Tansanialaisen kummipojan tapaaminen teki kummiudesta entistä merkityksellisempää

Valokuvat pilkkimisestä ja tuliaisheijastimet kiinnostivat Elina Liehun Plan-kummilasta Bahati-Georgea. Tapaaminen Tansaniassa kruunasi kymmenvuotisen kummisuhteen.

Helmikuussa koitti Elina Liehun hartaasti odottama päivä: helsinkiläinen Elina tapasi Tansaniassa Plan-kummilapsensa Bahati-Georgen hieman ennen pojan 18-vuotispäivää. 

Elina on toiminut Plan-kummina jo vuodesta 2004. Hänellä on ollut kolme kummilasta, joiden kanssa hän on vaihtanut kuulumisia kirjeitse. Kummisuhteet ovat päättyneet, kun lapset ovat tulleet täysi-ikäisiksi. Bahati-George on ollut Elinan kummilapsi viimeiset 10 vuotta.

Kummivierailupäivä alkoi Mwanzan paikallistoimistolta, jossa Planin henkilökunta kertoi Elinalle ja tämän 13-vuotiaalle pojalle Valtterille työstä alueen kummilapsiyhteisöissä. Ensimmäinen vierailukohde oli nuorten säästö- ja lainaryhmä, jota Plan on kouluttanut liiketoiminnasta, markkinoinnista ja taloushallinnosta. Ryhmän 17 jäsentä säästävät yhteiseen pottiin, josta saavat tarvittaessa lainaa esimerkiksi lääkärikäynteihin.

”Erilaisten lähtökohtien ja taloudellisen tilanteen näkeminen oli silmiä avaava kokemus erityisesti suomalaiselle nuorelle”, Elina kertoo. 

Matka jatkui terveyskeskukseen, johon Plan on hankkinut varusteita. Terveyskeskus palvelee yhteisön ja lähiseutujen asukkaita. Kummilapset ovat saaneet Planilta sairausvakuutus­kortteja, joiden avulla he pääsevät veloituksetta terveyspalveluihin. Terveyskeskukset tarjoavat esimerkiksi neuvontaa perhesuunnittelusta ja hiv-testausta.

Elinan ja Valtterin kolmas tutustumiskohde oli peruskoulu, johon Plan on rakentanut luokkahuoneita ja käymälöitä sekä hankkinut kirjoja ja urheiluvälineitä. Lisäksi oppilaat ja opettajat ovat saaneet Planilta tietoa lasten oikeuksista ja suojelusta. Koulua käy 600 alakoululaista.

Elinan mieleen jäi merkittävä ero suomalaiseen koulu­arkeen: koulun vessaan ei tule vettä, vaan jokainen oppilas tuo kotoaan vettä wc-käyntejä varten.

“Tapasimme luku- ja kirjakerhon oppilaita, joilla oli paljon kysymyksiä Suomesta. He kysyivät esimerkiksi, mitä luonnonvaroja meillä on. Onko meillä timantteja ja jalometalleja?” 

Lapset iloitsivat Elinan ja Valtterin viemistä tuliaisista ja katselivat uteliaina kuvia kaukaisesta maasta.

Lopulta koitti päivän jännittävin hetki: Bahati-Georgen perheen tapaaminen.

“Olin tehnyt pienen esityksen, jonka avulla kerroimme siitä, missä asumme. Kuvat pilkkijästä ja autosta jäätiellä taisivat olla hämmentävimmät. Kuvat auttoivat kertomaan Suomesta”, Elina sanoo.  

“Tapasimme myös kylän päällikön sekä Planin yhteys­henkilön. Antamamme heijastimet kiinnostivat kaikkia kovasti.”  

Kummivierailu oli tärkeä kokemus niin Elinalle ja Valtterille kuin kummilapsen perheellekin.

Pian matkan jälkeen Bahati-George tuli täysi-ikäiseksi. Nyt Elina tukee jo neljättä Plan-kummilastaan, 11-vuotiasta tansanialaista Samsonia