Kenia | Plan

Kenia

 • Pääkaupunki: Nairobi
 • Korkein huippu: Mount Kenya, 5 199 metriä
 • Yleisimmät nimet: Imani, Aban
 • Tyypillinen ruoka: ugali (puuro), chapati (leipä)
 • Kielet: englanti, kiswahili
 • Pisin joki: Tana-joki
 • Paikallisia hedelmiä: mangot, banaanit

 

 

Tervehdys kenialaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Keniassa vuonna 2019

 • 626 polkupyörää jaettiin koululaisille Kisumun alueella. Niistä hyötyivät etenkin tytöt, jotka olivat joutuneet moottoripyöräilijöiden ahdistelemiksi koulumatkallaan.
 • 11 328 henkilöä tavoitettiin terveyshankkeessamme Kisumun alueella. Koululaiset saivat tietoa käsienpesun tärkeydestä. Yhteisöihin rakennettiin yli 300 vessaa.
 • 17 562 tyttöä sai seksuaaliterveyskasvatusta Kisumun alueella. 1 928 kuukautissuojaa ja yli 2 000 hygieniapakkausta jaettiin tytöille.
 • 54 859 lasta tavoitettiin lastensuojeluhankkeessamme Kisumun alueella ja 3 734 Machakoksen alueella. Tietoisuus lasten oikeuksista kasvoi ja esimerkiksi lasten hyväksikäyttötapauksia ilmoitettiin aiempaa enemmän.
 • 998 kotitaloutta sai vuohia ja viljansiemeniä. 1 755 kotitaloutta sai apua esimerkiksi hedelmien kasvatuksen aloittamisessa ja merilevän viljelyssä, joiden avulla perheet saivat toimeentuloaan monipuolisemmaksi.
 • 19 662 tulvista kärsinyttä henkilöä sai hätäapua, kuten huopia ja hygieniatarvikkeita.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Nyt 20-vuotias Nancy on pystynyt palaamaan kouluun suorittamaan opintonsa loppuun.

Tuemme seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneita tyttöjä Keniassa.

13-vuotiaan Nancyn elämä muuttui, kun hän päätyi asumaan tätinsä luo, joka oli luvannut tukea hänen koulunkäyntiään. Siihen asti tyttö oli asunut isoäitinsä kanssa Kisumun alueella.

Elämä tädin luona ei ollut sellaista kuin Nancy oli odottanut. Kaikki kotityöt jäivät hänelle, ja jos hän ei tehnyt töitä kunnolla, seurauksena oli rangaistus.

– Eräänä iltana minut heitettiin ulos talosta tyhjin vatsoin kylmää yötä vasten. Päätin palata takaisin isoäitini luo 45 kilometrin päähän. Nukuin yön ulkona ja aloin kävellä kotikylääni, Nancy kertoo.

Matkalla Nancy tapasi sukulaisen, jonka luokse hän päätyi. Sukulaisen luona oli kuitenkin mies, joka alkoi häiritä Nancya seksuaalisesti. Nancy päätti poistua tilanteesta ja jatkoi matkaansa isoäitinsä luo. Kävellessään hän tapasi miehen, joka kysyi, mikä oli hätänä.

– Olin nälkäinen ja väsynyt. Mies lupasi antaa minulle rahaa saadakseni kyydin kotiin, mutta vain jos suostuisin seksiin. Suostuin, koska halusin epätoivoisesti kotiin. Mies käytti minua koko viikon hyväkseen antamatta rahaa. Kun myöhemmin lopulta pääsin isoäitini luo, huomasin olevani raskaana, Nancy kertoo.

Nancy palasi miehen luokse, mutta tämä paljastui väkivaltaiseksi alkoholistiksi. Synnytyksen jälkeen Nancy keräsi rahaa päästäkseen pois.

– Olin valmis mieluummin kohtaamaan isäni ja isoäitini kuin jatkamaan elämääni niissä olosuhteissa.

Isoäitinsä kotona Nancy tapasi Planin vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka olivat puhuneet yhteisössä lastensuojelusta ja sukupuoleen kohdistuvasta väkivallasta. Isoäiti kannusti Nancya mukaan tyttöjen ryhmiin.

Nyt 20-vuotias Nancy asuu jälleen isoäitinsä kanssa. Planin tuella hän on jatkanut koulunkäyntiään.

– Olen toiveikas, että tulevaisuuteni on parempi. Toivon, että voisin auttaa muita yhteisöni tyttöjä, Nancy sanoo.

 

Maajohtajan terveiset

Avullasi olemme tänä vuonna pystyneet vaikuttamaan merkittävällä tavalla Kenian lapsiin. Mitä enemmän he oppivat, sitä enemmän heillä on voimaa osallistua yhteisöihinsä ja ottaa vastuuta omasta elämästään.

Rizikin kaltaiset lapset ovat oppineet perusteellisen käsienpesun tärkeyden ja tavan välttää tauteja, ja Jenniferin kaltaiset lapset ovat puolestaan löytäneet oppimisen ilon ja tietokoneet. Lisäksi on ollut ilo seurata tyttöjemme kasvua. Oli erityinen hetki, kun Antonina puhui varmalla äänellä Nairobissa ensimmäiselle naisellemme.

Kiitos, että olet antanut lapsille äänen ja rohkeutta käyttää sitä!

Carol Sherman
Maajohtaja, Plan International Kenia