Kolumbia | Plan

Kolumbia

 • Pääkaupunki: Bogotá
 • Korkein huippu: Pico Cristóbal Colón, 5 700 metriä
 • Yleisimmät nimet: Andres, Laura
 • Tyypillinen ruoka: bandeja paisa, manona
 • Eläinlajeja: puuma, pesukarhu, tapiiri
 • Kielet: espanja
 • Kansallishedelmä: banaani, tähtihedelmä
 • Pisin joki: Magdalena

 

 

Tervehdys kolumbialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Kolumbiassa vuonna 2017

 • 2 331 lasta ja nuorta osallistuivat koulutuksiimme, jossa käsittelimme seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja niihin liittyviä oikeuksia, sukupuolitautien ja ei-haluttujen raskauksien ehkäisemistä sekä seksuaalisen väkivallan ehkäisemistä ja tunnistamista.
 • 10 710 huoltajaa ovat saaneet koulutusta vahvistaakseen oikeudenmukaista, turvallista, tukevaa ja tasa-arvoista suhdetta lapsiinsa, jotta lasten mahdollisuuden ja kyvyt kehittyisivät mahdollisimman hyvin jo varhaislapsuudessa.
 • 14 000 lasta ja nuorta oppivat, miten he voivat edistää rauhaa ja eri kulttuurien rauhaista rinnakkaiseloa.
 • 2 200 huoltajaa ja hätätilanteiden ja katastrofien eteen työtä tekevien instituutioiden työntekijää ovat saaneet koulutusta siihen, kuinka ehkäistä hätätilanteissa lasten ja nuorten kaltoinkohtelua ja seksuaalista hyväksikäyttöä.
 • 1 777 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 33 283 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Puhdas vesi auttaa pitämään lapset terveinä

– Lapset eivät enää näytä niin sairailta kuin ennen. Aiemmin lapset joivat joen saastunutta vettä – eivät enää, kertoo Luis Antonio Caucan alueelta.

Iso kulaus likaista vettä voi sammuttaa lapsen janon lyhyellä aikavälillä, mutta jos se sisältää vesiperäisiä bakteereja, pitkän aikavälin vaikutukset voivat olla tappavia. Autamme tuomaan yhteisöihin puhdasta vettä ja opetamme kaikille, miten pitää huolta tästä arvokkaasta luonnonvarasta.

– Plan Internationalin tuki on ollut yhteisöllemme erittäin tärkeä. Olemme oppineet suojelemaan vettä ja säästämään sitä. Lisäksi meillä on nyt määrätty tapa käyttää sitä, kertoo Luis Antonio.

Puhtaan ja turvallisen veden lisäksi olemme tarjonneet kolumbialaisille vanhemmille tietoutta ruokavaliosta ja ravitsemuksesta. Näiden tietojen avulla lapset pysyvät terveinä, ja lisäksi muuttuneet ruokatavat vaikuttavat merkittävällä tavalla heidän koulutukseensa.

– Ennen söimme samaa ruokaa joka päivä. Sitten Plan International opetti meitä ruokkimaan lapsiamme ja antamaan heille hedelmiä ja vihanneksia. Heidän koulusuorituksensa paranivat, tumacolainen äiti Aydee selittää.

Avullasi tuhannet Kolumbian köyhimmistä lapsista saavat nyt kasvaa terveinä ja hyvin hoidettuina.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Yhä useammat kolumbialaislapset ovat nyt innokkaita oppimaan

– Ennen en osannut kirjoittaa yhtä hyvin kuin nyt. Nyt kirjoitan selvästi ja luen paremmin. Minua ei enää hävetä, kertoo Scarlet.

Joissain Kolumbian osissa koulut eivät aina ole kovin hyvin varusteltuja tai hyvässä kunnossa. Myös ilmapiiri voi olla kireä ja vihamielinen.

Autat meitä puuttumaan molempiin asioihin. Erään opettajan sanoin:

– Nyt koulussamme on asianmukaiset saniteettitilat. Ne parantavat koulutusolosuhteita kaikilla tavoilla.

Way of Love -hankkeen avulla lapset ovat myös oppineet ratkaisemaan riitoja rauhanomaisesti.

– Opin, että on parempi puhua kuin satuttaa, kertoo kymmenvuotias Carlos.

Hankkeen seurauksena yhä useammat tytöt ja pojat viihtyvät koulussa ja pystyvät parantamaan luku- ja kirjoitustaitoaan. Näin lapsille avautuu aivan uusi maailma.

– Pidän lukemisesta paljon. Haluan, että muutkin rakastavat kirjoja samalla tavalla kuin minä, Dylan kertoo.

Kiitos, että olet auttanut kolumbialaisia lapsia ottamaan kaiken irti koulutuksestaan. Näin heillä on parhaat mahdollisuudet valoisaan tulevaisuuteen.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Meillä tytöillä on paljon ideoita ja asioita, joita haluamme jakaa muille.” Xiomara

15-vuotias Yadis unelmoi pääsevänsä jonain päivänä opetusministeriksi. Hän on jo ottanut askeleen tähän suuntaan toimimalla Madridin pormestarina kansainvälisenä tyttöjen päivänä.

Avullasi Yadisin kaltaiset tytöt saavat äänensä kuuluviin, kun heidän maassaan ollaan rakentamassa haurasta rauhaa.

Yadis puhuu tuhansien puolesta todetessaan:

– Tytöt haluavat osallistua päätöksentekoprosessiin ja puhua oikeuksistaan ja tarpeistaan. Jos päästät meidät esille, me teemme loput.

Tytöt saavat äänensä kuuluville myös radiossa. Tätä on tukemassa Radios Comunitarians -hanke.

– Miehet eivät ole ainoita, joilla on sanottavaa, huomauttaa Xiomara, joka myös osallistuu hankkeeseen.

Jatkuva tukesi auttaa luomaan uusia ideoita siitä, millaisia mahdollisuuksia tytöille voisi olla tarjolla. Niiden avulla yhä useammat saisivat taitoja, joita töiden hankkimiseksi edellytetään.

Sinä autat tyttöjä vahvistamaan heidän itseluottamustaan ja lisäksi autat heitä toimimaan innoituksen lähteinä muille!

 

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos todella paljon mahtavasta tuestasi, joka on muuttanut elämiä ympäri Kolumbian.

Kun työskentelemme rauhanomaisen tulevaisuuden takaamiseksi, apusi on elintärkeää. Sen avulla voimme varmistaa, että lapset ovat rauhanprosessin ytimessä.

Monet lapset ovat eläneet vain konfliktien keskellä. Me autamme heitä toipumaan järkytyksistä, joita he ovat kokeneet. Autamme heitä myös elämään kulttuurissa, joka ei perustu väkivallalle vaan vuoropuhelulle.

Kiitos, että olet auttanut Kolumbian köyhimpiä lapsia rakentamaan itselleen mahdollisuuksia täynnä olevan tulevaisuuden.

Gabriela Bucher
Maajohtaja, Plan International Kolumbia