Hätäapukeräys

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää

Maailmaa koettelee ankarin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Tilanne pahenee päivä päivältä, ja eniten siitä kärsivät lapset, erityisesti tytöt.

Yli 800 miljoonalla ihmisellä on ongelmia ruoan saannissa. 45 miljoonaa ihmistä on nälkäkuoleman partaalla eli hätätilassa tai vielä pahemmassa tilanteessa. Nyt on aika toimia. 

Maailman nälkäisimmissä maissa lapset, jotka eivät osaa vielä kävellä, joutuvat sinnittelemään yhdellä aterialla päivässä, joskus vielä vähemmällä. Kokonaisia koululuokkia on tyhjillään, koska oppilaat ovat liian nälkäisiä käydäkseen koulua. 

Emme voi jäädä odottamaan tilanteen pahenemista. Lapsia kuolee jo nälkään. Tarvitsemme kiireesti tukeasi, jotta voimme auttaa ruokapulasta kärsiviä perheitä, ennen kuin on liian myöhäistä. 

Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on suuri merkitys. 

Näin autamme nälkäkriisissä

 • Plan International toimii monissa maailmanlaajuisen nälkäkriisin koettelemissa maissa Etelä-Sudanista Haitiin.
 • Olemme nopeasti laajentamassa avustusohjelmiamme, jotka auttavat nälkäkriisin koettelemia perheitä.
 • Jaamme perheille ruokaa, järjestämme kouluaterioita, tarjoamme käteisapua ja parannemme lastensuojelua.

Miksi nälkäkriisi on ajankohtainen?

Samalla kun Ukrainan konflikti hallitsee uutisvirtaa, käynnissä on toinenkin maailmanlaajuinen kriisi: kuluvan vuosisadan pahin nälkäkriisi.

 • Jo ennen Ukrainan konfliktia elintarvikkeiden hinnat olivat ympäri maailmaa ennätyslukemissa, ja konflikti on nostanut hintoja entisestään.
 • Ukraina ja Venäjä tuottavat kolmasosan maailmalla käytettävästä vehnästä. Monet maat Libanonista Somaliaan ja Haitista Nigeriin ovat Ukrainan tai Venäjän tuonnin varassa. Niissä kärsitään jo nälästä.
 • Myös muut konfliktit, tulvien ja kuivuuden kaltaiset ympäristökatastrofit sekä talouden ongelmat aiheuttavat ennennäkemättömän paljon nälkää ja ruokaturvattomuutta.
Lapsen käsivartta mitataan aliravitsemustutkimuksessa.

Näin nälkä vaikuttaa

Ruokakriisi vaikuttaa tyttöihin, poikiin, naisiin ja miehiin eri tavalla. Kun ruoasta on pulaa, tytöt syövät usein vähiten ja viimeisinä. Naisten ja tyttöjen osuus maailman nälkää näkevistä on 70 %.

 • Kun perheet joutuvat tiukille, tytöt otetaan poikia todennäköisemmin pois koulusta ja he altistuvat lapsiavioliitoille, sukupuolittuneelle väkivallalle ja ei-toivotuille raskauksille.
 • Köyhyyden ja nälän vuoksi lapset voivat joutua myös käymään töissä saadakseen ruokaa perheelleen tai pysyäkseen hengissä. Lisäksi perheet saattavat hajota, kun vanhemmat lähtevät etsimään työtä muualta.
 • Nälkäkriisi uhkaa myös raskaana olevia ja imettäviä. Raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat jo nyt 15–19-vuotiaiden tyttöjen yleisin kuolinsyy. Ravinnon puute kasvattaa muun muassa keskenmenon tai synnytykseen kuolemisen riskiä.

Autamme lapsia nälkäkriisissä

Plan International toimii monissa maailmanlaajuisen ruokakriisin koettelemissa maissa, ja olemme nopeasti laajentamassa työtämme.

 • Työskentelemme Maailman ruokaohjelman kanssa 15 maassa, joissa tavoitamme tällä hetkellä suoraan yli kolme miljoonaa ihmistä.
 • Järjestämme muun muassa käteis- ja ostokuponkiapua, jaamme ruokatarvikkeita ja kouluaterioita sekä teemme aliravitsemusseulontaa ja annamme ravitsemustukea perheille.
 • Laajennamme lastensuojeluohjelmia ja tuemme lasten koulunkäyntiä, jotta lapset voisivat jatkaa oppimista myös kriisin keskellä.

Hätäapukeräys

Auta lapsia nälkäkriisin keskellä

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää. Nyt on aika toimia, eikä viivyttelyyn ole enää varaa. Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on merkitystä.

Perhe kantaa kottikärryissä vesikanistereita. Nuori tyttö pitää kiinni pikkusisaruksensa kädestä.
Perhe kantaa kottikärryissä vesikanistereita. Nuori tyttö pitää kiinni pikkusisaruksensa kädestä.

Tarinoita nälkäkriisin keskeltä

Äiti ja tytär seisovat nälkiintyneen karjan rinnalla.
Artikkelit, 4.6.2022

”Keskeytin kouluni, kun menetimme karjamme”

Etiopialainen Elema jäi pois koulusta auttaakseen perhettään elannon hankkimisessa. Vakava kuivuus ja nälkäkriisi vievät ihmisiltä…
Perhe kantaa kottikärryissä vesikanistereita. Nuori tyttö pitää kiinni pikkusisaruksensa kädestä.
Artikkelit, 14.5.2022

”Jään pois koulusta, koska haen vettä” 

Somalia kärsii Afrikan sarven alueen äärimmäisestä kuivuudesta, ja 1,4 miljoonaa lasta on vakavasti aliravittuja.
Artikkelit, 5.5.2022

Nälkä ajaa tytöt pois koulusta

Keniassa kuivuudesta kärsivillä alueilla tytöt joutuvat usein jäämään pois koulusta etsiäkseen vettä ja ruokaa perheelleen.

Näin sinä voit auttaa

Lahjoita verkossa

Lahjoita valitsemasi summa verkkolomakkeella.
Lahjoita

Lahjoita mobiililaitteella

Tekstaa NÄLKÄ numeroon 16155 (viestin hinta 20 €) tai lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon 80500.