”Kuppi menee nurin” – nuoret osoittivat mieltään kuukautissyrjintää vastaan

Planin nuoret aktivistit vaativat avointa puhetta kuukautisista historian ensimmäisellä Menkkamarssilla.

Iida Riekko
Kuvat:
Salla Merikukka

”Menkkahäpeä historiaan, kaikki mukaan marssimaan! Tieto menkoista kuuluu kaikille!”

Huudot kajahtavat helteisessä iltapäivässä kauas Eduskuntatalon portailta. Planin nuoret aktiivit ovat kokoontuneet historian ensimmäiseen Menkkamarssiin. He kantavat kylttejä, jotka kuvaavat kiukkuisia tamponeja, kuukautissiteitä ja kuukuppeja.

Syinä piirroshahmojen harmiin ovat kuukautissyrjintä ja -köyhyys sekä menkkoihin liittyvä vaikenemisen kulttuuri.

Anniina Kaila, 13, kertoi, että Menkkamarssin järjestäminen oli jännittävä ja innostava kokemus. ”Olen oppinut tosi paljon!”

”Me halutaan muuttaa ihmisten ajattelua menkoista”, kertoo 13-vuotias Anniina Kaila Kirkkonummelta.

Planin lastenhallitukseen kuuluva Anniina on ollut yksi Menkkamarssin aktiivisimmista järjestäjistä. Tempaus syntyi nuorten ideasta ja aloitteesta.

Anniina on saapunut Menkkamarssille valkoisissa housuissa, joiden haaraosassa oli näyttävä punainen tahra. Hän kertoo, että törmää turhauttavan usein negatiiviseen puheeseen kuukautisista sosiaalisessa mediassa ja koulussaan. Esimerkiksi ohivuodot voivat aiheuttaa pilkkaa.

”Meidän tavoite on, ettei menkoille enää naureskeltaisi vaan niitä pidettäisiin ihan normaalina asiana. Kenenkään ei pitäisi joutua häpeämään luonnol­lista asiaa.”

Kansanedustaja Kike Elomaa (ps.) pysähtyi keskustelemaan nuorten kanssa kuukautisiin liittyvistä ongelmista.

Häpeä ja syrjintä murtuvat avoimella puheella

Mielenosoitus houkuttelee paikalle useita kansanedustajia, joiden kanssa nuoret keskustelevat kuukautisiin liittyvistä epäkohdista sekä ratkaisu­ehdotuksistaan.

”Nuorten viesti on todella tärkeä, ja se pitää saada kuulumaan kaikille kansanedustajille. Kuukautisiin liittyviä kysymyksiä pitää nostaa edelleen keskusteluun häpeän poistamiseksi”, sanoo kansanedustaja Pihla Keto­Huovinen (kok.), joka toimii eduskunnan Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmän puheenjohtajana.

Ryhmän varapuheenjohtaja Pinja Perholehto (sd.) nostaa esiin, että mainosteollisuus pystyi vasta vuonna 2017 vaihtamaan kuukautissuojamainoksissa käytettävän nesteen sinisestä punaiseksi – niin syvässä tabut nykyäänkin ovat.

Planin hallitukseen kuuluva kansanedustaja Fatim Diarra (vihr.) huikkaa tahtovansa kuvaan kuukupin kanssa, koska hän käyttää sellaista parhaillaan.

Nuoret pitävät esillä myös kansainvälistä näkökulmaa. Useissa maissa tytöt joutuvat jäämään esimerkiksi pois koulusta kuukautisten ajaksi, ja kuukautis­suojista ja turvallisista vessoista on pulaa.

”Suomi on harvoja maita, jotka rahoittavat kehittyvissä maissa seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia, koska aihepiiri on niin suuri tabu. Pidän todella tärkeänä, että nyt kun Suomi leikkaa kehitysyhteistyön rahoitusta, tästä ei leikattaisi”, kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) sanoo.

Nuoriso- ja urheiluministeri Sandra Bergqvist (r.)pitää nuorille kannustuspuheen.

”Tieto lisää ymmärrystä. Meidän on purettava kuukautisiin liittyviä tabuja ja stereotypioita yhteiskunnassamme. Tämä vaatii asennemuutosta ja aktiivista työtä sen eteen, että kuukautiset nähdään normaalina osana elämää, josta voi puhua avoimesti ja ilman häpeää”, ministeri sanoo.

