Etiopia | Plan

Etiopia

 • Pääkaupunki: Addis Ababa
 • Korkein huippu: Ras Dejen, 4 533 metriä
 • Tyypillinen ruoka: Injera eli iso huokoinen pannukakku
 • Tyypillinen juoma: Buna eli vahva espresso sokerin kanssa
 • Kielet: Amharic, 83 paikallista kieltä
 • Luonnonnähtävyydet: iso hautavajoama
 • Eläinlajeja: etiopiansusi, etiopianvuorikauris, colobusapina, gelada-apina
 • Rahayksikkö: birr

.

 

Tervehdys etiopialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Etiopiassa vuonna 2017

 • Tyttöjen voimaantumiseen ja koulutukseen liittyvän hankkeemme loppukyselyssä 67,5 prosenttia vastanneista tytöistä kertoivat tuntevansa yleensä olonsa turvalliseksi koulussa. Luku nousi 12,5 prosenttia hankkeen aloittamiseen nähden.
 • Kasvaneen katastrofityörahoituksen ansiosta pystyimme laajentamaan kuivuuden takia tekemäämme katastrofityötä 22 uudelle hallinnolliselle alueelle (woredalle).
 • 6500 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
 • 196 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 513 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia ilmastonmuutoksessa

 

Dibisa voi käydä taas koulua, koska hänen ei tarvitse etsiä vettä kuivuuden takia.

Etiopiaa koettelee säännöllisesti kuivuus. Autamme lapsia ja perheitä saamaan juomavettä.

– Jotkut lapset nukkuivat puiden alla odottaessaan vuoroaan vedenhakujonossa. Välillä minä ja siskomme emme syöneet lounasta, koska vettä ei ollut, 13-vuotias Dibisa muistelee.
 
Vuoden 2016 kuivuus oli erityisen paha, ja johti siihen, että yli viisi miljoonaa etiopialaista tarvitsi hätäapua. Ilmastonmuutos ja muutaman vuoden välein ilmenevä El Nino -ilmiö pahentavat maassa säännöllisesti esiintyvää kuivuutta. Vedenhaku on usein tyttöjen tehtävä. Kuivuuden aikana tytöt joutuvat pois koulusta, koska he joutuvat käyttämään koko päivän veden etsimiseen.
 
Tuellasi paransimme viime vuonna yli 20 000 ihmisen vedensaantia. Uusien kaivojen avulla tytöt voivat pysyä koulussa, koska he eivät joudu jonottamaan vettä tuntikausia.

 

Näin tukesi suojelee tyttöjä

Hirut auttaa nyt myös muita tyttöjä suojautumaan sieppauksilta ja pakkoavioliitoilta.

Monissa yhteisöissä eteläisessä Etiopiassa tyttöjen sieppaus pakkoavioliittoon on syvälle juurtunut perinne.

Hirut oli 12-vuotias, kun joukko miehiä yritti siepata hänet pakkoavioliittoon.
– Meni hetki, ennen kuin sain kasattua itseni ja huusin apua, nyt 15-vuotias Hirut muistelee kokemustaan.
Pian joukko ihmisiä tuli apuun ja ajoi miehet karkuun. Hirut pelastui.
 
Etiopia on kieltänyt sekä lapsiavioliiton että sieppaukset lailla yli kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen sekä lapsi- että pakkoavioliittojen määrä on laskenut, mutta tavat ovat joillakin alueilla edelleen yleisiä.
 
Olemme lisänneet tietoa lapsi- ja pakkoavioliittojen haitallisuudesta ja työskennelleet haitallisten perinteiden kitkemiseksi.
Hirut uskoo, että työmme ansiosta muut ihmiset uskalsivat auttaa myös häntä.
– Käyn koulua ja aion isona tulla lääkäriksi, Hirut kertoo.
 
Hirut suojelee nyt myös ystäviään vastaavalta kohtalolta. Kiitos tuestasi, jonka avulla tytöt tietävät oikeutensa ja puolustavat niitä.

 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Kun tyttö pääsee kouluun, hän voi itse päättää omasta elämästään.” Beyenech, 16

Kun Beyenech oli 14-vuotias, hänen isänsä päätti, että Beyenechin oli aika mennä naimisiin. Tuellasi Beyenechin tarina sai hyvin erilaisen käänteen.

