Sampleja ja biittejä Iranin naisten oikeuksien puolesta

Kalle Heino

Enemmän kuin tilauksesta Iranin tilanteeseen osuu iranialais­amerikkalaisen artistin Maralin tuore levy Ground Groove, jonka hämyisessä klubisoundissa yhdistyy koko iranilainen musiikki­kulttuuri. Maral sekoittaa eteerisen maalailevassa elek­tronishenkisessä musiikissaan sampleja iranilaisilta artisteilta liveinstrumentteihin ja groovaaviin biitteihin. Samplet ulottuvat Iranin pop-, folk- ja klassiseen musiikkiin.

Los Angelesissa asuva Maral on osoittanut vahvan tukensa tyttöjen ja naisten vapaustaistelun puolesta Iranissa. Maral on kertonut, että hänen koko musiikkinsa ja elämänsä on omistettu Iranin naisille ja heidän vahvuudelleen, älylleen, uteliai­suudelleen ja rakkaudelleen. Maral haluaa lisätä musiikillaan maailman ymmärrystä iranilaisesta kulttuurista ja ihmisistä.

Vaikka Maralin musiikki itsessään ei välttämättä ole kantaa­ottavaa, Maralin levyä ja soundeja kuunnellessa toivoo jälleen kerran, että musiikilla olisi edes välillisesti ihmiskuntaa yhdistävä ja maailmaa paremmaksi tekevä voima.

Maral: Ground Groove. Leaving Records 2022.

Plan kuuntelee Spotifyssa

Ota Planin Spotify-lista seurantaan! Listalta löydät musiikkia paremman maailman ja tasa-arvon puolesta: ajankohtaisia, kiinnostavia, monimuotoisia ja kantaaottavia biisejä ja artisteja eri puolilta maailmaa sekä parhaita poimintoja Plan-lehden musiikkipalstalla käsitellyiltä levyiltä.