Planin aktiivi Fatima Hassouneh tapettiin Gazassa 

Fatima Hassouneh, 24-vuotias palestiinalainen kuvajournalisti ja nuorten puolestapuhuja, sai surmansa huhtikuussa perheensä kanssa Israelin ilmaiskussa, joka kohdistui heidän kotiinsa Gazassa. 

Fatima oli lahjakas valokuvaaja, joka kertoi rohkeasti Gazan jokapäiväisestä elämästä ja julkaisi töitään Guardia­nissa sekä muissa tiedotusvälineissä. Hän osallistui aiemmin Planin nuorten She leads -ohjelmaan. 

Kun tammikuussa ilmoitettiin väli­aikaisesta tulitauosta, hän suhtautui tulevaisuuteen toiveikkaasti ja odotti innolla, että saisi viettää enemmän aikaa sulhasensa kanssa. 

”Odotan innolla elämääni sodan jälkeen ja olen varma, että kauniita asioita tapahtuu”, hän sanoi. 

”Fatima on ollut inspiraation lähde meille kaikille Plan Interna­tionalissa”, sanoo Planin maailman­laajuisen humanitaarisen avun johtaja Unni Krishnan

”Pelottoman tarinankerronnan ja vankkumattoman rohkeutensa kautta hän avasi maailmalle näkymän sodan inhimilliseen hintaan – ja Gazan sydämeen. Emme oppineet tuntemaan Fatimaa vain voimakkaana äänenä, vaan myös ihmisenä, joka on täynnä rakkautta elämää, taidetta ja ennen kaikkea Gazan kansaa kohtaan. Hänen perintönsä meille ei katoa.” 

Unni Krishnan kertoo, että Fatima osoitti konfliktin aikana poikkeuksellista sitkeyttä. Päivittäisen selviytymistaistelun keskelläkin hän oli periksiantamaton nuorten lähettiläs. 

“Viime vuonna Plan Internationalin Still We Dream -raporttiin kirjoittamassaan artikkelissa Fatima esitti maailmalle kysymyksen, joka on kaikunut meissä siitä lähtien. Hän kysyi, emmekö ole ihmisiä, aivan kuten tekin. Olemme järkyttyneitä ja ajatuksemme ovat hänen eloonjääneiden perheenjäsentensä, ystäviensä ja läheistensä kanssa.” 

Fatima työsti ennen kuolemaansa valokuva­sarjaa yhden nuoren naisen päivästä Gazassa lyhytaikaisen tulitauon aikana. Hän kirjoitti, että ”monet lapset kantavat ikäänsä raskaampaa taakkaa aikana, jolloin heidän pitäisi olla kouluissa tai leikkikentillä”. 

Fatima pohdiskeli myös sitä, ettei mikään ole kauniimpaa kuin kotiinpaluu. Siitäkin huolimatta, että matka kotiin on ollut pitkä, hidas ja täynnä vastoinkäymisiä. 

Plan International vaatii Fatiman muistoksi edelleen pysyvää, välitöntä ja ehdotonta tulitaukoa Gazaan. Gazan saarto on purettava ja humanitaaristen avustustyöntekijöiden sekä avustustarvikkeiden esteetön pääsy alueelle on taattava.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

On yhä vaarallisempaa olla tyttö

Meitä tyttöjen oikeuksien puolustajia tarvitaan nyt kipeästi, pääsihteeri Ossi Heinänen kirjoittaa.

Kolme zimbabwelaisteinityttöä poseeraa iloisina. Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Planin työn tulokset 2024 Tyttöjen oikeudet todeksi

Plan paransi yhdessä tukijoidensa ja kumppaneidensa kanssa viime vuonna 43 miljoonan lapsen ja nuoren elämää, edisti tasa-arvoa ja auttoi yhteisöjä selviytymään kriiseistä ja konflikteista.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Yunus näyttää uudenlaisen miehen mallia

Ugandalainen Yunus, 26, on nykyään omistautuva perheenisä, joka edistää yhdessä Planin kanssa positiivista maskuliinisuutta ja auttaa murtamaan poikien ja miesten haitallisia sukupuolirooleja. Esimerkkinä hän käyttää omaa rankkaa menneisyyttään ja henkilökohtaista muutostaan.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Kaunis, rakas Gaza

Liian moni ei osaa nähdä palestiinalaisia tavallisina tuntevina ihmisinä. Etäännyttäminen on keino suojautua siltä sietämättömältä ajatukselta, että mittaamattoman kauhean kärsimyksen keskellä elää samanlaisia ihmisiä kuin me, kirjailija Irene Zidan toteaa esseessään.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Hajir oppii suomea pikavauhtia: ”En halunnut olla toimeton”

Kotikulmille Bagdadiin putoilevat pommit muuttivat 15-vuotiaan Hajir Al-Juboorin arjen painajaiseksi keväällä 2003. Nyt menestyneen lakimiehen tytär Hajir on monta vastoinkäymistä selättänyt suomalainen perheenäiti, joka haaveilee paluusta oikeustieteen opiskelijaksi.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Vanhuus on etuoikeus, jota kaikki eivät pääse kokemaan 

Vanheneminen ei ole demokraattista tässä epäreilussa maailmassa. On suuri etuoikeus saada vanheta, tuore viisikymppinen Sanna Stellan pohtii.

Plan-lehti 1/2025

”Kirje Egyptistä toi ilon kyyneleet silmiin”

Savonlinnalainen Roosa Prusila opiskelee arabiaa ja odottaa aina innolla kirjeitä egyptiläiseltä kummilapseltaan. Kummius on tuonut mukanaan monia arvokkaita asioita. 

Plan-lehti 1/2025

Kummilapsesta pormestariksi  

Ecuadorilainen Lourdes Guerrero on entinen Plan-kummilapsi. Hän näyttää nyt yhteisönsä tytöille esimerkkiä Olmedon kunnan ensimmäisenä naispormestarina.