Sierra Leone | Plan

Sierra Leone

 • Pääkaupunki: Freetown
 • Korkein huippu: Mount Bintumani (Loma Mansa), 1 945 metriä
 • Tyypillinen ruoka: maapähkinämuhennos, kassavaleipä
 • Eläinlajeja: antilooppi, virtahepo, manaatti
 • Kieliä: krio, englanti, mende, temne
 • Tavallinen tervehdys: “Aw yu du?” (“How are you?”’)
 • Pisin joki: Rokel
 • Paikallisia hedelmiä: mango, papaija

 

 

Tervehdys Sierra Leonen kummilapsilta

Työmme saavutuksia Sierra Leonessa vuonna 2017

 • 2600 yhteisöjen jäsentä (780 naista ja 1820 miestä) osallistuivat koulutuksiimme, joissa käsiteltiin lastensuojelua, lasten oikeuksiin liittyviä lakeja ja politiikkaa, lastensuojeluun liittyvää ohjaamista, lastensuojelurikkomusten kanssa toimimista ja psykososiaalisen tuen antamista, minkä ansiosta 60 yhteisössä kehitettiin toimintasuunnitelma lasten suojelemiseksi lapsiavioliitoilta, raskaaksi tulemiselta ja tyttöjen sukupuolielinten silpomiselta.
 • Tuimme 30 ihmisoikeusryhmän ja lastenkerhon perustamista, joiden toimintaan osallistui 600 lasta. He levittivät tietoutta ebolasta, lapsiraskauksista, lapsiavioliitoista ja tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta radio-ohjelmien, sosiaalisen median ja muille lapsille järjestettyjen tapahtumien avulla.
 • Koulutimme sata opettajaa antamaan psykososiaalista tukea ebolaepidemiasta järkyttyneille lapsille ja suojelemaan lapsia kaltoinkohtelulta.
 • Annoimme rahallista tukea 22 000 oppilaalle, jotka olivat vaarassa jättää koulunsa kesken. Heistä 21 000 olivat tyttöjä.
 • 9111 yhteisöjen jäsentä (4986 naista, 3618 miestä, 525 tyttöä) hyötyivät taloudellisesti laina- ja säästöryhmien toiminnasta.
 • Jaoimme maataloustyökaluja, maapähkinän siemeniä ja mainiokin leikkuuvälineitä, mistä hyötyi 4 594 yhteisöjen jäsentä. Lisäksi annoimme karjaa 259 maanivljelijälle.
 • Tuellamme perustettiin 363 säästö- ja lainaryhmää.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan lukemaan

 

Kirjat ovat harvinaisuus monelle lapselle Sierra Leonessa. Annamme lapsille mahdollisuuden lukea erilaisia kirjoja.

– Kiitos, että sain mahdollisuuden lukea ja oppia, iloitsee 13-vuotias Mariama.
Hän oli paikalla, kun hänen koulusa Pujehun alueella Sierra Leonessa vastaanotti uusia kirjoja. 
 
Monilla lapsilla ei ole kotonaan kirjoja, sillä vanhemmilla ei ole varaa ostaa niitä. Kirjoja ei ole myöskään monessa  koulussa, jolloin oppilaat lukevat ainoastaan, mitä opettajat kirjoittavat taululle. Kirjojen tarve on suuri. Lapset tarvitsevat koulutusta, lukutaitoa ja oppimateriaaleja pärjätäkseen elämässä. Koulutetut ja lukutaitoiset lapset ovat tärkeitä koko yhteiskunnalle. 
 
Tuellasi olemme voineet jakaa kumppaneidemme kanssa 10 000 kirjaa yli sataan kouluun Sierra Leonessa. Toivomme kirjojen rohkaisevan lapsia lukemaan sekä vapaa-ajalla että koulussa.
 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Michael tätinsä kanssa Moyambassa

Sierra Leone kärsi pitkään ebolasta. Nyt taudista vapaaksi julistettu maa katsoo eteenpäin. Yhä useampi ebolasta parantunut ottaa kaiken irti saamastaan toisesta mahdollisuudesta elämään.

14-vuotias Michael muistelee päivää, jolloin hän tuli erittäin sairaaksi.
– Minulla oli päänsärkyä, maha kipeä ja minua oksetti, hän kertoo.
– Menin ebolaparantolaan. Kun voin paremmin, he lähettivät minut pois. Suvustani kuoli kuitenkin 26 henkeä, myös isäni ja äitini.

Michael asuu nyt tätinsä kanssa Moyambassa.
– Kun koulu avautui uudelleen, kukaan ei puhunut minulle. Olin yksin. Silloin kerroin tädilleni, etten enää koskaan halua mennä kouluun.

Olemme järjestäneet Michaelin koulun kaltaisiin kouluihin keskusteluryhmiä ja musiikkitoimintaa, jotta lapset ymmärtäisivät, ettei kenenkään tarvitse pelätä niitä, jotka ovat parantuneet ebolasta. Michaeliin tällä on ollut suuri vaikutus.
– Plan International tuli keskustelemaan ystävieni kanssa. Nyt kaikki on paremmin: me juttelemme, pelaamme ja nauramme. He pitävät minua sankarina, koska minä selvisin ebolasta.

Michael haluaa lääkäriksi. Tuellasi yhä useammat ebolasta parantuneet ovat nyt onnellisia koulussa ja saavat tarvitsemaansa koulutusta.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Uskon, että kun on elämää, on toivoa. Asiat helpottuvat. Minulla on yhä rohkeutta ja päättäväisyyttä.” Success, 18

– Ennen ebolaa elämäni oli erittäin onnellista. Opiskelin ahkerasti ja päättäväisesti. Sitten menetin setäni, joka maksoi opintoni, kertoo Success.

Menetyksestään huolimatta Success saa äänensä kuuluviin paikallisen nuorisoryhmän kautta, joka on perustettu meidän avullamme. Nämä nuorten aktivistien ryhmät olivat merkittävässä roolissa taistelussa tautia ja sen aiheuttamia ongelmia vastaan. Nyt he puolustavat tyttöjen oikeuksia.
– Ebolakriisin aikana monet tytöt tulivat raskaaksi. Monet eivät käy koulua: vanhemmilla ei ole varaa lähettää tyttäriään sinne.

Success toivoo tytöille parempaa.
– Miehet käyttävät hyväkseen näitä tyttöjä, eikä tyttöjen ole helppo suojautua, hän sanoo.
– Neuvoisin heitä kunnioittamaan naiseuttaan, sillä tulevaisuudessa ihmiset kunnioittavat ja kuuntelevat myös tyttöjä.

Success pohtii myös toiveitaan ja unelmiaan.
– Minä haluan tulla joksikin, hän kertoo.

Tuellasi Success pystyy nimensä mukaisesti menestymään.

 

Maajohtajan terveiset

Kuten olet nähnyt, anteliaisuutesi muuttaa elämiä. Tämä on kuitenkin vasta alkua: maalla on edessään pitkä toipumisen tie. Olemme todella iloisia, että tuellasi voimme auttaa Sierra Leonen lapsia rakentamaan elämänsä uudelleen.

Umarun ja Michaelin kaltaisia ebolasta parantuneita autetaan selviytymään menetyksistään. Yhä useammalla tytöllä ja pojalla on nyt puhdasta vettä taudin leviämisen estämiseksi. Sen lisäksi tuhannet lapset ovat päässeet takaisin kouluun ja opettelemaan arkielämää uudelleen. Kiitos.

Casely Ato Coleman
Maajohtaja, Plan International Sierra Leone