– En ollut koskaan nähnyt sitä vanhaa miestä, jonka kanssa minun oli tarkoitus mennä naimisiin, kertoo nyt jo 16-vuotias Beyenech.

– Tiesin, että äidiksi tuleminen tässä iässä toisi mukanaan ongelmia. Tiesin myös, etten voisi enää jatkaa koulua. Minä en saisi itse ansaita elantoani eikä minulla olisi tulevaisuutta.

Beyenech muisti nähneensä julisteemme, jossa kerrottiin tyttöjen koulutuksen tärkeydestä.

– Kirjoitin kirjeen, lähetin sen julisteessa mainittuun osoitteeseen ja toivoin parasta, hän kertoo.

Me tulimme paikalle ja keskustelimme Beyenechin isän kanssa ja lupasimme tukea perhettä.

– Jos en olisi kirjoittanut tuota kirjettä, olisin nyt vaimo ja äiti, Beyenech kertoo.

– En olisi voinut tavoitella unelmiani.

– Olen nyt luokkani priimus. Haluan lääkäriksi tai kansanedustajaksi, koska haluan ratkaista ihmisten ongelmia.

– Koska minua autettiin, minäkin haluan auttaa muita.

 

 

Maajohtajan terveiset

Yhä useampi etiopialaistyttö ja -poika on terveempi, onnellisempi ja paremmassa turvassa sinun ansiostasi!

El Niño ja sen aiheuttama kauhea kuivuus ovat uhanneet lasten terveyttä ja koulunkäyntiä. Avullasi perheet ovat kuitenkin pystyneet kasvattamaan satoa, ja sitä odotellessa me olemme tarjonneet hätäravintoa. Olemme tuoneet puhdasta vettä yhteisöihin, mikä on vähentänyt sairastumisriskiä. Sen lisäksi yhä useammat lapset ovat päässeet takaisin kouluun.

Olet ollut myös mukana luomassa valoisampaa tulevaisuutta etiopialaislapsille: yhä harvempi nuori tyttö pakotetaan naimisiin ja nuorille on opetettu taitoja, joiden avulla pärjätä elämässä. Kiitos.

Manoj Kumar
Maajohtaja, Plan International Etiopia

Tytöt sanovat ei sukuelinten silpomiselle

Etiopiassa tytöt altistuvat monille haitallisille perinteille, kuten lapsiavioliitoille ja sukuelinten silpomiselle. Arviolta kahdella kolmesta eli 63 prosentilla tytöistä ja naisista sukuelimet on silvottu. 40 prosenttia tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Tyttöjen sieppaamista pakkoavioliittoihin tapahtuu  erityisesti maan eteläosissa. 

Työskentelemme Amharan, Oromian ja etelässä SNNPR:n alueella, joissa koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja. Nuoret kertovat muille nuorille haitallisista perinteistä ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä vaikuttavat yhteisöissään asenteiden muuttamiseksi. Työskentelemme perheiden, uskonnollisten ja yhteisöjen johtajien sekä viranomaisten kanssa tyttöjen aseman parantamiseksi pysyvästi sekä vahvistamme seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saatavuutta ja laatua.

Pitkäaikainen työmme silpomisen ja lapsiavioliittojen lopettamiseksi on tuottanut tulosta. 

Alueilla, joilla työskentelemme Etiopiassa, lapsiavioliitot ovat ohjelmamme myötä vähentyneet 2015–2017 yli kolmanneksen ja tyttöjen silpominen on vähentynyt 50 prosenttia eli puolittunut. Silpomattomien tyttöjen kerhot auttavat tyttöjä puolustamaan oikeuttaan koskemattomuuteen. Lisäksi naisten taloudellisen ja yhteiskunnallisen aseman parantuminen on auttanut haitallisten tapojen poistamisessa. 

Edistämme tyttöjen mahdollisuutta käydä koulua myös lisäämällä tietoa kuukautisista ja kuukautishygieniasta. Etiopiassa noin puolet tytöistä on yhdestä neljään päivää poissa koulusta kuukautisten aikana. Poissaolot johtuvat kuukautisiin liitetystä häpeästä ja siitä, että tytöillä ei ole varaa ostaa kuukautissuojia. Tukemamme nuorten säästöryhmät valmistavat edullisia kestositeitä, joihin tytöillä ja heidän perheillään on varaa.

Teemme työtämme vuosina 2018–2021 ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tuella.