Kenia | Plan

Kenia

 • Pääkaupunki: Nairobi
 • Korkein huippu: Mount Kenya, 5 199 metriä
 • Yleisimmät nimet: Imani, Aban
 • Tyypillinen ruoka: ugali (puuro), chapati (leipä)
 • Kielet: englanti, kiswahili
 • Pisin joki: Tana-joki
 • Paikallisia hedelmiä: mangot, banaanit

 

 

Tervehdys kenialaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Keniassa vuonna 2018

 • 1 000 lasta on saanut käyttöönsä yksityiset vessat kolmessa koulussa Kisumun ja Homa Bayn alueilla. 600 lasta on hyötynyt luokkahuoneiden korjauksesta Homa Bayn alueella.
 • 30 alakoulua sai swahilin ja englannin kielen sanakirjoja ja satukirjoja herättämään kiinnostusta lukemiseen.
 • Tytöt opiskelivat 40 tukihenkilön kanssa kuukautishygieniaa ja seksualiterveyttä Kilifin alueella. Tämän jälkeen tytöt uskalsivat pyytää vanhemmiltaan rahaa kuukautissuojiin ja tyttöjen koulunkäyntiin keskittyminen parani.
 • Yli 45 000 nuorta Kiberan slummialueella Nairobissa sai seksuaalikasvatusta ja tietoa sukupuolten tasa-arvosta.
 • 1 449 vammaista lasta Kisumun ja Homa Bayn alueilla pääsi arviointiin, jonka jälkeen he saivat lähetteet kuntoutukseen.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

 

– Aion jatkaa opiskelua niin pitkälle kuin mahdollista. Haluan antaa lapsilleni paremman tulevaisuuden, kertoo 18-vuotias kenialainen Pauline.

Pauline on kotoisin köyhästä perheestä Bondon alueelta. Kun tyttö oli 13-vuotias, vanhemmat pakottivat hänet lopettamaan koulunkäynnin koulumaksujen takia. Vaikka peruskoulutus on ilmaista Keniassa, perheiden täytyy maksaa muun muassa kirjat sekä koulupuvut.

Paulinea vanhempi miesopiskelija lupasi maksaa tytön koulutuksen, mutta vaatikin seksiä korvaukseksi. Pauline ei ollut koskaansaanut seksuaalikasvatusta eikä tiennyt voivansa tulla raskaaksi. Hän ei ymmärtänyt, mitä tapahtui kun hänen kehonsa alkoi muuttua. Myöhemmin hän synnytti tyttärensä Maryn

– Olen aina rakastanut tytärtäni, mutta olin onneton tullessani äidiksi. Olisin halunnut olla lapsi ja jatkaa koulussa, Pauline kertoo.

Seuraavana vuonna Pauline tuli uudestaan raskaaksi. 16-vuotiaana hän oli kahden lapsen äiti eikä voinut käydä koulua.

Paulinen opettaja suri yhden parhaan oppilaansa menettämistä. Opettaja otti yhteyttä Planiin, ja vain kuukausi myöhemmin tyttö palasi kouluun. Lapset asuvat nyt isoäitinsä luona, ja Pauline käy arkisin koulua.

– Nyt haluan vain huolehtia itsestäni ja lapsistani. Haaveeni on tulla sairaanhoitajaksi ja tukea lapsiani niin että he voivat olla minusta ylpeitä, Pauline sanoo.

Tuellasi autamme Paulinen kaltaisia tyttöjä palaamaan kouluun ja hankkimaan ammatin. 

 

Maajohtajan terveiset

Avullasi olemme tänä vuonna pystyneet vaikuttamaan merkittävällä tavalla Kenian lapsiin. Mitä enemmän he oppivat, sitä enemmän heillä on voimaa osallistua yhteisöihinsä ja ottaa vastuuta omasta elämästään.

Rizikin kaltaiset lapset ovat oppineet perusteellisen käsienpesun tärkeyden ja tavan välttää tauteja, ja Jenniferin kaltaiset lapset ovat puolestaan löytäneet oppimisen ilon ja tietokoneet. Lisäksi on ollut ilo seurata tyttöjemme kasvua. Oli erityinen hetki, kun Antonina puhui varmalla äänellä Nairobissa ensimmäiselle naisellemme.

Kiitos, että olet antanut lapsille äänen ja rohkeutta käyttää sitä!

Carol Sherman
Maajohtaja, Plan International Kenia