Ansiostasi yhä useampia sudanilaislapsia odottaa nyt parempi tulevaisuus täynnä toivoa ja mahdollisuuksia – kiitos.

Mohammed Munier
Maajohtaja, Plan International Sudan