Maanjäristys suisti elämän raiteiltaan Myanmarissa – Plan tarjoaa hätäapua

Yli 3700 ihmistä kuoli ja kymmenet tuhannet jäivät kodittomiksi Myanmaria ravistelleessa voimakkaassa maanjäristyksessä 28. maaliskuuta. Voimakkuudeltaan 7,7 maanjäristys tuhosi tai vaurioitti 55 587:ää kotia ja vaikutti yli 17 miljoonan ihmisen elämään. 

Lähes 200 000 ihmistä asuu nyt tilapäisissä suojissa, katujen varsilla ja julkisissa tiloissa, kuten luostareissa, jalkapallokentillä ja kouluissa. Moni heistä on vailla turvallisia saniteetti­tiloja, yksityisyyttä ja suojaa. 

”Emme voi enää asua talossamme. Talo on asumiskelvoton. En voinut ottaa mitään mukaani. Kun juoksin, minulla ei ollut edes tossuja. Nyt asumme tilapäisessä majoituksessa luostarissa”, kertoo 25-vuotias Kyaunt.  

Hän pelasti viime hetkellä viisivuotiaan tyttärensä ja kolme sukulaislasta heiluvasta talosta. 

”Pidin kiinni neljästä lapsesta ja olin juoksemassa ulos. Sitten kuului kova räjähdys. Kaasuvuoto aiheutti räjähdyksen ja tulipalon. Räjähdys tapahtui aivan taloni edessä.” 

Maanjäristys tuhosi laajasti myös infrastruktuuria. Peruspalveluja, sähköä ja puhdasta vettä on heikosti saatavilla. Yli 300 terveydenhuoltolaitosta ja 2 565 koulua vaurioitui tai tuhoutui. 

Taivasalla asuvat ihmiset ovat vuoroin monsuunikauden tuomien rankkasateiden ja vuoroin tukahduttavan, jopa 40 asteen helteen armoilla. Tauteja levittävät hyttyset pahentavat tilannetta. 

Monet ihmiset tarvitsevat kipeästi perustarvikkeita, sillä he ovat menettäneet kaiken paitsi yllään olevat vaatteet. Kyauntilla on tällä hetkellä tarpeeksi ruokaa ja juomaa, mutta ei tuloja eikä kotia.   

”Jos voisin pyytää jotakin, haluaisin asuinpaikan. Tällä hetkellä olen koditon, joten lapseni tulevaisuuden vuoksi haluan löytää asunnon”, hän sanoo. 

Plan International vastaa lasten ja heidän perheidensä kiireellisiin tarpeisiin pahiten kärsineillä alueilla Mandalayssa ja Sagaingissa. Plan tarjoaa ruokaa ja puhdasta vettä sekä suojaa, rakentaa käymälöitä ja jakaa välttämättömiä hygieniatarvikkeita. Lisäksi perheet saavat toimeentulotukea. 

Plan tarjoaa lapsille myös psyko­sosiaalista tukea ja on perustanut yhdessä paikallisten kumppanijärjestöjen kanssa yli 20 lapsiystävällistä tilaa, joissa lapset voivat leikkiä ja käsitellä turvallisesti traumojaan.

Voit tukea hätäaputyötämme lahjoittamalla: 

Verkossa: plan.fi/hataapu   

Tekstaamalla KRIISI numeroon 16155 (lahjoitat 20 €).   

Lähettämällä valitsemasi summa MobilePaylla numeroon 80500.

Kolme zimbabwelaisteinityttöä poseeraa iloisina. Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Planin työn tulokset 2024 Tyttöjen oikeudet todeksi

Plan paransi yhdessä tukijoidensa ja kumppaneidensa kanssa viime vuonna 43 miljoonan lapsen ja nuoren elämää, edisti tasa-arvoa ja auttoi yhteisöjä selviytymään kriiseistä ja konflikteista.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Yunus näyttää uudenlaisen miehen mallia

Ugandalainen Yunus, 26, on nykyään omistautuva perheenisä, joka edistää yhdessä Planin kanssa positiivista maskuliinisuutta ja auttaa murtamaan poikien ja miesten haitallisia sukupuolirooleja. Esimerkkinä hän käyttää omaa rankkaa menneisyyttään ja henkilökohtaista muutostaan.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Kaunis, rakas Gaza

Liian moni ei osaa nähdä palestiinalaisia tavallisina tuntevina ihmisinä. Etäännyttäminen on keino suojautua siltä sietämättömältä ajatukselta, että mittaamattoman kauhean kärsimyksen keskellä elää samanlaisia ihmisiä kuin me, kirjailija Irene Zidan toteaa esseessään.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Hajir oppii suomea pikavauhtia: ”En halunnut olla toimeton”

Kotikulmille Bagdadiin putoilevat pommit muuttivat 15-vuotiaan Hajir Al-Juboorin arjen painajaiseksi keväällä 2003. Nyt menestyneen lakimiehen tytär Hajir on monta vastoinkäymistä selättänyt suomalainen perheenäiti, joka haaveilee paluusta oikeustieteen opiskelijaksi.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Vanhuus on etuoikeus, jota kaikki eivät pääse kokemaan 

Vanheneminen ei ole demokraattista tässä epäreilussa maailmassa. On suuri etuoikeus saada vanheta, tuore viisikymppinen Sanna Stellan pohtii.

Plan-lehti 1/2025

”Kirje Egyptistä toi ilon kyyneleet silmiin”

Savonlinnalainen Roosa Prusila opiskelee arabiaa ja odottaa aina innolla kirjeitä egyptiläiseltä kummilapseltaan. Kummius on tuonut mukanaan monia arvokkaita asioita. 

Plan-lehti 1/2025

Kummilapsesta pormestariksi  

Ecuadorilainen Lourdes Guerrero on entinen Plan-kummilapsi. Hän näyttää nyt yhteisönsä tytöille esimerkkiä Olmedon kunnan ensimmäisenä naispormestarina.