Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Kategoriat Kirjavinkit
Lukuelämyksiä lahjapakettiin
Kokosimme syksyn uutuuskirjoista parhaat lahjavinkit erilaisille lukijoille. Nämä teokset avartavat maailmankuvaa, koskettavat ja puhuttavat.
Pienelle satufanille:
Toim. Boldizsár M. Nagy: Satumaa kuuluu kaikille. Suom. Saarni Laitinen. WSOY 2022.
Miltä kuulostaa satumaa, jossa prinsessan iho on ruskea kuin syksyn lehdet ja prinssi saa prinssinsä? Aidosti monimuotoiselta!
Boldizsár M. Nagyn toimittama satukokoelma nostatti Unkarissa kohun, kun tasa-arvoa vastustavat liikkeet tuomitsivat sen homopropagandaksi. Mediamyrsky toi kirjalle laajan kansainvälisen huomion.
Satumaa kuuluu kaikille koostuu klassisten satujen ja myyttien uudelleentulkinnoista, joita ovat laatineet niin aloittelevat kirjoittajat kuin pitkän linjan ammattilaiset. Kerronta on tyyliltään vaihtelevaa, epätasaistakin, mutta Saarni Laitisen kauniisti suomentama kokoelma kantaa säilyttäen sadun lumon. Lilla Böleczin kuvitus viehättää kaikenikäisiä lukijoita.
Suuri osa tarinoista pohjautuu keski- ja itäeurooppalaisiin kansansatuihin ja sijoittuu fantasiamaailmaan, jossa on keijuja, lohikäärmeitä ja noitia. Sosiaaliset ja sukupuoliroolit ovat kuitenkin roimasti modernimpia kuin perinteisissä saduissa.
Tarinoita yhdistää vähemmistönäkökulma. On naaraan ruumiiseen syntynyt kauris, joka kokee olevansa uros ja kaipaa uljaita sarvia. On prinsessa, joka kammoaa ajatusta naimakaupasta ja elää mieluummin vapaana lohikäärmeen luolassa. Ja on romanipoika, joka valloittaa tanssiaisissa prinssin sydämen karaoke-esityksellään.
Lukuromaanien rakastajalle:
Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu. Suom. Elina Salonen. Sitruuna 2022.
Vietnamilaisen Nguyễn Phan Quế Main julman kaunis perhesaaga Vuorten laulu on noussut kansainväliseksi hitiksi.
Klassinen juonivetoinen lukuromaani seuraa kolmen sukupolven naisten kohtaloita sodissa ja kriiseissä, jotka ravistelivat Vietnamia 1900-luvulla. Romaanin kertoja Hương varttuu 1970-luvun Hanoissa Yhdysvaltojen pommitusten varjossa. Hän käy selviytymistaistelua yhdessä isoäitinsä Diệu Lanin kanssa. Hươngin vanhemmat ovat rintamalla, kunnes lääkäriäiti palaa kotiin pahoin traumatisoituneena. Äidin sotakokemukset avautuvat lukijalle kerros kerrokselta.
Romaanin toisessa aikatasossa isoäiti Diệu Lan kertoo elämäntarinaansa lapsenlapselleen. Diệu Lan on syntynyt vuonna 1920 vauraan tilallisen tyttäreksi, mutta Japanin raaka hyökkäys Vietnamiin, nälänhätä ja Vietkongin verinen maauudistus ovat vieneet häneltä kaiken muun paitsi lapsikatraan ja sinnikkyyden.
Hetkittäin juonenkäänteet tuntuvat asetelmallisilta ja osoittelevilta, mutta siitä huolimatta tarina on vangitseva ja syvästi koskettava. Elina Salosen suomentama kieli soljuu kauniisti.
Filosofiselle feministille:
Audre Lorde: Sister Outsider. Suom. Kaijamari Sivill. Kosmos 2022.
Intersektionaalisen feminismin klassikkoteos on saatu vihdoin suomeksi. Audre Lorden essee- ja puhekokoelma Sister Outsider ilmestyi Yhdysvalloissa jo vuonna 1984. Kaijamari Sivillin ansiokkaasti suomentama kirja on edelleen polttavan ajankohtainen.
Lorde oli feministi, runoilija ja professori, jonka tekstit ovat vaikuttaneet feministisiin ja ihmisoikeusliikkeisiin ympäri maailmaa. Hän luonnehti itseään ”mustaksi, lesboksi, äidiksi, soturiksi ja runoilijaksi” ja tarkasteli tuotannossaan moniperusteista syrjintää niin analyyttisesti kuin tunnekokemusten kautta. Hänen kynästään on lähtöisin moni aktivistien voimalause, kuten ”vaitiolosi ei suojele sinua” ja ”isännän taloa ei isännän työkaluilla hajoteta koskaan”.
Sister Outsiderin esseet luotaavat muun muassa koettua ja rakenteellista rasismia, poikalapsen kasvattamista lesboäitinä sekä eroottisuutta ja suuttumusta aktivistien luovina voimavaroina. Kokoelman alkuun valittu lähes neuvostoromanttinen matkapäiväkirja Huomioita Venäjän-matkalta tuntuu irralliselta ja vanhentuneelta muiden väkevien esseiden rinnalla.
