Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Tytöt ja urheilu
Urheilu on tyttöjen oikeus
Urheilu kuuluu kaikille, myös tytöille. Se auttaa tyttöjä tavoittelemaan unelmiaan ja muuttamaan maailmaa. Urheilun tasa-arvon eteen on kuitenkin tehtävä vielä työtä.
Tytöillä on edelleen poikia heikommat mahdollisuudet harrastaa urheilua, koska ahtaat sosiaaliset normit rajoittavat tyttöjen elämää. Monessa kulttuurissa fyysisiä lajeja ei pidetä tytöille sopivina. Sukupuolittunut häirintä ja hyväksikäyttö ovat urheilun globaaleja ongelmia.
Me haluamme tähän muutoksen – siksi tämän vuoden tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu.
Tuemme tyttöjen urheilua ympäri maailmaa. Joukkueissaan tytöt saavat tietoa oikeuksistaan sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Harrastus auttaa tyttöjä pysymään koulussa sekä välttämään liian varhaisen raskauden ja avioliiton. Se myös parantaa heidän itseluottamustaan ja sosiaalisia suhteitaan.
Samalla tyttöjen asema vahvistuu, kun yhteisöt näkevät tyttöjen kyvyt ja mahdollisuudet uudella tavalla. Kriisien keskellä ja pakolaisleireillä urheiluharrastus tuo iloa, jatkuvuutta ja psykologista turvaa trauman kokeneille tytöille.
Näin urheilun epätasa-arvo näkyy globaalisti:
- Monissa yhteisöissä ja yhteiskunnissa tytöt eivät voi harrastaa vapaasti urheilua, koska lajeja ei pidetä tytöille sopivina. Esimerkiksi Intiassa alle 30 % tytöistä ja naisista harrastaa urheilua.
- Tyttöjen ja naisten riski kokea väkivaltaa, häirintää ja seksuaalista hyväksikäyttöä urheilun parissa on korkea. Globaalisti joka viides naisurheilija on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä urheillessaan lapsena.
- Pelaamiseen ja urheiluun sopivia julkisia paikkoja pidetään monessa Afrikan maassa poikien ja miesten alueena, ja niillä liikkuvat tytöt kohtaavat usein häirintää. Vanhemmat saattavat estää tyttöjä urheilemasta, koska pelkäävät näiden turvallisuuden puolesta.
- Liikuntavarusteiden, turvallisten vessojen ja kuukautissuojien puute estää tyttöjä liikkumasta monessa matalan tulotason maassa.
- Koulun ulkopuolelle putoavat tytöt eivät pääse osallistumaan koululiikuntaan tai koulun harrastuskerhoihin. Koulutie katkeaa usein köyhyyden, lapsiavioliiton tai varhaisen raskauden seurauksena.
Näin urheilun epätasa-arvo näkyy Suomessa:
- Naiset ovat aliedustettuja urheilun johtotehtävissä ja valmentajina.
- Naisten ja tyttöjen palkkatasot ja palkkiot ovat alhaisempia kuin miesten.
- Urheilussa esiintyy edelleen paljon seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa häirintää. Naiset kokevat ja havaitsevat kilpaurheilussa selvästi miehiä enemmän seksuaalista ja sukupuolittunutta häirintää.
- Naisilta ja tytöiltä vaaditaan edelleen paljastavia kisa-asuja.
tuemme tyttöjen urheilua
Plan tukee tyttöjen urheilua Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Harrastuksen ohessa tytöt oppivat oikeuksistaan sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestä.
Monessa maassa urheilu on osa Planin Champions of Change -toimintaa, joka torjuu teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja muuttamalla tyttöjen ja poikien asenteita. Pojat ja miehet ovat tärkeässä roolissa edistämässä muutosta yhdessä tyttöjen kanssa.
Plan järjestää tytöille myös itsepuolustuskoulutusta. Tytöt oppivat urheiluharrastuksen ohessa oman kehonsa koskemattomuudesta, ja heidän itsevarmuutensa vahvistuu.
Kysyimme tytöiltä, mitä urheilu merkitsee heille
”Puhallamme yhteen hiileen ja opimme tiimityötä”
Mosambikilaisella Eunicella on kaksi intohimoa: tyttöjen oikeuksien puolustaminen ja jalkapallo. Molemmat vaativat uskallusta, ahkeruutta ja tiimihenkeä. Planin tuella Eunice torjuu lapsiavioliittoja ja liian varhaisia raskauksia.
Lue lisää”Haluaisin, että muutkin tytöt saisivat tällaisia taitoja”
Bangladeshilainen Masuma on oppinut puolustamaan itseään Planin järjestämillä karatetunneilla. Harrastus kehittää myös tyttöjen itseluottamusta.
Lue lisää”Unelmani on tulla ammattijalkapalloilijaksi”
Guinealainen Tombody, 17, aloitti jalkapallon pelaamisen kaduilla. Nyt hän on matkalla ammattilaiseksi Planin ansiosta. Jalkapallo vahvistaa tyttöjen itseluottamusta ja vauhdittaa tasa-arvoa.
Lue lisää”Olisi tärkeää, ettei tyttöjä ja poikia kohdeltaisi eri tavalla”
Jalkapalloilija Brianna, tanssija Juulia ja skeittaaja Unna esiintyvät Planin tyttöjen päivän kampanjavideolla. He ovat huomanneet, että urheileva tyttö voi yhä kohdata vähättelyä. Kannustuksella on kuitenkin suurin voima.
Lue lisää”Inspiroidun, kun katselen naisia pelaamassa”
Brasilialainen Gilcielen, 16, kuuli toistuvasti, että jalkapallo kuuluu vain pojille. Sitten hän alkoi itse pelata. Urheilun avulla tytöt voivat haastaa itseään rajoittavat asenteet ja toteuttaa haaveitaan.
Lue lisää”Jalkapallo on opettavainen laji”
Bangladeshilainen Masuma on oppinut puolustamaan itseään Planin järjestämillä karatetunneilla. Harrastus kehittää myös tyttöjen itseluottamusta.
Lue lisää