Planin tyttöpalkinnon saajaksi

Planin tyttöpalkinnosta on tullut yleisömenestys jo ensimmäisenä vuonnaan: uuden palkinnon ehdokkaiksi on asetettu jo yli sata tyttöjen oikeuksien puolustajaa.

Ehdokasasettelu on auki elokuun loppuun asti Planin verkkosivuilla. Jokainen voi ehdottaa Planin tyttöpalkinnon saajaksi henkilöä tai tahoa, joka tekee merkittävää työtä tyttöjen oikeuksien edistämiseksi. Toiminta voi liittyä esimerkiksi sukupuoleen perustuvan väkivallan, hyväksikäytön tai tyttöjen sukuelinten silpomisen ehkäisemiseen, monimuotoisuuden edistämiseen koulutuksessa ja työelämässä tai sellaisten ihmisten äänen vahvistamiseen, jotka eivät muuten tule kuulluiksi yhteiskunnassamme. Työ voi keskittyä vain kotimaahan tai sillä voi olla myös kansainvälistä vaikutusta. 

”Tasa-arvo ei toteudu vielä missään maailman maassa, ja tytöt kaikessa moninaisuudessaan kohtaavat edelleen ihmis­oikeusloukkauksia. Planin tyttöpalkinnolla haluamme vauhdittaa Suomen tasa-arvokehitystä ja samalla tehdä näkyväksi sitä, että tyttöjen kohtaamat haasteet ovat globaaleja – ne vain ilmenevät eri tavoin eri yhteiskunnissa”, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo. 

Plan julkistaa voittajan kansainvälisen tyttöjen päivän aikaan lokakuussa. Voittajan valitsee tuomaristo, jota johtaa vuonna 2024 kansanedustaja Fatim Diarra (vihr.). Tuomaristoon kuuluvat Hoiwan toimitusjohtaja Fadumo Ali, S-ryhmän mediajohtaja Päivi Anttikoski, yrittäjä Sointu Borg, kansan­edustaja Pihla Keto-Huovinen (kok.), somevaikuttaja Joonas Pesonen, professori Helena Ranta, aktivisti Katariina Räikkönen, toimittaja-kirjailija Rauli Virtanen ja Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila