Etiopia | Plan

Etiopia

 • Pääkaupunki: Addis Ababa
 • Korkein huippu: Ras Dejen, 4 533 metriä
 • Tyypillinen ruoka: Injera eli iso huokoinen pannukakku
 • Tyypillinen juoma: Buna eli vahva espresso sokerin kanssa
 • Kielet: Amharic, 83 paikallista kieltä
 • Luonnonnähtävyydet: iso hautavajoama
 • Eläinlajeja: etiopiansusi, etiopianvuorikauris, colobusapina, gelada-apina
 • Rahayksikkö: birr

.

 

Tervehdys etiopialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Etiopiassa vuonna 2019

 • 297 360 lasta sai tukea koulunkäyntiin, kuten koulutarvikkeita, koulupukuja ja kuukautissuojia.
 • 21 939 lasta 34 koulussa hyötyi kunnostetuista vessoista ja pesumahdollisuudesta. Lisäksi jaoimme tietoa hygienian tärkeydestä. 90 prosenttia hankealueemme tytöistä kertoi käyttävänsä tyttöjen omia vessoja koulussa.
 • Raskausajan terveystarkastukseen osallistuneiden äitien määrä kasvoi 64 prosentista 86 prosenttiin hankealueellamme.
 • 27 123 lasta (joista 61,7 % tyttöjä) tavoitettiin varhaiskasvatushankkeissamme.
 • Kehitimme lapsiystävällisiä tilojamme yhdeksällä pakolaisleirillä. Järjestimme lapsille toimintaa ja psykososiaalista tukea.

 

Näin tukesi suojelee tyttöjä

Lapsiavioliitolta pelastunut Tejitu haaveilee lääkärin ammatista.

Perustamamme kerhot jakavat tietoa lapsiavioliittojen ja -raskauksien riskeistä, ja lapsiavioliittojen vastaiset ryhmät auttavan naimisiinmenon uhan alla olevia tyttöjä.

Kun Tejitu oli 14-vuotias, hän kuuli perheensä puhuvan 20-vuotiaasta kosijasta, joka halusi Tejitun vaimokseen.

Tejitu asuu syrjäisellä Amharan seudulla, jossa noin 75 prosenttia tytöistä menee alaikäisinä naimisiin, osa jo 12-vuotiaina. Kun tyttö menee naimisiin, vanhemmat saavat lahjoja yhteisöltä ja köyhillä perheillä on yksi henkilö vähemmän elätettävänä.
 
– Isäni toivoi myös saavansa lähelle miehen, joka voisi auttaa häntä maataloustöissä, kertoo Tejitu.
 
– Perheeni toivoi minulle parempaa elämää ja uskoi avioliiton olevan ratkaisu. Vanhempani ajattelivat, että olisin onnellinen naimisissa.
 
Vanhemmat olivat kuitenkin väärässä. Tejitu tiesi varhaisen avioliiton vaaroista, koska kuului koulussa Planin ja yhteistyökumppaneiden järjestämään kerhoon. Tytöt ja pojat olivat keskustelleet siellä yhdessä haitallisista perinteistä.
 
Tejitun isosiskot olivat menneet naimisiin 10ja 17-vuotiaina ja joutuneet puolisoidensa väkivallan kohteiksi.
 
– Kerroin vanhemmilleni, että voisin kuolla, jos joutuisin naimisiin, koska kehoni ei ole kehittynyt tarpeeksi, Tejitu sanoo.
 
Raskaus ja synnytyksen aikaiset komplikaatiot ovat maailmanlaajuisesti suurin syy 1519-vuotiaiden tyttöjen kuolemiin.
 
Tejitu pyysi apua koulunsa kerhosta, ja Planin perustama lapsiavioliittojen vastainen työryhmä tuli käymään perheen kotona.
 
