Kolumbia | Plan

Kolumbia

 • Pääkaupunki: Bogotá
 • Korkein huippu: Pico Cristóbal Colón, 5 700 metriä
 • Yleisimmät nimet: Andres, Laura
 • Tyypillinen ruoka: bandeja paisa, manona
 • Eläinlajeja: puuma, pesukarhu, tapiiri
 • Kielet: espanja
 • Kansallishedelmä: banaani, tähtihedelmä
 • Pisin joki: Magdalena

 

 

Tervehdys kolumbialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Kolumbiassa vuonna 2018

 • 8 859 nuorta ja heidän perhettään sai talouskasvatusta ja neuvoja säästämiseen. 74 prosenttia koki positiivisen muutoksen kulutuskäytöksessään.
 • 57 408 henkilöä sai koulutusta kotiväkivallasta ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta.
 • 1 011 nuorta sai tietoa äitiysterveydestä sekä seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista raskauden aikana. 
 • 5 753 nuorta sai opetusta seksuaali- ja lisääntymisterveydessä. 
 • 15 082 perhettä sai seksuaaliterveyspalveluita, mikä vähensi riskiä väkivallalle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle kriisien aikana. 

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

 

Yuliana on tasa-arvon puolestapuhuja jo 15-vuotiaana.

Yuliana Salcedo, 15, pyrkii edistämään naisten ja miesten tasa-arvoa kotonaan Clemencian kunnassa Bolivarin alueella Pohjois-Kolumbiassa.

Kolumbiassa tyttöjen ei oleteta pelaavan jalkapalloa. Yulianan kotipaikkakunnalla tytöt ja pojat pelaavat kuitenkin säännöllisesti yhdessä sekajoukkueina. Tässä pelissä ensimmäisen maalin tekijä täytyy olla tyttö.

– Jalkapallo ei muuta maailmaa, mutta se yhdistää meitä, kun kukaan ei odota tyttöjen pelaavan. Siksi siinä on muutos, Yuliana sanoo.

– Vaikuttaa itsetuntoomme, kun meitä kielletään tekemästä jotain sen takia, että olemme tyttöjä. Meidän on kuitenkin mahdollista tehdä mitä tahansa, ja voimme saada muitakin muuttumaan.

Yuliana tuli mukaan Champions of Change -hankkeeseemme kaksi vuotta sitten. Nyt Yuliana on tehnyt ystäviensä kanssa omaa radio-ohjelmaa, jossa he ovat puhuneet tasa-arvosta. Nuori nainen radiossa on hämmästyttänyt ihmisiä.

Bolivarin alueella 10,9 prosenttia 13–19-vuotiaista tytöistä oli jo äitejä vuonna 2005. 4,7 prosenttia tytöistä odotti ensimmäistä lastaan. Teiniraskauksien määrä on kasvanut, ja koska nuorilla äideillä on alhainen koulutus, he jäävät kotiin.

Yuliana tietää olevansa onnekas, koska ei ole kokenut hyväksikäyttöä tai varhaista raskautta. 

– Jos nainen tietää oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan, hän voi välttää liian varhaisen raskauden. Silloin hän ei turvaudu liikaa muihin, vaan toteuttaa unelmiaan, Yuliana sanoo.

Olemme jatkaneet Yulianan koulussa työpajoja, joissa puhutaan tasa-arvosta. 

– Pikkuhiljaa näen myös muutosta. Näen esimerkiksi poikia, jotka eivät sano tytöille, että nämä ovat liian heikkoja vaikkapa nostamaan tuoleja, Yuliana sanoo.

Hän on päättänyt tulevaisuudestaan kaksi asiaa.

– Mitä tahansa teen työkseni tulevaisuudessa, haluan edistää tasa-arvoa. Aina. Lisäksi haluan asua rannalla.

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos todella paljon mahtavasta tuestasi, joka on muuttanut elämiä ympäri Kolumbian.

Kun työskentelemme rauhanomaisen tulevaisuuden takaamiseksi, apusi on elintärkeää. Sen avulla voimme varmistaa, että lapset ovat rauhanprosessin ytimessä.

Monet lapset ovat eläneet vain konfliktien keskellä. Me autamme heitä toipumaan järkytyksistä, joita he ovat kokeneet. Autamme heitä myös elämään kulttuurissa, joka ei perustu väkivallalle vaan vuoropuhelulle.

Kiitos, että olet auttanut Kolumbian köyhimpiä lapsia rakentamaan itselleen mahdollisuuksia täynnä olevan tulevaisuuden.

Gabriela Bucher
Maajohtaja, Plan International Kolumbia