Liberia | Plan

Liberia

 • Pääkaupunki: Monrovia
 • Korkein huippu: Mount Wutuvi, 1439 metriä
 • Yleisimmät nimet: Titus, Ariana
 • Tyypillinen ruoka: dumboy, fufu, jollof-riisi
 • Eläinlajeja: seepra, antilooppi, dianamarakatti, piikkisika
 • Paikallisia puulajeja: öljypalmu, alligaattoriomenapuu, mahonki
 • Vientituotteet: puutavara, kumi, timantit, kaakao, rauta
 • Suurin järvi: Piso-järvi

 

 

Tervehdys liberialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Liberiassa vuonna 2017

 • Paransimme vesijärjestelmiä ja sanitaatiota neljässä terveyskeskuksessa Liberian maaseudulla, mikä hyödytti yli 11 000 ihmistä.
 • Järjestimme 42 koulun johtohenkilöstölle ja muille koulun toimintaan osallistuville koulutusta, mikä hyödytti 6 780 poikaa ja 11 237 tyttöä.
 • Yhteistyössä Liberian terveysministeriön ja Unicefin kanssa paransimme syntymärekisteröintipalveluita syrjäisillä alueilla, minkä ansiosta 74 544 alle 12-vuotiasta lasta syntymärekisteröitiin.
 • 1 200 nuorta (60 % tyttöjä) ja kaksi maanviljelijöiden yhteistyöelintä saivat meiltä ammatillista koulutusta, pientä taloudellista tukea sekä tuotteita ja tarvikkeita maanviljelyä varten, mikä antoi heille mahdollisuuden kestävään toimeentuloon.
 • Yhteistyössä hallinnon kanssa tuimme turvallisen koulun mallia 30 koulussa kolmella toiminta-alueellamme, mikä lisäsi 12 460 oppilaan turvallisuutta kouluissa.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia

Florence Tata Johnson auttaa kummilapsiamme pysymään terveinä.

– Olen ollut vapaaehtoinen neljä vuotta. Annan toivoa toivottomille ja autan ihmisiä, sanoo 29-vuotias Florence Tata Johnson.

Kummitoimintamme on mahdollista vain urheiden vapaaehtoisten, kuten Florence Tata Johnsonin, ansiosta.
– Olen lasten silmät ja korvat yhteisössämme, Johnson kertoo.
 
Johnson rekisteröi kaikki kylänsä kummilasten elämän tapahtumat ja välittää heidän tervehdyksensä kummeille.
– Jos kyläläisillä on huolia tai he tarvitsevat neuvoja, he ottavat minuun yhteyttä.
 
Johnsonilla on neljä lasta. Hän kannustaa myös muita nuoria naisia vapaaehtoisiksi.
– Vapaaehtoistyö auttaa valmistautumaan tulevaisuuteen. Työ on vaativaa, mutta erittäin palkitsevaa.
 
Kiitos tukesi, Florence Tata Johnson ja muut vapaaehtoisemme voivat huolehtia lapsista ja auttaa heitä saamaan äänensä kuuluviin. 
 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Nora on päättänyt tehdä elämästään paremman

– Tiedän, että minulla on nyt mahdollisuus parempaan elämään ja auttaa vanhempiani tukemaan koko perhettä, kertoo 20-vuotias Monroviasta kotoisin oleva Nora.

– Jos annat minulle mahdollisuuden, minä käytän sen.

Nuorilla ihmisillä on vain vähän mahdollisuuksia tässä sisällissodan runtelemassa maassa. Usein nämä mahdollisuudet ovat myös kaukana.

Kun ebolaepidemia iski, tilanne paheni. Useat menettivät työnsä ja joutuivat ryhtymään rikollisiksi selvitäkseen. Joissain osissa maata nuorisotyöttömyys nousi 90 prosenttiin.
– En saanut myytyä appelsiineja, kertoo Nora.
– Kukaan ei halunnut ostaa mitään, johon muut olivat koskeneet.

Sinun tuellasi olemme pystyneet tarjoamaan nuorille koulutusta, jotta he voivat perustaa oman yrityksen ja hoitaa sitä. Nuoret yrittäjät voivat sitten hakea tukea, jonka avulla he voivat ostaa tarvitsemansa varaston tai laitteet. Nora on erityisen innostunut mahdollisuudesta aloittaa alusta.
– Olen iloinen, että meillä on mahdollisuus tehdä tulevaisuudesta parempi, hän sanoo.

Tuellasi yhä useammat nuoret voivat nyt tukea perheitään, lopettaa rikollisen toiminnan ja päästä pois köyhyydestä.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Liberian kansallisen lastenfoorumin edustaja

Sattan lapsuusvuosia leimasivat sisällissota, taudit ja köyhyys. Nyt 18-vuotiaana hän on päättänyt auttaa muita levottomuuden ajan jälkeen.

– Minä olen Satta. Olen Plan Internationalin tukeman Liberian kansallisen lastenfoorumin edustaja. Ebolakriisin aikana tapasin 17-vuotiaan tytön, joka oli menettänyt molemmat vanhempansa ja yhdeksän muuta sukulaista kamalalle ebolalle. Muistan hänen kasvoiltaan kuvastuneen surun ja pelon, kun hän kertoi tarinaa. Yli 1 500 maakuntani lasta on menettänyt vanhempansa, ja minä halusin auttaa.

Näiden riipaisevien kohtaloiden vuoksi – joista yksi oli tämän 17-vuotiaan tytön – perustimme Back to School -stipendiohjelman yhteistyössä opetusministeriön kanssa.

Plan International tarjosi 500 stipendiä haavoittuvassa asemassa oleville lapsille, joiden elämää ebolavirus oli koskettanut. Tähän ryhmään kuuluivat myös 17-vuotias tyttö ja hänen pikkuveljensä.

 

Maajohtajan terveiset

Ebolaepidemia julistettiin loppuneeksi vuoden 2016 tammikuussa. Ebolalla oli tuhoisa vaikutus maahamme, etenkin lapsiin, ja se tuhosi hauraan terveysjärjestelmämme.

Elämä on hitaasti palaamassa vanhoihin uomiinsa Liberiassa. Koulut ja markkinat ovat auenneet, ihmisillä on ruokaa syötäväksi ja paikalliset tervehtivät toisiaan kättelyin ja halauksin.

Vankkumaton tukesi on auttanut meitä antamaan tänä vaikeana aikana orvoille ja traumatisoituneille lapsille heidän tarvitsemaansa tukea, jotta he voivat toipua ja palata normaaliin arkeen.

Avullasi on suuri merkitys. Kiitos.

Oumarou Koala
Maajohtaja, Plan International Liberia