Artikkelit, 18.8.2023

Urheilijatytöt muuttavat maailmaa

Brasilialainen Gilcielen jalkapallo sylissään.

Brasilialainen Gilcielen, 16, kuuli toistuvasti, että jalkapallo kuuluu vain pojille. Sitten hän alkoi itse pelata. Urheilun avulla tytöt voivat haastaa itseään rajoittavat asenteet ja toteuttaa haaveitaan.

“Minulle on sanottu niin kauan kuin muistan, että jalkapallo on vain pojille”, kertoo Gilcielen, 16, joka asuu syrjäisessä yhteisössä Maranhãon alueella Brasiliassa.

Perinteisten sukupuolinormien takia jalkapallon pelaamista ei ole pidetty Brasiliassa tytöille sopivana. Tytöt kohtaavat edelleen maassa laajaa sukupuolittunutta syrjintää.

”Ajattelin, että jos en voi pelata jalkapalloa, täytyy olla muitakin asioita, joita en voi tehdä sen takia, että olen tyttö”, Gilcielen sanoo.

”Yhteisöni on pieni, mutta ennakkoluulot ovat suuria. Aloin ajatella, että pojat pystyvät olemaan rajumpia eivätkä tunne kipua, kun taas me tytöt olemme heikkoja.”

Jalkapallolla kohti haaveita

Planin jalkapallohanke La League muutti Gilcielenin elämän. Se kokoaa 12–18-vuotiaita tyttöjä ja poikia Codón ja Timbirasin alueilta pelaamaan jalkapalloa. Hankkeen tavoite on haastaa tyttöjen kehitystä ja unelmia rajoittavia asenteita.

Jalkapallo kehittää tyttöjen itseluottamusta, johtajuustaitoja ja kykyä toimia joukkueena. Nuoret, vanhemmat ja yhteisöjen asukkaat saavat myös tietoa sukupuolten tasa-arvosta sekä varhaisten avioliittojen ja teiniraskauksien haitoista.

Plan kannustaa miehiä ottamaan tyttärensä mukaan urheiluharrastuksiin. Kun asenteet tyttöjä kohtaan alkavat muuttua, tytöt saavat uusia mahdollisuuksia eivätkä sukupuolinormit enää rajoita heitä yhtä paljon kuin aiemmin.

Gilcielen ihailee Brasilian naisten jalkapallomaajoukkuetta. Hän on ilahtunut siitä, että naisten jalkapallo saa yhä enemmän huomiota ja sponsoreita.

”Inspiroidun, kun katselen naisia pelaamassa. Huippupelaajat Marta ja Formiga muistuttavat minua. He ovat haastaneet muiden asenteet, jotta saavuttaisivat unelmansa. Minäkin voin toteuttaa haaveitani sukupuolestani riippumatta ja missä tahansa – myös jalkapallokentällä.”

Maailman muuttaminen on joukkuelaji 

Urheilu on jokaisen, myös tyttöjen, oikeus. Tyttöjen päivänä 11.10. kannustamme kaikkia tyttöjä tavoittelemaan unelmiaan. Juhlistamme tyttöjen mittaamatonta potentiaalia sekä vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan.  

Tule mukaan juhlimaan tyttöjen päivää kanssamme! 

Tue tyttöjä ja liity Planin tyttösponssiksi > 
Lue lisää tyttöjen päivästä >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Kannusta kaikkia tyttöjä!

Tyttöjen päivänä kannustamme kaikkia tyttöjä tavoittelemaan unelmiaan, vapaana vähättelystä ja syrjinnästä. 

Planin tyttösponssina sinä olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Oletko mukana?

Tyttöjen päivää vietetään taas 11.10. Tyttöjen päivänä juhlimme tyttöjen potentiaalia ja vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu.

Kannustetaan yhdessä tyttöjä

Tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu! Tytöillä on oikeus urheilla vapaina syrjinnästä. Rakennetaan yhdessä maailma, jossa kaikki tytöt voivat tavoitella unelmiaan.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi