Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Kategoriat Uutiset Suomesta
Tuore tilanneanalyysi: suomalaisen tyttöjen pahoinvointi lisääntyy nopeasti
Lähes puolet Suomessa asuvista tytöistä ei koe olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Uusi tyttöjen oikeuksien tilanneanalyysimme paljastaa, miten tytöillä menee Suomessa.
Tyttöjen oikeuksissa on yhä puolustettavaa myös Suomessa. Tuoreesta tyttöjen oikeuksien tilanneanalyysista selviää, että lähes puolet Suomessa asuvista tytöistä ei koe olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Analyysia varten Plan kävi läpi tärkeimmät viimeaikaiset tutkimukset ja keräsi tietoa nuorilta, asiantuntijoilta ja poliittisilta vaikuttajilta. Plan purki tulokset työpajoissa lähes sadan tyttöjen oikeuksista kiinnostuneen henkilön kanssa.
Tyttöjen pahoinvointi on kasvanut Suomessa, ja siihen on useita syitä. Tytöt kokevat esimerkiksi fyysistä, henkistä ja digitaalista väkivaltaa huomattavasti poikia enemmän. Esimerkiksi 45 prosenttia yläkoulua käyvistä tytöistä on kokenut häiritsevää seksuaalista ahdistelua kuluneen vuoden aikana. 68 prosenttia 16–17-vuotiaista suomalaisista tytöistä on kokenut ainakin kerran elämässään lähisuhdeväkivaltaa.
Ahtaisiin rooleihin väsyneet tytöt
Tyttöjen ahdistuneisuus, uupumus ja mielenterveyden haasteet ovat lisääntyneet nopeasti. Kouluterveyskyselyssä joka kolmas tyttö kertoi olevansa ahdistunut. Sukupuoleen liittyvät stereotypiat ja odotukset kasaavat paineita ja rajoittavat edelleen tyttöjen mahdollisuuksia tavoitella itselleen tärkeitä asioita. 81 prosenttia tytöistä toivoo, että heillä olisi parempi itsetunto. Samaan aikaan tasa-arvoa vastustava anti-gender-liikehdintä yrittää pakottaa tyttöjä ja naisia takaisin perinteisiin ja alisteisiin rooleihin.
Miten sitten voisimme parantaa tyttöjen tilannetta? Tytöt tarvitsevat tukea ja tietoa. Kun he tunnistavat esimerkiksi väkivallan muotoja ja tietävät oikeutensa, he osaavat toimia. Aikuiset voivat näyttää esimerkkiä puuttumalla epäasialliseen käytökseen ja puhumalla vaikeistakin asioista.
Kategoriat Pitkät jutut
Plan-lehti 2/2024
”Luulin homouttani kiroukseksi, jonka yritin häätää rukoilemalla”
Ennen kuin mosambikilaisesta Custodiosta tuli sateenkaarioikeuksien puolustaja, hänen piti voittaa omat pelkonsa ja perheensä ennakkoluulot. Nyt Custodio purkaa yhdessä Planin kanssa syrjiviä asenteita.
Kategoriat Kuvareportaasit
Plan-lehti 2/2024
Lapsimorsian ja teiniäiti Useaking haluaa pelastaa tyttärensä omalta kohtaloltaan
Bangladeshilainen Useaking avioitui 15-vuotiaana ja menetti päätösvallan omasta tulevaisuudestaan. Hän kamppailee Planin vapaaehtoisena saadakseen tyttärelleen – ja kaikille tytöille – hyvän koulutuksen.
Kategoriat Kolumni
Plan-lehti 2/2024
Hyperemeesi ja sektiosynnytys näyttivät minulle naisverkostojen voiman
Sektiosynnyttäjät ja hyperemeesiraskaudesta kärsivät naiset joutuvat usein tukeutumaan vain toisiinsa, koska patriarkaalinen yhteiskunta ei tarjoa apua. Sydämessäni on erityinen paikka niille naisille, jotka auttavat toisia naisia, Irene Naakka kirjoittaa.
Kategoriat Kuvareportaasit
Plan-lehti 2/2024
Suomi tutuksi hämähäkin ja kotkan avulla
Linnut, ötökät, villiyrtit ja metsä auttavat kiinnittymään uuteen kotimaahan. Suomeen muuttaneet opiskelijat tutustuivat Suomen luontoon Planin linturetkellä.
Kategoriat Lyhyet jutut
Plan-lehti 2/2024
Normikeholla ei ole kuukautisia – kuukautishäpeä rehottaa edelleen Suomessa
Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisten vuoksi, osoittaa Plan International Suomen kyselytutkimus. Etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista. Kolmannekselle vastaajista on sanottu, että kuukautiset tulisi pitää salassa.
Kategoriat Vapaaehtoiset ja aktivistit
Plan-lehti 2/2024
”Kuppi menee nurin” – nuoret osoittivat mieltään kuukautissyrjintää vastaan
Planin nuoret aktivistit vaativat avointa puhetta kuukautisista historian ensimmäisellä Menkkamarssilla.
Kategoriat Kummien ja lahjoittajien tarinat
Plan-lehti 2/2024
”On liikuttavaa ja ihanaa saada kuvia kummilapsesta”
Somevaikuttaja Tinna Pehkosen kummilapsi on kotoisin Ugandasta, jossa myös Tinnan omalla lapsella on juuria. Kummius on äidille ja lapselle tapa auttaa muita sekä saada iloa arkeen.
Kategoriat Kummien ja lahjoittajien tarinat
Plan-lehti 2/2024
Tansanialaisen kummipojan tapaaminen teki kummiudesta entistä merkityksellisempää
Valokuvat pilkkimisestä ja tuliaisheijastimet kiinnostivat Elina Liehun Plan-kummilasta Bahati-Georgea. Tapaaminen Tansaniassa kruunasi kymmenvuotisen kummisuhteen.