Burkina Faso | Plan

Burkina Faso

 • Pääkaupunki: Ouagadougou
 • Korkein huippu: Téna Kourou, 749 metriä
 • Suosituimmat nimet: Mariam, Ibrahim
 • Tyypillinen juoma: gapalo eli maito-hirssijuoma
 • Eläinlajeja: elefantti, virtahepo, kafferipuhveli
 • Kielet: ranska, Afrikan alkuperäiskielet
 • Tärkeimmät joet: Musta Voltas, Punainen Voltas ja Valkoinen Voltas
 • Yleisimmät viljelyskasvit: riisi, maniokki, bataatti

 

 

Tervehdys Burkina Fason kummilapsilta

TYÖMME SAAVUTUKSIA Burkina Fasossa vuonna 2018

 • 119 310 henkilöä hyötyi työstä, jota teimme odottavien äitien ja vastasyntyneiden hyväksi, lasten terveyden ja ravitsemuksen eteen ja sanitaatiopalveluiden parantamiseksi.
 • 247 026 henkilöä hyötyi työstämme hivn ja aidsin leviämisen ehkäisemisessä ja hoitamisessa. 
 • 595 254 henkilöä hyötyi nuorille suuntaamastamme seksuaalikasvatuksesta. 
 • Tavoitimme 535 874 nuorta taloudellisen voimauttamisen hankkeessamme. 723 uutta säästöryhmää perustettiin, ja säästöryhmien kokonaismäärä on nyt 5 936. Ryhmiin kuuluu 134 559 henkilöä, ja 17 990 kummilapsen äidit kuuluvat säästöryhmiin. 
 • 14 707 henkilöä tavoitettiin Sahelin alueen ruokakriisissä. 280 perhettä sai hirssin ja durran siemeniä ja 170 taloutta opastusta kompostinhoidossa, rehun niittämisessä ja säilytystavoissa. 7 492 kummilasta perheineen sai ruoka-apua. 

 

näin tukesi auttaa tyttöjä

Kuukautiset aiheuttavat haasteita monelle tytölle Burkina Fasossa. Koulujen vessat ovat puutteellisia, ja tahriintuneet vaatteet aiheuttavat kiusaamista.

Unicefin tutkimuksen mukaan 80 prosenttia Burkina Fason ja Nigerin tytöistä ei pysty osallistumaan normaalisti kouluun kuukautisten aikana ja 21 prosenttia jää silloin kokonaan kotiin.

Aloitimme pilottihankkeen kahdessa koulussa Tougourin alueella. Myös 17 naapuriyhteisöä osallistui hankkeeseen.

Hankkeessa mukana ollut viidesluokkalainen tyttö muistaa yhä turhautumisen hetket kuukautisten aikana koulussa:

– Kuukautiseni alkoivat jo ensimmäisellä luokalla. Kerran koulun vessassa näin ison tahran alusvaatteissani ja olin kauhuissani. Minun oli pakko palata luokkaan, mutta istuin paikoillani kunnes kaikki muut lähtivät pois. Kotona kerroin äidilleni. Hän yritti rauhoitella minua ja puhui kanssani kuukautisista. En kuitenkaan halunnut mennä kouluun seuraavana päivänä.

Pelko tahriintuneista vaatteista, häpeä, huonovointisuus ja vatsakivut hankaloittavat tyttöjen koulunkäyntiä kuukautisten aikana. Kaikki tytöt eivät puhu edes äideilleen kuukautisista.

– Kun tyttärelläni oli kuukautiset, hän valitti pää- tai vatsakipua eikä mennyt kouluun. Todellisuudessa hän pelkäsi, että muut näkisivät hänen tahriintuneet vaatteensa ja nauraisivat hänelle, kertoo Bibata Simia, joka johtaa oppilaiden äitien yhdistystä. Hän osallistui Planin järjestämään koulutukseen. 

Hankkeen aikana koulutimme vanhempien lisäksi opettajia. Rakensimme hygienisiä vessoja, joissa on saippuaa ja vettä. Jaoimme tytöille kuukautissuojia. Keskustelimme myös hygieniasta kuukautisten aikana.

Opettajat ovat huomanneet, että kuukautiset ovat olleet syynä tyttöjen poikkeavaan käytökseen. Aiemmin he luulivat tyttöjen kyseenalaistavan opettajan auktoriteettia, kun kieltäytyivät menemästä taululle luokan eteen.

Seuraavaksi tytöt ja pojat opettelevat kouluissa ompelemaan kuukautissuojia. Tarkoitus on myös jakaa tietoa kuukautishygieniasta muille alueille.

Tuellasi tytöt hankealueillamme pääsevät kouluun myös kuukautisten aikana eivätkä he jää jälkeen opetuksessa. 

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Burkina Fason lasten auttamiseksi. Avullasi voimme puolustaa jokaisen lapsen oikeutta hyödyntää kaikkia kykyjään. Sadat lapset saavat jättää raskaan työn kultakaivoksilla taakseen ja valita paremman elämän. Avullasi tytöt ja pojat vastustavat liian varhaisia raskauksia ja auttavat raskaana olevia tyttöjä pysymään koulussa.

Nyt tuhannet lapset ovat saaneet mahdollisuuden kasvaa terveenä puhtaan juomaveden ja kunnon käymälöiden avulla. Sinä olet ollut mukana mahdollistamassa tämän.

Kiitos, että olet antanut monille lapsille tulevaisuuden, joka on täynnä toivoa ja mahdollisuuksia.

Maajohtaja, Plan International Burkina Faso