Laos | Plan

Laos

  • Pääkaupunki: Vientiane
  • Korkein huippu: Mount Bia, 2817 metriä
  • Yleiset nimet: Papep, Rina
  • Tyypillinen ruoka: Khao piak sen, tai lam
  • Eläinlajeja: norsu, sarvikuono, villihärkä
  • Virallinen kieli: lao
  • Paikallisia kasveja: orkidea, bambu, villibanaani
  • Valuutta: kip

Työmme saavutuksia Laosissa vuonna 2017

  • 457 yhteisön jäsentä osallistuivat sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevään koulutukseemme.
  • 185 yhteistyökumppaneidemme edustajaa ja 746 yhteisön jäsentä ja vapaaehtoista osallistuivat lastensuojelua käsittelevään koulutukseemme.

 

Näin tukesi auttaa lapsia pysymään terveinä

Jam pienen tyttärensä kanssa

Avullasi teemme synnytyksestä turvallisemman tapahtuman yhä useammalle äidille ja vauvalle, jotka elävät Laosin etnisten vähemmistöjen yhteisöissä.

Jam asuu Pha Oudomin alueen kylässä, jossa kotisynnytykset ovat tavallisia. Syrjäseudulla asuvan tulevan äidin on vaikeaa kulkea pitkä matka terveyskeskukseen. Ja kun hän pääsee perille, kukaan ei välttämättä puhu hänen kieltään.

Kaikki Jamin perheen ja kylän naiset ovat synnyttäneet kotona, eivätkä he ole tavanneet lääkäriä kertaakaan raskauden aikana. Kun Jamin synnytys alkoi, kaikki ei sujunutkaan hyvin.
– Yritin kaksi päivää synnyttää kotona, mutten onnistunut, hän muistelee.

Liikkuvat terveysammattilaisemme tekevät käyntejä alkuperäisväestöjen yhteisöihin ja eristyneisiin paikkoihin Laosin pohjoisosissa, kun yhteisöissä asuvien ihmisten olisi muuten erittäin vaikea päästä hyvien terveyspalveluiden äärelle.

Heti kun kyläpäällikkö otti yhteyttä terveysasemaan, liikkuva kätilö lähti matkaan ja oli pian Jamin luona. Jamin vauva syntyi turvallisesti, ja molemmilla on nyt kaikki hyvin.

– Haluaisin kiittää kaikkia terveysaseman ammattilaisia. Heidän ansiostaan tiedämme, kehen ottaa yhteyttä, ja mihin mennä, jos emme voi hyvin. He pelastivat henkemme, sanoo Jam.

 

 

Näin tukesi auttaa lapsia oppimaan

Terveyslähettiläs Soulae on iloissaan

Sinun avullasi Hounen alueen nuoret opiskelijat jakavat hygieniasta oppimiaan, henkiä pelastavia tietoja eteenpäin.

– Sain isäni rakentamaan käymälän, kun koulussa oli opetettu hyvästä hygieniasta, kertoo 13-vuotias Boi ylpeänä.

– Vanhempani, isovanhempani ja ystäväni joivat aina virrasta ja kävivät pensaikossa tarpeillaan. Nyt ymmärrän, että nämä asiat voivat olla vaaraksi terveydelle, lisää Soulae, joka on niin ikään 13-vuotias.

Opiskelijat ovat terveyslähettiläitä koulussaan ja vastuussa kaksi kertaa viikossa pidettävien hygieniatuntien tietämyksen välittämisestä. Nyt heidän ystävänsä ja perheensä ymmärtävät, kuinka tärkeää on käyttää käymälää, pestä kädet saippualla, juoda puhdasta vettä ja pitää huolta suun puhtaudesta.

Avullasi olemme toimittaneet kouluihin käymälöitä, altaita ja hanoja.

– Koulutytöt ovat nyt saaneet lisää yksityisyyttä ja mukavuutta, kertoo 14-vuotias Baen.

Kiitos, että olet auttanut lapsia kertomaan yhteisöissään hyvästä hygieniasta. Näin jokainen tietää, miten pysyä terveenä.

 

Näin tukesi auttaa tyttöjä

”Jos minunlaiseni tavallinen tyttö pystyy tähän, pystyt sinäkin. Usko pois – myös tytöillä on mahdollisuus.” La, Saravanhin maakunta

Laosissa tyttöjen on vaikeaa käyttää kaikkia kykyjään. Kaltaistesi ihmisten ansiosta olemme voineet auttaa yhä useampaa tyttöä menestymään. Tästä hyötyvät myös heidän yhteisönsä.

