Plan International

Nuoret uskovat, että sukupuolten tasa-arvo voi toteutua heidän elinaikanaan

Enemmistö nuorista (75 %) uskoo, että sukupuolten tasa­-arvo saavutetaan heidän elinaikanaan, jos vallanpitäjät kuuntelevat nuoria ja ryhtyvät toimiin nyt, kertoo Planin tuore kyselytutkimus Our Voices for our Tomorrow.

Aikaa on kuitenkin vähän. Nykyarvioiden mukaan sukupuolten välisen tasa-arvokuilun kurominen umpeen kestää 131 vuotta, mikäli edistys ei nopeudu. Monessa maassa edistys jopa taantuu konfliktien, ilmastokriisin ja konserva­tiivisten liikkeiden nousun vuoksi.

Tästä huolimatta 78 prosenttia kyselytutkimukseen osallistuneista yli sadasta nuoresta ympäri maailmaa uskoo, että maailma on jo 30 vuoden päästä tasa-arvoisempi kuin nyt. Lähes kaikki (90 %) uskovat, että nuoret ovat edistyksen liikkeellepaneva voima.

Syitä nuorten optimismiin ovat edistysaskeleet tyttöjen koulutuksessa ja poliittisessa johtajuudessa sekä tasa­arvokampanjoiden ja -ohjelmien vahvistuminen. Vuodesta 2015 lähtien koulunkäynnin aloittaneiden tyttöjen määrä on kasvanut maailmanlaajuisesti 50 miljoonalla. Naisia on nyt valtion- tai hallitusten pää­miehinä 31 maassa.

Ennen syyskuussa 2024 pidettävää YK:n tulevaisuushuippu­kokousta Plan muistuttaa, että käsillä on ratkaiseva hetki sukupuolten tasa-arvon turvaamiseksi tuleville sukupolville.

Plan kehottaa poliittisia päättäjiä ottamaan nuoret mukaan päätöksentekoon kaikilla tasoilla. Investointeja nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin sekä tyttöjen koulutukseen on vahvistettava.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Plan toimittaa hätäapua Gazaan ja vaatii välitöntä tulitaukoa

Lasten hätä yltyy Gazassa. Plan International on vastannut kriisiin alusta asti.

Joukko nuoria pitää laatikoita, joissa toisessa lukee tasa-arvo ja toisessa koulutus. Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Tuore tilanneanalyysi: suomalaisen tyttöjen pahoinvointi lisääntyy nopeasti

Lähes puolet Suomessa asuvista tytöistä ei koe olevansa tyytyväisiä elämäänsä. Uusi tyttöjen oikeuksien tilanneanalyysimme paljastaa, miten tytöillä menee Suomessa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

”Luulin homouttani kiroukseksi, jonka yritin häätää rukoilemalla”

Ennen kuin mosambikilaisesta Custodiosta tuli sateenkaarioikeuksien puolustaja, hänen piti voittaa omat pelkonsa ja perheensä ennakkoluulot. Nyt Custodio purkaa yhdessä Planin kanssa syrjiviä asenteita.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Me sateenkaarinuoret tarvitsemme esikuvia ja laadukasta seksuaalikasvatusta

Teinivuoteni näyttäisivät hyvin erilaiselta, jos minua olisi opetettu seksuaalisuuden monimuotoisuudesta tai jos olisin saanut jo varhain sateenkaariesikuvia. Tietämättömyys ja ulkopuolisuus veivät minulta monia tavallisia nuoruuden kokemuksia, Aaro Sevón kirjoittaa.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Lapsimorsian ja teiniäiti Useaking haluaa pelastaa tyttärensä omalta kohtaloltaan

Bangladeshilainen Useaking avioitui 15-vuotiaana ja menetti päätösvallan omasta tulevaisuudestaan. Hän kamppailee Planin vapaaehtoisena saadakseen tyttärelleen – ja kaikille tytöille – hyvän koulutuksen.

Kategoriat
Plan-lehti 2/2024

Normikeholla ei ole kuukautisia – kuukautishäpeä rehottaa edelleen Suomessa

Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisten vuoksi, osoittaa Plan International Suomen kyselytutkimus. Etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista. Kolmannekselle vastaajista on sanottu, että kuukautiset tulisi pitää salassa.

Plan-lehti 2/2024

”Kuppi menee nurin” – nuoret osoittivat mieltään kuukautissyrjintää vastaan

Planin nuoret aktivistit vaativat avointa puhetta kuukautisista historian ensimmäisellä Menkkamarssilla.