Plan tukee guatemalalaisen Petronilan yhteisöä, jotka koettelee globaali nälkäkriisi.

Joka päivä lähes 800 miljoonaa ihmistä käy nukkumaan nälkäisinä. Akuutista nälästä kärsii 345 miljoonaa ihmistä 79 maassa. Heidän määränsä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa. Erityisesti lapsilla on hätä.

Olemme tilanteessa, jollaista meidän ei pitänyt enää nähdä. 35 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kärsii hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta. Lapset Etiopiassa, Somaliassa, Mosambikissa, Etelä-Sudanissa, Keniassa ja muissa maailman nälkäisimmissä maissa sinnittelevät nälkiintymisen partaalla. Kokonaiset koululuokat ovat tyhjillään, koska lapset ovat liian nälkäisiä käydäkseen koulua.

Nyt on kiire. Joka neljäs sekunti yksi ihminen maailmassa kuolee nälkään, ja tilanne pahenee hetki hetkeltä. Lahjoittamalla autat ruokapulasta kärsiviä perheitä.

Näin autamme nälkäkriisissä:

 • Plan International auttaa monissa maailmanlaajuisen nälkäkriisin koettelemissa maissa Etelä-Sudanista Haitiin.
 • Työskentelemme kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevissa yhteisöissä. Laajennamme jatkuvasti avustusohjelmiamme, jotka auttavat nälkäkriisin koettelemia perheitä.
 • Jaamme perheille ruokaa, järjestämme kouluaterioita, tarjoamme käteisapua ja parannamme lastensuojelua.

Miksi nälkäkriisi on ajankohtainen?

Ruokaturvattomuutta ja nälkää aiheuttavat etenkin konfliktit, köyhyys, epävakaa taloudellinen tilanne ja ympäristökatastrofit. Ukrainan sota hankaloittaa tilannetta entisestään.

 • Jo ennen Ukrainan sotaa elintarvikkeiden hinnat olivat ympäri maailmaa ennätyslukemissa, ja konflikti on nostanut hintoja entisestään.
 • Ukraina ja Venäjä tuottavat kolmasosan maailmalla käytettävästä vehnästä. Monet maat Libanonista Somaliaan ja Haitista Nigeriin ovat Ukrainan tai Venäjän tuonnin varassa. Niissä kärsitään jo nälästä.
 • Myös muut konfliktit, tulvien ja kuivuuden kaltaiset ympäristökatastrofit sekä talouden ongelmat aiheuttavat ennennäkemättömän paljon nälkää ja ruokaturvattomuutta.
 • Mikäli kriisiin ei kyetä puuttumaan ajoissa, tuloksena on todennäköisesti mittava nälänhätä sekä maanviljelyelinkeinojen laaja romahdus.
Globaalin nälkäkriisin koettelemassa Somalimaassa asuva Hoodo pitelee lastaan sylissään.

Autamme lapsia nälkäkriisissä

Plan International toimii monissa maailmanlaajuisen ruokakriisin koettelemissa maissa, ja olemme nopeasti laajentamassa työtämme.

 • Työskentelemme Maailman ruokaohjelman kanssa 15 maassa, joissa tavoitamme tällä hetkellä suoraan yli kolme miljoonaa ihmistä.
 • Järjestämme muun muassa käteis- ja ostokuponkiapua, jaamme ruokatarvikkeita ja kouluaterioita sekä teemme aliravitsemusseulontaa ja annamme ravitsemustukea perheille.
 • Laajennamme lastensuojeluohjelmia ja tuemme lasten koulunkäyntiä, jotta lapset voisivat jatkaa oppimista myös kriisin keskellä.
 • Vetoamme kansainväliseen yhteisöön, jotta hallitukset ja lahjoittajat vastaisivat nälkäkriisiin. Rahoitusta tarvitaan välittömästi, jotta vältämme mittavan nälänhädän.
Lapsen käsivartta mitataan aliravitsemustutkimuksessa.

Näin nälkä vaikuttaa

Ruokakriisi vaikuttaa tyttöihin, poikiin, naisiin ja miehiin eri tavalla. Kun ruoasta on pulaa, tytöt syövät usein vähiten ja viimeisinä. Naisten ja tyttöjen osuus maailman nälkää näkevistä on 70 %.

 • Peräti 345 miljoonaa ihmistä näkee akuuttia nälkää. Luku on yli kaksinkertaistunut vuoden 2019 jälkeen.
 • Kun perheet joutuvat tiukille, tytöt otetaan poikia todennäköisemmin pois koulusta ja he altistuvat lapsiavioliitoille, sukupuolittuneelle väkivallalle ja ei-toivotuille raskauksille.
 • Köyhyyden ja nälän vuoksi lapset voivat joutua myös käymään töissä saadakseen ruokaa perheelleen tai pysyäkseen hengissä. Lisäksi perheet saattavat hajota, kun vanhemmat lähtevät etsimään työtä muualta.
 • Nälkäkriisi uhkaa myös raskaana olevia ja imettäviä. Raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat jo nyt 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy. Ravinnon puute kasvattaa muun muassa keskenmenon tai synnytykseen kuolemisen riskiä.

Tarinoita nälkäkriisin keskeltä

Artikkelit, 13.1.2023

Loko, 13: “Avioliitto mullisti koko elämäni”

Etiopialainen teinityttö Loko joutui naimisiin vastoin tahtoaan. Lapsiavioliittojen määrä on pahimmilla kuivuusalueilla noussut kuivuuden seurauksena.
Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan
Artikkelit, 5.1.2023

Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan

Afrikan sarvea piinaava ennätyksellinen kuivuus on vienyt perheiltä elinkeinon ja lisännyt lasten ja raskaana olevien sekä imettävien äitien aliravitsemusta. Vakavasta akuutista aliravitsemuksesta eli nälän tappavimmasta muodosta kärsii lähes kaksi miljoonaa lasta Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa. Etiopialaisen Loko Shoban puolivuotias vauva lakkasi syömästä ja joutui vakavan aliravitsemuksen vuoksi hoitoon.
Artikkelit, 4.1.2023

“Lapseni pyytävät ruokaa, mutta minulla ei ole mitään annettavaa”

Ennätyksellinen kuivuus kurittaa Etiopian paimentolaisia ja on tappanut heiltä miljoonittain karjaa. Kahdeksan lapsen äiti, Fade Dido, 24, menetti koko karjansa ja joutui muuttamaan maansisäisten pakolaisten leirille. Rauhoittaakseen nälkää näkevät lapsensa hän joutuu joskus valehtelemaan heille.

Näin sinä voit auttaa

Lahjoita verkossa

Lahjoita valitsemasi summa verkkolomakkeella.
Lahjoita

Lahjoita mobiililaitteella

Tekstaa NÄLKÄ numeroon 16155 (viestin hinta 20 €) tai lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon 80500.

Lahjoita yrityksenä

Sinun yrityksesi voi olla mukana auttamassa lapsia hädän keskellä.
Yrityslahjoitus