Me sateenkaarinuoret tarvitsemme esikuvia ja laadukasta seksuaalikasvatusta

Teinivuoteni näyttäisivät hyvin erilaiselta, jos minua olisi opetettu seksuaalisuuden monimuotoisuudesta tai jos olisin saanut jo varhain sateenkaariesikuvia. Tietämättömyys ja ulkopuolisuus veivät minulta monia tavallisia nuoruuden kokemuksia, Aaro Sevón kirjoittaa.

Aaro Sevón
Kuvat:
Mikko Toivonen

Teinivuodet ovat monelle vaikeita mutta samalla jännittäviä ja seikkailuntäyteisiä aikoja. Niihin kuuluu juhlimista, ensimmäisiä ihastuksia ja tiiviitä kaveruussuhteita. Teini-ikä on usein erilainen ja erityisen haastava kokemus niille nuorille, jotka joutuvat kamppailemaan oman identiteettinsä kanssa.

Olen itse ollut sellainen nuori. 

Nykyään sateenkaariasiat ovat lähempänä yhteiskuntamme normeja kuin koskaan aiemmin. Monissa sarjoissa, elokuvissa ja nuortenkirjoissa on vähintään yksi sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön kuuluva hahmo. Nuoret oppivat yhä aiemmin erilaisista parisuhteista, ihmisistä ja kulttuureista. Mutta jos käännämme kelloa ajassa taaksepäin vain noin kahdeksan vuotta, oli ilmapiiri erilainen. Olin silloin viidennellä luokalla ja aloin kamppailla seksuaalisen suuntautumiseni kanssa.   

Miksi en voi ihastua tyttöihin?

Nolla. Niin monta oppituntia tai opetustuokiota sain peruskouluni aikana sateenkaariasioista. Olen onnekas, sillä olen kasvanut perheessä, jossa minulle on annettu tilaa olla omanlaiseni ja toteuttaa itseäni. Siitä huolimatta kamppailin pitkään hämmentävien tunteiden ja ajatusten kanssa, sillä en osannut käsitellä niitä. 

Muistan elävästi yhden yön, jona pohdin itsekseni, miksi en saa itseäni kiinnostumaan tytöistä. Tunsin olevani outo, kun melkein kaikki luokkani pojat puhuivat tytöistä ja minä taas en kokenut samaistuvani mihinkään heidän sanomisiinsa. En miettinyt pussaamista tai tyttöjen härnäämistä enkä ollut ihastunut luokkani tyttöihin. En kerta kaikkiaan pystynyt luomaan yhtäkään romanttisen sävyistä ajatusta. 

Sivuutin ajatukseni kuudennen luokan ajaksi. Siirtyessäni yläasteelle identiteetti­kysymykset palasivat mieleeni. Kouluympäristö muuttui erilaiseksi, ja paineet kasvoivat. Olin päätynyt kunnolla murrosiän ja teiniyden aikakauteen. En pysty muistamaan tiettyä hetkeä, jolloin opin ensimmäistä kertaa homosuhteista, mutta oivallus identiteetistäni tapahtui kuin itsestään. Mielessäni oli laaja kirjo kysymyksiä ja hämmentäviä ajatuksia, mutta sain ainakin sanaston tuekseni oman itseni etsimiseen. 

Cheerleading-yhteisö oli turvapaikka

Olen välttynyt kiusaamiselta, suurimmaksi osaksi. Nimittelyä ja ennakkoluuloisia letkautuksia sain kyllä kuulla. Jäin myös paitsi monesta asiasta. Minulle ei ollut mahdollista ihastua avoimesti, puhua tunteistani tai varsinkaan olla oma itseni. Monella sateenkaari-ihmisellä on varmasti samanlaisia kokemuksia. 

Minulle tärkein kannatteleva asia oli harrastukseni cheer­leading. Olin harrastuksessa eräänlainen musta lammas, sillä lajin piirissä on edelleenkin äärimmäisen vähän poikia, mutta tunsin kerrankin kuuluvani johonkin. Sain harrastuksesta pakoreitin vaikeista tunteistani. Laji oli ja on edelleen minulle todella rakas. Kävin treeneissä kolme tai neljä kertaa viikossa, katsoin vapaa-ajalla joukkueiden kisasuorituksia ja kirjaimellisesti elin cheerleadingia. 

Vaikka olenkin todella kiitollinen siitä, että olen saanut kasvaa lajin avulla, jouduin samalla jättämään itseni löytämisen taustalle. Siirsin romanttiset ajatukset ja tunteeni lukolliseen laatikkoon, jonka suostuin avaamaan vasta paljon myöhemmin.

Muiden polku helpommaksi

Syvällä sisimmässäni tiesin jo 13-vuotiaana, että olen homo. Myönsin sen täysin itselleni vasta vuosia myöhemmin. Minua pelotti ajatus siitä, että joutuisin kokemaan syrjimistä tai lokeroimista. Polkuni näyttäisi hyvin erilaiselta, jos minua olisi opetettu seksuaalisuuden monimuotoisuudesta tai jos olisin saanut jo varhain sateenkaariesikuvia. Tietämättömyys ja ulkopuolisuuden tunne veivät minulta monia tavallisia nuoruuden kokemuksia. 

