Plan toimittaa hätäapua Gazaan ja vaatii välitöntä tulitaukoa

Lasten hätä yltyy Gazassa. Plan International on vastannut kriisiin alusta asti.

Toimitamme Gazaan hätäapua yhdessä paikallisten kumppaneidemme kanssa. Egyptin Plan on toimittanut Gazaan yhdeksän rekallista hätäapua, kuten ruoka- ja ensiapupaketteja sekä vettä, yhdessä Egyptin Punaisen Puolikuun kanssa. Jordanian Plan toimitti huhtikuussa 11 000 lämmintä ateriaa Rafahiin paenneille perheille. 

Avun toimittaminen on kuitenkin erittäin vaikeaa ja turvatonta. Tätä kirjoitettaessa kymmenen rekallista hätäaputarvikkeita odotti pääsyä Egyptin ja Gazan vastaisella rajalla. Humanitaarisen avun kulku tärkeän Rafahin rajanylityspaikan kautta keskeytyi, kun Israel aloitti sotatoimet Rafahissa.   

Plan auttaa konfliktin koettelemia ihmisiä myös Libanonissa. Yli 90 000 ihmistä on paennut Israelin vastaisella rajalla kiihtyneitä väkivaltaisuuksia.

 Tarjoamme perheille hätäapua, kuten ruokaa, suojaa, hygieniatarvikkeita, peittoja ja patjoja sekä vauvoille tarvikepaketteja.  

Plan tukee myös Jordaniassa olevia palestiinalaispakolaisia, joista monilla on sukua Gazassa.  

Plan International on osallistunut useisiin kansainvälisten humanitaaristen järjestöjen vetoomuksiin, jotka ovat vaatineet välitöntä ja kestävää tulitaukoa sekä humanitaarisen avun esteetöntä pääsyä Gazaan.

Plan on nostanut esiin lasten hätää ja avun tarvetta myös omilla kannanotoilla ja tiedotteilla.  

Olemme vedonneet päättäjiin myös Suomessa. Toukokuussa julkaisimme kannanoton yhdessä Lääkärit ilman rajoja -järjestön ja Amnesty Internationalin kanssa. Siinä vaadimme pääministeri Petteri Orpoa ja ulkoministeri Elina Valtosta ryhtymään sanoista tekoihin:  

”Nyt on korkea aika konkreettisille teoille. Siviilien tappamiselle, terveydenhuollon ja infrastruktuurin laajamittaiselle tuhoamiselle ja humanitaarisen avun estämiselle on saatava loppu.” .


Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

”Luulin homouttani kiroukseksi, jonka yritin häätää rukoilemalla”

Ennen kuin mosambikilaisesta Custodiosta tuli sateenkaarioikeuksien puolustaja, hänen piti voittaa omat pelkonsa ja perheensä ennakkoluulot. Nyt Custodio purkaa yhdessä Planin kanssa syrjiviä asenteita.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Me sateenkaarinuoret tarvitsemme esikuvia ja laadukasta seksuaalikasvatusta

Teinivuoteni näyttäisivät hyvin erilaiselta, jos minua olisi opetettu seksuaalisuuden monimuotoisuudesta tai jos olisin saanut jo varhain sateenkaariesikuvia. Tietämättömyys ja ulkopuolisuus veivät minulta monia tavallisia nuoruuden kokemuksia, Aaro Sevón kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Lapsimorsian ja teiniäiti Useaking haluaa pelastaa tyttärensä omalta kohtaloltaan

Bangladeshilainen Useaking avioitui 15-vuotiaana ja menetti päätösvallan omasta tulevaisuudestaan. Hän kamppailee Planin vapaaehtoisena saadakseen tyttärelleen – ja kaikille tytöille – hyvän koulutuksen.

Plan-lehti 2/2024

”Kuppi menee nurin” – nuoret osoittivat mieltään kuukautissyrjintää vastaan

Planin nuoret aktivistit vaativat avointa puhetta kuukautisista historian ensimmäisellä Menkkamarssilla.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Normikeholla ei ole kuukautisia – kuukautishäpeä rehottaa edelleen Suomessa

Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisten vuoksi, osoittaa Plan International Suomen kyselytutkimus. Etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista. Kolmannekselle vastaajista on sanottu, että kuukautiset tulisi pitää salassa.