Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Tytöt kriiseissä
Konfliktit ja kriisit uhkaavat tyttöjä
Kriisit eivät kohtele tasa-arvoisesti. Katastrofit ja konfliktit vaikuttavat voimakkaimmin jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin.
Konfliktit ja kriisit uhkaavat tyttöjen turvallisuutta ja syventävät epätasa-arvoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Sodassa, luonnonkatastrofien aikana ja muissa humanitaarisissa kriiseissä tytöt ja nuoret naiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa.
Sukupuolten välinen epätasa-arvo syvenee kriisitilanteissa, ja kriisit uhkaavat tyttöjen turvallisuutta, terveyttä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Vanhempien tarve suojella tyttöjä, kohonnut väkivallan pelko sekä kotiaskareiden kasvanut määrä sulkevat tytöt koteihinsa. Pitkäaikaiset kriisit voivat jatkua tytön tärkeiden kehitysvuosien läpi ja rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan liikkua vapaasti, käydä koulua ja päättää elämästään.
Joutuessaan eroon perheestään esimerkiksi sodan tai luonnonkatastrofin seurauksena tytöt ovat suurimmassa vaarassa joutua hyväksikäytetyksi tai väkivallan kohteeksi. Kriisit ja sodat lisäävät seksuaalista väkivaltaa sekä lapsiavioliittoja.
Maailmassa on käynnissä 120 aseellista konfliktia. Tyttöjen ja naisten osuus konflikteihin liittyvistä seksuaaliväkivaltatapauksista on yli 95 prosenttia. Noin kolmasosassa näistä tapauksista seksuaaliväkivallan uhrit ovat lapsia, heistä tyttöjä jopa 98 prosenttia. Konfliktialueilla tyttöjä ja naisia siepataan lisäksi pakkoavioliittoihin ja he ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi.
Parannamme tyttöjen asemaa humanitaarisissa kriiseissä, esimerkiksi Ukrainassa ja naapurimaissa, Gazassa ja lähialueilla sekä globaalin nälkäkriisin koettelemilla alueilla. Teemme pitkäjänteistä työtä varmistaaksemme tyttöjen oikeuksien toteutumisen myös keskellä kriisejä. Lahjoittamalla sinä tuet työtämme ja mahdollistat sen jatkumisen.
Jo saavutetut oikeudet voidaan menettää
Tyttöjen oikeudet kapenevat konflikteissa. Sodat tuhoavat jo saavutettua edistystä ja merkitsevät usein takapakkia tyttöjen oikeuksissa.
Konflikteissa lapsiavioliitot ja tyttöihin kohdistuva väkivalta lisääntyvät. Tyttöjen mahdollisuus käydä koulua sekä saada äänensä kuuluviin heikkenee. Sotien ja konfliktien vaikutus ulottuu tyttöjen koko elämään ja kertaantuu seuraavillekin sukupolville, ellemme yhdessä puolusta tyttöjen oikeuksia.
Emme saa unohtaa heitä, jotka tarvitsevat muistamista nyt erityisen kipeästi. Yhdessä voimme varmistaa, ettei tyttöjen tulevaisuus muserru sotien seurauksena.
Näin tuemme tyttöjä kriisien keskellä
- Tuemme koulunkäynnin jatkumista perustamalla väliaikaisia koulutiloja.
- Suojelemme tyttöjä sukupuolittuneelta väkivallalta ja hyväksikäytöltä.
- Parannamme tyttöjen ja nuorten naisten mahdollisuuksia käyttää turvallisia vessoja sekä vesipisteitä ja jaamme kuukautistarvikkeita.
- Varmistamme tyttöjen äänen kuulumisen kriisien aikana.
- Luomme kriiseissä ja katastrofeissa turvallisia tiloja, joissa lapset voivat oppia ja leikkiä yhdessä ikäistensä lasten kanssa.
- Vaikutamme poliittisiin päättäjiin, jotta ilmastokriisiä torjutaan kunnianhimoisesti ja tyttöjä tuetaan sopeutumaan sen vaikutuksiin.
Plan tutki lasten ja nuorten elämää keskellä konflikteja
Planin maailmanlaajuinen suurtutkimus kertoo konfliktien keskellä elävien lasten ja nuorten arjesta kymmenessä maassa. Etiopiassa tytöt kertoivat äärimmäisen julmasta seksuaalisesta väkivallasta, pojat ystäviensä kuolemista.
