Välttämätön, vaarallinen ammatti

Iida Riekko

Lehdistönvapaus on uhattuna ympäri maailmaa, myös demokraattisissa yhteiskunnissa. Heidi Ewingin ja Rachel Gradyn dokumentti Endangered seuraa neljän journalistin vuotta maissa, joissa sananvapaus ja toimittajien turvallisuus ovat uhattuina. 

Meksikolainen valokuvaaja Sáshenka Gutiérrez kertoo kollegastaan, jonka poliisit surmasivat, koska tämä uhmasi virkavallan määräyksiä. Gutiérrez päätyy itsekin pidätetyksi ja hakatuksi kuva­tessaan feminististä protestia.

Brasilialainen Patrícia Campos Mello joutuu valtaviin mitta­suhteisiin paisuvan maalituksen ja seksuaalisen solvauksen kohteeksi, koska uutisoi kriittisesti vallanpitäjistä. Hän pohtii jopa maanpakoa.

Yhdysvalloissa Black Lives Matter -liikettä kuvaava Carl Juste ja Donald Trumpin kannattajia seuraava brittikirjeenvaihtaja Oliver Laughland kertovat vapaan lehdistön kurjistumisesta sekä ilmapiiristä, jossa ihmiset seuraavat vain omaa maailmankuvaansa vahvistavia uutisia.

Puolitoistatuntinen dokumentti voisi avata ymmärrettävämmin sananvapautta ja toimittajia suojaavia lakeja, mutta tällaisenakin se on pysäyttävä kuvaus journalistien asemasta.

Endangered. HBO Max.