Burkina Faso | Plan

Burkina Faso

 • Pääkaupunki: Ouagadougou
 • Korkein huippu: Téna Kourou, 749 metriä
 • Suosituimmat nimet: Mariam, Ibrahim
 • Tyypillinen juoma: gapalo eli maito-hirssijuoma
 • Eläinlajeja: elefantti, virtahepo, kafferipuhveli
 • Kielet: ranska, Afrikan alkuperäiskielet
 • Tärkeimmät joet: Musta Voltas, Punainen Voltas ja Valkoinen Voltas
 • Yleisimmät viljelyskasvit: riisi, maniokki, bataatti

 

 

Tervehdys Burkina Fason kummilapsilta

TYÖMME SAAVUTUKSIA Burkina Fasossa vuonna 2019

 • 11 000 koululaista jatkoi tuellamme koulunkäyntiä, ja 4 159 koululaista sai apua koulupukujen ja -tarvikkeiden hankinnassa.
 • 11 000 koululaista sai tietoa kuukautisista, hygieniasta, varhaisen raskauden haitoista ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta.
 • 22 709 ihmistä sai tietoa teiniraskauksien ehkäisemisestä.
 • 13 000 ihmistä sai tietoa siitä, kuinka he voivat vähentää sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa yhteisöissään. 
 • 140 067 alle 5-vuotiasta lasta oli mukana seulonnassa aliravitsemuksen varalta.
 • 229 koulunsa keskeyttänyttä lasta pääsi opiskelemaan pikakoulussamme. Heistä 510 pystyi palaamaan takaisin tavalliseen peruskouluun.
 • 098 uutta säästöja lainaryhmää perustettiin. Niihin kuului yhteensä 26 099 jäsentä. Ryhmien avulla perheet saivat nostettua elintasoaan.

 

näin tukesi auttaa tyttöjä

Kuukautiset aiheuttavat haasteita monelle tytölle Burkina Fasossa. Koulujen vessat ovat puutteellisia, ja tahriintuneet vaatteet aiheuttavat kiusaamista.

Unicefin tutkimuksen mukaan 80 prosenttia Burkina Fason ja Nigerin tytöistä ei pysty osallistumaan normaalisti kouluun kuukautisten aikana ja 21 prosenttia jää silloin kokonaan kotiin.

Aloitimme pilottihankkeen kahdessa koulussa Tougourin alueella. Myös 17 naapuriyhteisöä osallistui hankkeeseen.

Hankkeessa mukana ollut viidesluokkalainen tyttö muistaa yhä turhautumisen hetket kuukautisten aikana koulussa:

– Kuukautiseni alkoivat jo ensimmäisellä luokalla. Kerran koulun vessassa näin ison tahran alusvaatteissani ja olin kauhuissani. Minun oli pakko palata luokkaan, mutta istuin paikoillani kunnes kaikki muut lähtivät pois. Kotona kerroin äidilleni. Hän yritti rauhoitella minua ja puhui kanssani kuukautisista. En kuitenkaan halunnut mennä kouluun seuraavana päivänä.

Pelko tahriintuneista vaatteista, häpeä, huonovointisuus ja vatsakivut hankaloittavat tyttöjen koulunkäyntiä kuukautisten aikana. Kaikki tytöt eivät puhu edes äideilleen kuukautisista.

– Kun tyttärelläni oli kuukautiset, hän valitti pää- tai vatsakipua eikä mennyt kouluun. Todellisuudessa hän pelkäsi, että muut näkisivät hänen tahriintuneet vaatteensa ja nauraisivat hänelle, kertoo Bibata Simia, joka johtaa oppilaiden äitien yhdistystä. Hän osallistui Planin järjestämään koulutukseen. 

Hankkeen aikana koulutimme vanhempien lisäksi opettajia. Rakensimme hygienisiä vessoja, joissa on saippuaa ja vettä. Jaoimme tytöille kuukautissuojia. Keskustelimme myös hygieniasta kuukautisten aikana.

Opettajat ovat huomanneet, että kuukautiset ovat olleet syynä tyttöjen poikkeavaan käytökseen. Aiemmin he luulivat tyttöjen kyseenalaistavan opettajan auktoriteettia, kun kieltäytyivät menemästä taululle luokan eteen.

Seuraavaksi tytöt ja pojat opettelevat kouluissa ompelemaan kuukautissuojia. Tarkoitus on myös jakaa tietoa kuukautishygieniasta muille alueille.

Tuellasi tytöt hankealueillamme pääsevät kouluun myös kuukautisten aikana eivätkä he jää jälkeen opetuksessa. 

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Burkina Fason lasten auttamiseksi. Avullasi voimme puolustaa jokaisen lapsen oikeutta hyödyntää kaikkia kykyjään. Sadat lapset saavat jättää raskaan työn kultakaivoksilla taakseen ja valita paremman elämän. Avullasi tytöt ja pojat vastustavat liian varhaisia raskauksia ja auttavat raskaana olevia tyttöjä pysymään koulussa.

Nyt tuhannet lapset ovat saaneet mahdollisuuden kasvaa terveenä puhtaan juomaveden ja kunnon käymälöiden avulla. Sinä olet ollut mukana mahdollistamassa tämän.

Kiitos, että olet antanut monille lapsille tulevaisuuden, joka on täynnä toivoa ja mahdollisuuksia.

Maajohtaja, Plan International Burkina Faso