Yunus näyttää uudenlaisen miehen mallia

Ugandalainen Yunus, 26, on nykyään omistautuva perheenisä, joka edistää yhdessä Planin kanssa positiivista maskuliinisuutta ja auttaa murtamaan poikien ja miesten haitallisia sukupuolirooleja. Esimerkkinä hän käyttää omaa rankkaa menneisyyttään ja henkilökohtaista muutostaan.

Kalle Heino
Kuvat:
Mikko Toivonen

Tuore kala tuoksuu kaikkialla. Seisomme kalastajakylässä Pohjois-Ugandassa Kwania-järven rannalla. Kalastajat vetävät pieniä kalastus­veneitä rantaan ja nostelevat veneistä kalasaalista, kuten niilinahventa ja tilapeaa. He kantavat kalat rannassa seisovaan kalanvälittäjien kylmäkuljetusautoon.

Kun kalastajat ovat myyneet saaliinsa välittäjille, nämä lähtevät ajamaan hiekkaisen kylänraitin läpi kohti läheistä Liran kaupungia tai Ugandan pääkaupunkia Kampalaa, joissa kalat myydään eteenpäin.

Väkijoukossa lähellä kalastajia erottuu värikkääseen paitaan pukeutunut nuori mies. Yunus, 26, on saapunut kalastajakylään tapaamaan vanhoja ystäviään ja muistelemaan mennyttä elämäänsä kalastajana.

”Kun olin nuori, isäni kuoli. Kävin koulua lukion loppuun, mutta opiskeluni jäivät siihen. Muutin kotoani toisesta kylästä tänne kalastajakylään ja ryhdyin kalastajaksi”, Yunus kertoo.

”Lähdimme aina varhain aamulla kalastamaan. Illalla palasimme ja myimme saaliin ja menimme diskoon tai bileisiin. Tai jos tiesimme, että vastarannalla oli bileet, jäimme sinne. Käytimme kaikki rahat alkoholiin, pidimme hauskaa ja tapailimme naisia. Ja seuraavana päivänä sama juttu”, Yunus kertoo.

”Harrastin paljon suojaamatonta seksiä.”

Yunuksen suhtautuminen menneisyyteen on ristiriitainen: hän muistelee ajassa olleen paljon hauskoja hetkiä, mutta kaiken pohjalla oli synkkä vire. Esimerkiksi irtosuhteet olivat vastuuttomia.

Yunus tajusi, että hänen oli muututtava. Muutos käynnistyi, kun hän tapasi Holiverin, tulevan vaimonsa. Yunus ja Holiver rakastuivat ja muuttivat yhteen.

Holiver tuli pian raskaaksi. Yunus tiesi, että viimeistään nyt hänen olisi ryhdyttävä elämään vastuullisesti. Samoihin aikoihin hän oli tutustui lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin toimintaan ja nuorten ryhmiin. Ryhmäkeskusteluissa Yunus ymmärsi, miten kahlitsevat sukupuoliroolit olivat määritelleet myös häntä.

”Lopetin juomisen, koska ymmärsin, että olen vastuussa myös muista. Sijoitin rahaa eläimiin, kuten vuohiin ja kanoihin. Aloin tehdä kotitöitä, esimerkiksi siivota ja pyykätä.”

Yunus elää onnellista perhe-elämää vaimonsa Holiverin ja poikansa Walter Faizan kanssa. Perheeseen kuuluu myös tytär Nabkiire Shaum, joka on parhaillaan käymässä isoäitinsä luona.

Tasa-arvoisesta yhteis­kunnasta hyötyvät kaikki

Tuttu värikäs paita näkyy jo kaukaa, kun Yunus ajaa moottoripyörällään pitkää maantietä Apacin kaupungin ulkopuolella. Hän kurvaa Planin ja yhteis­työkumppanin, Friends of Goodwill -järjestön, toimipisteen pihaan. Siellä Yunusta odottaa iso joukko nuoria poikia ja miehiä.

He ovat saapuneet Planin järjestämään koulutukseen, jossa käsitellään sukupuolirooleja ja murretaan yhdessä niihin liittyviä haitallisia stereotypioita. Yunus toimii nyt itse Planin vapaaehtoisena aktivistina ja kouluttajana, joka opettaa lähialueen pojille ja miehille positiivista maskuliinisuutta.

