Artikkelit, 5.10.2018

Tule mukaan juhlimaan tyttöjen päivää!

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. näkyy ympäri maata niin monipuolisissa tapahtumissa kuin sosiaalisessa mediassakin. Päivän viettoon on helppoa ja hauskaa osallistua. Muistutetaan yhdessä, että jokainen tyttö voi muuttaa maailmaa.

YK:n kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. muistuttaa tyttöjen kohtaamasta syrjinnästä, mutta se on myös juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Tule mukaan päivän viettoon!

Juhlista tyttöjen päivää lähipiirisi tyttöjen kanssa. Kerro tuntemillesi tytöille, että he ovat tärkeitä ja arvokkaita ja voivat saavuttaa unelmansa. Voit myös kertoa perheellesi, ystävillesi ja muille verkostoillesi tyttöjen päivästä sekä mahdollisuuksista edistää tyttöjen oikeuksia. Löydät paljon tietoa sivuiltamme plan.fi/tytöt.
 

Ole somessa #tyttöjenpuolella

Sosiaalisessa mediassa osallistuminen on helppoa. Seuraa somekanaviamme, jaa sisältöjä omassa somessasi ja osallistu keskusteluihin. Voit myös lisätä Planin Facebook-sivun kautta profiilikuvaasi #tyttöjenpuolella-kehyksen tai julkaista itsestäsi kuvan #tyttöjenpuolella-kyltin kanssa.

Kannustamme käyttämään hashtageja #tyttöjenpäivä ja #tyttöjenpuolella sekä tägäämään Planin tilin @plansuomi.

Tyttöjen päivä näkyy myös tiedotusvälineissä. Osana Girls Takeover -tempausta nuoret aktivistimme valtaavat Helsingin Sanomien ja Aku Ankan toimitukset. Tempauksesta ja tyttöjen ajatuksista voi lukea Helsingin Sanomista 11. ja 12. lokakuuta sekä Aku Ankan numerosta 41/18. Voit jakaa ja kommentoida kiinnostavia mediasisältöjä.

Tule mukaan tapahtumiin ja tempauksiin

Vapaaehtoisemme järjestävät tapahtumia ympäri Suomea. Voit katsoa ajankohtaisen tapahtumalistan täältä

Esimerkiksi Kuopiossa Planin vapaaehtoisryhmä esittää tyttöjen päivänä GRRRL-dokumentin, joka kuvaa tyttöjen elämää Ugandassa, Kolumbiassa ja Itä-Timorissa. Dokumentin jälkeen kuullaan paneelikeskustelu tyttöjen oikeuksista.

Oulussa Toripolliisi-patsas saa pinkin kaulahuivin ja vapaaehtoisemme järjestävät juhlat yhdessä Tyttöjen talon ja Marttojen kanssa. Ohjelmassa on muun muassa Miia Paanin runoja, GRRRL-elokuva ja musiikkiesityksiä. 

Turussa kauppakeskus Hansassa on Planin hemmottelupiste, jossa halukkaat saavat kampauksen Daisy Ladies -yhdistykseltä sekä tyttöjen päivän siirtotatuoinnin. 

Helsingin Kolmen sepän patsaalla voi kiinnittää unelmansa Planin unelmaseinälle, ottaa kuvia #tyttöjenpuolella-kyltin kanssa ja kuulla tyttöjen oikeuksista. Juhlan kunniaksi sepät saavat pinkit huivit. Zäpämmät järjestää hyväntekeväisyyskonsertin Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Lappeenrannassa tyttöjen päivää juhlitaan Etelä-Karjalan museossa. Kalevala-korun näyttelyn avajaisissa on tarjolla pinkkiä ruokaa ja vapaaehtoisemme kertovat tyttöjen päivästä. 

Oulun vapaaehtoiset kertoivat Valkean kauppakeskuksessa järjestetyssä tapahtumassa tyttöjen asemasta Suomessa ja maailmalla.

Lahjoita tai hemmottele itseäsi tyttöjen hyväksi

Lahjoittaminen on kätevä ja vaikuttava tapa osallistua tyttöjen päivään. Kertalahjoitukset ohjataan tyttöjen elämää ja oikeuksia edistäviin hankkeisiin Aasiassa ja Afrikassa. 

Voit myös ryhtyä tyttösponsoriksi, jolloin tuet maailman tyttöjä lahjoituksellasi joka kuukausi ja kuulet säännöllisesti, miten apu menee perille. Tai voit avata oman keräyksen ja kertoa siitä sosiaalisen median kanavissasi. 

Moni yritys tempaisee tyttöjen hyväksi. Voit hemmotella itseäsi asioimalla tyttöjen päivän kampanjaamme osallistuvissa yrityksissä ja tukea samalla tyttöjä. Esimerkiksi nauttimalla aterian Hima & Salissa ja jäätelöjälkiruuan Ciao! Kaffessa tai shoppailemalla R/N ja Papu Designin tuotteita osallistuu samalla keräykseen. Muun muassa Finavia ja Landis + Gyr ovat avanneet omat keräykset tytöille

Aiempina vuosina muun muassa Finlandia-talo on saanut pinkin värityksen tyttöjen päivän kunniaksi.

Ihaile pinkityksiä ja lue tyttöjen elämästä

Kun tyttöjen päivän ilta pimenee, monet tunnetut rakennukset hehkuvat pinkissä valaistuksessa. Tule ihailemaan valoteoksia!

Pinkitykseen osallistuvat Hämeenlinnassa Arx-kulttuurikeskus, Lahdessa radiomastot, Oulussa Valkee-kauppakeskus ja kaupunginteatteri, Kuopiossa Matkus-kauppakeskus, Rovaniemellä Lappia-talo sekä Tampereella Särkänniemen Näsinneula, Sokos Hotelli Torni Tampere ja Sokos Hotelli Ilves. Helsingissä pinkityksessä ovat mukana Finlandia-talo, Kansallisteatteri, Sanomatalo, SkyWheel Helsinki, Allas Sea Pool ja Helenin Alppilan piippu. 

Yli 80 kirjastoa, kirjakauppaa ja kulttuuri-instituuttia eri paikkakunnilla osallistuu tyttöjen päivään laittamalla esille tyttöjen voimaantumisesta kertovia kirjoja. Sodankylän kirjasto esittää GRRRL-elokuvaa nonstop-näytöksenä. Kaavin kirjastossa on Voimauttavia satuja tytöille -näyttely ja Ylistaron kirjastolla yläkouluikäisille tytöille suunnattua ohjelmaa. 

Kaikki tavat juhlistaa tyttöjen päivää ovat merkityksellisiä – lämpimästi tervetuloa mukaan!

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi