Honduras | Plan

Honduras

  • Pääkaupunki: Tegucigalpa
  • Korkein huippu: Cerro las Minas, 2 849 metriä
  • Tyypilliset nimet: Alma, Javier
  • Tyypillinen ruoka: Anafde eli fonduen kaltainen ruoka, jossa sulatejuustoa, papuja ja lihaa
  • Eläinlajeja: ruskeakaulalaiskiainen, amerikankrokotiili, harpyija, virtahepo
  • Kielet: espanja (virallinen), garifuna, miskito
  • Suurimmat vientituotteet: banaani, katkaravut, kahvi

 

 

Tervehdys honduraslaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Hondurasissa vuonna 2018

  • Tavoitimme 16 503 tyttöä ja 10 680 poikaa hankkeessamme, jossa käsiteltiin sukupuolten tasa-arvoa sekä keinoja väkivallalta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä suojautumiseen. Tavoitimme myös 2 100 opettajaa, 4 140 naista ja 1 846 miestä.
  • Jaoimme opiskelupakkauksia 22 529 tytölle ja 12 082 pojalle sekä stipendejä 416 tytölle ja 64 pojalle. Niiden avulla yhä useampi tyttö pystyi jatkamaan koulunkäyntiään.
  • 3 000 nuorta oli mukana verkkoturvallisuushankkeessamme, jossa käsiteltiin verkossa tapahtuvaa kiusaamista, hyväksikäyttöä ja verkon turvallista käyttöä. 
  • Varhaislapsuuden terveyshankkeestamme hyötyi 19 845 tyttöä, 20 620 poikaa, 20 496 naista ja 19 669 miestä. Hankkeessa käsiteltiin perheen koon suunnittelua, synnytystä ja vastasyntyneen hoitoa. 
  • 2 633 tyttöä ja 1 920 poikaa hyötyi hankkeestamme, jossa opetettiin vanhemmille myönteisiä kasvatuskeinoja, hygieniaa ja ravitsemusta. 

 

Näin tukesi auttaa lapsia 

Planin kirjastohanke parantaa lasten lukutaitoa Hondurasissa.

Haastattelimme 9-vuotiasta Amandaa, joka asuu Campucan alueella Hondurasissa. Hän on ollut mukana kirjastohankkeessamme, jossa olemme tukeneet lasten lukutaitoa ja lukemiskulttuuria.

Miksi lukutaidottomuus on ollut niin yleistä?

– Lukutaidottomuus ei johdu siitä että olisimme tyhmiä tai ettei lukeminen kiinnostaisi meitä. Meille vain ei ole tarjottu kirjoja tai kirjastoja. Ennen kirjastoa kukaan ei osannut lukea ja nyt kaikki ovat lukemassa.

Mikä motivoi sinua lukemaan?

– Menen joka päivä kahdeksi tunniksi kirjastoon. On kivointa lukea siitä mistä pitää. Minä pidän satukirjojen lukemisesta. Jotkut tytöt lukevat historiallisia kirjoja tai tiedekirjoja.

Kuinka monta kirjaa olet lukenut?

– Olen lukenut 637 satukirjaa ja rekisteröinyt ne lukupäiväkirjaani.

Amanda asuu vanhempiensa ja neljän siskonsa kanssa vaatimattomassa talossa. Amanda ei ehkä itse tiedä, mutta hän on todennäköisesti eniten lukenut 9-vuotias tyttö Hondurasissa.

– Ennen en osannut lukea tai kirjoittaa hyvin. Kun saimme tänne kirjaston, kaikki muuttui. Sen ansiosta opin lukemaan ja kirjoittamaan hyvin. Arvosanani ovat parantuneet koulussa ja minut on palkittu parhaana lukijana, Amanda kertoo.

Koulun rehtori Soledad C. sanoo, että Amanda on säntillisin tyttö koko yhteisössä.

– Minun täytyy saapua joka aamu hyvissä ajoin kouluun, koska tiedän Amandan olevan siellä joka aamu ennen seitsemää.

Amanda kokee oppineensa lähes kaiken kirjoista. Kirjojen avulla lapsista voi tulla oman elämänsä päähenkilöitä.

– Jos minulla olisi taikasauva, poistaisin maailmasta köyhyyden ja väkivallan. Perustaisin lisää kirjastoja. Haluan isona lääkäriksi, jotta voin auttaa avun tarpeessa olevia, Amanda sanoo.

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos todella paljon mahtavasta tuestasi, joka on jo muuttanut elämiä ympäri Hondurasin.

Kuten olet huomannut, tukesi avulla lapset ovat löytäneet lukemisen ilon, jonka ansiosta he pärjäävät myös koulussa paremmin. Joka vuosi yhä useampi vauva saa paremman alun elämään, heitä ruokitaan riittävästi ja hoidetaan hyvin. Lisäksi Carolinan ja Kimberlyn kaltaiset tytöt saavat lisää itseluottamusta ja pystyvät päättämään omasta tulevaisuudestaan.

Kiitos kaikesta tuestasi, jonka olet antanut Hondurasin köyhimmille lapsille. Avullasi he voivat unelmoida paremmasta tulevaisuudesta.

Belinda Portillo
Maajohtaja, Plan International Honduras