Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Materiaalipankki
Lataa materiaaleja käyttöösi
Materiaalipankista voit ladata oppaita, vinkkejä ja materiaalia globaalikasvatukseen ja työhön maahanmuuttajanuorten parissa. Pankista löydät materiaaleja eri kouluasteille aina varhaiskasvatuksesta lukioon sekä nuorten vapaa-ajan toimintaan.
VOIMANAISIA – Harjoitteita ja hyviä käytäntöjä maahanmuuttajaäideille ja heidän tyttärilleen järjestettävään toimintaan
Julkaisu on tarkoitettu työkalupakiksi kaupunkien toimijoille, järjestöille ja muille tahoille, jotka järjestävät toimintaa maahanmuuttajataustaisille äideille ja heidän tyttärilleen. Olemme koonneet yhteen Voimanaisia-hankkeen parhaat käytännöt ja toimiviksi todetut harjoitteet, joita voit soveltaa tarpeesi mukaan. Hae tästä julkaisusta inspiraatiota ja uusia ideoita työskentelyysi!
Lapsen oikeuksien kymppi
Lapsen oikeuksien kymppi on kymmenen kaksoistunnin mittainen opetuskokonaisuus, jonka avulla voi käsitellä oppilaiden kanssa lapsen oikeuksia ja kestävää kehitystä monipuolisesti ja toiminnallisesti. Opetuskokonaisuus on suunnattu alakoulun 4.–6.-luokkalaisille. Opetuskokonaisuuden sisällöt ja työtavat on suunniteltu perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet huomioiden. Eri oppiaineita integroivana kokonaisuutena Lapsen oikeuksien kymppi soveltuu erinomaisesti monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi. Lapsen oikeuksien kymppi on uudistettu täysin vuonna 2020. Materiaali on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.
Sanoista tehty – opetusmateriaali tasa-arvon ja sukupuolistereotypioiden käsittelyyn
Lapsille opetetaan syntymästä lähtien sukupuoleen perustuvia asenteita, normeja ja odotuksia, jotka koskevat heidän käyttäytymistään, arvojaan ja rooliaan. Nämä rajoittavat kaikkia sukupuolia, mutta todisteiden valossa sukupuolinormit vaikuttavat erityisen paljon tyttöjen toimintaan, tuleviin mahdollisuuksiin ja siihen, mitä he odottavat tulevaisuudelta.
Sanoista tehty -opetusmateriaali tekee näkyviksi näitä normeja. Materiaaliin kuuluu kolme kaksoistunnin mittaista tehtäväkokonaisuutta, joiden avulla voidaan käsitellä ja purkaa sukupuoleen liittyviä stereotypioita sekä käsitellä tasa-arvoa ja digitalisaation vaikutuksia naisten ja tyttöjen arkeen ympäri maailman. Osassa tehtävistä hyödynnetään Sheboard-näppäimistösovellusta, joka on kehitetty herättämään pohdintaa siitä, miten puhumme tytöille ja tytöistä. Materiaalia voi käyttää opetuksessa myös ilman sovellusta. Siinä tapauksessa kannattaa katsoa oheinen lyhyt video, jossa kerrotaan, mikä Sheboard-sovelluksen idea on.
Tuntisuunnitelmia etäopetukseen
Tässä kättä pitempää opetussuunnitelman tavoitteiden mukaiseen globaalikasvatukseen koronapandemian poikkeusoloissa! Globaalikoulu on tuottanut opettajien toiveesta viisi valmista tuntisuunnitelmaa yläkoulujen etäopetukseen. Ohjeistukset on kirjoitettu niin, että oppilas voi työskennellä niiden pohjalta itsenäisesti. Tunnit käsittelevät lapsen oikeuksia ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Joukossa on yhden tunnin (45 min) ja tuplatunnin (90 min) pituisia kokonaisuuksia. Jokaisessa tuntisuunnitelmassa on kerrottu, mihin oppiaineisiin ja laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin se linkittyy.
Osallistava koulu, aktiivinen maailmankansalaisuus
Artikkelikokoelma etsii vastauksia osallisuuden ja maailmankansalaisuuden kysymyksiin sekä teoreettisesta että käytännönläheisestä näkökulmasta. Mitä oppilaiden osallisuus koulutyössä merkitsee? Miten osallisuutta opitaan? Miten kehittyy maailmankansalaisuuteen liittyvä globaalin osallisuuden tunne? Tavoitteena on syventää opettajien ja opettajaksi opiskelevien ymmärrystä osallisuudesta lapsen oikeutena, globaalikasvatuksesta ja osallisuuden globaalista ulottuvuudesta.
Kuvien tarinat – artikkeleita ja tehtäviä lapsen oikeuksien näkökulmasta
Kirja sisältää media-, taide- ja museoalan asiantuntijoiden artikkeleita lasten oikeuksista ja visuaalisesta kuvanlukutaidosta, media- ja taidekuvia sekä 16 kuviin liittyvää tehtävää. Tavoitteena on lisätä lasten kriittistä kuvanlukutaitoa, tietoisuutta lapsen oikeuksista ja ymmärrystä maailmasta kuvien kautta. Kirja on suunnattu erityisesti alakoulujen opettajille ja museopedagogeille.
Maailmanpaja – Kerhonohjaajan opas lapsen oikeuksista
Maailmanpaja-opas on suunnattu alakoulujen (5.–6.-luokkalaisten) kerhotoiminnan ohjaajille ja opettajille. Menetelmäopas keskittyy yhteiskunnalliseen kerhotoimintaan. Keskeisiä teemoja ovat lapsen oikeudet, yhteisiin asioihin vaikuttaminen ja globaalin maailman kysymyksiin tutustuminen. Oppaassa on kolme eri mittaista kerhokokonaisuutta (4, 6 tai 8 kerhokertaa), joissa lapsen oikeuksiin liittyviä teemoja käsitellään erityisesti mediakasvatuksen keinoin. Toteutettu yhteistyössä Kehittämiskeskus Opinkirjon kanssa.
Kaiken maailman leikit – ideapakka
Globaalien pihaleikkien ideapakasta löytyy monenlaisia leikkejä eri puolilta maailmaa. Ideapakka avaa uusia näkökulmia muihin maihin ja kulttuureihin hauskan tekemisen kautta. Se sopii varhaiskasvatukseen ja alakouluun ja on oivallinen esimerkiksi välituntileikkeihin. Ideapakka on rekisteröity tavaramerkki.