Kambodzha | Plan

Kambodzha

 • Pääkaupunki: Phnom Penh
 • Korkein huippu: Phnom Aural, 1813 metriä
 • Suosituimmat nimet: Sokhanya, Sophaep
 • Tyypillinen ruoka: kuy teav eli riisinuudeleita lihaliemessä muiden täytteiden kanssa, amok trey eli banaanin lehdellä tarjottua höyrytettyä kalaa
 • Eläinlajeja: tiikeri, kääpiövillikissa, malajinkarhu
 • Kielet: khmer, ranska, englanti
 • Pisin joki: Mekong
 • Kansallishedelmä: durio, mangostaani

 

 

Tervehdys kambodzhalaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Kambodzhassa vuonna 2019

 • Toteutimme yhteistyökumppaneidemme kanssa 406 koulussa ruokaohjelman. 95 557 koululaista hyötyi päivittäisestä lämpimästä kouluruoasta. Lisäksi toimitimme köyhimmille perheille ruoka-apua.
 • 223 opettajaa sai koulutusta sukupuolten tasa-arvosta ja oppi kyseenalaistamaan perinteisiä sukupuolirooleja.
 • Kunnostimme 37 kouluvessaa ja 171 käsienpesupaikkaa, josta hyötyi 36 833 oppilasta.
 • 13 258 vanhempaa sai tietoa lasten ravitsemuksesta, hoidosta ja terveydestä sekä lastensuojelusta.
 • Yli 45 000 lasta ja yli 69 800 aikuista sai tietoa puhtaan veden, hygienian ja kunnollisten vessojen merkityksestä.
 • 33 600 henkilöä sai käyttöönsä kunnostetut vessat. 147 430 henkilöä pääsi käyttämään käsienpesupaikkoja, joissa oli vettä ja saippuaa.
 • 3 413 odottavaa ja imettävää äitiä sekä 4 366 vanhempaa sai tietoa lasten ravitsemuksesta. 2 150 lasta tutkittiin aliravitsemuksen varalta ja heistä 199 sai sairaalahoitoa vakavaan aliravitsemukseen.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

 

Yksinhuoltajaäiti Leam alkoi yrittäjäksi Planin ammatillisen koulutuksen rohkaisemana.

20-vuotias Leam meni naimisiin teini-ikäisenä ja muutti miehensä kotiin. Avioliitto ei ollut kuitenkaan onnellinen eikä Leam voinut hyvin miehensä perheessä. Kun tytär syntyi, puoliso kiisti olevansa lapsen isä. Avioliitto päättyi eroon, ja Leam muutti tyttärensä kanssa äitinsä luo Kambodzhan maaseudulle.

Leam oli aiemmin lopettanut koulunkäynnin auttaakseen vanhempiaan perheen viljelystöissä. Pieni tila ei kuitenkaan voinut tarjota hänelle elantoa. Silloin Leam löysi Planin ammatillisen koulutuksen, joka oli suunnattu koulunsa keskeyttäneille nuorille. Mukana oli 50–60 samanlaisessa tilanteessa olevaa nuorta naista. Leam päätti opiskella räätäliksi, koska ompeleminen kiinnosti häntä. 

Nyt Leamilla on oma yritys, jota hän pyörittää kotona. Hän korjaa ja ompelee vaatteita asiakkaille, joista suurin osa on hänen kotikylästään.

– Nyt pärjään hyvin. Ansaitsen jonkin verran rahaa ja pystyn työskentelemään kotona, mikä on etu yksivuotiaan lapsen kanssa. Tykkään myös suunnitella vaatteita muille Leam sanoo.

Hän säästää osan tuloistaan, jotta voisi myöhemmin perustaa oman liikkeen ja saada lisää asiakkaita. Leamin rohkeus erota avioliitosta ja aloittaa opiskelu on vaikuttanut myös hänen tyttärensä tulevaisuuteen. 

– Toivon, että Minea saa opiskella. Ehkä hänestä tulee vaikkapa sairaanhoitaja, Leam sanoo.

Hankkeemme on tavoittanut haavoittuvassa asemassa olevia nuoria naisia Kambodzhassa. Ammatillisen koulutuksen avulla naiset ovat saaneet taloudellista itsenäisyyttä. 

Leamin kylään on rakennettu myös terveysasema, jossa lapsia rokotetaan ja heidän kasvuaan seurataan. Olemme perustaneet nuoreille äideille vanhempien ryhmiä, joissa jaetaan tietoa muun muassa ravitsemuksesta.

Lapsille on järjestetty myös mahdollisuus päivähoitoon, jotta äidit voivat työskennellä päivisin.

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Kambodžan lasten auttamiseksi. Kuten huomaat, sinun avullasi voimme muuttaa elämiä.

Nyt Metreyn kaltaiset lapset syrjäisillä alueilla saavat käydä kouluissa, joissa he todella voivat toteuttaa itseään. Lenin kaltaiset roolimallit puolestaan osoittavat tytöille, että heidän on mahdollista saada töitä ja tulla itsenäisiksi. Joka vuosi annat yhä useammille lapsille mahdollisuuden opiskella turvallisemmissa kouluissa, joissa heille jaetaan tietoa, kuinka suojata itsensä hätätilanteessa.

Kiitos, että olet auttanut Kambodžan köyhimpiä lapsia rakentamaan itselleen valoisamman tulevaisuuden.

Jan Jaap Kleinrensink
Maajohtaja, Plan International Kambodža