Tämän kirjan soisi päätyvän mahdollisimman moniin käsiin ja kuulokkeisiin. Feminismistä ja kansalaisaktivismista kiinnostuneelle lukijalle se on todellinen aarre.
Ihmisoikeuksia pohtivalle nuorelle:
Tinashe Williamson:
Tinashe Williamson: Nuoren antirasistin käsikirja. Suom. Terhi Width. Otava 2022.
Miten rasismista tulisi puhua lasten kanssa? Norjalainen malli, näyttelijä ja aktivisti Tinashe Williamson on koonnut ratkaisuksi käytännönläheisen oppaan, Nuoren antirasistin käsikirjan. Se antaa eväät aiheesta keskustelemiseen ja antirasistiseen toimintaan.
Käsikirja on suunnattu teini-ikäisille lukijoille, joille 12–13-vuotiaat fiktiiviset hahmot tarjoavat samastumispintaa. Eri taustoista tulevat hahmot pohtivat kirjan sivuilla muun muassa sitä, miten sukulaisen rasistiseen möläyttelyyn voi puuttua ja miltä tuntuu, jos tv:ssä ei näy koskaan oman perheen oloisia perheitä.
Thea Jacobsen on kuvittanut kirjan värikkäästi ja inspiroivasti. Sivuja rytmittävät ikoniset rasisminvastaiset lainaukset muun muassa Martin Luther Kingiltä ja Nelson Mandelalta.Kirja on napakka infopaketti myös aikuislukijalle. Se tarjoaa katsauksen esimerkiksi rasismin historiaan ja kansalaisvaikuttamisen muotoihin.
Tositarinoiden ystävälle:
Homeira Qaderi:
Tanssia moskeijassa on Homeira Qaderin muistelmateos, joka on rakennettu rakkauskirjeen muotoon. Sen vastaanottaja on Qaderin poika Siawash, josta äiti on joutunut luopumaan paetessaan Afganistanista Yhdysvaltoihin.
Kirja on erityisen pysäyttävää luettavaa nyt, kun islamistiset talibanit hallitsevat jälleen Afganistania. Teos kuvaa eleettömästi sodan vaikutuksia ihmismieleen sekä tyttöjen ja naisten sortoa yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Burkan ahdistavuus ja ilmassa leijuva lapsiavioliiton uhka hiipivät lukijan iholle. Qaderi kirjoittaa, ettei yksikään hänen tyttövuosiensa ystävistä ole selviytynyt hengissä köyhyydestä, pakkoavioliitoista ja sukupuolittuneesta väkivallasta.
Tanssia moskeijassa on myös tarina hämmästyttävästä urheudesta ja koulutuksen voimasta. Teini-ikäisenä Qaderi vaati ystäviensä kanssa talibaneilta koulujen avaamista tytöille ja opetti salaa lukemista pakolaisperheiden tyttärille. Hän onnistui myös opiskelemaan luovaa kirjoittamista ja julkaisemaan novellin omalla nimellään, vaikka se merkitsi hänen perheelleen häpeää.
Tämä rohkea, surullinen tositarina jää mieleen pitkäksi aikaa.
Murrosikää lähestyvälle tytölle:
Nina Brochmann ja Ellen Stokken Dahl: Tyttökirja – Opas mieleen ja kehoon. Suom. Kirsi Kokkonen. Into 2022.
Olisipa tällaisia oppaita ollut jo vuosikymmeniä sitten! Tämä ajatus nousee varmasti monen esiteinin äidin mieleen Tyttökirjaa lukiessa. Kaukana ovat häpeilevä valistus ”alapään asioista” ja uhkakuvien maalailu seksin vaaroista. Kahden lääkärin kirjoittama opaskirja tarjoaa rehellistä ja positiivista seksuaalikasvatusta.
Kasvavaa tyttöä suoraan puhutteleva teos selittää yleistajuisesti, mitä kehossa ja mielessä tapahtuu murrosiässä. Se neuvoo käytännön asioissa, kuten rintaliivien valinnassa, masturboinnissa ja kuukautissuojien käytössä, ja antaa vinkkejä tunteiden käsittelyyn sekä rajojen asettamiseen. Kirjaa siteeraten: ”Sinun kehosi, sinun tunteesi, sinun sääntösi!”
Oppaassa on yhteiskunnallinen ote: se käsittelee muun muassa kuukautisköyhyyttä ja sukuelinten silpomista, muistuttaa kuukautissuojien ympäristövaikutuksista sekä pitää esillä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta.
Tyttökirja tuulettaa myös kielenkäyttöä. ”Häpyhuulet” ja ”immenkalvo” joutavat jo kielihistoriaan, koska ne kantavat kielteisiä asenteita ja harhaluuloja. Päivitetyt termit ovat vulvahuulet ja vaginan reunus.
Pian on taas joulu! Lämpimän mielen, auttamisen ja läheisten muistamisen aika. Kokosimme sinulle vinkit hyvän mielen jouluun. Tutustu Planin jouluvinkkeihin täällä >