Liberia | Plan

Liberia

 • Pääkaupunki: Monrovia
 • Korkein huippu: Mount Wutuvi, 1439 metriä
 • Yleisimmät nimet: Titus, Ariana
 • Tyypillinen ruoka: dumboy, fufu, jollof-riisi
 • Eläinlajeja: seepra, antilooppi, dianamarakatti, piikkisika
 • Paikallisia puulajeja: öljypalmu, alligaattoriomenapuu, mahonki
 • Vientituotteet: puutavara, kumi, timantit, kaakao, rauta
 • Suurin järvi: Piso-järvi

 

 

Tervehdys liberialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Liberiassa vuonna 2018

 • 600 Monrovian alueen slummeissa asuvaa nuorta aikuista hyötyi tukemastamme taloudellisesta voimautumisesta. Koulutimme nuoria yritystoiminnan alkuun ja heille jaettiin pieniä starttirahoja. Nuorten säästöja lainaryhmiä perustettiin.
 • Työskentelimme malarian ehkäisemiseksi neljässä syrjäseutujen yhteisössä. 2,4 miljoonaa hyttysverkkojaettiin ympäri maata. Noin 5,1 miljoonaa lasta ja naista hyötyi verkoista.
 • 17 275 alle 18-vuotiasta tyttöä hyötyi taloudellisesta voimautumisesta ja tuesta koulunkäyntiin.
 • 790 nuorta naista ja 259 nuorta miestä hyötyi tekemästämme työstä nuorille turvallisempien kaupunkien eteen.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä oppimaan

 

– Nyt osaan puhua oikeuksistani, 15-vuotias liberialainen Ruth kertoo.

Ruth asuu äitinsä ja kahden sisaruksensa kanssa Vincent Townissa. Hänen äitinsä louhii lisätulojen saamiseksi hiiltä, kuten monet muut naiset kaupungissa.

Ruth on elänyt lapsuutensa köyhyydessä eikä ole voinut osallistua leikkeihin, koska on huolehtinut nuoremmista sisaruksistaan äidin ollessa töissä ja pellolla.

Ruthin kotiseudulla pojilla on etuoikeus käydä koulua, koska tyttöjen ajatellaan menevän varhain naimisiin. Vain 39 prosenttia tytöistä käy alakoulua ja 14 prosenttia tytöistä yläkoulua Liberiassa. 11 prosenttia tytöistä päätyy naimisiin 15 ikävuoteen mennessä ja 38 prosenttia 18 ikävuoteen mennessä.

Kouluikäisiä tyttöjä valmistellaan tulevaan avioliittoon. Koska tytöillä on heikko luku- ja kirjoitustaito, he eivät pysty kunnolla osallistumaan päätöksentekoon. Tämän vuoksi he ovat alttiita hyväksikäytölle, varhaisille raskauksille ja avioliitoille.

Ruthin onneksi Plan vieraili hänen kotiseudullaan, ja tyttöä haastateltiin. Ruth pääsi mukaan koulutukseen, jossa käsiteltiin muun muassa lapsen oikeuksia. Ruthista tuli tyttöjen oikeuksien puolestapuhuja omassa yhteisössään. Lasten vanhemmat saivat tietoa tyttöjen koulunkäynnin hyödyistä. 50,3 prosenttia hankealueen tytöistä suoritti kouluvuotensa loppuun ja siirtyi seuraavalle luokalle.

– Nyt tiedän, kuinka voin puhua oikeuksistani. Autan yhä äitiäni, mutta en unohda koulunkäyntiä, Ruth sanoo.

– Haluan toteuttaa unelmani ja kannustaa myös ystäviäni opiskelemaan. Huolehdin myös, etten päädy nuorena naimisiin.

 

Maajohtajan terveiset

Ebolaepidemia julistettiin loppuneeksi vuoden 2016 tammikuussa. Ebolalla oli tuhoisa vaikutus maahamme, etenkin lapsiin, ja se tuhosi hauraan terveysjärjestelmämme.

Elämä on hitaasti palaamassa vanhoihin uomiinsa Liberiassa. Koulut ja markkinat ovat auenneet, ihmisillä on ruokaa syötäväksi ja paikalliset tervehtivät toisiaan kättelyin ja halauksin.

Vankkumaton tukesi on auttanut meitä antamaan tänä vaikeana aikana orvoille ja traumatisoituneille lapsille heidän tarvitsemaansa tukea, jotta he voivat toipua ja palata normaaliin arkeen.

Avullasi on suuri merkitys. Kiitos.

Oumarou Koala
Maajohtaja, Plan International Liberia