Ruanda | Plan

Ruanda

 • Pääkaupunki: Kigali
 • Korkein huippu: Mount Karisimbi, 4 519 metriä
 • Tyypillinen ruoka: ugali eli puuro, brochette eli grillivartaita
 • Eläinlajeja: vuorigorilla, virtahepo, seepra
 • Kielet: kinyarwanda, ranska, englanti, kiswahili
 • Päävientituotteet: kahvi, tee, kulta
 • Suosittuja juomia: chai, kahvi
 • Rahayksikkö: frangi

 

 

Tervehdys ruandalaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia RUANDASSA vuonna 2017

 • 3 403 lasta (1760 tyttöä, 1643 poikaa) pääsivät kouluun.
 • 8 000 lasta (4500 tyttöä, 3500 poikaa) osallistuivat 28:n varhaiskasvatuskeskuksemme toimintaan.
 • 200 886 lasta (101 646 tyttöä ja 99 240 poikaa) hyötyivät työstämme lastensuojelun edistämiseksi. Me esimerkiksi järjestimme elokuva- ja teatteritoimintaa, jossa käsiteltiin lastensuojelua ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, annoimme psykososiaalista tukea ja ohjausta lapsille ja koulutimme lastenhoitajia lastensuojeluun liittyvistä asioista.
 • Työmme nuorten taloudellisen turvallisuuden edistämiseksi tavoitti 2 899 nuorta Gatsipossa, Bugeserassa ja kahdella pakolaisleirillä. Työmme tavoitti myös 19 628 kylien laina- ja säästöryhmien toimintaan osallistunutta ihmistä, jotka ovat ryhmien ansiosta pystyneet aloittamaan pienimuotoisen liiketoiminnan ja säästämisen.
 • 6 223 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Ezekiel on saamassa itseluottamustaan takaisin

Tuhannet pakolaiset ovat paenneet Burundin konfliktia läheiseen Ruandaan. Monet heistä ovat yksinäisiä lapsia. Sinä autat meitä tarjoamaan turvallisia paikkoja, joissa lapset voivat toipua traumoistaan.

Ezekielin vanhemmat kuolivat, kun hän oli vain 9-vuotias. Hän kasvoi Burundissa nunnien kasvattamana, mutta kun konflikti puhkesi, nunnat pakenivat. Koska Ezekiel pelkäsi henkensä puolesta, myös hän pakeni.

Lopulta hän saapui Ruandaan pelokkaana ja suojattomana, ja hänet ohjattiin Itäisen maakunnan pakolaisleirille.

Pakolaisleirit voivat olla kaoottisia ja meluisia paikkoja, mutta me olemme siellä auttamassa Ezekielin kaltaisia poikia, jotta heillä olisi turvalliset tilat, joissa voimme pitää heistä huolta.

– Olemme onnellisia täällä. Saamme vettä ja voimme käydä puhtaissa käymälöissä, kertoo Jean, joka on yksi pakolaisleirillä asuvista pojista.

Ajan kanssa lapset alkavat rentoutua ja leikkiä uudelleen. Kiitos, että olemme avullasi voineet hoitaa pakolaislapsia.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Lapset esittelevät innoissaan pieniä aurinkolamppujaan

Ruandalaislapset eivät voi enää sanoa, ettei valo riitä läksyjen tekoon.

Teimme yhteistyötä luontoystävällisen Little Sun -yrityksen kanssa ja annoimme jokaiseen Eteläisen maakunnan kouluun aurinkokäyttöisen valaisinjärjestelmän ja ohjeet sen käyttöön. Oppilaat pitävät iloisista keltaisista valaisimista, joita on hauska katsella ja helppo kantaa mukanaan sangan avulla.

Nyt lapset voivat kulkea koulumatkansa luottavaisin mielin sekä aamuhämärissä että auringon laskiessa.

He voivat myös opiskella illalla myöhempään, mikä voi parantaa koulumenestystä. Myös opettajat hyötyvät, koska he voivat valmistella oppitunteja iltapimeässä.

Kiitos, että olet antanut yhä useammalle lapselle mahdollisuuden pärjätä paremmin koulussa.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Haluaisin olla lääkäri, jotta voisin parantaa sairaita.” Marie

Marie haluaisi pelastaa henkiä lääkärinä. Therese toivoo, että voisi innostaa oppilaita paremmiksi ihmisiksi, kun hänestä tulee opettaja. Angelique haluaa työskennellä isossa ja kiireisessä toimistossa.

Avullasi olemme voineet tukea Ruandan tyttöjä: olemme auttaneet heitä pysymään koulussa ja antaneet heille paremman mahdollisuuden toteuttaa unelmiaan.

Avullasi olemme voineet tarjota stipendejä ja tukea, jotta tytöt voivat jatkaa opiskelua. Tarjoamme myös lisätunteja, jos tytöt ovat jääneet opetuksessa jälkeen perhevelvollisuuksien tai rahapulan vuoksi.

Koulutuksen avulla tytöt eivät mene yhtä todennäköisesti naimisiin nuorena ja tule nuorina äideiksi. Sen avulla he pysyvät todennäköisemmin terveinä ja voivat ansaita itse elantonsa.

Tytöt toivovat pääsevänsä pois köyhyydestä ja että heitä kohdellaan tasa-arvoisesti ja että heidän oikeuksiaan kunnioitetaan. Nyt näistä asioista on monien kohdalla tulossa totta.

 

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos, että olet auttanut muuttamaan lukuisten ruandalaisten tyttöjen ja poikien elämää.

Olet auttanut pakolaislapsia pysymään turvassa. Yhä useammalla lapsella on nyt ravitsevaa ruokaa, puhdasta vettä ja kunnolliset käymälät. Näin he pysyvät terveinä. Ja yhä useampi lapsi käy nyt koulua ja valmistautuu ansaitsemaan itse oman elantonsa.

Olet myös auttanut yhä useampia tyttöjä saamaan tasavertaiset mahdollisuudet. Kiitos hienoista asioista, joita olet tehnyt lastemme hyväksi.

Marie Gladys Archange-Guerrier
Maajohtaja, Plan International Ruanda