Kambodzha | Plan

Kambodzha

 • Pääkaupunki: Phnom Penh
 • Korkein huippu: Phnom Aural, 1813 metriä
 • Suosituimmat nimet: Sokhanya, Sophaep
 • Tyypillinen ruoka: kuy teav eli riisinuudeleita lihaliemessä muiden täytteiden kanssa, amok trey eli banaanin lehdellä tarjottua höyrytettyä kalaa
 • Eläinlajeja: tiikeri, kääpiövillikissa, malajinkarhu
 • Kielet: khmer, ranska, englanti
 • Pisin joki: Mekong
 • Kansallishedelmä: durio, mangostaani

 

 

Tervehdys kambodzhalaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Kambodzhassa vuonna 2017

 • 40 kylää on julistettu avoimesta ulostamisesta vapaiksi (open defecation free). Näiden kylien asukkailla on nyt käytössään käymälät. Puhtaammasta ympäristöstä on hyötynyt 28 000 ihmistä, joista 13 200 on lapsia.
 • 4 172 kotitaloutta on saanut käyttöönsä paremmat vessat.
 • Olemme tehneet kyliin 26 uutta kaivoa ja 17 uutta vessaa, joissa on myös käsienpesupaikat. Vessoista on hyötynyt 6 800 koululaista.
 • Olemme tehneet kyliin 41 syvää kaivoa ja kaksi vedenhakupaikkaa, joissa on vedenpuhdistin. Puhtaasta vedestä on hyötynyt 5 055 ihmistä. Nyt vettä riittää myös kuivina aikoina kyliin.
 • Olemme rakentaneet 5 235 uutta käymälää, joista on hyötynyt 24 604 ihmistä. 146 487 ihmistä on saanut hygieniavalistusta. Likaisen veden aiheuttamat taudit ovat vähentyneet, ja tytöillä ja naisilla menee vähemmän aikaa veden kuljettamiseen. Yhä useammalla tytöllä ja naisella on nyt mahdollisuus käydä turvallisesti vessassa.
 • 6 119 alle 3-vuotista lasta on hyötynyt, kun vanhemmat ovat saaneet tietoa kasvatuksesta ja terveydestä. Plan on tukenut 1 593:a vanhempien ryhmää, jotka ovat kokoontuneet kuukausittain.
 • 832 ihmistä sai tietoa lastensuojelusta ja lasten hyväksikäytöstä. 82 lasten kerhossa opiskeltiin lasten oikeuksista.
 • Lapsiystävällisen poliisin opas valmistui ja 140 poliisia sai ohjausta toimintatavoissa lasten kanssa. Poliisiasemille toimitettiin materiaalia lapsiystävällisestä toiminnasta.
 • 587 koulussa tarjottiin aamupalaa, josta hyötyi päivittäin noin 86 333 oppilasta.
 • 2 453 kokkia, opettajaa ja muuta koulun henkilökuntaa sai opetusta hygieniasta ja terveellisestä ravinnosta.
 • 5 721 opettajaa sai koulutusta lapsiystävällisestä kasvatuksesta.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään turvassa

Lapset esittelevät ylpeinä pelastusliivejään kelluvassa koulussa

Kelluvassa yläkoulussa Kampong Chhnangin maakunnassa oppilaat ja opettajat varustautuvat nyt tulvan varalle.

Kelluvat koulut takaavat, että tulva-alttiilla alueilla asuvien yhteisöjen lapset pääsevät kouluun ympäri vuoden. Me autamme kouluja kehittämään varhaisvaroitusjärjestelmiä, jotta lapset voidaan viedä turvaan pahan myrskyn lähestyessä.

Lapset harjoittelevat säännöllisesti luokassaan evakuoimista – nopeasti ja rauhallisesti. Nuorten ensiaputyöntekijöiden laatikot ovat täynnä sidetarpeita, kääreitä ja antiseptisiä kosteuspyyhkeitä, ja lisäksi he osaavat käyttää niitä.

Olemme myös toimittaneet pelastusliivejä lapsille, jotka tekevät koulumatkat joka päivä veneellä, ja opettaneet opettajille ja oppilasjohtajille etsintä- ja pelastustaitoja.

Herra Samrithin koulu on vain yksi Kambodžan 15 koulusta, joka kuuluu Safe Schools -hankkeeseemme.

