Honduras | Plan

Honduras

 • Pääkaupunki: Tegucigalpa
 • Korkein huippu: Cerro las Minas, 2 849 metriä
 • Tyypilliset nimet: Alma, Javier
 • Tyypillinen ruoka: Anafde eli fonduen kaltainen ruoka, jossa sulatejuustoa, papuja ja lihaa
 • Eläinlajeja: ruskeakaulalaiskiainen, amerikankrokotiili, harpyija, virtahepo
 • Kielet: espanja (virallinen), garifuna, miskito
 • Suurimmat vientituotteet: banaani, katkaravut, kahvi

 

 

Tervehdys honduraslaiselta kummilapselta

Työmme saavutuksia Hondurasissa vuonna 2019

 • Hankkeemme ovat tavoittaneet suoraan ja epäsuorasti yhteensä 1 322 627 henkilöä.
 • Jopa yli 70 prosenttia alle 6-vuotiaista lapsista on kokenut väkivaltaa, hoivan ja virikkeiden puutetta tai seksuaalista hyväksikäyttöä Hondurasissa. 47 096 perhettä oppi keinoja myönteiseen kasvatukseen, jaettuun vanhemmuuteen ja sukupuolten tasa-arvon lisäämiseen.
 • Nuorten työttömyys on ongelma Hondurasissa. 843 671 nuorta ei opiskele tai tee töitä, ja heistä 80,3 prosenttia on nuoria naisia. Planin tutkimuksen mukaan tytöt eivät koe itseään arvostetuiksi yhteisöissään, koska sukupuoliroolit ovat perinteiset ja miehiä arvostetaan naisia enemmän.
 • 6 000 nuorta naista sai tietoa siitä, miten tärkeää on päättää itse kehostaan ja elämästään. 43 prosenttia näistä naisista sai valmiiksi omat yrityssuunnitelmansa. Tavoitteena oli nuorten naisten taloudellinen ja sosiaalinen voimaantuminen.
 • Tuimme tyttöjen osallistumista päätöksentekoon 400 koulussa. Tyttöjen osallistuminen esimerkiksi koulujen oppilaskunnissa kasvoi 50 prosentilla

 

Näin tukesi auttaa lapsia 

Hankkeemme kannustaa lapsia lukemaan Hondurasissa.

– Kun kirjasto saapui kyläämme, huomasin olevani kiinnostunut kirjoista ja teatterista. Aiemmin olin laiska lukija, mutta nyt tykkään lukemisesta. Kirjat kertovat oikeasta elämästä ja auttavat meitä. Kirjasto on muuttanut jo monen elämää täällä, kertoo 14-vuotias Erika.

Planin kirjastohanke on tukenut lasten lukutaitoa ja lukemiskulttuuria Hondurasissa. Samalla on tuettu lasten ilmaisu- ja kommunikaatiotaitoja. Kirjastolla on ollut suuri merkitys Erikalle, koska se on saanut hänet liittymään teatteriryhmään.

– Tykkään ilmaista itseäni. Teatteri on antanut minulle varmuutta myös koulussa esiintymiseen, Erika kertoo.

– Opiskelu ei ole tärkeää vain hyvin arvosanojen saamiseksi, vaan se auttaa tarttumaan tilaisuuksiin. Jos ei lue, ei huomaa eteen tulevia mahdollisuuksia. Olen alkanut ihailla isääni, joka tietää paljon asioista, koska on lukenut. Ihmiset kysyvät häneltä asioita ja luottavat häneen. Haluaisin itsekin olla lukenut ihminen, joka osaa auttaa muita.

 

Maajohtajan terveiset

Kiitos todella paljon mahtavasta tuestasi, joka on jo muuttanut elämiä ympäri Hondurasin.

Kuten olet huomannut, tukesi avulla lapset ovat löytäneet lukemisen ilon, jonka ansiosta he pärjäävät myös koulussa paremmin. Joka vuosi yhä useampi vauva saa paremman alun elämään, heitä ruokitaan riittävästi ja hoidetaan hyvin. Lisäksi Carolinan ja Kimberlyn kaltaiset tytöt saavat lisää itseluottamusta ja pystyvät päättämään omasta tulevaisuudestaan.

Kiitos kaikesta tuestasi, jonka olet antanut Hondurasin köyhimmille lapsille. Avullasi he voivat unelmoida paremmasta tulevaisuudesta.

Belinda Portillo
Maajohtaja, Plan International Honduras