Nolla oppituntia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta – tämän on muututtava

Anna Könönen

Miksen ole samanlainen kuin muut? Voinko hyväksyä itseni, ja hyväksyvätkö muut minut omana itsenäni?

Custodio ja Aaro kasvoivat homoseksuaaleiksi nuo­riksi miehiksi samaan aikaan eri puolilla maailmaa, Custodio Mosambikissa ja Aaro Suomessa. Vaikka heidän elinpiirinsä poikkesivat monin tavoin, he joutuivat käymään läpi saman­laisia sisäisiä kamppailuja.

Molempien erillisyyden ja ulkopuolisuuden kokemukseen vaikutti paljon se, ettei kumpikaan saanut koulussa lainkaan seksuaalikasvatusta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Kun Custodio ja Aaro löysivät kaipaamaansa tietoa ja yhteisön tukea, molemmista tuli rohkeita sateenkaariaktivisteja. Nyt he haluavat toimia esikuvina myös muille. Voit lukea heidän tarinansa tästä lehdestä, jossa käsittelemme Pride-kuukauden kunniaksi monipuolisesti sateenkaariteemoja.

Avoin, salliva ja utelias seksuaali­kasvatus varhaislapsuudesta lähtien on avainasemassa siinä, että jokainen lapsi saa kasvaa omaksi itsekseen. On korvaamattoman tärkeää saada tuntea, ettei ole yksin ja vääränlainen. Saada tuntea olevansa hyväksytty ja rakastettu sukupuolesta tai seksu­aalisuudesta riippumatta.

Plan tekee ympäri maailmaa työtä, jotta kaikilla olisi tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvistä kysymyksistä sekä pääsy seksuaaliterveyspalveluihin. Tähän kuuluu myös avoin puhe seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta.

Valitettavasti tämä työ on monessa maassa ja yhteisössä rajoitettua, jopa mahdotonta. Maailmassa on tällä hetkellä 42 maata, joissa erilaisiin sateenkaarivähemmistöihin kuuluvien ihmisten ilmaisunvapautta on rajoitettu lailla. Sateenkaaril­apset ja -nuoret kokevat paljon väkivaltaa ja hyväksi­käyttöä kouluissaan, yhteisöissään ja perheissään.

Tätä me haluamme muuttaa niin vaikuttamistyöllä kuin normeja muuttavalla ohjelmatyöllämme.

Kohtaamistaan haasteista huolimatta sateenkaarilapset ja -nuoret osoittavat joka päivä voimaa, sinnikkyyttä ja kykyä muuttaa yhteisöjään ja maailmaa. Plan on ylpeä voidessaan olla näiden lasten ja nuorten tukena.