Tytöt ottivat vallan Girls Takeoverissa
Tytöt ja nuoret naiset valtasivat maaliskuussa yhteiskuntamme johtajien paikkoja. Planin rakastettu Girls Takeover -tempaus oli entistäkin ajankohtaisempi nyt, kun tyttöjen ja naisten oikeuksia ja tasa-arvoa haastetaan rajusti eri puolilla maailmaa.
Vantaalainen Natasha Al-Zeilaa, 17, valtasi ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) paikan. Hän nosti esiin Suomen roolia tyttöjen, naisten ja vähemmistöjen oikeuksien edistämisessä.
“Miten Suomi, joka on sitoutunut tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin, voisi paremmin tukea niitä, jotka elävät epäoikeudenmukaisuudessa ja syrjinnässä?” hän kysyi.
Helsinkiläinen Maija Illikainen, 17, syrjäytti päiväksi työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtajan Carl Pettersonin. Maija tapasi henkilöstöhallinnon johtoa sekä vastuullisuuden, eläkejärjestelmän ja työhyvinvoinnin asiantuntijoita. Keskusteluissa nousivat esiin työelämän tasa-arvo, anonyymi rekrytointi ja nuorten hakeutuminen työelämään.
”Näytetään, ettei asiantuntevuus riipu sukupuolesta tai mistään muustakaan tehtävään liittymättömästä seikasta”, Maija sanoi.
Valkeakoskelainen Elmiina Rantanen, 17, astui Postin toimitusjohtajan Antti Jääskeläisen saappaisiin.
Elmiinan mielestä Postilla on pitkä ja vaikuttava historia tasa-arvon edistämisessä. Hän halusi selvittää, miten Posti aikoo varmistaa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon jatkuvan kehittämisen myös tulevaisuudessa.
“Tasa-arvo ei ole vain kaukainen tavoite, vaan pitkä sekä jatkuva prosessi, joka tarvitsee jokaisen palavaa halua parantaa maailmaa”, Elmiina sanoi.
Kirkkonummelainen Reeta Haapala, 18, valtasi Suomen Kuvalehden päätoimittajan Matti Kalliokosken paikan. Hän nosti esiin median valtaa tasaarvokeskustelussa ja nuorten roolia median kuluttajina.
”Usein kun mediassa puhutaan tasa-arvosta, keskitytään ongelmiin. Toimittaja ei voi ratkaista ongelmia, mutta hän voi kannustaa ja innostaa löytämään ratkaisuja”, Reeta sanoi.
Kempeleläinen Aada Kalliosalo, 17, nousi päiväksi Oulun kaupunginjohtajaksi Ari Alatossavan paikalle. Hän tutustui muun muassa Oulun tiede- ja kulttuurityöhön. Tuore kaupunginjohtaja halusi, että Oulu edistää ensi vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunkina vahvasti yhdenvertaisuutta.
“Tasa-arvotyö on jatkuvaa, ja meidän on muistettava, että muutos vie aikaa. Työtä on tehtävä kaikilla tasoilla, niin päätöksenteossa kuin arjen toiminnassa”, Elmiina sanoi. .