Laos | Plan

Laos

 • Pääkaupunki: Vientiane
 • Korkein huippu: Mount Bia, 2817 metriä
 • Yleiset nimet: Papep, Rina
 • Tyypillinen ruoka: Khao piak sen, tai lam
 • Eläinlajeja: norsu, sarvikuono, villihärkä
 • Virallinen kieli: lao
 • Paikallisia kasveja: orkidea, bambu, villibanaani
 • Valuutta: kip

Työmme saavutuksia Laosissa vuonna 2019

 • Laosissa on Mekongin alueen korkeimmat luvut teiniraskauksissa ja alaikäisten tyttöjen avioliitoissa. My Body My Future -hankkeemme tavoitti 10 koulussa 2 141 tyttöä ja 2 449 poikaa, jotka saivat tietoa sukupuolten tasa-arvosta sekä seksuaalioikeuksista.
 • 2 584tyttöä ja 2 291 poikaa tavoitettiin yläkouluissa tasa-arvoa edistävässä hankkeessamme. Tavoitteena oli edistää etenkin etnisten vähemmistöjen tyttöjen koulunkäyntiä.
 • Terveysasemilla synnyttävien äitien määrä onnoussut 32 prosentista 65 prosenttiin kolmen vuoden aikana hankealueellamme.
 • Kolme uutta vesijärjestelmää otettiin käyttöön hankealueellamme. Tästä hyötyi 1 657 henkilöä.
 • 2 171 lasta hyötyi 10-viikkoisesta esikoulustamme, joka lisäsi lasten kouluvalmiuksia.
 • 8 000 alakouluikäistä lasta osallistui lukuleireillemme. Yli 3 000 vanhempaa sai tietoa, miten tukea lasten luku- ja kirjoitustaitoja kotona.

 

Näin tukesi auttaa lapsia käymään koulussa

Leadin koulu perustettiin alkuperäisvähemmistön yhteisöön Pha Oudomin alueelle valtion rahoituksella vuonna 2002. Koulussa oli viisi luokkahuonetta, mutta tila ei riittänyt kaikille 400 oppilaalle. Niinpä kylän asukkaat rakensivat bambusta lisärakennuksen. 

– Jokaisen lukuvuoden alussa meitä lapsia pyydettiin tuomaan mukana muutama bambupaneeli, joilla voitaisiin korjata koulun seiniä. Kyläläiset korjasivat joka vuosi koulua ja jokaisen perheen piti hankkia yksi pöytä ja penkki, kertoo 10-vuotias koululaistyttö Lead.

Sadeaikana koulun lisäsiipi ei kuitenkaan pitänyt vettä. 

– Pelkäämme myrskyjä, rankkasateita ja tuulta. Kävin bamburakennuksessa koulua kolme vuotta. Kovan sateen jälkeen luokan lattia muuttui mudaksi. Kastuimme, koska vesi vuoti katosta. Silloin opettaja keskeytti tunnin ja lähetti meidät kotiin, Lead kertoo.

Planin, valtion, alueen viranomaisten ja kylän asukkaiden yhteistyönä kylään saatiin rakennettua uusi koulu. Yhteisön asukkaat toimittivat rakennusmateriaaleja ja auttoivat rakentamisessa. Uusi koulurakennus avattiin helmikuussa 2017. Koulussa on myös sähköt valaistusta ja tuulettimia varten.

Rakentamisvaiheessa tehtiin myös suunnitelma, kuinka koulurakennuksesta pidetään huolta. Kylän asukkaat rakensivat vahvemman aidan koulun ympärille, jotta karjaa ja eläimiä ei vaeltaisi koulun pihalle. Näin koulun piha pysyy siistinä.

– Uusi koulumme on siisti ja minun on turvallista opiskella siellä. Rakastamme kouluamme. Siivoamme pihaa jokainen omalla vuorollamme. Tiedämme miten tärkeää koulutus on ja pidämme koulun hyvässä kunnossa tuleville sukupolville, sanoo 11-vuotias Thueam.