Nykyisin olen tyytyväinen itseeni ja olen päässyt vaalimaan omaa identiteettiäni nuorena homoseksuaalina miehenä ja cheerleading-valmentajana. Vaikeista tuntemuksista huolimatta olen ylpeästi oma itseni ja parhaassa tapauksessa voin tehdä jonkun muun sateenkaarinuoren polun helpommaksi. 

Toivon, että nykyään kenenkään nuoren ei tarvitsisi enää kamppailla tietämättömyyden vuoksi. Riittävällä opetuksella ja hyväksyvällä ilmapiirillä on keskeinen rooli ongelman ratkaisussa. Ihan kaikilla on oikeus olla oma itsensä – sen on oltava itsestään selvää! Miten nuoren voidaan olettaa kasvavan, oppivan ja sitoutuvan osaksi yhteiskuntaa, jos hän taistelee pelon, epäselvyyden, ahdistuksen ja suvaitsemattomuuden kanssa?

Jos kukaan ei ole sanonut sinulle tätä, niin minä sanon: Et ole vääränlainen, outo tai erilainen. Olet upea tyyppi juuri tuollaisena kuin olet!

Kirjoittaja suorittaa siviilipalvelusta Plan International Suomessa.



”Queer-ilo on sitä, että voin olla kokonainen, kaunis itseni, missä tahansa olenkin. Ei piilottelua, ei kieltämistä, ei teeskentelyä. Kunhan vain olen minä.”


”Queer-ilo merkitsee minulle sitä, että voin kävellä kadulla rakkaani kanssa ja tietää, että tekomme saa muut sateenkaari-ihmiset tuntemaan olonsa turvallisemmaksi maailmassa, joka haluaa kieltää olemassaolomme.”



”Queer-ilo on minulle sitä, että opettelen rakastamaan itseäni. Joinain päivinä se on helpompaa ja joinain päivinä vaikeampaa. Mutta samalla tiedän, että olen matkalla hyväksymään itseni sellaisena kuin olen.”





”Tulevaisuus on queer (ja niin on myös nykyisyys ja menneisyys).” 

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

”Luulin homouttani kiroukseksi, jonka yritin häätää rukoilemalla”

Ennen kuin mosambikilaisesta Custodiosta tuli sateenkaarioikeuksien puolustaja, hänen piti voittaa omat pelkonsa ja perheensä ennakkoluulot. Nyt Custodio purkaa yhdessä Planin kanssa syrjiviä asenteita.

Joukko nuoria pitää laatikoita, joissa toisessa lukee tasa-arvo ja toisessa koulutus. Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Tuore tilanneanalyysi: suomalaisen tyttöjen pahoinvointi lisääntyy nopeasti

Lähes puolet Suomessa asuvista tytöistä ei koe olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Uusi tyttöjen oikeuksien tilanneanalyysimme paljastaa, miten tytöillä menee Suomessa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Lapsimorsian ja teiniäiti Useaking haluaa pelastaa tyttärensä omalta kohtaloltaan

Bangladeshilainen Useaking avioitui 15-vuotiaana ja menetti päätösvallan omasta tulevaisuudestaan. Hän kamppailee Planin vapaaehtoisena saadakseen tyttärelleen – ja kaikille tytöille – hyvän koulutuksen.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Hyperemeesi ja sektiosynnytys näyttivät minulle naisverkostojen voiman

Sektiosynnyttäjät ja hyperemeesiraskaudesta kärsivät naiset joutuvat usein tukeutumaan vain toisiinsa, koska patriarkaalinen yhteiskunta ei tarjoa apua. Sydämessäni on erityinen paikka niille naisille, jotka auttavat toisia naisia, Irene Naakka kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Suomi tutuksi hämähäkin ja kotkan avulla

Linnut, ötökät, villiyrtit ja metsä auttavat kiinnittymään uuteen kotimaahan. Suomeen muuttaneet opiskelijat tutus­tuivat Suomen luontoon Planin linturetkellä.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Normikeholla ei ole kuukautisia – kuukautishäpeä rehottaa edelleen Suomessa

Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisten vuoksi, osoittaa Plan International Suomen kyselytutkimus. Etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista. Kolmannekselle vastaajista on sanottu, että kuukautiset tulisi pitää salassa.

Plan-lehti 2/2024

”Kuppi menee nurin” – nuoret osoittivat mieltään kuukautissyrjintää vastaan

Planin nuoret aktivistit vaativat avointa puhetta kuukautisista historian ensimmäisellä Menkkamarssilla.

Plan-lehti 2/2024

”On liikuttavaa ja ihanaa saada kuvia kummilapsesta”

Somevaikuttaja Tinna Pehkosen kummilapsi on kotoisin Ugandasta, jossa myös Tinnan omalla lapsella on juuria. Kummius on äidille ja lapselle tapa auttaa muita sekä saada iloa arkeen.

Plan-lehti 2/2024

Tansanialaisen kummipojan tapaaminen teki kummiudesta entistä merkityksellisempää

Valokuvat pilkkimisestä ja tuliaisheijastimet kiinnostivat Elina Liehun Plan-kummilasta Bahati-Georgea. Tapaaminen Tansaniassa kruunasi kymmenvuotisen kummisuhteen.