Paikallinen Plan tekee Champions of Change -koulutuksia suomalaisten Tyttösponssi-lahjoittajien ja Suomen ulkoministeriön tuella osana muuta seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia edistävää työtä. Plan kouluttaa yhdessä paikallisten kumppanijärjestöjen kanssa nuorista aktivisteja, jotka vievät muutosta eteenpäin omissa yhteisöissään.

Plan edistää Ugandassa positiivista maskuliinisuutta yhdessä poikien ja miesten kanssa. He ovat tärkeässä roolissa tasa-arvon ja tyttöjen oikeuksien edistämisessä. Toisaalta he ovat itse ahtaiden sukupuoliroolien ja odotusten kahlitsemia. Tasa-arvoisesta yhteiskunnasta hyötyvät lopulta kaikki.

Samaan aikaan kokoontuu myös tyttöjen ja naisten ryhmä. Molemmat sukupuolet voivat käsitellä sukupuoli­rooleja omasta näkökulmastaan. Tasa-arvotyötä tehdään lopulta yhdessä, mutta on tärkeää, että kaikki voivat aluksi käsitellä asiaa omista lähtökohdistaan.

Monissa yhteisöissä on aiemmin ajateltu, että kotityöt ja lastenhoito ovat vain naisten vastuulla ja että miehillä on päätösvalta perheen asioista ja toisaalta vapaus tehdä mitä haluavat. Jos asetelma on poikennut tästä, muut ovat ajatelleet, että perheessä on jotain vialla.

Yunus on iloinen, että vanhat ja haitalliset sukupuoliroolit ovat kaatumassa ja yhteisöissä on nähtävissä jo nyt valtava muutos.

”Nuorten asenteet, tietoisuus ja käytännön toiminta ovat muuttuneet hitaasti, mutta nyt pojat ja miehet tekevät asioita, joiden aiemmin uskottiin kuuluvan naisille. Olen onnellinen muutoksesta. Pojat ja tytöt toimivat yhdessä, ja pojat suhtautuvat tyttöihin tasa-arvoisesti”, Yunus kertoo.

Joshua on oppinut koulujen terveyskerhoissa muun muassa kuukautisista. Hän vetää muille oppilaille ryhmätöitä, joissa esimerkiksi puretaan kuukautishäpeää ja kuukautisiin liittyviä myyttejä.

Työ tasa-arvon toteutu­miseksi alkaa jo nuorena

Ahtaiden sukupuoliroolien murtaminen lähtee jo nuoresta. Tätä työtä Plan tekee esimerkiksi koulujen terveyskerhoissa, jotka on suunnattu 12–15-vuotiaille.

Yhdessä Liran alueen koulussa on meneillään terveyskerhon oppitunti. Oppilaat ovat jakautuneet ryhmiin. Tänään keskustellaan kuukautis­terveydestä. 13-vuotias Joshua on yksi ryhmän vetäjistä. Ryhmät piirtävät isoille papereille kuvia siitä, miten kuukautisten aikana on hyvä toimia ja miten ei.

Kyllä-listalle päätyvät siteiden säännöllinen vaihto ja peseytyminen, ei-listalle esimerkiksi wc-papereiden käyttäminen siteinä tai likaisten alusvaatteiden pitäminen.

Ryhmät keskustelevat myös kuukautisten haitallisista lieveilmiöistä. Esimerkiksi monet tytöt jäävät kuukautisten aikaan pois koulusta, vaikka näin ei pitäisi olla. Keskusteluissa nousee esiin, että avainasemassa ovat häpeän poistaminen sekä mahdollisuus hyvään hygieniaan.

Häpeän poistamiseen tarvitaan myös poikia ja miehiä.

”Pidän terveyskerhosta, koska sen aiheet ovat mullistavia. Kaikilla pitää olla tasavertaiset oikeudet ja mahdollisuudet. Sekä tytöillä että pojilla on oltava mahdollisuus parempaan tulevaisuuteen”, Joshua sanoo.

Joshua on iloinen voidessaan vetää ryhmätöitä. Hän näkee, miten muut oppilaat suorastaan loistavat eivätkä enää koe kuukautisista puhumista häpeälliseksi.

”Valmistamme terveyskerhoissa myös itse kestokuukautissiteitä.

Patrick on yksi Planin vapaaehtoisista vanhemmista, jotka edistävät tasa-arvoa omassa yhteisössään.

”Ajattelin, että ehkäisy on eurooppalaisten hapatusta”

Muutokseen tarvitaan myös vanhempia. Yhdessä Liran kaupungin kouluista on vapaapäivä, ja piha on tyhjillään. Pihalla istuu kuitenkin Patrick, 48, joka on tullut tapaamaan Planin työn­tekijöitä. Hän on yksi vapaaehtoisista vanhemmista, jotka edistävät tasa-arvoa omassa yhteisössään.