Planin tutkimukseen osallistui 10 000 iältään 13–24-vuotiasta lasta ja nuorta aikuista Etiopiasta, Filippiineiltä, Kamerunista, Kolumbiasta, Libanonista, Mosambikista, Nigeriasta, Sudanista ja Ukrainasta. Yhden tutkimuksessa mukana olevan maan nimeä ei voi mainita maassa tehtävän humanitaarisen työn turvaamiseksi, mutta maasta kerätty aineisto on mukana tutkimuksessa.
Ilmastonmuutos iskee heikoimmassa asemassa oleviin
Kuten muissakin kriiseissä myös ilmastonmuutoksessa suurimmassa riskissä ovat entuudestaan haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, kuten kehittyvissä maissa asuvat tytöt, naiset, lapset, vanhukset, vammaiset, etniset vähemmistöt ja alkuperäiskansat.
Ilmastonmuutos vaikuttaa maailman heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen arkeen ja tulevaisuuteen eri tavoin.
- Tytöt ja naiset ovat maailmanlaajuisesti päävastuussa kotitaloustöistä, kuten ruoanvalmistuksesta ja vedenhankinnasta.
- Tyttöjen kotitöihin käyttämä aika pitenee kuivuuden ja muiden sään ääri-ilmiöiden seurauksena. Esimerkiksi entistä pidempiin vedenhakumatkoihin käytetty aika on pois heidän koulunkäynnistään ja vapaa-ajastaan.
- Sään ääri-ilmiöiden syventämä köyhyys on paikoin johtanut lisääntyneisiin lapsiavioliittoihin, kun perheet etsivät tyttärilleen selviytymiskeinoja.
- Erityisesti teini-ikäisten tyttöjen kohtaama seksuaalinen väkivalta ja hyväksikäyttö lisääntyvät epävakaissa oloissa, joita ilmastonmuutos tuo tullessaan.
Naisilla ja lapsilla on suurempi riski kuolla luonnonkatastrofissa kuin miehillä. Varsinkin kouluttamattomilla tytöillä on muita heikommat keinot selviytyä luonnonkatastrofeista. Tytöt myös altistuvat ihmissalakuljetukselle ja sieppauksille, kun he joutuvat jättämään kotinsa.
Tytöt eivät ole vain ilmastonmuutoksen uhreja, vaan he haluavat vaikuttaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja auttaa yhteisöjään sopeutumaan ilmastonmuutoksen seurauksiin. Tytöt on otettava mukaan ilmastokeskusteluun ja -toimiin, sillä todellisia ratkaisuja ei saada aikaan ilman, että kaikki ovat mukana.
Ajankohtaista humanitaarisessa työssämme
Vaadimme välitöntä tulitaukoa
Käynnissä on sota lapsia ja ihmisyyttä vastaan. Tuhansia tapettuja lapsia. Räjähdyksistä johtuvia amputaatioita ja elinikäisiä vammoja. Kokonainen väestö näkee nälkää, mukaan lukien lapset ja raskaana olevat naiset.
Lue lisää ja lahjoitaTuemme lapsia Ukrainassa
Sota Ukrainassa jatkuu yhä, eikä siviilien kärsimys ole ohi. Lasten elämä on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Sodan jäljistä kärsivät lapset tarvitsevat välitöntä apua.
Lue lisää ja lahjoitaAutamme lapsia nälkäkriisin keskellä
Maailmaa koettelee tuhoisin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Joka päivä lähes 800 miljoonaa ihmistä käy nukkumaan nälkäisinä. Erityisesti lapsilla on hätä. Lahjoittamalla autat ruokapulasta kärsiviä perheitä.
Lue lisää ja lahjoitaLue viimeisimmät uutiset aiheesta
Rakkaat lapsuusmuistot ovat kaikki, mitä gazalaistytöillä on jäljellä
On kulunut yli vuosi siitä, kun gazalaisten lasten arki muuttui painajaiseksi. 14-vuotiaat Dalia ja Suhad…
COP29-ilmastokokous: nämä kolme asiaa tulee tietää ilmastokriisistä, tyttöjen oikeuksista ja ilmastorahoituksesta
Tämän vuoden YK:n COP29-ilmastokokous käynnistyy aikana, jolloin elämme ennätyksellisen voimakasta ilmaston lämpenemisen vuotta. Ilmastokriisi vaikuttaa…
Ukrainan sota jättää jäljet nuorten mielenterveyteen
Ukrainan hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut lähes kolme vuotta. Sodalla on syvä vaikutus nuorten mielenterveyteen. Viisi nuorta kertoo rohkeasti ja avoimesti siitä, millaista on kasvaa sodan jaloissa.