 

 

Maajohtajan terveiset

Avullasi on ollut valtava merkitys Laosin yhteisöille.

Tukesi ansiosta yhä useammat vauvat säilyvät hengissä ja saavat elämälleen terveen alun. Yhä useampi alle kouluikäinen lapsi välttyy sairauksilta, syö ravitsevaa ruokaa ja leikkii tyytyväisenä leikkikoulussa.

Kun lapset kasvavat, autat meitä opettamaan heille, kuinka he voivat suojautua taudeilta. Lisäksi autat heitä pääsemään kouluun. Avullasi lapset ovat saaneet mahdollisuuden toteuttaa unelmansa ja elää itsenäistä elämää – sukupuolesta tai taustasta riippumatta.

Kiitos, että olet antanut Laosin tytöille ja pojille mahdollisuuden tehdä valintoja elämässään.

Mona Girgis
Maajohtaja, Plan International Laos

 

Teini-ikäisille tytöille oikeus päättää kehostaan

 
Laosissa moni teini-ikäinen tyttö joutuu liian varhain äidiksi ja naimisiin. Laosissa jopa 36 prosenttia tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä, vaikka alaikäisten avioliitot on laissa kielletty. Myös teiniraskauksien määrä on Laosissa Kaakkois-Aasian korkeimpia. Usein koulunkäyntinsä joutuvat keskeyttämään kaikista heikoimmassa asemassa olevat ja alkuperäiskansoihin kuuluvat tytöt. Tytöillä ei ole mahdollisuutta käyttää ehkäisyä, koska tietoa ja palveluita ole kylissä tarjolla. 
 
Työskentelemme Laosin pohjoisosissa Oudomxayn alueella teiniraskauksien ehkäisemiseksi alkuperäiskansojen yhteisöissä. Vaikutamme vanhempiin, jotta he ymmärtävät tyttöjen koulutuksen arvon. Kun sukupuoliin kohdistuvat haitalliset asenteet ja käsitykset muuttuvat, tytöt voivat toteuttaa itseään täysimääräisesti. 
 
Koulutamme nuoria vapaaehtoisia kertomaan muille nuorille seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista. Koulutamme 60 kylän vanhemmat, opettajat ja kylävanhemmat tyttöjen koulutuksen merkityksestä. Lisäksi vaikutamme poliitikkoihin, jotta he varmistavat tyttöjen oikeuksien toteutumisen pysyvästi.
 
Teemme työtämme Laosissa vuosina 2018–2021 Suomen ulkoministeriön, Euroopan Unionin ja lahjoittajiemme tuella. 
 

Teini-ikäiset tytöt kouluun, ei naimisiin

 
Teini-ikäisille tytöille kuuluu oikeus saada päättää, milloin he menevät naimisiin ja montako lasta synnyttävät. Vaikka Laosissa alaikäisten avioliitot on kielletty, lapsiavioliitot ovat edelleen yleisiä. Vuonna 2012 useampi kuin joka kolmas tyttö päätyi naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Erityisesti köyhien, kouluttamattomien ja vähemmistökansoihin kuuluvien perheiden tytöt ovat vaarassa päätyä naimisiin alaikäisinä. Laosissa myös teiniraskauksien määrä on Kaakkois-Aasian korkeimpia.
 
Työskentelemme Laosissa lapsiavioliittojen ja varhaisten raskauksien lopettamiseksi. Nuoret vapaaehtoisemme kiertävät kylissä, kouluissa ja perheissä kertomassa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä. Yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa luomme lapsiavioliittojen ehkäisemiseksi mallin, jota voidaan soveltaa kaikkialla Laosissa. Vaikutamme myös poliitikkoihin, jotta tyttöjen elämä paranee pysyvästi. Työtämme tukee Euroopan Unioni yhdessä muiden lahjoittajiemme kanssa.