Kambodzha | Plan

Kambodzha

 • Pääkaupunki: Phnom Penh
 • Korkein huippu: Phnom Aural, 1813 metriä
 • Suosituimmat nimet: Sokhanya, Sophaep
 • Tyypillinen ruoka: kuy teav eli riisinuudeleita lihaliemessä muiden täytteiden kanssa, amok trey eli banaanin lehdellä tarjottua höyrytettyä kalaa
 • Eläinlajeja: tiikeri, kääpiövillikissa, malajinkarhu
 • Kielet: khmer, ranska, englanti
 • Pisin joki: Mekong
 • Kansallishedelmä: durio, mangostaani

 

 

Tervehdys kambodzhalaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Kambodzhassa vuonna 2018

 • 301 opettajaa sai koulutusta käsienpesun tärkeydestä sekä kuukautis-ja vessahygieniasta. Koulutetut opettajat selvittivät omissa kouluissaan, miten tytöille ja pojille saataisiin omat vessat sekä miten vammaisten oppilaiden pääsyä vessaan voisi parantaa.
 • 20 987 nuorta sai seksuaali-ja terveyskasvatusta. 22 855 nuorta (joista 22 769 tyttöjä) sai seksuaaliterveyspalveluja terveyskeskuksessa.
 • 45 kylää ohjelma-alueilla on julistautunut avoimesta ulostamisesta vapaiksi (open defecation free). Tästä muutoksesta on hyötynyt 27 000 henkilöä. 3 500 taloutta on saanut käyttöönsä paremmat vessat. Nyt myös tytöt ja naiset voivat käydä turvallisesti vessassa.
 • 7 520 henkilöä on hyötynyt uusista kaivoista.
 • 6 800 koululaista on päässyt käyttämään uusia vessoja, joissa on omat puolensa tytöille, pojille ja vammaisille lapsille sekä käsienpesupaikat.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

 

Yksinhuoltajaäiti Leam alkoi yrittäjäksi Planin ammatillisen koulutuksen rohkaisemana.

20-vuotias Leam meni naimisiin teini-ikäisenä ja muutti miehensä kotiin. Avioliitto ei ollut kuitenkaan onnellinen eikä Leam voinut hyvin miehensä perheessä. Kun tytär syntyi, puoliso kiisti olevansa lapsen isä. Avioliitto päättyi eroon, ja Leam muutti tyttärensä kanssa äitinsä luo Kambodzhan maaseudulle.

Leam oli aiemmin lopettanut koulunkäynnin auttaakseen vanhempiaan perheen viljelystöissä. Pieni tila ei kuitenkaan voinut tarjota hänelle elantoa. Silloin Leam löysi Planin ammatillisen koulutuksen, joka oli suunnattu koulunsa keskeyttäneille nuorille. Mukana oli 50–60 samanlaisessa tilanteessa olevaa nuorta naista. Leam päätti opiskella räätäliksi, koska ompeleminen kiinnosti häntä. 

Nyt Leamilla on oma yritys, jota hän pyörittää kotona. Hän korjaa ja ompelee vaatteita asiakkaille, joista suurin osa on hänen kotikylästään.

– Nyt pärjään hyvin. Ansaitsen jonkin verran rahaa ja pystyn työskentelemään kotona, mikä on etu yksivuotiaan lapsen kanssa. Tykkään myös suunnitella vaatteita muille Leam sanoo.

Hän säästää osan tuloistaan, jotta voisi myöhemmin perustaa oman liikkeen ja saada lisää asiakkaita. Leamin rohkeus erota avioliitosta ja aloittaa opiskelu on vaikuttanut myös hänen tyttärensä tulevaisuuteen. 

– Toivon, että Minea saa opiskella. Ehkä hänestä tulee vaikkapa sairaanhoitaja, Leam sanoo.

Hankkeemme on tavoittanut haavoittuvassa asemassa olevia nuoria naisia Kambodzhassa. Ammatillisen koulutuksen avulla naiset ovat saaneet taloudellista itsenäisyyttä. 

Leamin kylään on rakennettu myös terveysasema, jossa lapsia rokotetaan ja heidän kasvuaan seurataan. Olemme perustaneet nuoreille äideille vanhempien ryhmiä, joissa jaetaan tietoa muun muassa ravitsemuksesta.

Lapsille on järjestetty myös mahdollisuus päivähoitoon, jotta äidit voivat työskennellä päivisin.

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Kambodžan lasten auttamiseksi. Kuten huomaat, sinun avullasi voimme muuttaa elämiä.

Nyt Metreyn kaltaiset lapset syrjäisillä alueilla saavat käydä kouluissa, joissa he todella voivat toteuttaa itseään. Lenin kaltaiset roolimallit puolestaan osoittavat tytöille, että heidän on mahdollista saada töitä ja tulla itsenäisiksi. Joka vuosi annat yhä useammille lapsille mahdollisuuden opiskella turvallisemmissa kouluissa, joissa heille jaetaan tietoa, kuinka suojata itsensä hätätilanteessa.

Kiitos, että olet auttanut Kambodžan köyhimpiä lapsia rakentamaan itselleen valoisamman tulevaisuuden.

Jan Jaap Kleinrensink
Maajohtaja, Plan International Kambodža