– Olen niin kiitollinen. Uskomme, että voimme pitää koulumme turvallisena myös tulevaisuudessa. Toivotamme tervetulleiksi kaikki muut kelluvat koulut ottamaan oppia meistä, hän sanoo.

Hankkeen avulla taataan, että jokainen tyttö ja poika tietää tarkasti, mitä tehdä hätätilanteessa. Hanke säästää henkiä.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Metrey lukee mielellään kirjaa

Jotta lapset pärjäisivät koulussa, he tarvitsevat hyvät tilat, hyvät opettajat ja paljon rohkaisua. Avullasi Siem Reapista kotoisin oleva Metrey saa nauttia nyt näistä kaikista.

Metrey on yhtä hymyä lukiessaan luokassa ääneen. Hän on myös oppilasjohtaja.

– Nimeni tarkoittaa kielellämme ”ystävällistä”. Haluan olla hyvä oppilas, mutta sen lisäksi myös hyvä poika ja hyvä ystävä, hän sanoo.

Hänen lisäkseen koko koulu on hyötynyt sinun kaltaisistasi kummeista.

Koulussa on kirkkaasti valaistu kirjasto täynnä värikkäitä kirjoja. Metrey on innokas lukija, ja kotona hän käpertyy mielellään riippumattoon lukemaan.

Koululla on myös uusi vesipumppu, josta hän ja hänen ystävänsä saavat raikasta ja puhdasta vettä.

Tällainen on tukemasi koulu: Luokkahuoneet ovat hyvässä kunnossa, tuoleja on tarpeeksi, ja oppikirjoja, kyniä ja paperia on riittävästi.

Tällaisissa kouluissa Metreyn kaltaiset lapset voivat tähdätä korkealle. Vain taivas on rajana!
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Koulutusohjelma on muuttanut elämäni. Olen onnellinen nykyisessä elämäntilanteessani.”

Len on haka keittiössä. Hän liikkuu vaivattomasti keittiössä, pilkkoo porkkanat tarkasti, paistaa kanan ja tarjoilee kaiken lautaselta ammattimaiseen tapaan. On vaikea kuvitella, että vain muutamaa kuukautta aiemmin hän oli köyhyyden lamauttama.

Siem Reapista kotoisin oleva Len on yksi tuhansista tytöistä, jotka ovat joutuneet lopettamaan koulun kesken auttaakseen perhettään elatuksessa.

Lenin mielestä on selvää, että elämä on tytöille raskaampaa kuin pojille:

– Elämäni voi olla vaikeaa, koska olen nainen. Olemme alttiimpia hyväksikäytölle ja väkivallalle.

Len lopetti 14-vuotiaana koulun mennäkseen töihin. Hän ansaitsi noin 90 senttiä 12-tuntisesta päivästä riisipelloilla.

– Joskus perheelläni ei ollut tarpeeksi syötävää, hän muistelee.

Autamme Lenin kaltaisia nuoria naisia kouluttautumaan ja tarjoaa palkallista harjoittelua, jotta he saisivat uransa käyntiin. Len on ilmoittautunut kokkikurssille ja työskentelee nyt viiden tähden hotellissa.

Hän suunnittelee jo seuraavaa siirtoaan:

– Haluaisin avata oman ravintolan, jossa myydään nuudeleita ja riisiä. Se saisi olla kaupungissa, jotta paikalle saataisiin paljon turisteja!

 

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Kambodžan lasten auttamiseksi. Kuten huomaat, sinun avullasi voimme muuttaa elämiä.

Nyt Metreyn kaltaiset lapset syrjäisillä alueilla saavat käydä kouluissa, joissa he todella voivat toteuttaa itseään. Lenin kaltaiset roolimallit puolestaan osoittavat tytöille, että heidän on mahdollista saada töitä ja tulla itsenäisiksi. Joka vuosi annat yhä useammille lapsille mahdollisuuden opiskella turvallisemmissa kouluissa, joissa heille jaetaan tietoa, kuinka suojata itsensä hätätilanteessa.

Kiitos, että olet auttanut Kambodžan köyhimpiä lapsia rakentamaan itselleen valoisamman tulevaisuuden.

Jan Jaap Kleinrensink
Maajohtaja, Plan International Kambodža