Burkina Faso | Plan

Burkina Faso

 • Pääkaupunki: Ouagadougou
 • Korkein huippu: Téna Kourou, 749 metriä
 • Suosituimmat nimet: Mariam, Ibrahim
 • Tyypillinen juoma: gapalo eli maito-hirssijuoma
 • Eläinlajeja: elefantti, virtahepo, kafferipuhveli
 • Kielet: ranska, Afrikan alkuperäiskielet
 • Tärkeimmät joet: Musta Voltas, Punainen Voltas ja Valkoinen Voltas
 • Yleisimmät viljelyskasvit: riisi, maniokki, bataatti

 

 

Tervehdys Burkina Fason kummilapsilta

TYÖMME SAAVUTUKSIA Burkina Fasossa vuonna 2017

 • 34 053 ihmistä osallistuivat työpajoihimme, joiden tarkoituksena oli edistää heidän tietoisuuttaan hiv-viruksen tarttumisesta äidistä lapseen.
 • 11 824 ihmisen sanitaatiotilanne on parantunut rakentamiemme 287 käymälän ja käsienpesupisteen ansiosta.
 • 500 opiskelijaa ja 180 koulusta pudonnutta nuorta osallistuivat koulutuksiimme, joiden aiheena oli seksuaali- ja lisääntymisterveys, ja vastasivat seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita koskevaan kyselyyn.
 • 6346 koulusta pudonnutta lasta ja 365 vammaista lasta pääsivät takaisin laadukkaaseen kouluun
 • 1175 uutta säästöryhmää perustettiin kyliin, mikä on parantanut perheiden taloudellista tilannetta, lasten pääsyä kouluun ja pääsyä terveydenhoitoon.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Poika saa kulhollisen vettä Kourittengan maakunnassa

Tuomme puhtaan veden yhteisöihin, jotta yhä useampi poika ja tyttö saisi varttua vailla pelkoa veden välityksellä leviävistä taudeista, kuten ripulista.

Burkina Fasossa niinkin tavallinen ja itsestään selvä asia kuin juomavesi voi olla tuhansille lapsille kuoleman vaarallinen asia, jos se on likaista.

Viime vuonna kaivoimme 46 porakaivoa, joihin asensimme käsipumput. Nyt 4 800 ihmistä – ja lisäksi 5 100 oppilasta – saavat puhdasta juomavettä.

Kunnolliset käymälät ovat myös tärkeässä osassa, kun taistellaan koleraa ja ripulia vastaan. Rakensimme 30 uuttaa käymälää, ja 2 250 lasta saivat kunnon käymälät ja paikan pestä käsiään. Koska tytöillä ja pojilla on omat osastonsa, tytöt jäävät pois koulusta kuukautistensa aikana vähemmän todennäköisesti.

Yhä useammilla on nyt käytettävissään puhdas käymälä myös kotona, koska me autoimme 547 perhettä rakentamaan omat käymälänsä.

Avullasi tuhannet Burkina Fason köyhimmistä lapsista saavat nyt kasvaa terveinä.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Amado kertoo kultakaivoksista

Burkina Faso on Afrikan nopeimmin kasvavista kullan tuottajista. Menestys on peräisin kuitenkin tuhansien kultakaivoksilla työskentelevien lasten selkänahasta. Autamme nyt näitä lapsia pääsemään takaisin kouluun tai oppimaan uusia taitoja.

– Jotkut rikkovat ja jauhavat kiviä ilman suojaa, toiset kyntävät maata. Tytöt myyvät juotavaa ja pieniä tavaroita, ja monet on pakotettu ilmoitusten mukaan seksikauppaan.

On järkyttävää, että tämä Bamin maakunnassa toimivan ohjelman tukipäällikön antama kuvaus kertoo aikuisten sijaan lapsista. Sen sijaan, että he nauttisivat lapsuudestaan ja kävisivät koulussa, he raatavat perheensä elannon takaamiseksi kuumassa, likaisessa ja turvattomassa ympäristössä.

Autamme satoja lapsia löytämään vaihtoehdon. Nuoremmat lapset pääsevät takaisin kouluun ja vanhemmat lapset opettelevat uusia taitoja ja saavat ammatillista koulutusta löytääkseen parempaa ja turvallisempaa työtä.

Paikallisen lasten parlamentin puheenjohtaja Amado uskoo, että työmme ansiosta kaivoksilla työskentelee vähemmän lapsia.

– Haluamme maailman, jossa lasten oikeuksia kunnioitetaan. Tällaisesta maailmasta hyötyvät kaikki, hän kertoo.
 

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

Kourittengan maakunnan tytöt juhlivat kansainvälistä tyttöjen päivää, ja juhlinnan keskiössä on vakava viesti: liian varhainen raskaus voi pilata elämän.

Burkina Fasossa joka neljännestä tytöstä tulee äiti 18. ikävuoteen mennessä. Kulttuurisesti tämä tarkoittaa monesti koulutuksen keskeyttämistä ja sitä, että heidän mahdollisuutensa saada hyvä työ häviävät.

Tyttöjen varoitus välittyi hyvin esityksen avulla, jonka he olivat itse ohjanneet, näytelleet ja kehittäneet. He esittivät lauluja, tansseja, sketsejä, runoja sekä näyttävän loppuhuipennuksen, jossa he vannoivat taistelevansa liian varhaisia raskauksia vastaan.

Julistuksessa heidän sitoumuksensa tulee selväksi:

– Lupaan sitoutua kehollani ja sielullani haasteisiin, joita ilmaantuu elämääni nuorena tyttönä. Ennen kaikkea en halua liian varhaisia raskauksia.

Myös pojat osallistuvat:

– Toimimme hyvänä esimerkkinä. Me pojat vastustamme liian varhaisia raskauksia ja liian varhaista isyyttä, he kertovat.

Nämä hienot nuoret ihmiset ovat etunenässä muuttamassa mielipiteitä ja asenteita.

 

 

Maajohtajan terveiset

Suuret kiitokset kaikesta siitä, mitä olet tehnyt Burkina Fason lasten auttamiseksi. Avullasi voimme puolustaa jokaisen lapsen oikeutta hyödyntää kaikkia kykyjään. Sadat lapset saavat jättää raskaan työn kultakaivoksilla taakseen ja valita paremman elämän. Avullasi tytöt ja pojat vastustavat liian varhaisia raskauksia ja auttavat raskaana olevia tyttöjä pysymään koulussa.

Nyt tuhannet lapset ovat saaneet mahdollisuuden kasvaa terveenä puhtaan juomaveden ja kunnon käymälöiden avulla. Sinä olet ollut mukana mahdollistamassa tämän.

Kiitos, että olet antanut monille lapsille tulevaisuuden, joka on täynnä toivoa ja mahdollisuuksia.

Maajohtaja, Plan International Burkina Faso