Kenia | Plan

Kenia

  • Pääkaupunki: Nairobi
  • Korkein huippu: Mount Kenya, 5 199 metriä
  • Yleisimmät nimet: Imani, Aban
  • Tyypillinen ruoka: ugali (puuro), chapati (leipä)
  • Kielet: englanti, kiswahili
  • Pisin joki: Tana-joki
  • Paikallisia hedelmiä: mangot, banaanit

 

 

Tervehdys kenialaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Keniassa vuonna 2017

  • 962 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
  • 1602 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 61 942 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Perhe aloittamassa käymälän rakentamista

Tungiaasi on vakava infektio, mutta sinun tukesi ansiosta monet Matugan alueen lapset ovat päässeet siitä eroon.

Tungiaasi puhkeaa, kun pieni loishyönteinen hiekkakirppu tunkeutuu ihon alle (yleensä isäntänsä jalkoihin). Tämä aiheuttaa avohaavoja ja kovaa kipua, mikä puolestaan vaikeuttaa kävelemistä.

Riskialttiita ovat erityisesti lapset, joilla ei ole käytössään kunnollista käymälää ja jotka kulkevat avojaloin ulostamaan pensaikkoon. Tungiaasiin sairastuneet joutuvat usein myös lopettamaan koulun. Yhtenä syynä on se, etteivät luokkatoverit pilkkaisi sairastunutta.

11-vuotias Riziki asuu Matukan alueella. Autamme alueen perheitä ja kouluja rakentamaan käymälöitä, jottei poikien ja tyttöjen tarvitsisi enää käydä ulkona tarpeillaan. Näin tungiaasiriski pienenee.

– Meidän ei enää tarvitse käydä pensaikoissa tarpeillamme! Vanhempani ovat rakentaneet käymälän kotiimme, kertoo Riziki ylpeänä.

Sinun tuellasi teemme lapsista oman kylänsä hygieniasankareita. Lisäämme tietoa siitä, kuinka taudin voi ehkäistä, ja teemme kylistä puhtaampia ja kouluista turvallisempia paikkoja.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Lapsi käyttää koulun tietokonetta

7-vuotias Jennifer on erittäin kiinnostunut tietokoneista.

– Toivoisin, että kaikki tunnit olisivat tietokoneluokassa, hän haaveilee.

Hänen koulunsa on yksi Nairobin 25 koulusta, jotka ovat mukana Open Space Literacy -hankkeessamme. Autamme yhteistyökumppaneidemme kanssa kuromaan digitaalista kuilua umpeen tuomalla teknisiä apuvälineitä Kenian syrjäytyneimpiin kouluihin.

– Rakastan näitä tunteja, on helpompi muistaa, mitä on oppinut, kertoo Jennifer.

Läsnäolijoiden määrä on kasvanut! Se ei yllätä Jenniferiä.

– Minusta on ihanaa osallistua tietokonetunneille, hän kertoo.

– Kaikki kaverinikin odottavat tietokonetunteja.

Koulukirjoja on opettaja Omolon täpötäydessä koulussa vähän, mutta tietokoneen avulla hän voi jakaa kaikenlaisia materiaaleja jokaiselle lapselle projektorin avulla.

Autamme myös tarjoamalla 16 opettajalle teknistä koulutusta, jotta he voivat ratkaista tietokoneisiin liittyvät ongelmat koulussa itse.

Aiomme nyt laajentaa Open Space Literacy -hankkeemme 300 kouluun maanlaajuisesti, jotta yhä useammalla lapsella olisi mahdollisuus hyödyntää kaikkia kykyjään.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Huomisen toteuttamista rajoittaa vain se, ettemme toimi tänään.” Antonina puhuu ensimmäiselle naiselle, Margaret Kenyattalle

17-vuotiaalla Siayan maakunnasta kotoisin olevalla Antoninalla on vahva näkemys asioista:

– Haluan nähdä maailman, joka on kaikille tasa-arvoinen paikka ja jossa tyttöjä kuunnellaan ja kunnioitetaan, hän sanoo vakuuttavasti.

Antoninan on oltava vahva. Hänen kylässään tytöt kohtaavat yleensä sukupuolesta johtuvaa väkivaltaa ja syrjintää.

– Väkivalta on pysyvä ongelma yhteisössäni, hän selittää.

– Monet nuoret eivät uskalla ilmoittaa rikoksista, joten ongelmaan on vaikea puuttua.

Antonina on päättänyt saada tyttöjen äänen kuuluville, ja siksi hän onkin liittynyt tuellamme perustettuun kannatusyhdistykseen omassa koulussaan. Sitä kautta hänet valittiin osallistumaan erityistapaamiseen Kenian presidentin puolison Margaret Kenyattan kanssa keskustelemaan näistä aiheista.

Eri puolilta maata tulevat ja eri yhdistyksiä edustavat tytöt esittivät lyhyitä näytelmiä, joissa tuotiin esille heidän huolenaiheensa. Päivän lopuksi rouva Kenyattalle esiteltiin heidän suosituksensa. Kun liikuttunut ensimmäinen nainen lupasi auttaa tyttöjä levittämään sanaa ja ottaa yhteyttä heidän puolestaan vaikutusvaltaisiin tahoihin, he tajusivat päivän olleen valtava menestys.

Antoninan kaltaisia edustajia ei aiemmin otettu edes huomioon, mutta nyt heitä kuullaan ja kuunnellaan!

 

 

Maajohtajan terveiset

Avullasi olemme tänä vuonna pystyneet vaikuttamaan merkittävällä tavalla Kenian lapsiin. Mitä enemmän he oppivat, sitä enemmän heillä on voimaa osallistua yhteisöihinsä ja ottaa vastuuta omasta elämästään.

Rizikin kaltaiset lapset ovat oppineet perusteellisen käsienpesun tärkeyden ja tavan välttää tauteja, ja Jenniferin kaltaiset lapset ovat puolestaan löytäneet oppimisen ilon ja tietokoneet. Lisäksi on ollut ilo seurata tyttöjemme kasvua. Oli erityinen hetki, kun Antonina puhui varmalla äänellä Nairobissa ensimmäiselle naisellemme.

Kiitos, että olet antanut lapsille äänen ja rohkeutta käyttää sitä!

Carol Sherman
Maajohtaja, Plan International Kenia