”On liikuttavaa ja ihanaa saada kuvia kummilapsesta”

Somevaikuttaja Tinna Pehkosen kummilapsi on kotoisin Ugandasta, jossa myös Tinnan omalla lapsella on juuria. Kummius on äidille ja lapselle tapa auttaa muita sekä saada iloa arkeen.

Kuka olet? 

Tinna Pehkonen, 41-vuotias nuoriso-ohjaaja, lastenhoitaja ja somevaikuttaja Helsingistä. Minulla on 10-vuotias lapsi.

Miten sinusta tuli Plan-kummi? 

Ryhdyin kummiksi melkein tasan vuosi sitten. Olen aina miettinyt kummiutta ja haaveillut siitä, koska haluan tehdä hyvää muille ihmisille ja olla avuksi etenkin lapsille. Mielestäni on tärkeää, että etenkin tytöt ja naiset, jotka ovat haavoittuvassa asemassa sukupuolensa takia, saavat apua ja tukea.

On myös tärkeää tukea koko yhteisöä. Olen tasa-arvon kannattaja. Koen todella tärkeäksi, että myös tytöillä ja naisilla on oikeus hyvään elämään, elämään ilman pelkoa ja väkivaltaa sekä koulutukseen ja työmahdollisuuksiin. Myös niissä maissa, joissa perinteisesti naisen asema on heikompi kuin meillä länsimaissa. 

Kuka kummilapsesi on? 

10-vuotias kummilapseni Gift on Ugandasta kotoisin, samasta maasta kuin oman lapsenikin isä on. Kummilapsi on samanikäinen kuin omani! 

Olemme vaihtaneet kuulumisia useamman kerran tässä vuoden aikana Oma Planin kautta. On ollut kiva kuulla lapsen ja hänen perheensä elämästä Ugandassa. Olen myös lukenut yhteisöraportteja, joissa on uusimmat uutiset lapsen yhteisöstä. On kiva kuulla, mitä kaikkea hyvää siellä on tehty koko yhteisön eteen.

Mikä on paras muistosi kummiudesta? 

Mielestäni on ollut liikuttavaa ja ihanaa saada kuvia kummilapsesta ja hänen isästään ja kuulla heidän kuulumisiaan.

Mitä sanoisit ihmiselle, joka pohtii kummiksi ryhtymistä?

Kannattaa ehdottomasti ryhtyä kummiksi! Se on tuonut tosi paljon iloa meille, etenkin lapselleni. Hän on sydämeltään empaattinen auttaja, joka aina haluaa auttaa muita. 

Mistä saat hyvää mieltä arkeesi?

Tanssimisesta, huumorista, musiikista ja lapseni kanssa hengailusta.

Plan-lehti 2/2024

Tansanialaisen kummipojan tapaaminen teki kummiudesta entistä merkityksellisempää

Valokuvat pilkkimisestä ja tuliaisheijastimet kiinnostivat Elina Liehun Plan-kummilasta Bahati-Georgea. Tapaaminen Tansaniassa kruunasi kymmenvuotisen kummisuhteen.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

”Luulin homouttani kiroukseksi, jonka yritin häätää rukoilemalla”

Ennen kuin mosambikilaisesta Custodiosta tuli sateenkaarioikeuksien puolustaja, hänen piti voittaa omat pelkonsa ja perheensä ennakkoluulot. Nyt Custodio purkaa yhdessä Planin kanssa syrjiviä asenteita.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Me sateenkaarinuoret tarvitsemme esikuvia ja laadukasta seksuaalikasvatusta

Teinivuoteni näyttäisivät hyvin erilaiselta, jos minua olisi opetettu seksuaalisuuden monimuotoisuudesta tai jos olisin saanut jo varhain sateenkaariesikuvia. Tietämättömyys ja ulkopuolisuus veivät minulta monia tavallisia nuoruuden kokemuksia, Aaro Sevón kirjoittaa.

Joukko nuoria pitää laatikoita, joissa toisessa lukee tasa-arvo ja toisessa koulutus. Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Tuore tilanneanalyysi: suomalaisen tyttöjen pahoinvointi lisääntyy nopeasti

Lähes puolet Suomessa asuvista tytöistä ei koe olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Uusi tyttöjen oikeuksien tilanneanalyysimme paljastaa, miten tytöillä menee Suomessa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Lapsimorsian ja teiniäiti Useaking haluaa pelastaa tyttärensä omalta kohtaloltaan

Bangladeshilainen Useaking avioitui 15-vuotiaana ja menetti päätösvallan omasta tulevaisuudestaan. Hän kamppailee Planin vapaaehtoisena saadakseen tyttärelleen – ja kaikille tytöille – hyvän koulutuksen.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Hyperemeesi ja sektiosynnytys näyttivät minulle naisverkostojen voiman

Sektiosynnyttäjät ja hyperemeesiraskaudesta kärsivät naiset joutuvat usein tukeutumaan vain toisiinsa, koska patriarkaalinen yhteiskunta ei tarjoa apua. Sydämessäni on erityinen paikka niille naisille, jotka auttavat toisia naisia, Irene Naakka kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Suomi tutuksi hämähäkin ja kotkan avulla

Linnut, ötökät, villiyrtit ja metsä auttavat kiinnittymään uuteen kotimaahan. Suomeen muuttaneet opiskelijat tutus­tuivat Suomen luontoon Planin linturetkellä.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Normikeholla ei ole kuukautisia – kuukautishäpeä rehottaa edelleen Suomessa

Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisten vuoksi, osoittaa Plan International Suomen kyselytutkimus. Etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista. Kolmannekselle vastaajista on sanottu, että kuukautiset tulisi pitää salassa.

Plan-lehti 2/2024

”Kuppi menee nurin” – nuoret osoittivat mieltään kuukautissyrjintää vastaan

Planin nuoret aktivistit vaativat avointa puhetta kuukautisista historian ensimmäisellä Menkkamarssilla.