– Ei ollut helppoa muuttaa vanhempieni mielipidettä, koska varhaiset avioliitot ovat perinne täällä. Lopulta he kuitenkin peruivat avioliittoni. Olin uskomattoman helpottunut, Tejitu kertoo.
 
Tejitun isä alkoi vuokrata perheen viljelysmaita ja löysi näin ratkaisun sille, ettei itse enää jaksanut viljelystöitä.
 
– Peruimme avioliiton, koska Tejitu ei halunnut naimisiin. Rakastan tytärtäni – hän on kaikkeni, Tejitun äiti sanoo.
 
Nyt vanhemmat tukevat tytärtään opiskelussa.
 
– Unelmani on tulla lääkäriksi ja haluaisin auttaa etenkin naisia, Tejitu sanoo

 

 

Maajohtajan terveiset

Yhä useampi etiopialaistyttö ja -poika on terveempi, onnellisempi ja paremmassa turvassa sinun ansiostasi!

El Niño ja sen aiheuttama kauhea kuivuus ovat uhanneet lasten terveyttä ja koulunkäyntiä. Avullasi perheet ovat kuitenkin pystyneet kasvattamaan satoa, ja sitä odotellessa me olemme tarjonneet hätäravintoa. Olemme tuoneet puhdasta vettä yhteisöihin, mikä on vähentänyt sairastumisriskiä. Sen lisäksi yhä useammat lapset ovat päässeet takaisin kouluun.

Olet ollut myös mukana luomassa valoisampaa tulevaisuutta etiopialaislapsille: yhä harvempi nuori tyttö pakotetaan naimisiin ja nuorille on opetettu taitoja, joiden avulla pärjätä elämässä. Kiitos.

Manoj Kumar
Maajohtaja, Plan International Etiopia

Tytöt sanovat ei sukuelinten silpomiselle

Etiopiassa tytöt altistuvat monille haitallisille perinteille, kuten lapsiavioliitoille ja sukuelinten silpomiselle. Arviolta kahdella kolmesta eli 63 prosentilla tytöistä ja naisista sukuelimet on silvottu. 40 prosenttia tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Tyttöjen sieppaamista pakkoavioliittoihin tapahtuu  erityisesti maan eteläosissa. 

Työskentelemme Amharan, Oromian ja etelässä SNNPR:n alueella, joissa koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja. Nuoret kertovat muille nuorille haitallisista perinteistä ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä vaikuttavat yhteisöissään asenteiden muuttamiseksi. Työskentelemme perheiden, uskonnollisten ja yhteisöjen johtajien sekä viranomaisten kanssa tyttöjen aseman parantamiseksi pysyvästi sekä vahvistamme seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saatavuutta ja laatua.

Pitkäaikainen työmme silpomisen ja lapsiavioliittojen lopettamiseksi on tuottanut tulosta. 

Alueilla, joilla työskentelemme Etiopiassa, lapsiavioliitot ovat ohjelmamme myötä vähentyneet 2015–2017 yli kolmanneksen ja tyttöjen silpominen on vähentynyt 50 prosenttia eli puolittunut. Silpomattomien tyttöjen kerhot auttavat tyttöjä puolustamaan oikeuttaan koskemattomuuteen. Lisäksi naisten taloudellisen ja yhteiskunnallisen aseman parantuminen on auttanut haitallisten tapojen poistamisessa. 

Edistämme tyttöjen mahdollisuutta käydä koulua myös lisäämällä tietoa kuukautisista ja kuukautishygieniasta. Etiopiassa noin puolet tytöistä on yhdestä neljään päivää poissa koulusta kuukautisten aikana. Poissaolot johtuvat kuukautisiin liitetystä häpeästä ja siitä, että tytöillä ei ole varaa ostaa kuukautissuojia. Tukemamme nuorten säästöryhmät valmistavat edullisia kestositeitä, joihin tytöillä ja heidän perheillään on varaa.

Teemme työtämme vuosina 2018–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme, erityisesti Nenäpäivän, tuella.