Nepal | Plan

Nepal

 • Pääkaupunki: Kathmandu
 • Korkein huippu: Mount Everest, 8 850 metriä
 • Yleisimmät nimet: Maiya, Raju
 • Tyypillinen ruoka: dal bhat, momo-dumplingit
 • Eläinlajeja: bengalintiikeri, jättiläispanda, lumileopardi
 • Kielet: nepali
 • Tyypillinen tervehdys: namaste
 • Lastenpäivä: 14. syyskuuta

 

 

Tervehdys Nepalin kummilapsilta

työmme saavutuksia Nepalissa vuonna 2016

 • Perustimme 3 500 raskaana olevien naisten ryhmää, joiden 56 000 jäsenellä on nyt pääsy yhteisöpohjaisiin terveyspalveluihin. Lisäksi 151 177 naista saivat taitoja ja tietoja turvallista synnyttämistä varten.
 • 22 kylää julistettiin asuinympäristöön ulostamisesta vapaiksi parantuneen sanitaation ansiosta. Näissä kylissä asui 116 800 ihmistä. Lisäksi 6 444 näiden kylien asukasta saivat lisää tietoa ja oppivat hyvää hygieniaa edistäviä toimintatapoja.
 • Tuimme myös koulujen ja varhaiskasvatuskeskusten johtokuntia rakentamaan ja kunnostamaan vesijärjestelmiä, mikä hyödytti 13 529 lasta (6 971 tyttöä, 6 543 poikaa), jotka olivat 24 eri koulusta ja 13 eri varhaiskasvatuskeskuksesta.
 • Käyttäytymismallien muuttamiseen tähtäävään koulutuksiimme osallistui 10 222 henkilöä (6 865 naista, 3 357 miestä). Koulutukset keskittyivät muuttamaan käyttäytymismalleja liittyen vessassa käyntiin, puhtaaseen veteen ja käsienpesuun. Olemme myös toteuttaneet samanlaisia koulutuksia kouluissa, joissa niihin osallistui 2 653 oppilasta (1 361 poikaa, 1 292 tyttöä).
 • 2 070 vuoristoalueella elävää ihmistä saivat pääsyn puhtaaseen juomaveteen rakentamiemme ja kunnostamiemme vesijärjestelmien ansiosta.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Swastika on innoissaan uudesta hanasta

12-vuotias Swastika on innoissaan koulunsa vesihanasta.

– Käytän hanaa kolmesti päivässä pestäkseni kasvoni, käteni ja jalkani, hän kertoo ylpeänä.

Useiden vuosien ajan Swastikan kotikaupungissa Makwanpurin alueella oli vain yksi hana koko 600 ihmisen kylässä.

Koska hana oli vanha, se oli monesti epäkunnossa, minkä vuoksi naisten oli jonotettava tunteja täyttääkseen vesisäiliönsä. Sen vuoksi myös Swastika ja hänen 70 luokkatoveriaan viettivät yleensä koko koulupäivän janoisina, koska juotavaa ei ollut.

Koulun hanan lisäksi rakensimme 36 hanaa yhteisölle, jotta jokaisella kyläläisellä olisi kotinsa lähellä saatavilla puhdas, turvallinen ja jatkuvasti toimiva vedenhakupaikka.

– Elämämme helpottui merkittävästi. Tämä pätee erityisesti naisiin, kertoo kaupungin vesi- ja puhtaanpitolaitoksen käyttäjien toimikunnan puheenjohtaja.

Noin viidenneksellä nepalilaisista ei ole vieläkään käytettävissä puhdasta vettä helpon välimatkan päässä. Suunnitelmissamme on saada puhdas vesi vieläkin useampien perheiden saataville.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Koulun oppilaat ja opettajat viittovat onnellisuutta kuvaavan viittoman

Vuoden 2015 huhtikuussa kuukausien suunnittelun ja rakentamisen jälkeen 14-vuotiaan Urmilan uusi koulu – Dolakhan alueen lasten ensimmäinen – avasi vihdoinkin ovensa.

Ilo loppui kuitenkin lyhyeen. Vain kolme viikkoa myöhemmin Nepalin maanjäristys muutti kaiken. Yli 35 000 luokkahuonetta tuhoutui, ja yli miljoona lasta jäi ilman koulua.

Urmilan koulurakennus tuhoutui. Lisäksi jokaisen 40 kuuron oppilaan koti tuhoutui.

– Soitimme vanhemmille ja kysyimme, voimmeko lähettää lapset kotiin. Kaikki vastasivat järjestään, ettei lapsia voi lähettää kotiin, koska kotitalo on romahtanut, kertoo rehtori Bidhaya.

Tuellamme he ovat nyt korjaamassa kuutta luokkahuonetta sekä käymälää ja vesihanoja, jotta puhtaan ja turvallisen juomaveden saanti voidaan taata.

Urmila kuvailee asian osuvasti:

– Tämä ei ole pelkästään koulu, tämä on meille kuin koti.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Haluaisin olla esimerkki tytöstä, joka haluaa muuttaa yhteiskuntaa.” Sajju, 17

17-vuotias Sajju tietää, kuinka tärkeää tyttöjen kouluttaminen on. Hän uskoo, että yhdenkin ihmisen kovalla työllä voidaan muuttaa asioita. Työnsä hän aikoo aloittaa huipulta!

11.10. tytöt Nepalissa ja ympäri maailmaa järjestivät erilaisia tempauksia, joiden tarkoituksena oli osoittaa esteet, joiden vuoksi miljoonat tytöt joutuvat luopumaan oikeuksistaan. Tempauksen kunniaksi Nepalin ensimmäinen naispresidentti Bidhya Devi Bhandari antoi paikkansa päiväksi Sajjulle ja hänen ystävilleen.

– Mielestäni hallitusten tulisi keskittyä kehittämään sääntöjä ja käytänteitä, jotka sopivat myös tytöille ja naisille ja jotka edistävät kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia, sanoo Sajju.

Presidenttinä viettämänsä päivän aikana Sajju esitteli parlamentin kuusisivuisen suunnitelman, joka käsitteli nepalilaisten tyttöjen kohtaamia ongelmia esimerkiksi tasa-arvoisuuteen ja koulutukseen liittyen.

– Saimme suuret suosionosoitukset, hän muistelee.

Sinun tukesi ansiosta Sajjun kaltaiset tytöt saavat taitoja ja mahdollisuuksia, joita he tarvitsevat tullakseen johtajiksi tulevaisuudessa.

 

 

Maajohtajan terveiset

Nepalin lasten elämä muuttui dramaattisesti, kun maanjäristys iski vuonna 2015. Olet ollut mukana auttamassa tänä vaikeana aikana näitä lapsia, heidän perheitään ja yhteisöjään.

Autat meitä rakentamaan koulut uudelleen, jotta lapset voivat jatkaa oppimista ja unelmointia. Autat meitä viemään puhdasta vettä syrjäseudun yhteisöille, jotta äidit voivat viettää enemmän aikaa lastensa kanssa.

Lisäksi autat eri alueiden tyttöjä saamaan äänensä kuuluville ja tulemaan yhteisöjensä johtajiksi.

Apusi on ollut koko toipumisen ajan – ja vastakin – elintärkeää Nepalin lapsille. Kiitos.

Mattias Bryneson
Maajohtaja, Plan International Nepal