”Haluan tulla isona opettajaksi.” ”Minä haluaisin olla naispoliisi.” ”Minä haluan lääkäriksi.” Maailman muiden tyttöjen lailla näilläkin tytöillä on paljon toiveita ja kunnianhimoa. Kaltaistesi kummien avulla yhä useammalla on tarvittavaa itseluottamusta ja tukea, jotta he voivat puhjeta kukkaan.

La kuuluu etniseen vähemmistöön. Hän asuu syrjäisellä maaseudulla, eikä ole siksi koskaan uskonut, että hänellä olisi mahdollisuus päästä unelma-ammattiinsa kätilöksi.
– Luulin, ettei minunlaiseni tyttö voi saavuttaa tätä unelmaa, hän selittää.

Kaltaistesi kummien avulla Ia sai kuitenkin stipendin, jonka avulla hän voi opiskella kätilöksi. Nyt hän suorittaa viimeistä opintovuottaan.

 

Maajohtajan terveiset

Avullasi on ollut valtava merkitys Laosin yhteisöille.

Tukesi ansiosta yhä useammat vauvat säilyvät hengissä ja saavat elämälleen terveen alun. Yhä useampi alle kouluikäinen lapsi välttyy sairauksilta, syö ravitsevaa ruokaa ja leikkii tyytyväisenä leikkikoulussa.

Kun lapset kasvavat, autat meitä opettamaan heille, kuinka he voivat suojautua taudeilta. Lisäksi autat heitä pääsemään kouluun. Avullasi lapset ovat saaneet mahdollisuuden toteuttaa unelmansa ja elää itsenäistä elämää – sukupuolesta tai taustasta riippumatta.

Kiitos, että olet antanut Laosin tytöille ja pojille mahdollisuuden tehdä valintoja elämässään.

Mona Girgis
Maajohtaja, Plan International Laos

 

Teini-ikäisille tytöille oikeus päättää kehostaan

 
Laosissa moni teini-ikäinen tyttö joutuu liian varhain äidiksi ja naimisiin. Laosissa jopa 36 prosenttia tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä, vaikka alaikäisten avioliitot on laissa kielletty. Myös teiniraskauksien määrä on Laosissa Kaakkois-Aasian korkeimpia. Usein koulunkäyntinsä joutuvat keskeyttämään kaikista heikoimmassa asemassa olevat ja alkuperäiskansoihin kuuluvat tytöt. Tytöillä ei ole mahdollisuutta käyttää ehkäisyä, koska tietoa ja palveluita ole kylissä tarjolla. 
 
Työskentelemme Laosin pohjoisosissa Oudomxayn alueella teiniraskauksien ehkäisemiseksi alkuperäiskansojen yhteisöissä. Vaikutamme vanhempiin, jotta he ymmärtävät tyttöjen koulutuksen arvon. Kun sukupuoliin kohdistuvat haitalliset asenteet ja käsitykset muuttuvat, tytöt voivat toteuttaa itseään täysimääräisesti. 
 
Koulutamme nuoria vapaaehtoisia kertomaan muille nuorille seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista. Koulutamme 60 kylän vanhemmat, opettajat ja kylävanhemmat tyttöjen koulutuksen merkityksestä. Lisäksi vaikutamme poliitikkoihin, jotta he varmistavat tyttöjen oikeuksien toteutumisen pysyvästi.
 
Teemme työtämme Laosissa vuosina 2018–2021 Suomen ulkoministeriön, Euroopan Unionin ja lahjoittajiemme tuella. 
 

Teini-ikäiset tytöt kouluun, ei naimisiin

 
Teini-ikäisille tytöille kuuluu oikeus saada päättää, milloin he menevät naimisiin ja montako lasta synnyttävät. Vaikka Laosissa alaikäisten avioliitot on kielletty, lapsiavioliitot ovat edelleen yleisiä. Vuonna 2012 useampi kuin joka kolmas tyttö päätyi naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Erityisesti köyhien, kouluttamattomien ja vähemmistökansoihin kuuluvien perheiden tytöt ovat vaarassa päätyä naimisiin alaikäisinä. Laosissa myös teiniraskauksien määrä on Kaakkois-Aasian korkeimpia.
 
Työskentelemme Laosissa lapsiavioliittojen ja varhaisten raskauksien lopettamiseksi. Nuoret vapaaehtoisemme kiertävät kylissä, kouluissa ja perheissä kertomassa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä. Yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa luomme lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi mallin, jota voidaan soveltaa kaikkialla Laosissa. Vaikutamme myös poliitikkoihin, jotta tyttöjen elämä paranee pysyvästi. Työtämme tukee Euroopan Unioni yhdessä muiden lahjoittajiemme kanssa.