Matias Siira, 14, pitää tärkeänä, että myös pojat purkavat kuukautisiin liittyviä tabuja puhumalla aiheesta avoimesti.

Pojat ja miehet mukaan purkamaan kuukautistabuja

Menkkamarssi suuntaa eduskunta­talolta Helsingin ydinkeskustaan iskulauseita rytmikkäästi huutaen.

Moni ohikulkija kääntyy katsomaan energistä joukkoa ja kylttejä. Osaa naurattaa, toiset huikkaavat kannustuksia.

Marssi päättyy Esplanadin puistoon ja yhteiseen piknikkiin.

Lastenhallituksen aktiivi Matias Siira, 14, on tyytyväinen tempaukseen, johon hän on saapunut Pohjois-Karjalasta asti.

”Mua innosti se, että poikia ja miesoletettuja ei ole vielä niin paljon tällaisessa toiminnassa mukana. Kotikunnassani Nurmeksessa kuukautiset on vielä isompi tabu kuin Helsingissä. Niistä ei puhuta koulussa avoimesti”, Matias sanoo.

Hän kertoo kokeneensa jopa arvostelua ja pilkkaa siitä, että osallistuu Menkkamarssille.

”Olen vastannut, että menkat ovat normaali asia ja jos ei pysty puhumaan menkoista, silloin omissa asenteissa on muokkaamisen varaa.”

Planin lastenhallitus järjesti Menkkamarssin Helsingissä 24.5. Kansainvälistä kuukautispäivää vietettiin 28.5.

Joukko nuoria pitää laatikoita, joissa toisessa lukee tasa-arvo ja toisessa koulutus. Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Tuore tilanneanalyysi: suomalaisen tyttöjen pahoinvointi lisääntyy nopeasti

Lähes puolet Suomessa asuvista tytöistä ei koe olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Uusi tyttöjen oikeuksien tilanneanalyysimme paljastaa, miten tytöillä menee Suomessa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Normikeholla ei ole kuukautisia – kuukautishäpeä rehottaa edelleen Suomessa

Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisten vuoksi, osoittaa Plan International Suomen kyselytutkimus. Etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista. Kolmannekselle vastaajista on sanottu, että kuukautiset tulisi pitää salassa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Lapsimorsian ja teiniäiti Useaking haluaa pelastaa tyttärensä omalta kohtaloltaan

Bangladeshilainen Useaking avioitui 15-vuotiaana ja menetti päätösvallan omasta tulevaisuudestaan. Hän kamppailee Planin vapaaehtoisena saadakseen tyttärelleen – ja kaikille tytöille – hyvän koulutuksen.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Me sateenkaarinuoret tarvitsemme esikuvia ja laadukasta seksuaalikasvatusta

Teinivuoteni näyttäisivät hyvin erilaiselta, jos minua olisi opetettu seksuaalisuuden monimuotoisuudesta tai jos olisin saanut jo varhain sateenkaariesikuvia. Tietämättömyys ja ulkopuolisuus veivät minulta monia tavallisia nuoruuden kokemuksia, Aaro Sevón kirjoittaa.

Plan-lehti 2/2024

”On liikuttavaa ja ihanaa saada kuvia kummilapsesta”

Somevaikuttaja Tinna Pehkosen kummilapsi on kotoisin Ugandasta, jossa myös Tinnan omalla lapsella on juuria. Kummius on äidille ja lapselle tapa auttaa muita sekä saada iloa arkeen.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Hyperemeesi ja sektiosynnytys näyttivät minulle naisverkostojen voiman

Sektiosynnyttäjät ja hyperemeesiraskaudesta kärsivät naiset joutuvat usein tukeutumaan vain toisiinsa, koska patriarkaalinen yhteiskunta ei tarjoa apua. Sydämessäni on erityinen paikka niille naisille, jotka auttavat toisia naisia, Irene Naakka kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Suomi tutuksi hämähäkin ja kotkan avulla

Linnut, ötökät, villiyrtit ja metsä auttavat kiinnittymään uuteen kotimaahan. Suomeen muuttaneet opiskelijat tutus­tuivat Suomen luontoon Planin linturetkellä.

Plan-lehti 2/2024

Tansanialaisen kummipojan tapaaminen teki kummiudesta entistä merkityksellisempää

Valokuvat pilkkimisestä ja tuliaisheijastimet kiinnostivat Elina Liehun Plan-kummilasta Bahati-Georgea. Tapaaminen Tansaniassa kruunasi kymmenvuotisen kummisuhteen.