Raikkaat tahnat kruunaavat kesäpöydän

Kesä on kasviskeittiön kulta-aikaa: monet vihannekset ovat parhaimmillaan. Nyt on aika kattaa puutarha- tai parvekepöytä koreaksi, grillata sesongin herkkuja ja loihtia pisteeksi i:n päälle maukkaita tahnoja.

Grilliruokien kyljessä maistuvat ezme- ja muhammara-tahnat, jotka tuovat ateriaan yhtä aikaa raikkautta ja potkua. Lähi-idässä erilaisia tahnoja nautitaan tyypillisesti tuoreen pitaleivän kanssa, mutta ne toimivat upeasti myös kastikkeina tai vaalean juurileivän päällisinä. 

Ezmeä ja muhammaraa voi tehdä kerralla reilun satsin, sillä ne säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.

Nämä reseptit ovat ruokavaikuttaja Gelawej Viyanin blogista Ripaus kurkumaa, josta löytyy ohjeita monenlaisiin maukkaisiin tahnoihin ja muihin Lähi-idän herkkuihin.

Ezme

Ainekset:

  • 3 isoa tomaattia
  • 2–3 tuoretta chilipalkoa
  • 1 iso punainen paprika
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 nippu persiljaa

Kastike:

  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2–3 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl chilitahnaa
  • 1 rkl granaattiomenasosetta
  • 1 tl kuivattua minttua
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1–2 tl aleppopippuria (voi korvata chilirouheella)
  • 1 tl suolaa 
  • 1/2 rkl hunajaa (vegaaniseen versioon 1/2 rkl agave­siirappia tai sokeria)

Valmistus:

Pilko tomaatit, sipuli, persilja, paprika, valkosipulit ja chilit mahdollisimman hienoksi ilman, että ne muuttuvat massaksi, ja lisää ne suureen kulhoon. Voit vaihtoehtoisesti silputa ne monitoimikoneessa ja poistaa ylimääräisen nesteen siivilässä valuttamalla.

Sekoita toisessa astiassa kastikkeen ainekset keskenään. Yhdistä kastike pilkottuihin aineksiin ja sekoita hyvin. Muista testata maku. Ezme on heti valmis tarjottavaksi.


Muhammara

Ainekset:

  • 400–450 g punaista paprikaa tai suippopaprikaa
  • 1,5 dl (n. 50 g) saksanpähkinöitä
  • 1–2 viipaletta vaaleaa leipää
  • 1 rkl granaattiomenasiirappia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/3 tl juustokuminaa
  • 1/2 tl chilihiutaleita
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi

Pinnalle:

Oman maun mukaan oliivi­öljyä, persiljaa ja granaatti­omenan siemeniä.

Valmistus:

Lämmitä uuni 225-asteiseksi.

Halkaise paprikat. Poista siemenet. Aseta ne uunivuokaan kuoriosa ylöspäin.

Paahda paprikoita uunissa 15–20 minuuttia välillä kääntäen, kunnes kuoret alkavat mustua. Anna paprikoiden jäähtyä tiiviissä kannellisessa astiassa ja irrota sen jälkeen kuoret.

Kun paprikat ovat uunissa, paahda saksanpähkinöitä pannulla noin kaksi minuuttia koko ajan käännellen.

Paahda leipäsiivut joko leivänpaahtimessa tai uunissa.

Yhdistä kaikki ainekset mortteliin ja hiero tahnaksi.

Levitä valmis tahna lautaselle. Tee lusikan avulla keskelle kuoppa ja valuta siihen oliiviöljyä. Koristele muhammara oman makusi mukaan. Tarjoa huoneenlämpöisenä.