Lapsimorsian ja teiniäiti Useaking haluaa pelastaa tyttärensä omalta kohtaloltaan

Bangladeshilainen Useaking avioitui 15-vuotiaana ja menetti päätösvallan omasta tulevaisuudestaan. Hän kamppailee Planin vapaaehtoisena saadakseen tyttärelleen – ja kaikille tytöille – hyvän koulutuksen.

Sharmin Jahan
Kuvat:
Plan International

21-vuotias Useaking on jo kahden leikki-ikäisen lapsen äiti. Bangladeshin Cox’s Bazarissa asuva Useaking osaa nimetä tarkalleen tapahtuman, joka muutti hänen elämänsä: kuukautisten alkaminen.

”Minun oli jäätävä kotiin päiviksi, kun minulla oli kuukautiset”, sanoo Useaking, jonka ainoat tiedot kuukautisista olivat peräisin myyteistä.

”En osannut edes käyttää rättejä saati terveyssiteitä, joten en voinut mennä ulos, koska ihmiset olisivat nähneet veriset vaatteeni.”

Kotiin jäämisen vuoksi Useaking jäi jälkeen opinnoissaan. Samalla hänen mahdollisuutensa jatkokoulutukseen heikkenivät.

Useakingin tytär (keskellä) käy koulua Cox’s Bazarissa. Äiti toivoo, että tyttären opinnot jatkuvat mahdollisimman pitkälle.

15-vuotiaana vaimoksi, 16-vuotiaana äidiksi

Useaking oli 15-vuotias, kun hän jätti koulun kesken vastoin vanhempiensa tahtoa ja meni naimisiin sangraissa, perinteisessä vesijuhlassa, tapaamansa pojan kanssa. Hän uskoi, että avioliitto toisi hänelle vapauden, jota hän kaipasi. Tarina ei ole tavaton, sillä Bangladeshissa 22 prosenttia tytöistä menee naimisiin ennen 15 vuoden ikää.

Pian avioitumisen jälkeen Useaking tuli raskaaksi. Hän tunsi itsensä yksinäiseksi miehensä yhteisössä. Useaking sai esikoisensa 16-vuotiaana ja toisen lapsensa vain 14 kuukautta myöhemmin.

”Tuolloin en tiennyt, että voisin käyttää julkisia terveyspalveluja. Kukaan ei kertonut minulle niistä tai opastanut minua.” 

Loppu köyhyyden ja teiniäitiyden periytymiselle

Useaking hoitaa perheen lemmikkilintua yhdessä viisivuotiaan poikansa kanssa. Useakin sai poikansa vain 16-vuotiaana.

Useakingin elämä mullistui jälleen, kun hän löysi Planin tukiryhmän nuorille naimisissa oleville naisille. Hän oppi asioita seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, mielenterveydestä ja sukupuolistuneesta väkivallasta.

Mitä enemmän hän oppi oikeuksistaan ja perhesuunnittelusta, sitä itsevarmemmaksi – ja äänekkäämmäksi – hän tuli.

Useaking oli päättänyt jakaa tietonsa kaikille tytöille, jotka suostuvat kuuntelemaan, myös pikkusiskolleen. Hän puhuu lapsi- ja pakkoavioliittoja vastaan käyttäen omaa elämäänsä esimerkkinä.

”Tytöt, jotka opiskelevat ja käyvät töissä, voivat elää vapaasti ja mennä minne haluavat. Mutta minä en voi. Jos olisin tiennyt tämän kaiken, olisin ehkä tehnyt erilaisia valintoja.”

Teiniäitien tyttärillä on kohonnut riski tulla itse nuoriksi äideiksi, mutta Useaking tahtoo katkaista omassa kodissaan köyhyyden periytymisen.

”Haluan, että tyttäreni saavuttaa täyden potentiaalinsa ja nauttii vapaudestaan. Hänen pitää saada koulutus ja mahdollisuus tavoitella unelmiaan.” .


  • Lapsiavioliitot ovat Etelä-Aasiassa sijaitsevassa Bangladeshissa laittomia. Silti maassa elää 38 miljoonaa tyttöä ja naista, jotka ovat joutuneet naimisiin lapsena. Heistä 13 miljoonaa on avioitunut ennen 15 vuoden ikää.
  • Jotkut perheet naittavat tyttärensä alaikäisinä taloudellisten paineiden vuoksi. Vanhemmat saattavat uskoa, että lapsiavioliitto suojaa tyttöjä häirinnältä ja seksuaaliselta väkivallalta. Toisille perinne on tapa kontrolloida tyttöjen seksuaalisuutta, liikkumista, tiedonsaantia ja mahdollisuuksia päättää elämästään.
  • Vaikka myötäjäiset ovat Bangladeshissa laittomia, käytäntö elää vahvana. Morsiamen perheen maksamien myötäjäisten suuruus kasvaa tytön ikääntyessä.
  • Naimisissa olevat tytöt jäävät neljä kertaa muita todennäköisemmin vaille koulutusta. He kärsivät muita todennäköisemmin komplikaatioista raskauden ja synnytyksen aikana, koska heidän kehonsa ei ole valmis raskauteen. 
  • Avioituminen ennen 18 vuoden ikää on naisiin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan merkittävä riskitekijä. Bangladeshissa on maailman valtioista eniten perheväkivaltaa ja hyvin varhaisia avioliittoja (alle 15-vuotiaana solmittuja liittoja).
  • Lapsi- ja pakkoavioliitot ovat vähenemässä Bangladeshissa. Vuonna 1970 yli 90 prosenttia tytöistä solmi avioliiton alle 18-vuotiaana, nykyisin osuus on hieman yli 50 prosenttia.