Artikkelit, 17.8.2023

Kaduilta ammattipelaajaksi

Guinealainen Tombody poseeraa jalkapallon kanssa stadionilla.

Guinealainen Tombody, 17, aloitti jalkapallon pelaamisen kaduilla. Nyt hän on matkalla ammattilaiseksi Planin ansiosta. Jalkapallo vahvistaa tyttöjen itseluottamusta ja vauhdittaa tasa-arvoa. 

”Kiinnostuin jalkapallosta kuusivuotiaana. Kun näin poikien pelaavan, menin salaa vanhemmiltani katsomaan. Sitten aloin pelata toisten tyttöjen kanssa”, guinealainen Tombody, 17, kertoo. 

”Emme pystyneet ostamaan palloa, mutta askartelimme oman pallon muovipusseista. Vanhempani eivät kuitenkaan innostuneet pelaamisestamme, koska heidän mielestään jalkapallo oli poikien harrastus.” 

Tombody jatkoi pelaamista koulussa, jossa hänestä tuli tyttöjoukkueen kapteeni.  
Eräs jalkapallovalmentaja näki Tombodyn pelaavan koululla ja kertoi hänelle Planin jalkapallohankkeesta. 

”Minut valittiin mukaan hankkeeseen, ja nyt treenaan Guinean jalkapalloliiton akatemiassa Conakryssa. Tänne asti ei ollut helppo päästä, mutta olen uhrannut pelaamiselle paljon.” 

Jalkapallon avulla itsenäiseksi 

Guineassa sukupuolten tasa-arvo on suuri haaste. Tytöillä on poikia heikommat mahdollisuudet saada koulutusta, ja naisten on miehiä hankalampi päästä tekemään päätöksiä. Vaikka urheilu on Länsi-Afrikassa suosittua, tytöt eivät aina pääse harrastamaan sitä perinteisten sukupuolikäsitysten takia.  

Plan International haluaa muuttaa asenteita Championess’-hankkeen avulla. Sen tavoite on vahvistaa tyttöjen itsetuntoa ja taitoja jalkapallon avulla. Se pyrkii myös muuttamaan asenteita tyttöjen ja naisten jalkapalloilua kohtaan kolmessa Länsi-Afrikan maassa: Beninissä, Togossa ja Guineassa.  

Kolmevuotinen hanke pyörii vuoden 2023 loppuun asti. Jo 5 390 iältään 12–24-vuotiasta tyttöä on saanut mahdollisuuden pelata jalkapalloa, joten laji on ehtinyt muuttaa monen tytön elämän. Niin myös Tombodyn, jonka tavoitteena on nyt tulla koko maailman tuntemaksi jalkapalloilijaksi. 

”Ilman Plania olisin nyt ehkä jo naimisissa ja useamman lapsen äiti. En voisi toteuttaa haaveitani. Unelmani on tulla ammattijalkapalloilijaksi, mutta aion suorittaa myös tutkinnon, jotta minulla olisi ammatti myös jalkapallouran jälkeen.” 

Esteet katoavat tieltä 

Urheilu on loistava keino vahvistaa tyttöjen itseluottamusta ja itsenäisyyttä. Samalla se kehittää johtajuustaitoja ja auttaa murtamaan stereotypioita sekä sukupuolten epätasa-arvoa. 

Monissa Guinean kouluissa ei ole mahdollisuuksia harrastaa urheilua, vaikka se olisi tärkeä osa lasten koulunkäyntiä. Maailmanpankin mukaan vain joka kymmenennessä maan julkisessa alakoulussa on kunnollisia urheiluvälineitä. Syrjäseutujen kouluista osuus on alle kaksi prosenttia.  

Plan on perustanut kouluihin tyttöjen urheiluseuroja ja kannustaa opettajia, vanhempia ja poikia tukemaan tyttöjen urheilua. Tytöt oppivat Planin urheiluhankkeessa päätöksentekoa ja saavat tietoa kuukautisterveydestä, omista oikeuksistaan ja sukupuolittuneesta väkivallasta. Perheet, seurojen johtajat ja viranomaiset puolestaan saaneet tietoa haitallisista sosiaalisista normeista ja uskomuksista, jotka vaikuttavat tyttöjen elämään. 

”Nyt pystyy jo näkemään positiivista asennemuutosta. Käyn koulua ja teen omia päätöksiä. Perheeni on ylpeä minusta, kun olen onnistunut kulkemaan omaa tietäni. Meitä aletaan pikkuhiljaa pitää tasa-arvoisina poikien kanssa, etenkin urheilussa. Esteet ovat alkaneet kadota tieltämme.” 

Maailman muuttaminen on joukkuelaji 

Urheilu on jokaisen, myös tyttöjen, oikeus. Tyttöjen päivänä 11.10. kannustamme kaikkia tyttöjä tavoittelemaan unelmiaan. Juhlistamme tyttöjen mittaamatonta potentiaalia sekä vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan.  

Tule mukaan juhlimaan tyttöjen päivää kanssamme! 

Tue tyttöjä ja liity Planin tyttösponssiksi > 
Lue lisää tyttöjen päivästä >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Kannusta kaikkia tyttöjä!

Tyttöjen päivänä kannustamme kaikkia tyttöjä tavoittelemaan unelmiaan, vapaana vähättelystä ja syrjinnästä. 

Planin tyttösponssina sinä olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Oletko mukana?

Tyttöjen päivää vietetään taas 11.10. Tyttöjen päivänä juhlimme tyttöjen potentiaalia ja vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu.

Kannustetaan yhdessä tyttöjä

Tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu! Tytöillä on oikeus urheilla vapaina syrjinnästä. Rakennetaan yhdessä maailma, jossa kaikki tytöt voivat tavoitella unelmiaan.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi