Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.

Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit Tutkimukset ja raportit, 5.6.2025
Olemme saaneet hyviä tuloksia siitä, että luontoa auttamalla autamme myös tyttöjä. Luontopohjainen ongelmanratkaisu on nouseva kansainvälinen trendi.
Plan International on saanut parannettua eri puolilla maailmaa asuvien tyttöjen ja naisten hyvinvointia ja toimeentuloa panostamalla luonnonsuojeluun useissa eri projekteissa ympäri maailmaa.
“Luontopohjainen ongelmanratkaisu on nouseva kansainvälinen trendi, ja mekin olemme saaneet siitä innostavia tuloksia. Se pohjautuu ajatukseen, että ihmisten hyvinvointi ja luonnon kantokyky eivät ole ristiriidassa, vaan kietoutuvat toisiinsa”, kertoo Plan International Suomen suunnittelija Ronja Karkinen.
Planin projekteissa eri puolilla maailmaa on otettu käyttöön ratkaisuja, jotka tähtäävät muuttuvaan ympäristöön sopeutumiseen. Toimet parantavat ympäristön tilaa ja samalla tukevat ruokaturvaa, terveyttä ja tyttöjen osallistumista päätöksentekoon yhteisössä. Tarkemmat esittelyt kyseisistä projekteista löytyvät Plan International Suomen raportista, jonka voit lukea täällä.
Tässä kolme esimerkkiä Planin ja yhteistyökumppanien autamme luontoa, autamme tyttöjä -ajatteluun pohjautuvista hankkeista.
Keniassa ja Tansanissa naiset ovat Cosme-projektin ansiosta alkaneet johtaa mangrovemetsien ja muiden paikallisten metsien ennallistamisprojekteja hyvin tuloksin. Projekti keskittyy rannikko- ja meriekosysteemien suojeluun ja hallintaan.
Naisia on kannustettu ottamaan johtopaikkoja paikallisissa metsäyhdistyksissä ja rannikkojen hallintayksiköissä. Miesten tuki naisten osallistumiselle päätöksentekoon on kasvussa.
Projektissa paikalliset ihmiset ovat alkaneet viljellä merilevää ympäristöystävällisesti.
”Olemme oppineet, että kun naiset ovat mukana projektissa, kodit ovat rauhallisempia, tulot paranevat ja metsät ja meret suojellaan paremmin”, Kenian Kwalessa asuva Mohamed kertoo.
Malawissa puhtaan veden saannista on tullut yhä vaikeampaa, mikä on lisännyt erityisesti veden hausta vastuussa olevien tyttöjen työtaakkaa. Tytöt kärsivät koulunkäynnin keskeytyksistä ja varhaisavioliitoista sekä rajoitetusta mahdollisuudesta osallistua päätöksentekoon.
CLIMB-hanke koulutti nuoria vedenlaadun seurantaan. Heidän keräämänsä data osoitti selkeän yhteyden metsäkadon ja vedenlaadun heikkenemisen välillä ja toimi herätyksenä yhteisölle.
“Kun näytimme tulokset kylän kokoontumisessa, ihmiset olivat järkyttyneitä. He eivät ymmärtäneet, kuinka saastuneita joistamme oli tullut ennen kuin näkivät todistusaineiston omilta lapsiltaan”, projektissa mukana oleva nuori nainen kertoo.
Tulosten perusteella yhteisö alkoi ennallistaa luontoa muun muassa istuttamalla puita. He myös ottivat käyttöön energiatehokkaita liesiä. Toimet vähensivät painetta hakata metsiä ja paransivat samalla sisätilojen ilmanlaatua.
Ympäristövaikutusten lisäksi hanke on muuttanut myös yhteisön sosiaalista dynamiikkaa, kun nuoria, etenkin tyttöjä, on ollut johtavissa rooleissa. Se on kyseenalaistanut perinteisen ymmärryksen siitä, kenellä on tietoa ja mahdollisuutta muuttaa asioita.
Itä-Timorissa suurin osa väestöstä harjoittaa omavaraisviljelyä ja 70 % väestöstä asuu maaseudulla.
Monilla maaseutualueilla luonnonlähteet ovat tärkeimmät veden lähteet kotitalouksille ja pienviljelylle. Vedensaanti on usein vaikeaa riittämättömän vesien hallinnan, metsäkadon, kestämättömän maankäytön, väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen seurauksena. Tämä uhkaa ruokaturvaa ja veden saatavuutta ja näin alueen perheiden sekä erityisesti vettä keräävien naisten hyvinvointia.
Planin Hakbi’it Joventude -projekti keskittyi lähdeveden konservointiin ja suojeluun. Projektissa rakennettiin sadevesialtaita ja ennallistettiin luonnonlampia.
Lisäksi paikalliset ihmiset istuttivat 5 000 puuta, jotka vähentävät veden haihtumista, estävät maan eroosiota ja lisäävät biodiversiteettiä.
Naiset ovat ottaneet johtorooleja vedenkäyttäjäryhmissä ja konservointitoimenpiteissä. Naisten työ, paikallistuntemus ja osallistuminen päätöksentekoon on haastanut perinteisiä sukupuolirooleja.
Tarkemmat esittelyt kyseisistä projekteista löytyvät Plan International Suomen raportista, jonka voit lukea täällä.
Raportin pohjalta teimme myös suositukset päättäjille. Voit lukea ne täällä.
Raportin julkistustilaisuuden nauhoite on katsottavissa tästä linkistä.
Raportti tuo esiin, miten aikamme vakavat ympäristöongelmat, kuten ilmastonmuutos, biodiversiteettikato ja saastuminen, linkittyvät toisiinsa ja vaikuttavat tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.
Raportin mukaan ongelmiin voidaan vastata tehokkaasti ainoastaan tavalla, joka ottaa huomioon ekologisen kriisin eri puolet samanaikaisesti sekä edistää ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja eri ihmisryhmien, kuten nuorten, äänen kuulemista päätöksenteossa.
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanTällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin.
Lahjoita hätäapuunTavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi