Ruanda | Plan

Ruanda

 • Pääkaupunki: Kigali
 • Korkein huippu: Mount Karisimbi, 4 519 metriä
 • Tyypillinen ruoka: ugali eli puuro, brochette eli grillivartaita
 • Eläinlajeja: vuorigorilla, virtahepo, seepra
 • Kielet: kinyarwanda, ranska, englanti, kiswahili
 • Päävientituotteet: kahvi, tee, kulta
 • Suosittuja juomia: chai, kahvi
 • Rahayksikkö: frangi

 

 

Tervehdys ruandalaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia RUANDASSA vuonna 2018

 • 13 440 lasta jatkoi koulunkäyntiään ja sai koulutarvikkeita. 752 lasta hyötyi ruoka-avustamme kouluihin.
 • 252 690 ihmistä hyötyi pakolaisleireillä tekemästämme lastensuojelutyöstä. 350 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista sai koulutusta lastensuojelussa, jotta he osaavat tukea lapsia.
 • 500 nuorta koulun keskeyttänyttä tyttöä (joista 283 teiniäitiä) sekä 1 186 nuorta koululaistyttöä sai yrittäjyyskasvatusta, johtajuustaitoja ja ammatinvalintaneuvontaa.
 • 11 372 tyttöä ja 3 510 nuorta naista hyötyi turvallisista vessoista, joissa oli kuukautissuojia, saippuaa ja käsipyyhkeitä.
 • 13 440 lasta jatkoi koulunkäyntiään ja sai koulutarvikkeita. 752 lasta hyötyi ruoka-avustamme kouluihin.
 • 33 452 ihmistä tavoitettiin pakolaisleireillä Girl Take the Lead -hankkeessamme. Siinä tytöt saivat tietoa seksuaaliterveydestä ja tyttöjen oikeuksista sekä oppivat taloudellisia taitoja.

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Ammatti on lahja pakolaiseksi joutuneelle nuorelle.

– Olen aina unelmoinut tulevani ammattileipuriksi. Nyt sain mahdollisuuden siihen, 19-vuotias Maria sanoo.

Maria on yksi Mahaman pakolaisleirin nuorista, joille annoimme ammatillista koulutusta. 

Ruandassa asuu 90 000 Burundin pakolaista, joista noin 54 000 maan suurimmalla pakolaisleirillä Mahamassa, itäisessä Ruandassa.

Nuoret ovat olleet vuosia ilman koulutusta ja heidän mahdollisuutensa ovat rajoitetut. Naiset ovat riippuvaisia puolisoistaan, ja monet nuorista ovat kokeneet hyväksikäyttöä ja seksuaalista väkivaltaa.

100 nuorta naista ja 62 nuorta miestä sai ammatillista koulutusta leivonnassa, kenkien valmistuksessa ja muurauksessa. Taloudellisen koulutuksen ryhmissä oli mukana 244 nuorta naista ja 56 nuorta miestä. Nuoret naiset oppivat miettimään omia tavoitteitaan, sillä moni heistä ei ollut koskaan kuvitellut menevänsä kodin ulkopuolelle töihin.

Monia ammatteja pidetään perinteisesti miehille kuuluvina. 19-vuotis Evelinehalusi osallistua muurauskurssille, mutta hänen puolisonsa ja perheensä halusivat tämän jäävän kotiin. Eveline sai perheensä kuitenkin suostuteltua ja pääsi kurssille.

Claudine odottaa ensimmäistä lastaan ja osallistui kengänvalmistuskurssille. 

– Tämä koulutus on ollut minulle enemmän kuin lahja. Kun palaan joskus kotiin Burundiin, minulla on ammatti, jolla saan tuloja perheelleni.

Claudinen ryhmä säästää pienen summan joka kuukausi, jotta nuorten on mahdollista perustaa oma yritys valmistumisen jälkeen. Kengänvalmistajat ja leipurit ovat jo saaneet asiakkaita pakolaisleirillä järjestämänsä näyttelyn jälkeen.

– Lähdimme Burundista tyhjin käsin ja vielä pahempaa: ilman mitään taitoja. Meillä ei ollut mitään keinoa ansaita tuloja, mutta tämän kurssin jälkeen myymme tuotteitamme yhteisössämme, 26-vuotias kengänvalmistaja John kertoo.

– Mikään ei enää pysäytä meitä.

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos, että olet auttanut muuttamaan lukuisten ruandalaisten tyttöjen ja poikien elämää.

Olet auttanut pakolaislapsia pysymään turvassa. Yhä useammalla lapsella on nyt ravitsevaa ruokaa, puhdasta vettä ja kunnolliset käymälät. Näin he pysyvät terveinä. Ja yhä useampi lapsi käy nyt koulua ja valmistautuu ansaitsemaan itse oman elantonsa.

Olet myös auttanut yhä useampia tyttöjä saamaan tasavertaiset mahdollisuudet. Kiitos hienoista asioista, joita olet tehnyt lastemme hyväksi.

Marie Gladys Archange-Guerrier
Maajohtaja, Plan International Ruanda