Tyttöjen päivä 11.10.

Tyttöjen ja tasa-arvon puolella

Jokaisella tytöllä on oikeus tavoitella unelmiaan. Kansainvälistä tyttöjen päivää juhlitaan 11.10.

Tyttöjen päivää vietetään taas 11.10. Tyttöjen päivänä juhlimme tyttöjen potentiaalia ja vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu.

Tyttöjen päivänä juhlimme tyttöjen potentiaalia ja vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan. Planin aloitteesta alkanutta tyttöjen päivää vietetään vuosittain 11. lokakuuta.

Vuonna 2023 tyttöjen päivän teemamme oli tytöt ja urheilu. Jokaisella tytöllä on oikeus urheilla vapaana syrjinnästä, vähättelystä ja häirinnästä. Kun kannustamme tyttöjä toteuttamaan itseään, koko maailmalla on tasa-arvoisempi tulevaisuus.

Oletko sinä mukana? Mitä enemmän meitä on tyttöjen puolella, sitä useampi tyttö voi seurata unelmiaan. Planin tyttösponssina edistät tyttöjen oikeuksien toteutumista.

Näin sinun tukesi vaikuttaa

Tyttösponssina edistät tyttöjen oikeuksia. Kuukausilahjoituksesi avulla tuemme tyttöjen urheilua ja puramme esteitä tyttöjen mahdollisuuksien tieltä mm. Etiopiassa, Mosambikissa, Laosissa, Myanmarissa, Ugandassa ja Zimbabwessa. Sinun avullasi me:

  • tuemme tyttöjä harrastamaan urheilua, joka parantaa heidän terveyttään ja itsetuntoaan
  • puramme haitallisia sukupuolinormeja, jotka rajoittavat tyttöjen elämää
  • järjestämme urheilutapahtumia, joissa tytöt oppivat samalla oikeuksistaan sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestä
  • tuemme tyttöjen koulunkäyntiä ja ehkäisemme lapsiavioliittoja, jotta tytöt voivat tavoitella unelmiaan ja päättää itse tulevaisuudestaan.
Mosambikilainen tyttö katsoo kameraan ja nauraa.

”Jalkapalloa pidettiin yhteisössämme poikien lajina”

19-vuotias mosambikilainen Eunice on kylänsä äänekkäin tyttöjen oikeuksien puolustaja. Hänellä on myös toinen intohimo: jalkapallo. Lue, kuinka lapsiavioliittojen torjuminen ja jalkapallo liittyvät toisiinsa.

Mosambikilainen Eunice poseeraa jalkapallokentällä, toisessa kainalossaan hänellä on jalkapallo. Eunice katsoo suoraan kameraan päättäväisesti. Hänen takanaan näkyy hiekkainen jalkapallokenttä ja puita, kuten palmuja.
Mosambikilainen Eunice poseeraa jalkapallokentällä, toisessa kainalossaan hänellä on jalkapallo. Eunice katsoo suoraan kameraan päättäväisesti. Hänen takanaan näkyy hiekkainen jalkapallokenttä ja puita, kuten palmuja.

Tytöt ja urheilu

Sukupuolta kuvaava ikoni

Ahtaat sosiaaliset normit rajoittavat tyttöjä. Monissa maissa fyysisia lajeja ei pidetä tytöille sopivina. Urheilun sijaan tyttöjen odotetaan kantavan vastuuta kotitöistä.

Planin ikoni, jossa kuvitettu tyttö pelaa jalkapalloa

Sukupuolittunut häirintä on urheilun globaali ongelma. Tytöt kohtaavat edelleen paljon seksuaalista häirintää sukupuolensa ja nuoren ikänsä takia.

Plan Suomi ikoni tyttöjen päivä urheilu

Urheilu auttaa tyttöjä muuttamaan maailmaa. Planin tukemissa joukkueissa tytöt saavat tietoa oikeuksistaan, ja tyttöjen asema yhteisöissä vahvistuu.

Kannusta tyttöjä

Lahjoita tyttöjen oikeuksille

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk

Liity tyttöjen kannustusjoukkoihin ja tule Planin tyttösponssiksi. Tyttösponssina kuukausilahjoituksesi edistää tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon toteutumista.
Tule kuukausilahjoittajaksi

Tee kertalahjoitus

Juhli tyttöjen päivää tekemällä kertalahjoitus tyttöjen oikeuksille ja tasa-arvolle. Voit lahjoittaa haluamasi summan – pienikin lahjoitus vaikuttaa.
Lahjoita nyt

Lahjoita tekstarilla tai MobilePaylla

Tekstaa TUE numeroon 16155 ja lahjoitat 20 euroa. Tai lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon 80676.

#TyttöjenPäivä

Jaa tyttöjen päivän sanomaa somessa

Ota seurantaan Planin somekanavat ja näytä tukesi tytöille osallistumalla keskusteluun.

#GirlsTakeover – tytöt ottavat vallan

Johtajat astuvat lokakuussa päiväksi syrjään, kun tytöt ja nuoret naiset valtaavat heidän paikkansa. #GirlsTakeover kiinnittää maailman huomion epäkohtiin, jotka estävät tasa-arvoa toteutumasta.

Katso valtaukset
Kolme mosambikilaista tyttöä poseeraa keskellä hiekkaista jalkapallokenttää. Lähempänä kameraa olevalla tytöllä on yllään keltainen t-paita ja kädessään, kohotettuna päänsä ylepäpuolelle, jalkapallo. Kaikki tytöt katsovat suoraan kameraan. Jalkapalloa pitelevä tyttö hymyilee leveästi kameralle.

Aloita tyttöjen päivän keräys

Juhli tyttöjen päivää perustamalla oma keräys! Voit aloittaa tyttöjen päivän keräyksen itse tai vaikka urheilujoukkueesi tai harrastuskavereidesi kanssa.

Perusta oma keräys

Planin #TyttöjenPÄivä sosiaalisessa mediassa