Karatea sukupuolinormeja vastaan 

Bangladeshilainen Masuma, 12, on oppinut puolustamaan itseään Planin järjestämillä karatetunneilla. Harrastus kehittää myös tyttöjen itseluottamusta.

Wahida Zaman Shithi
Kuvat:
Plan International

Joukko tyttöjä treenaa valkoisissa karateasuissaan nurmikolla Bangladeshissa. Heidän joukossaan on 12-vuotias Masuma, jonka elämään karatella on ollut suuri vaikutus.

”Ennen kuin aloitin tämän harrastuksen, pelkäsin usein kävellessäni kaduilla. Nyt en enää pelkää. Halusin oppia karatea, jotta kukaan ei voisi kohdella minua huonosti ja jotta osaisin toimia uhkaavissa tilanteissa”, Masuma kertoo.

Masuma on oppinut Planin karatekurssilla 150 itsepuolustustekniikkaa, joita hän harjoittelee aktiivisesti.

Masuma liimautui jo pikkutyttönä television ääreen, kun näki siellä karatea. Nyt hän käy seitsemättä luokkaa Rangpurin alueella Pohjois-Bangladeshissa. Plan alkoi työskennellä hänen koulussaan vuonna 2019. Masuma sai ystäviensä kanssa Planin järjestämillä tunneilla tietoa terveydestä, ravinnosta, hygieniasta ja sukupuolten tasa-arvosta.

”Yhtenä päivänä Planin työntekijä kysyi meiltä tytöiltä, olisimmeko kiinnostuneet oppimaan karatea. Ensin monet tytöt näyttivät epävarmoilta. Minä halusin heti ilmoittautua mukaan kahden ystäväni kanssa”, Masuma kertoo.

Masuman täytyi kuitenkin taivutella kotona vanhempansa, jotta he antaisivat luvan harrastukseen. Aluksi nämä eivät suostuneet.

”Kerroin, että jos aloittaisin tämän harrastuksen, pystyisin puolustamaan itseäni, vaikka kohtaisin mitä tahansa ongelmia. Minulla oli valtava halu päästä treenaamaan, ja halusin käyttää tämän mahdollisuuden. Kun selitin tämän vanhemmilleni, he antoivat minulle luvan mennä mukaan.”

Karatella voimaa tytöille

Masuman vanhemmat vastustivat aluksi itsepuolustusharrastusta, mutta tyttären perustelut saivat heidän päänsä kääntymään.

Ensimmäisellä karatetunnilla Masuma tapasi ohjaajan ja muista kouluista osallistuvat tytöt. Tytöt saivat karatevaatteet ja oppivat ensimmäisiä liikkeitä. Tytöt harjoittelevat kaksi tuntia päivässä 32 päivän ajan ja oppivat treenijakson aikana yli 150 itsepuolustustekniikkaa.

Tyttöjen itsepuolustusharjoittelu haastaa perinteisiä sukupuolinormeja. Samalla se lisää tyttöjen itseluottamusta ja antaa heille keinoja suojella itseään sukupuolittuneelta väkivallalta. Plan on suunnitellut karatekurssit erityisesti teini-ikäisille tytöille. 

Tähän mennessä 175 bangladeshilaista tyttöä on oppinut karatea Planin hankkeessa Nilphamarin ja Rangpurin alueilla.

Masuma toivoo, että hänen kokemuksensa innostaisi muitakin tyttöjä oppimaan itsepuolustuslajeja. Hän haluaisi myös jonain päivänä jakaa taitojaan eteenpäin. 

”Karatetreenien tarkoitus on vahvistaa itsevarmuuttamme ja opettaa meitä puolustamaan itseämme. Tiedän, että pystyn nyt suojelemaan itseäni. Haluaisin, että muutkin tytöt saisivat tällaisia taitoja. Kaikki ovat kunnioittaneet minua enemmän sen jälkeen, kun aloin harjoitella karatea”, Masuma sanoo.

Maailman muuttaminen on joukkuelaji 

Urheilu on jokaisen, myös tyttöjen, oikeus. Tyttöjen päivänä 11.10. kannustamme kaikkia tyttöjä tavoittelemaan unelmiaan. Juhlistamme tyttöjen mittaamatonta potentiaalia sekä vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan.  

Tule mukaan juhlimaan tyttöjen päivää kanssamme! 

Tue tyttöjä ja liity Planin tyttösponssiksi > 
Lue lisää tyttöjen päivästä >

Kategoriat

Lapsiavioliittojen torjuminen on joukkuelaji

Iida Riekko
Kuvat:
Mikko Toivonen
Jani Toom
Tyttöjen päivän kampanjakasvot Kategoriat

Tyttöenergia käyttöön urheilussa

Heidi Kleemola
Kuvat:
Iiris Sjöblad / Breakfast Helsinki
Kategoriat

”Sydämeni särkyy, kun näen lapseni nälissään”

Izla Bethdavid
Heidi Kleemola
Kuvat:
Izla Bethdavid