Patrick kertoo oman tarinansa, joka kuvastaa monia sukupuolirooleihin liittyneitä ongelmia mutta toisaalta sitä, miten asiat voivat muuttua.

Patrick ja hänen ensimmäinen vaimonsa menivät naimisiin ja tulivat vanhemmiksi alaikäisinä. Lapsi sairastui malariaan, ja koska Patrick ja hänen vaimonsa eivät osanneet viedä lasta ajoissa terveydenhuoltoon, tämä kuoli.

Pian Patrick ja hänen vaimonsa erosivat. Patrick meni uudelleen naimisiin ja sai toisen lapsen, mutta pariskunta riiteli paljon ja erosi pian.

”Sitten aloitin vaarallisen elämän. Menin baarista baariin ja harrastin paljon irtosuhteita. En käyttänyt kondomia. Ajattelin, että kondomi on eurooppalaisten hapatusta”, Patrick kertoo.

Tänä aikana Patrick sai kaksi lasta.

Sitten Patrick tapasi nykyisen vaimonsa ja teki elämänmuutoksen. Uusi perhe-elämä sekä tutustuminen ja osallistuminen Planin työhön saivat Patrickin näkemään vanhat ja rajoittavat sukupuoliroolit aivan uudessa valossa.

”Aiemmin en osannut puhua tunteistani. Pidin itseäni perheen päänä, jolla on täysi valta”, Patrick muistelee.

”Mutta sitten aloin muuttua. Nykyään teen kotitöitä ja hoidan lapsiani. Ostan tyttärille kuukautissiteitä ja huomioin ne perheen budjetissa.”

Planin vapaaehtoisena Patrick puhuu muille perheenisille ja miehille positiivisesta maskuliinisuudesta. Maskuliinisuus ei rajoitu perinteisiin sukupuolirooleihin, vaan pojilla ja miehillä on vapaus toteuttaa mieheyttään monimuotoisesti, vastuullisesti ja empaattisesti.

”Pidän seksuaalikasvatusta, perhesuunnittelua ja ehkäisyä tärkeinä. Myös oikea tieto on tärkeää. Jos lapset eivät saa tietoa seksistä vanhemmilta, he hankkivat sen joka tapauksessa jostain – ja se ei ole aina oikeaa tietoa.”

Patrick elää tasapainoista elämää perheensä kanssa. Hänellä on kaikkiaan yhdeksän lasta, joihin kaikkiin hänellä on vahva side. Patrickin perhe omistaa ja kasvattaa esimerkiksi soijapapuja, auringonkukansiemeniä ja maissia.

”Mutta viljely on jatkuvaa uhkapeliä ilmastonmuutoksen kanssa.”

Yunus vetää alueen pojille ja nuorille miehille sukupuolirooleja käsitteleviä työpajoja. Nyt pojat ja miehet tekevät asioita, joiden aiemmin uskottiin kuuluvan naisille. Olen onnellinen muutoksesta.

Hyvä takaisin omaan yhteisöön

Keskipäivä on kääntymässä iltapäivään kalastajakylässä Kwania-järven rannalla. Yunus kävelee pitkin kylänraittia enonsa Dennisin ja ystävänsä Eddien kanssa. Kolmikko tapasi aikanaan kalastaa yhdessä. Pienen baarin luona miehet muistelevat, miten he pelasivat siellä yhdessä biljardia.

Läheisellä sisäpihalla kalastajat selvittelevät verkkojaan. Yunus muistaa, miten valmistautui täällä päivän päätteeksi bileisiin.

”Kalastamisella on nykyään vai­keampi saada tuloja, mutta elämä on hyvää. Yunusin työ on tuonut paljon hyvää meidänkin yhteisöömme. Meidän kaikkien asenteet ovat muuttuneet”, Dennis sanoo.

Yunus ei ole unohtanut juuriaan eikä vanhoja ystäviään. Hän asuu tällä hetkellä Apacin kaupungissa perheensä, eli vaimonsa sekä viisivuotiaan tyttärensä ja yksivuotiaan poikansa, kanssa. Yunus on jakanut vanhan kotitalonsa ja sen tilat ystävilleen, jotka voivat asua tilalla sekä viljellä ja kasvattaa tilalla maissia, kassavaa ja mangoa. Yunuksen äiti muutti toiselle paikkakunnalle ostettuaan sieltä lisää maata.

