Girls Takeover | Plan

Girls Takeover

YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta 2019 tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Girls Takeover -tempauksella muistutamme tyttöjen mahdollisuuksista ja toisaalta syrjinnästä, jota tytöt ja nuoret naiset kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia. Päivän aikana tytöt pääsevät vaikuttamaan aidosti ja merkityksellisesti.

Tempauksen teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos ja se, miten Suomi ja suomalaiset voivat vaikuttaa sen hillintään. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat äärimmäisen vakavia koko ihmiskunnalle, mutta erityisesti kehittyvien maiden köyhille ja haavoittuville ryhmille, kuten tytöille ja naisille.

GIRLS TAKEOVER NÄYTTää TYTTÖJEN VOIMAN

Girls Takeover -tempauksessa tytöt valtasivat yhteiskunnan johtopaikkoja sekä Suomessa että maailmalla. Suomessa Planin lastenhallituksen tytöt sekä Plan Internationalin nuori ugandalainen aktivisti valtasivat viime vuonna yhteensä yhdeksän johtopaikkaa. 

Girls Takeoverissa mukana

Vuoden 2018 Girls Takeoveriin osallistuivat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen, europarlamentaarikko Nils Torvalds, Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Tubeconin osaperustaja Risto Kuulasmaa, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä, K-ryhmän pääjohtaja Mikko Helander, KONEen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth, Accenturen Suomen ja Pohjoismaiden toimitusjohtaja Frank Korsström, sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

jokainen tyttö voi muuttaa maailmaa

Tytöissä ja nuorissa naisissa on voimaa ja potentiaalia. Kun he tulevat kuulluiksi ja saavat osallistua päätöksentekoon, he pystyvät parantamaan paitsi omaa tulevaisuuttaan myös kokonaisten yhteisöjen ja yhteiskuntien tulevaisuutta - ja muuttamaan maailmaa paremmaksi. Tyttöjen aseman ja tasa-arvon edistäminen hyödyttää myös poikia.

"Tytöt voivat saavuttaa mitä vain"

Planin lastenhallitus haluaa Girls Takeover -tempauksella muistuttaa tyttöjen mahdollisuuksista ja innostaa kaikkia työskentelemään tasa-arvon eteen. ”Tytöillä on vaikeampi päästä vaikutusvaltaisille paikoille ja haluamme, että tasa-arvo toteutuu.” 

Lue lisää lastenhallituksesta >>

yli 1000 valtausta ympäri maailman

Girls Takeover toteutui samanaikaisesti ympäri maailmaa Planin toimintamaissa. Vuoden 2018 tyttöjen päivänä tytöt valtasivat yhteensä yli 1 000 johtajan paikat yli 70 eri maassa.

Lue lisää Plan Internationalin sivuilta (englanniksi) >>

MIKSI PUHUMME TYTTÖJEN PÄÄTÖSVALLASTA?

 • Vain noin 24 prosenttia maailman kansanedustajista on naisia.
 • Maailman valtionpäämiehistä vain 11 on naisia ja pääministereistä vain 12 on naisia.
 • Globaalisti hallitusten ministereistä vain 18 prosenttia on naisia.
 • Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ministereistä 35 prosenttia oli naisia.
 • Maailman 500 vaikutusvaltaisimman yrityksen toimitusjohtajista 24 (alle 5 prosenttia) on naisia.
 • Viihde-ja media-ala on yhä miesvaltaista. Elokuvateollisuudessa noin 7 % ohjaajista, 20 % käsikirjoittajista ja 23 % tuottajista on naisia.
 • Suomessa pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista 7 on naisia. 
 • Naisten osuus kaikista suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikoista on 27 prosenttia.
 • Vain 29 % maailman tutkijoista on naisia.
 • Kaksi kolmasosaa luku- ja kirjoittamistaidottomista ihmisistä on naisia ja tyttöjä.
 • Arviolta 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei pääse kouluun.

MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ?