Etiopia | Plan

Etiopia

 • Pääkaupunki: Addis Ababa
 • Korkein huippu: Ras Dejen, 4 533 metriä
 • Tyypillinen ruoka: Injera eli iso huokoinen pannukakku
 • Tyypillinen juoma: Buna eli vahva espresso sokerin kanssa
 • Kielet: Amharic, 83 paikallista kieltä
 • Luonnonnähtävyydet: iso hautavajoama
 • Eläinlajeja: etiopiansusi, etiopianvuorikauris, colobusapina, gelada-apina
 • Rahayksikkö: birr

.

 

Tervehdys etiopialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Etiopiassa vuonna 2018

 • Yli 1 000 tyttöä pelastui lapsiavioliitoilta ja pääsi jatkamaan koulunkäyntiään.
 • 7 180 alle 18-vuotiasta tyttöä hyötyi sukuelinten silpomista vastaan tekemästämme työstä.
 • 11 345 tyttöä ja 5 257 poikaa hyötyi suoraan työstämme sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa ja haitallisia perinteitä vastaan. 
 • 3 645 tyttöä ja 7 996 poikaa hyötyi suoraan työstämme puhtaan veden saamiseksi sekä vessojen ja hygienian parantamiseksi. 

 

Näin tukesi suojelee tyttöjä

Hirut auttaa nyt myös muita tyttöjä suojautumaan sieppauksilta ja pakkoavioliitoilta.

Monissa yhteisöissä eteläisessä Etiopiassa tyttöjen sieppaus pakkoavioliittoon on syvälle juurtunut perinne.

Hirut oli 12-vuotias, kun ryhmä miehiä yritti siepata hänet koulumatkalla. 

– Olin shokissa ja kesti hetken ennen kuin sain huudettua apua, nyt 15-vuotias Hirut kertoo.

Eteläisessä Etiopiassa on syvälle juurtunut perinne siepata tyttöjä ja pakottaa heidät avioliittoon. Morsiamen sieppaaminen ja alle 18-vuotiaiden avioliitot kiellettiin vuonna 2004, mutta lakia ei vielä täysin noudateta.

Hirutin onneksi hänen avunhuutonsa kuultiin ja hän sai apua lähellä olevilta ihmisiltä, jotka ajoivat miehet pois.

– Aiemmin olisi ollut aivan normaalia, että tyttö pakotetaan naimisiin, Hirut sanoo.

Olemme kampanjoineet eteläisessä Etiopiassa kahdeksan vuoden ajan tyttöjen sieppausten vähentämiseksi ja lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Olemme tavoittaneet suoraan 12 000 lasta 25 yhteisöstä. Epäsuorasti olemme vaikuttaneet 125 000 lapsen elämään alueella.

Hirutia auttaneet ihmiset toimivat todistajina, kun hän ilmoitti tapauksesta poliisille. Miehet saatiin kiinni, mutta heidät vapautettiin lyhyen ajan ja sakkojen jälkeen.

Mies, joka oli ollut mukana Hirutin sieppauksessa, tuli virallisesti kysymään tyttöä puolisokseen.

– Näin joukon vanhempia ihmisiä tulevan kotiimme ja vaistoni sanoi, että jokin on nyt pielessä. Menin takaisin kouluun ja pyysin siellä apua, Hirut kertoo.

Hirutille selvisi, että kotiin oli tuotu rahaa ja lahjoja, jonka jälkeen perhe oli suostunut avioliittoon. Opettajiensa avulla Hirut ilmoitti asiasta poliisille. 

– Menimme kotiini poliisin kanssa, joka sai perheeni muuttamaan mielensä. Vanhempani lupasivat, että saan jatkaa koulunkäyntiä, Hirut kertoo.

Jotkut kylän asukkaat ovat arvostelleet Hirutia, koska hän yrittää muuttaa perinteitä. 

– Se ei haittaa minua. Olen kiinnostunut vain koulunkäynnistä ja unelmistani. Olen kiitollinen, että osallistuin Planin lastensuojeluprojektiin, koska sen avulla minusta tuli vahvempi. Olen nyt vapaa tyttö ja opiskelen kovasti, jotta minusta tulisi lääkäri.

Tuellasi pystymme jatkamaan kampanjointiamme lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Kiitos, että olet tyttöjen puolella! 

 

 

Maajohtajan terveiset

Yhä useampi etiopialaistyttö ja -poika on terveempi, onnellisempi ja paremmassa turvassa sinun ansiostasi!

El Niño ja sen aiheuttama kauhea kuivuus ovat uhanneet lasten terveyttä ja koulunkäyntiä. Avullasi perheet ovat kuitenkin pystyneet kasvattamaan satoa, ja sitä odotellessa me olemme tarjonneet hätäravintoa. Olemme tuoneet puhdasta vettä yhteisöihin, mikä on vähentänyt sairastumisriskiä. Sen lisäksi yhä useammat lapset ovat päässeet takaisin kouluun.

Olet ollut myös mukana luomassa valoisampaa tulevaisuutta etiopialaislapsille: yhä harvempi nuori tyttö pakotetaan naimisiin ja nuorille on opetettu taitoja, joiden avulla pärjätä elämässä. Kiitos.

Manoj Kumar
Maajohtaja, Plan International Etiopia

Tytöt sanovat ei sukuelinten silpomiselle

Etiopiassa tytöt altistuvat monille haitallisille perinteille, kuten lapsiavioliitoille ja sukuelinten silpomiselle. Arviolta kahdella kolmesta eli 63 prosentilla tytöistä ja naisista sukuelimet on silvottu. 40 prosenttia tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Tyttöjen sieppaamista pakkoavioliittoihin tapahtuu  erityisesti maan eteläosissa. 

Työskentelemme Amharan, Oromian ja etelässä SNNPR:n alueella, joissa koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja. Nuoret kertovat muille nuorille haitallisista perinteistä ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä vaikuttavat yhteisöissään asenteiden muuttamiseksi. Työskentelemme perheiden, uskonnollisten ja yhteisöjen johtajien sekä viranomaisten kanssa tyttöjen aseman parantamiseksi pysyvästi sekä vahvistamme seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saatavuutta ja laatua.

Pitkäaikainen työmme silpomisen ja lapsiavioliittojen lopettamiseksi on tuottanut tulosta. 

Alueilla, joilla työskentelemme Etiopiassa, lapsiavioliitot ovat ohjelmamme myötä vähentyneet 2015–2017 yli kolmanneksen ja tyttöjen silpominen on vähentynyt 50 prosenttia eli puolittunut. Silpomattomien tyttöjen kerhot auttavat tyttöjä puolustamaan oikeuttaan koskemattomuuteen. Lisäksi naisten taloudellisen ja yhteiskunnallisen aseman parantuminen on auttanut haitallisten tapojen poistamisessa. 

Edistämme tyttöjen mahdollisuutta käydä koulua myös lisäämällä tietoa kuukautisista ja kuukautishygieniasta. Etiopiassa noin puolet tytöistä on yhdestä neljään päivää poissa koulusta kuukautisten aikana. Poissaolot johtuvat kuukautisiin liitetystä häpeästä ja siitä, että tytöillä ei ole varaa ostaa kuukautissuojia. Tukemamme nuorten säästöryhmät valmistavat edullisia kestositeitä, joihin tytöillä ja heidän perheillään on varaa.

Teemme työtämme vuosina 2018–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme, erityisesti Nenäpäivän, tuella.