”Toiveeni on, että tulevat sukupolvet elävät maailmassa, jossa tytöt ja pojat sekä naiset ja miehet voivat elää tasa-arvoisesti ja onnellisesti ja tukea toisiaan”, Yunus sanoo.

”Sukupuoliroolit olivat kirjepostin aikakaudelta”

Plan International Ugandan tasa-arvokoordinaattori Grace Ageno kertoo, että monet haitalliset sukupuolinormit ovat Ugandassa jo muuttuneet.

Plan International Ugandan tasa-arvokoordinaattori Grace Ageno kertoo, että sukupuoliroolit ja haitalliset normit muuttuvat hitaasti mutta varmasti. Muutos on jo nähtävissä.

”Perinteisesti sukupuoliroolit ovat menneet niin, että jos mies on tehnyt kotitöitä, yhteisö on ajatellut, että nainen on ottanut kotona vallan”, Grace sanoo.

Sukupuolinormeihin on myös kuulunut esimerkiksi nuorten poikien väkivaltainen kulttuuri lieve­ilmiöineen, joihin kuuluvat esimerkiksi alkoholin ja huumeiden käyttö sekä varastelu.

” Erityisesti nuorissa miehissä näkyy suuri muutos.”

Planin kumppanijärjestö CFDU:n projektikoordinaattori David Okeng kertoo, että nuorten ryhmissä monet nuoret – etenkin pojat ja miehet – ovat itse havahtuneet siihen, että ovat olleet ympäröivän kulttuurin aivopesemiä.

”Joku esitti vertauksen, että jos nyt elämme netti- ja somemaailmassa, niin sukupuoliroolimme ovat olleet kirjepostin aikakaudelta”, David sanoo.

Davidin mukaan on tärkeää, että niin nuoret kuin yhteisöjen vaikutusvaltaiset henkilöt kuten uskonnolliset johtajat ovat mukana muutoksessa ja viemässä viestiä eteenpäin.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

On yhä vaarallisempaa olla tyttö

Meitä tyttöjen oikeuksien puolustajia tarvitaan nyt kipeästi, pääsihteeri Ossi Heinänen kirjoittaa.

Kolme zimbabwelaisteinityttöä poseeraa iloisina. Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Planin työn tulokset 2024 Tyttöjen oikeudet todeksi

Plan paransi yhdessä tukijoidensa ja kumppaneidensa kanssa viime vuonna 43 miljoonan lapsen ja nuoren elämää, edisti tasa-arvoa ja auttoi yhteisöjä selviytymään kriiseistä ja konflikteista.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Kaunis, rakas Gaza

Liian moni ei osaa nähdä palestiinalaisia tavallisina tuntevina ihmisinä. Etäännyttäminen on keino suojautua siltä sietämättömältä ajatukselta, että mittaamattoman kauhean kärsimyksen keskellä elää samanlaisia ihmisiä kuin me, kirjailija Irene Zidan toteaa esseessään.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Hajir oppii suomea pikavauhtia: ”En halunnut olla toimeton”

Kotikulmille Bagdadiin putoilevat pommit muuttivat 15-vuotiaan Hajir Al-Juboorin arjen painajaiseksi keväällä 2003. Nyt menestyneen lakimiehen tytär Hajir on monta vastoinkäymistä selättänyt suomalainen perheenäiti, joka haaveilee paluusta oikeustieteen opiskelijaksi.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

Vanhuus on etuoikeus, jota kaikki eivät pääse kokemaan 

Vanheneminen ei ole demokraattista tässä epäreilussa maailmassa. On suuri etuoikeus saada vanheta, tuore viisikymppinen Sanna Stellan pohtii.

Plan-lehti 1/2025

”Kirje Egyptistä toi ilon kyyneleet silmiin”

Savonlinnalainen Roosa Prusila opiskelee arabiaa ja odottaa aina innolla kirjeitä egyptiläiseltä kummilapseltaan. Kummius on tuonut mukanaan monia arvokkaita asioita. 

Plan-lehti 1/2025

Kummilapsesta pormestariksi  

Ecuadorilainen Lourdes Guerrero on entinen Plan-kummilapsi. Hän näyttää nyt yhteisönsä tytöille esimerkkiä Olmedon kunnan ensimmäisenä naispormestarina.

Kategoriat
Plan-lehti 1/2025

6 X ihana kesäkirja

Valitsimme lukijoillemme kuusi tuoretta laatukirjaa piknikille tai rantalaiturille.