Girls Takeover | Plan

Girls Takeover

YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta 2019 tytöt ja nuoret naiset ympäri maailmaa astuivat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Vuonna 2019 nostimme esiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia tyttöjen oikeuksien toteutumiseen. Toimme esiin myös sitä, miten Suomi ja suomalaiset voivat vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään ja tyttöjen oikeuksien toteutumiseen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat äärimmäisen vakavia koko ihmiskunnalle, mutta erityisen vakavia ne ovat kehittyvien maiden köyhille ja haavoittuville ryhmille, kuten tytöille ja naisille.

Tytöt ja nuoret naiset eivät kuitenkaan ole vain ilmastonmuutoksen uhreja vaan heillä on myös osaamista ja tietoa siitä, miten ilmastonmuutokseen voidaan sopeutua ja miten sitä voidaan hillitä. Siksi heidät on otettava mukaan kehittämään ratkaisuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin.

Katso kooste Girls Takeover -päivästä! 

Girls Takeoverissa mukana

Vuoden 2019 Girls Takeoverissa olivat mukana kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori, europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä,  OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko, Anna-lehden vastaava päätoimittaja Emma Koivula, Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Sara Mella, SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola sekä Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja. Lisäksi Plan Internationalin nuori kambodžalainen aktivisti Hory Toth valtasi ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen paikan.

ilmastonmuutos vaarantaa tyttöjen oikeudet

Ilmastonmuutos ei kohtele ihmisiä tasapuolisesti. Eniten se uhkaa kaikkein köyhimpiä, kuten kehittyvissä maissa asuvia tyttöjä, jotka ovat siihen vähiten vaikuttaneet. Suurin historiallinen syy ilmastonmuutokseen ovat vauraiden teollisuusmaiden, kuten Suomen, kasvihuonepäästöt. Vauraiden maiden on siksi kannettava suurempi vastuu ilmastonmuutoksen ratkaisusta.

plan ja oaj haastoivat suomen koulut ilmastotekoon

Porvoolainen Kevätkummun koulu ja Turun ammatti-instituutti voittivat OAJ:n ja Planin Koulujen ilmastoteko -haasteessa. Voittajat saavat raadilta kiitosta vaikuttavuudesta ja kekseliäisyydestä sekä tekemisen meiningistä. Arpaonni puolestaan suosi inkoolaista Merituulen koulua. 

Tutustu voittajatöihin >>

girls takeover – maailmanlaajuinen menestys

Girls Takeover toteutuu samaan aikaan eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna kansainvälisenä tyttöjen päivänä tytöt valtasivat yli tuhannen johtajan paikan 70 maassa!

Lue lisää Plan Internationalin sivuilta (englanniksi) >>

MIKSI PUHUMME TYTTÖJEN PÄÄTÖSVALLASTA?

 • 24 prosenttia maailman kansanedustajista on naisia.
 • Alle prosentti kansanedustajista on alle 30-vuotiaita naisia.
 • Maailman valtionpäämiehistä naisia on vain kymmenen ja pääministereistäkin vain kymmenen on naisia.
 • Globaalisti hallitusten ministereistä vajaat 21 prosenttia on naisia.
 • Suomalaisista kansanedustajista naisia on 47 prosenttia. Hallituksen ministereistä naisia on 58 prosenttia.
 • Maailman 500 vaikutusvaltaisimman yrityksen toimitusjohtajista 33 (alle 7 prosenttia) on naisia.
 • Viihde- ja media-ala on yhä miesvaltaista. Elokuvateollisuudessa noin 7 prosenttia ohjaajista, 20 prosenttia käsikirjoittajista ja 23 prosenttia tuottajista on naisia.
 • Suomessa pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista 9 (hieman yli 7 prosenttia) on naisia.
 • Naisten osuus kaikista suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on 29 prosenttia.
 • Vain 29 prosenttia maailman tutkijoista on naisia.
 • Kaksi kolmasosaa luku- ja kirjoittamistaidottomista ihmisistä on naisia ja tyttöjä.
 • Hieman yli 63 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei käy koulua. Suurin osa heistä on tyttöjä.

MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ?