Bolivia | Plan

Bolivia

 • Pääkaupunki: Sucre
 • Korkein huippu: Nevado Sajama, 6542 metriä
 • Suosituimmat nimet: Isabel, Alejandro
 • Tyypillinen ruoka: salteñas, empanadas eli täytetyt suolaiset taikinapallot
 • Paikallisia eläinlajeja: silmälasikarhu, Bolivian jokivalas, jättiläissaukko
 • Kielet: espanja, quechua, aymara, yli 30 virallista kieltä
 • Maailman korkeimmalla sijaitseva liikennekelpoinen järvi: Lake Titicaca
 • Kansallishedelmä: pacay, acaimarja

 

Tervehdys bolivialaiselta kummilapselta

työmme saavutuksia Boliviassa vuonna 2017

 • 10 532 kummilasta 308 yhteisöstä ovat hyötyneet hankkeestamme, jonka ansiosta lastensuojelumekanismit ovat vahvistuneet, raportoitujen lasten kaltoinkohtelutapausten määrä on vähentynyt ja vanhempien tietämys lapsille hyvästä kasvatuksesta on lisääntynyt. Toteutimme hanketta työpajoja järjestämällä, kampanjoimalla mediassa, tekemällä radiokuunnelmia ja järjestämällä ajanvietettä, jossa käsitellään kyseisiä aiheita.
 • Ilmastonmuutokseen ja katastrofitilanteisiin liittyvästä työstämme hyötyi suoraan 23 400 ihmistä. Me muun muassa paransimme alueen infrastruktuuria, vahvistimme yhteisöjen ja kuntien kykyä reagoida haastaviin tilanteisiin luomalla suunnitelmia niiden varalle.
 • 1354 perhettä hyötyivät työstämme puhtaan veden saatavuuden lisäämiseksi kuivuuden koettelemassa Boliviassa. Lisäksi keskityimme turvaamaan lasten oikeudet myös kuivuuden aiheuttamassa poikkeustilanteessa.
 • 450 tyttöä osallistuivat nuorten kerhojen toimintaan, joiden kautta he vaikuttivat seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvien oikeuksiensa toteutumiseen paikallisella, alueellisella ja kansallisella tasolla.
 • 758 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 53 746 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Estéfani toipuu onnistuneesta leikkauksesta

5-vuotias Estéfani syntyi lonkka sijoiltaan. Pystyimme onneksi auttamaan häntä toipumaan kivuliaasta alkuelämästä.

Sijoiltaan mennyt lonkka on yleensä helppo hoitaa, jos se havaitaan heti syntymän jälkeen. Maaseudulla Eustaquio Méndezin maakunnassa terveydenhuollon palvelut ovat kuitenkin rajallisia, eikä ongelmaa havaittu ajoissa.

Kun Estéfani ei oppinut kävelemään ja oli selvästi tuskainen, hänen äitinsä vei hänet yhteisön terveyskeskukseen.

Uutiset olivat musertavia. Leikkaus maksaisi tuhansia dollareita: summa oli mahdoton maanviljelijäperheelle. Estéfanin tila paheni entisestään.

Kuulimme Estéfanin tilanteesta. Löysimme Tarijan kaupungista kirurgin, joka lupasi suorittaa leikkauksen ilmaiseksi ja joka auttoi perhettä lääke-, laite- ja kuljetuskustannuksissa.

– Kiitos teille kaikille tuesta, jota olette antaneet minulle ja pienelle tyttärellemme, sanoo Flavia lämpimästi.

Leikkaus onnistui hyvin. Kun Estéfani oli ollut yli neljä kuukautta kokovartalokipsissä, hän aloitti fysioterapian ja harjoittelee nyt kävelemään uudelleen.
 

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Patricia on 12-vuotias kummilapsi Boliviasta

Boliviassa yli 450 000 aikuista naista ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Sinun avullasi Patrician kaltaiset tytöt pääsevät kouluun ja oppivat tuntemaan oikeutensa. Hän kertoo ylpeänä elämästään ja siitä, miksi sinun antamallasi tuella on väliä.

– Minä olen Patricia. Olen 12-vuotias. Äitini huolehtii kodista, veljistäni ja siskostani, ja hän auttaa minua läksyissä. Aamuisin syömme aamiaisen. Sitten minä otan koulukirjani ja lähden kouluun.

– Plan International avustaa koulutavaroiden hankinnassa. Voin käyttää niitä ja ottaa ne luokkaan mukaani.

– Olen iloinen, että olen kummilapsi. Opin tuntemaan oikeuteni tyttönä.

– Viikonloppuisin äitini auttaa isoäitiäni keräämään alfalfaa eläimillemme. Kasvatamme satoa, leikkaamme sen käsin, kokoamme yhteen ja kannamme aguayolla (kangaskassilla) kotiin saakka.

– Kun kasvan isoksi ja kun minusta tulee äiti, voin kertoa lapsilleni, mitä opin nyt. Kiitos, että olet kummi.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Meillä tytöillä on oikeus osallistua ja elää arvokasta elämää, joka sisältää mahdollisuuksia ja jossa ei ole väkivaltaa.” Mariela, 12

Boliviassa 50 prosenttia naisista ja tytöistä kertoo kokeneensa fyysistä väkivaltaa tai uhkailua. Monet eivät saa ääntää kuuluville, mutta Girl Power -hankkeen avulla heitäkin kuullaan – radioaalloilla!

15-vuotias Tomasa on ollut mukana radiohankkeessamme Etelä-Boliviassa kaksi vuotta.

– Alussa minua pelotti, mutta nykyään pidän siitä, hän kertoo.

Ohjelmansa kautta Tomasan ja 12-vuotiaan Marielan kaltaiset saavat puhua heille tärkeistä asioista, kuten väkivallan ja eriarvoisuuden vastustamisesta. Uusien taitojensa myötä heidän itseluottamuksensa kasvaa.

Itse asiassa tyttöjen Playtime Hour -ohjelmasta on tullut niin suosittu, että monet nuoret naiset kantavat radioitaan mukanaan, jotta eivät menettäisi jaksoakaan.

– Nyt meillä on paljon kuuntelijoita. He tuntevat oikeutensa ja osaavat vaalia niitä. Vastuumme on suuri, kertoo Tomasa luottavaisesti.

 

 

Maajohtajan terveiset

Bolivia on yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä maista, jossa on merkittävän paljon sukupuoleen ja rotuun perustuvaa epätasa-arvoa. Sinun avullasi voimme muuttaa tilanteen.

Avullasi pystymme tuomaan terveydenhuollon maaseudun pienituloisille perheille. Avullasi voimme myös tarjota koulunkäyntiin välineitä, kuten koulukirjoja. Vihdoin lapset pääsevät kouluun. Ja avullasi voimme myös haastaa vanhentuneet asenteet ja muuttaa tavan, jolla tyttöihin suhtaudutaan ja jolla he suhtautuvat itse itseensä.

Boliviasta tulee lapsille parempi paikka. Kiitos.

Jennifer Vaughan
Maajohtaja, Plan International Bolivia