Konfliktit ja kriisit uhkaavat tyttöjen turvallisuutta ja syventävät epätasa-arvoa

Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Sodassa, luonnonkatastrofien aikana ja muissa humanitaarisissa kriiseissä tytöt ja nuoret naiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa.

Sukupuolten välinen epätasa-arvo syvenee kriisitilanteissa, ja kriisit uhkaavat tyttöjen turvallisuutta, terveyttä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Vanhempien tarve suojella tyttöjä, kohonnut väkivallan pelko sekä kotiaskareiden kasvanut määrä sulkevat tytöt koteihinsa. Pitkäaikaiset kriisit voivat jatkua tytön tärkeiden kehitysvuosien läpi ja rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan liikkua vapaasti, käydä koulua ja päättää elämästään.

Joutuessaan eroon perheestään esimerkiksi sodan tai luonnonkatastrofin seurauksena tytöt ovat suurimmassa vaarassa joutua hyväksikäytetyksi tai väkivallan kohteeksi. Kriisit ja sodat lisäävät seksuaalista väkivaltaa sekä lapsiavioliittoja.

Maailmassa on käynnissä 120 aseellista konfliktia. Tyttöjen ja naisten osuus konflikteihin liittyvistä seksuaaliväkivaltatapauksista on yli 95 prosenttia. Noin kolmasosassa näistä tapauksista seksuaaliväkivallan uhrit ovat lapsia, heistä tyttöjä jopa 98 prosenttia. Konfliktialueilla tyttöjä ja naisia siepataan lisäksi pakkoavioliittoihin ja he ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi.

Parannamme tyttöjen asemaa humanitaarisissa kriiseissä, esimerkiksi Ukrainassa ja naapurimaissa, Gazassa ja lähialueilla sekä globaalin nälkäkriisin koettelemilla alueilla. Teemme pitkäjänteistä työtä varmistaaksemme tyttöjen oikeuksien toteutumisen myös keskellä kriisejä. Lahjoittamalla sinä tuet työtämme ja mahdollistat sen jatkumisen.