Lastenhallitus | Plan

Planin lastenhallitus

Planin lastenhallitus on nuorten vaikuttajaryhmä, johon kuuluu kaksikymmentä 11–18-vuotiasta nuorta eri puolelta Suomea. Lastenhallituksen tehtävä on tiedottaa lasten oikeuksista sekä kehitysmaiden lasten ja nuorten arjesta, edistää lapsen oikeuksien toteutumista vaikuttamalla päättäjiin, tehdä kansainvälistä yhteistyötä ja välittää Plan Suomen toimintaan nuorten näkemystä.

Lastenhallitus kokoontuu noin kuusi kertaa vuodessa Planin toimistolla Helsingissä sekä suunnittelee ja toteuttaa omia vaikuttamisprojektejaan. Lastenhallitus on muun muassa järjestänyt erilaisia tapahtumia, teemapäiviä ja työpajoja, kuvannut lyhytelokuvia, organisoinut gaalailtoja ja tehnyt sarjakuvanäyttelyn. Yleensä tempaukset käsittelevät lastenoikeusteemaa, ja ne on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille päättäjien lisäksi. Lisäksi Lastenhallitus lähettää edustajiaan yksittäisiin tilaisuuksiin, kuten New Yorkiin YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan kokoukseen. 

Lastenhallitus perustettiin vuonna 2001. Sen esikuva on intialainen Bal Panchayat -lapsiryhmä, joka toimi New Delhin slummeissa. Lastenhallituksia toimii myös muissa Plan-maissa. Lastenhallituksella on myös käynnissä yhteistyöprojekteja eri Plan-maiden nuorten kanssa.

Lastenhallitus rekrytoi uusia 11–16-vuotiaita jäseniä vapautuneiden paikkojen tilalle syksyisin. Seuraa Lastenhallitusta somekanavissa, niin pysyt perillä tulevista hauista.