Ghana | Plan

Ghana

  • Pääkaupunki: Accra
  • Korkein huippu: Mount Afadja, 3 933 metriä
  • Tyypillinen ruoka: jollofriisi, fufu
  • Yleisimmät nimet: Adowa, Kpanlogo
  • Eläinlajeja: virtahepo, manaatti, pensselisika
  • Kielet: englanti (virallinen), asante, ewe, fante, muut paikalliset kielet
  • Rahayksikkö: Ghanan cedi
  • Paikallisia hedelmiä: banaani, kookos

 

 

Tervehdys Ghanan kummilapsilta

Työmme saavutuksia Ghanassa vuonna 2017

  • 550 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
  • 158 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 1452 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Ernestina auttaa tyttöä pesemään kätensä

Joka vuosi tuhannet ghanalaislapset kuolevat vesiperäisiin tauteihin, kuten ripuliin. Valitettavan usein syynä on kunnollisten käymälöiden puute. Rakentamalla lisää käymälöitä annamme yhä useammille lapsille mahdollisuuden kasvaa terveenä.

Syrjäisillä alueilla ihmisten on usein käytävä tarpeillaan ulkona. Teemme yhteistyötä luontaisten johtajien – yleensä naisten – kanssa, jotka opettavat ystävilleen ja naapureilleen, että tällainen tapa voi levittää tauteja. Me rohkaisemme heitä rakentamaan käymälöitä.

Hankepäällikkö Daniel kertoo, että yhteistyö luontaisten johtajien kanssa on erittäin tärkeää, sillä he välittävät tietämyksensä, taitonsa ja kokemuksensa heitä seuraaville sukupolville.

– Kotitalouksissa naiset vastaavat yleensä vedestä ja puhtaanapidosta. Kun nainen oppii, että käsienpesu on erittäin tärkeää, hän huolehtii, että lapset pesevät kätensä ulostamisen jälkeen ja ennen syömistä.

Luontainen johtaja Ernestina on samaa mieltä:

– Ennen kävimme pensaikossa ulostamassa. Miehet tai ohikulkijat saattoivat nähdä meidät. Mutta nyt kukaan ei näe meitä ulostamassa ulkona, hän kertoo.

Kun teemme yhteistyötä näiden innostavien naisten kanssa, sijoitamme tulevaisuuteen ja pelastamme ihmishenkiä. Tämä tapahtuu sinun tuellasi.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia saamaan syntymätodistuksen

Mary ja Martha uusien syntymätodistustensa kanssa

Tänään on ollut 5-vuotiaiden kaksosten Maryn ja Marthan heidän tähänastisten elämiensä toistaiseksi suurin päivä.

Tytöt seisovat ylpeinä uusien syntymätodistustensa kanssa rekisteröintitapahtumassamme Kobon alueen Ylä-Manyassa.

Ghanassa vain 63 %:lla lapsista on syntymätodistus. Ilman syntymätodistusta lasta ei kuitenkaan ole virallisesti olemassa, ja tilanne rajoittaa huomattavasti tulevia koulutus- ja työmahdollisuuksia.

Maryn ja Marthan kylässä rekisteröitiin 149 lasta. Jotkut olivat jo 15-vuotiaita.

– Kellään lapsistamme ei ollut syntymätodistusta ennen tätä Plan Internationalin ilmaista rekisteröintiä, 38-vuotias Benjamin sanoo.

36-vuotias Georgina on ilahtunut nuoren poikansa saamista mahdollisuuksista:

– Olen iloinen, että pojallani on syntymätodistus, koska jos hän haluaa esimerkiksi poliisiksi tai sotilashenkilöksi, hänellä on nyt siihen paremmat mahdollisuudet.

Tällaisten tapahtumien ansiosta tuhannet lapset saavat nyt virallisen henkilöllisyyden. Se on äärimmäisen tärkeä askel heidän matkallaan kohti omien mahdollisuuksiensa täydellistä hyödyntämistä.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Nyt tilanne ei ole enää se, että pojat ovat etusijalla ja tytöt taka-alalla: nyt olemme kaikki rinnakkain!”

Wan kunnassa tyttöjen jalkapallojoukkue rohkaisee jäseniään näkemään vaihtoehtoja teiniäitiydelle ja vahvistaa heidän itseluottamustaan.

– Ystävämme oli 15-vuotias. Hänen vatsansa alkoi kasvaa, ja hän lopetti koulun, kertoo 14-vuotias jalkapallojoukkueen jäsen Sherifa.

– Nyt hän on synnyttänyt lapsen, muttei voi tehdä muuta kuin myydä polttopuita.

Sherifa on ollut innokkaasti mukana tyttöjen jalkapallojoukkueessa, joka kannustaa tyttöjä pysymään koulussa ja levittämään tasa-arvon, kunnioituksen ja suvaitsevaisuuden sanomaa.

Joukkue kohtasi aluksi vanhempien vastustusta. Heidän mielestään jalkapallo oli poikien harrastus, mutta nyt he näkevät, kuinka hyvä vaikutus sillä on yhteisön tyttöihin.

– Ennen jalkapallojoukkuetta tyttäreni maleksi kavereidensa kanssa. Nyt heillä on tekemistä ja keskittymiskyky on parempi, kertoo äiti, joka uskoo, että tytär käy nyt varmasti koulun loppuun.

Tyttöjen itseluottamus on nyt taivaissa, ja he laulavat oppimiaan tyttöjen oikeuksista kertovia lauluja.

 

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Ghanan lasten auttamiseksi. Kuten huomaat, olet ollut mukana muuttamassa monta elämää.

Anteliaisuutesi ansiosta yhä useammalla Maryn ja Marthan kaltaisella tytöllä on nyt syntymätodistus ja identiteetti. Sherifan ja Fahiman kaltaisten tyttöjen on mahdollista haaveilla töistä ja itsenäisyydestä. Ja joka vuosi puhdas juomavesi ja kunnon käymälät, jotka olet panoksellasi mahdollistanut, suojelevat tuhansia lapsia tappavilta taudeilta.

Kiitos, että olet auttanut lukuisia ghanalaisia lapsia rakentamaan tulevaisuuden, joka on täynnä toivoa ja mahdollisuuksia.

Prem Shukla
Maajohtaja, Plan International Ghana